Μάλλον δεν θα σας φτάσουν οι ημέρες για να δείτε όλα αυτά που περιέχονται στο άρθρο… Παραλίες και χωριά για να επισκεφθείτε όταν κάνετε διακοπές στα Χανιά!

Λογικά έχει φτάσει η τελευταία στιγμή τώρα, και ακόμα δεν έχετε βρει που θα πάτε διακοπές και ψάχνετε και ψάχνετε… Αν θέλετε να πάτε κάπου που δεν έχετε ξαναπάει, η απάντηση είναι τα Χανιά. Ακόμα και να έχετε ξαναπάει, η απάντηση είναι πάλι τα Χανιά. Αποκλείεται να τα γυρίσατε όλα.

Από ταξιτζήδες που υπηρέτησαν στα Χανιά, από άτομα που σπούδασαν εκεί, από άτομα που κάθε χρόνο επιμένουν να τα επιλέγουν για τις διακοπές τους, από τα εκατομμύρια τουριστών που επιστρέφουν κάθε χρόνο… όποιον και αν ρωτήσετε θα σας πει τα καλύτερα. Αλλά επειδή οι εικόνες είναι πιο πειστικές, ας περάσουμε κατευθείαν στο eye-candy.

Θα κάνουμε ένα tour στα Χανιά, βάσει των διακοπών που θα έκανε μία παρέα ή ένα ζευγάρι που θέλει να δει όσα περισσότερα γίνεται μέσα σε λίγες μέρες. Αναφέρομαι φυσικά σε παραλίες και όμορφα τοπία, κι όχι τόσο σε ιστορικά και πολιτισμικά στοιχεία της πόλης. Διαφορετικά θα είχαμε ένα τιτανομέγιστο άρθρο για τα Χανιά, κι όχι ένα τιτανοτεράστιο που είναι τώρα.

Για πρωινο-μεσημαριανό μπάνιο

Ξυπνάτε το πρωί, μπαίνετε στο αμάξι και ξεκινάτε για παραλία. Τις πρώτες μέρες θα μείνετε μέσα στην πόλη για να δείτε τι παίζει. Οπότε θα πάτε για μπάνιο σε μία από τις ακόλουθες παραλίες. Αρχίζουμε με δυτικά Χανιά, στο Ακρωτήρι, με επιλογές όπως το Λουτράκι, το Μαράθι, τον Καλαθά, τον Τερσανά, τον Σταυρό, το καθένα με τις δικές του ανέσεις και καντίνες.

Διαφορετικά, μπορείτε να κινηθείτε στο ανατολικό μέρος των Χανίων, προς Αγίους Αποστόλους, Αγιά Μαρίνα, Σταλό, Πλατανιά, Γεράνι.  Στα ανατολικά θα βρείτε πιο mainstream παραλίες, σε προδιαγραφές Μυκόνου και babyOil, με αυστηρή τήρηση των κανόνων αισθητικής και fitness. Ο κόσμος εκεί παρτάρει πιο έντονα, καταναλώνει περισσότερο αλκοόλ και η ρακέτα είναι απαραίτητο αξεσουάρ στην πλειονότητά τους. Ενδεικτικά αναφέρω τα δύο πρώτα που έχουν ανέβει πολύ τα τελευταία χρόνια.

 Λουτράκι

1

Στην παραλία αυτή μπορείτε να πάτε όλοι. Αυτοί που βάζετε baby-oil, αυτοί που γουστάρετε ρακέτες, αυτοί που θέλετε να χαλαρώσετε, εσείς με το brazilian… Είναι multi-culti η παραλία, με καλό καφέ και καλή μουσική. Το οφθαλμόλουτρο δε χρειάζεται να το τονίζω κάθε φορά. Είναι τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο σπορ, γίνεται παντού.

Το Μαράθι (λίγα χιλιόμετρα πριν το Λουτράκι)

2

Διαφορετικά, αν θέλετε να δείτε κάτι πιο ενδιαφέρον, μπορείτε να επισκεφθείτε το Σεϊτάν λιμάνι, μία παραλία μικρή που μέσα στα τελευταία χρόνια έχει ανακαλυφθεί από τους περισσότερους. Ένα μικρό διαμάντι, λίγο έξω από το κέντρο της πόλης, στο Ακρωτήρι.

 Σεϊτάν Λιμάνι

3

4

5

Αν και λίγο δυσπρόσιτη λόγω μίας δεκάλεπτης κατάβασης, το αποτέλεσμα ανταμείβει όσους επισκέπτονται την παραλία. Προμηθευτείτε καφέ και σνακ πριν πάτε, ίσως και καμιά ομπρέλα. Η παραλία δεν έχει καντίνα, και προσφέρεται για απίστευτες selfies για αυτούς που το έχουν ανάγκη.

** Προσοχή όσοι κατεβαίνετε με σαγιονάρες J

Αν αποφασίσετε να κινηθείτε στο ανατολικό μέρος των Χανίων, θα βρείτε επίσης παραλίες για όλες τις επιλογές. Ο Μύλος με την πισίνα, το poolbar και τη θάλασσα από κάτω, το Ροδάκινο με τα αλμυρίκια, τις αιώρες και τις ξαπλώστρες, Άμμος και Ήλιος για πιο λαδωμένα και αθλητικά κορμιά.

 Μύλος

6

 Ροδάκινο

7

Γενικώς, τα Χανιά δεν έχουν κανένα πρόβλημα από παραλίες εντός της πόλης. Έχει επιλογές για όλους, αλλά δυστυχώς δεν έχω φωτογραφικό υλικό από όλες αυτές τις παραλίες. Στο ανατολικό μέρος, από το Άμμος και ήλιος και το MammaMia, μέχρι το Ροδάκινο και το Aminas, μπορούν οι παραλίες να φιλοξενήσουν παρέες με όλα τα γούστα και όλες τις απαιτήσεις.

Απογευματινή Βόλτα

Γυρνάτε από το μπάνιο και ακολουθεί έξοδος. Είτε το απόγευμα κάνετε τη βόλτα σας στο κέντρο της πόλης, από το Κουμ Καπί στο παλιό Λιμάνι, είτε κάθεστε κατευθείαν να φάτε σε μία από τις αμέτρητες ταβέρνες στο Παλιό Λιμάνι. Το σημείο αυτό προσφέρεται για τα πάντα: βόλτα, παγωτό, φαγητό, ποτό, φωτογραφίες, δώρα για φίλους, γελοιογραφίες από ζωγράφους, και γενικά ό,τι μπορείτε να φανταστείτε.

 Για Βόλτα πριν το φαγητό:

 Φάρος8

Η θέα από και προς τον φάρο είναι εξαιρετική. Μία βόλτα μέχρι το φάρο θα σας δώσει πανοραμική θέα σε όλο το παλιό λιμάνι.

Από το φάρο και προς τα μπρος θα δείτε τον Ιστιοπλοϊκό, μπορείτε να κάνετε μία παράκαμψη για την Πύλη της Άμμου, συνεχίζετε για τα Νεώρια, και μετά στο Τούρκικο Τζαμί, περνάτε από τις υπερσύγχρονες καφετέριες για ένα διάλειμμα από την ιστορία και για να κάνετε λίγο χάζι, καταλήγετε στο φρούριο του Φιρκά. Εκεί αποφασίζετε να μπείτε μέσα στα στενά, με το κινητό σας ανά χείρας σε περίπτωση που χαθείτε.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό:

9

Η θέα από τον ιστιοπλοϊκό όμιλο Χανίων

Μία βόλτα από το Κουμ Καπί, περπατώντας παράλληλα με τη θάλασσα, σας περνάει μέσα από παραλιακά ουζερί και καφετέριες, με θέα τη θάλασσα και την Πύλη της Άμμου, από την οποία τα Χανιά σερβίρονται σε πιάτο.

10

Πύλη της Άμμου

Μία μικρή παράκαμψη για την Πύλη της Άμμου. Καθίστε για μία μπυρίτσα ή ένα τσιγάρο και απολαύστε τη θέα, με τη θάλασσα κάτω από τα πόδια σας.

Αμέσως μετά εισέρχεστε στο κομμάτι του Παλιού Λιμανιού. Περνάτε τον ιστιοπλοϊκό όμιλο (τη θέα του οποίου είδαμε νωρίτερα), συνεχίζετε τον πλακόστρωτο δρόμο και περνάτε από τα Νεώρια, το Τζαμί, τις καφετέριες για τους τουρίστες και όχι μόνο, από το Ναυτικό Μουσείο και από το Φρούριο Φιρκά.

11

Τα Νεώρια, εκεί που έφτιαχναν τα πλοία. Ένας υπέροχος περίπατος με θέα το φάρο και το φρούριο Φιρκά.

12

Το Τούρκικο Γυαλί Τζαμισί. Ένα ιστορικό κτίριο, ιδανικό για πανηγύρια και συναυλίες.

13

Συνεχές περπάτημα μέχρι να καταλήξετε στο φρούριο του Φιρκά.

Και αφού φτάσατε ως εδώ και σας έχει βγει η γλώσσα από το περπάτημα, ακολουθήστε τη διαδρομή μέσα από τα σοκάκια μέχρι να ξεβραστείτε σε ένα μπαράκι.

Μπαράκια υπάρχουν πολλά στην περιοχή. Μπορείτε να πάτε στο Ababa, εξαιρετικό μπαράκι με άρωμα Ισπανίας, στα Έπεα, με τρομερή μουσική και πολύ καλά κοκτέιλ, στην Νταλιάνη για μπαράκια και ουζερί, στην Σπλάντζια για πιο χαλαρές καταστάσεις.. Στα διάσημα 2 Λούξ για πιο ψαγμένα άτομα, στο κουμ καπί για κάτι γρήγορο, ή, για πιο αργά το βράδυ, χτυπηθείτε αλύπητα σε ένα από τα κλαμπ στην Αγία Μαρίνα και στον Πλατανιά λίγο έξω από το κέντρο.

14

15

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ababa, για πρωινό καφέ, νυχτερινό ποτό, ή και αντίστροφα

18

Σπλάντζια, στην πλατεία βρίσκονται δύο καφενεία κι ένα μπαράκι κάτω από δεντράκια και ένα τεράστιο πλάτανο.

Αρκετά με το κέντρο της πόλης. Αφού γνωρίσατε την πόλη, είναι καιρός για μονοήμερες – τριήμερες εξορμήσεις. Οι παραλίες στο νομό Χανίων προσφέρουν ιδανικές ευκαιρίες για τέτοιες εκδρομές, ή για τριήμερα camping. Θα το πάρουμε δυτικά και θα κατεβαίνουμε:

Μπάλος, Γραμβούσα

20Ξεκινάτε από Χανιά, πάτε προς Γραμβούσα, Μπάλο. Συνεχίζετε κάτω αριστερά προς Ελαφονήσι, περνώντας από τα Φαλάσσαρνα.

Φαλάσσαρνα21

Μετά από μία σχετικά δύσκολη αλλά όμορφη διαδρομή, φτάνετε. Είτε πάτε κατευθείαν στο Ελαφονήσι, είτε κατευθύνεστε στο Κεδρόδασος για camping.

Ελαφονήσι

1001_1

 Κεδρόδασος23

 

Στο Κεδρόδασος, είναι αυτονόητο πως υπάρχουν κέδροι οι οποίοι εξυπηρετούν για camping. Ετοιμαστείτε παρόλα αυτά για καλή οργάνωση, η διαδρομή μέχρι εκεί με το αμάξι είναι αρκετά και δύσκολη. Το αποτέλεσμα ανταμοίβει!

Αν δε θέλετε να ακολουθήσετε αυτή τη διαδρομή, μπορείτε από τα Χανιά να κατευθυνθείτε κατευθείαν προς την Παλιόχωρα. Μπορείτε να μείνετε σε ξενοδοχείο, αρκεί να τσεκάρετε τον καιρό: φυσάει πολύ στην Παλιόχωρα. Είναι μία κωμόπολη, με τα μπαράκια της, τα ταβερνάκια της, και το εξής ξεχωριστό. Από τις δύο πλευρές έχει θάλασσα. Από τη μία βότσαλο και από την άλλη άμμο. Συνδυάζει τα πάντα.

Παλιόχωρα

24

25

Από την Παλιόχωρα μπορείτε να συνεχίσετε ανατολικά στο νότιο μέρος, για να φτάσετε στη Σούγια ή στην Αγ. Ρούμελη.

Σούγια26

 Αγία Ρούμελη27

Αν είστε πιο περιπετειώδεις, στην Αγ. Ρούμελη φτάνετε και πεζοί, από το φαράγγι της Σαμαριάς.

Φαράγγι της Σαμαριάς 28

Αφού το περάσετε, φτάνετε στην Αγ. Ρούμελη από την οποία σας παραλαμβάνει καραβάκι και σας πετάει στα Σφακιά in no time. Από εκεί έχετε πολλές επιλογές παραλιών, ανάλογα με το χρόνο που έχετε να διαθέσετε.

Camping στα Γλυκά νερά, ενοικίαση σκάφους για τα Μάρμαρα, ή ακόμα πιο απλά, βουτιές στον Ίλιγγα Σφακίων.

 Σφακιά 29

Λουτρό30

 Ίλιγγας (με τις μικρές σπηλιές του)31

 Μάρμαρα32

 Άλλα αξιοθέατα, με και χωρίς παραλίες, για μονοήμερες εκδρομές υπάρχουν πολλά, μέσα από χωριά και ωραίες διαδρομές. Το Φραγκοκάστελο, η λίμνη του Κουρνά, Άγιος Παύλος, Τριόπετρα, Ροδάκινο, και πολλά πολλά άλλα.  Ενδεικτικά, αναφέρω το Φραγκοκάστελο και τη λίμνη του Κουρνά.

 Φραγκοκάστελο

33

 Λίμνη Κουρνά

34

Τα Χανιά είναι αγαπημένος προορισμός. Αυτοί που δεν έχουν έρθει θέλουν να τα δουν, κι όσοι έχουν έρθει πάντα επιστρέφουν. Πολλοί είναι μάλιστα που έρχονται και δεν φεύγουν ποτέ, εθισμένοι από την ομορφιά τους και τους ρυθμούς ζωής τους.

Έχει επιλογές για όλους, αρκεί να υπάρχει όρεξη, καλή παρέα και αμάξι! Enjoy the city!

ΥΓ: Ένα ιδιαίτερο κομμάτι των Χανίων και γενικά της Κρήτης είναι τα πανηγύρια. Όλο το καλοκαίρι, ειδικά από μέσα Ιουλίου μέχρι τέλη Αυγούστου, οργανώνονται πανηγύρια σε διάφορα χωριά. Με μία συμβολική είσοδο στα περισσότερα, πάτε και πίνετε καλό (?) κρασί, ακούτε κρητική μουσική και σίγουρα θα έχετε τουλάχιστον μία ιστορία να διηγείστε τα χρόνια που θα έρθουν! Πάντα κάτι συμβαίνει στα πανηγύρια…

 

Σχόλια