Site icon Frapress

5 ταινίες animation που τάχθηκαν κατά του πολέμου

Πόλεμος. Μια σκληρή λέξη που δεν θα έπρεπε να υπάρχει στο λεξιλόγιο κανενός λαού. Η θηριωδία του έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλούς κινηματογραφιστές που θέλησαν να αποτυπώσουν με κινούμενες εικόνες τη φρίκη του αλλά συγχρόνως και την ελπίδα που γεννιέται από τις στάχτες.

 

The Swallows of Kabul

1Persepolis (2007)

Από την Ισλαμική Επανάσταση στη Τεχεράνη του 1978 και την άνοδο του θρησκευτικού κόμματος του Χομεϊνί στην εξουσία μέχρι τη φυγή στο Παρίσι και ένα καλύτερο αύριο, μια έφηβη Ιρανή κάνει τη δική της επανάσταση, αναζητώντας τον εαυτό και τις ρίζες της. Η πένα της Μαρζάν Σατραπί έφερε στο κινηματογραφικό κόσμο ένα πολυσχιδές ασπρόμαυρο διαμάντι πολλών γέλιων αλλά και δακρύων. Ένα τρυφερό animation ενηλικίωσης που εξερευνά την ταυτότητα μιας ατίθασης περσικής καρδιάς υπό ένα ουμανιστικό πανανθρώπινο πρίσμα.

2Waltz with Bashir  (2008)

Το 2008, ο Άρι Φόλμαν κάνει ένα ταξίδι στο χρόνο και βουτά στις οδυνηρές αναμνήσεις του πολέμου του Λιβάνου, τη δεκαετία του ’80. Πρωταγωνιστής του ο Άρι, ένας ισραηλινός σκηνοθέτης που υπηρέτησε στον πόλεμο και τραυματισμένος ψυχικά, αναζητά τους συμπολεμιστές του προκειμένου να ανακαλέσει τα γεγονότα που τον σημάδεψαν.

Στον πόλεμο μπορεί να χωρέσει ένα βαλς; Το animation ντοκιμαντέρ του Φόλμαν αναδεικνύει με καλλιτεχνική ευαισθησία το σκοτάδι του πολέμου, στήνοντας ένα σκηνικό που ακροβατεί ανάμεσα στο ρεαλισμό και την εφιαλτική διάσταση των ονείρων. Ένα μωσαϊκό καταστροφής για έναν εμφύλιο πόλεμο που δίχασε δυο λαούς, μια μαρτυρία φρίκης για όλα εκείνα που αφήνει πίσω του ο πόλεμος στο υποσυνείδητο, σαν κάλυκες που πέφτουν στο έδαφος μετά από τους πυροβολισμούς.

 

        3Breadwinner (2017)

Η Παρβανέ είναι ένα εντεκάχρονο κορίτσι που ζει με την οικογένεια της στο Αφγανιστάν, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν. Όταν ο πατέρας της θα συλληφθεί άδικα, η ίδια θα κληθεί να συντηρήσει την οικογένεια της. Μόνο που για να δουλέψει στην αγορά θα πρέπει να ξεχάσει ποια είναι.

H Nora Twomey σκηνοθετεί ένα λυτρωτικό παραμύθι για την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη ιδωμένο μέσα από τα μάτια μιας μικρής ηρωϊδας που αγωνίζεται σε ένα κόσμο άδικο και άνισο που της υπενθυμίζει ότι το φύλο της είναι κατώτερο. Εκείνη παρά τις αντιξοότητες δεν εγκαταλείπει ποτέ και βρίσκει καταφύγιο στις ιστορίες της οικογένειας της, εμπνευσμένες από τον αραβικό πολιτισμό προκειμένου να νικήσει τους φόβους της και να διατηρήσει την ελπίδα της επιβίωσης ζωντανή.

 

4Josep (2020)

Το Φεβρουάριο του 1939, επί δικτατορίας του Φράνκο, ένας ταλαντούχος  Ισπανός ζωγράφος  ονόματι Γιόσεπ αναζητά καταφύγιο στη Γαλλία. Παγιδευμένος σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης θα αναπτύξει μια ξεχωριστή φιλία με ένα γάλλο χωροφύλακα. Ένα σκληρό και συνάμα συγκινητικό animation που ακολουθεί τη ιστορική διαδρομή από τον πόνο της σκλαβιάς στην ελευθερία και δείχνει το δρόμο για τη λύτρωση μέσω  της τέχνης. Ο Γιόσεπ του Ορέλ, ανθρώπινος και πιο επίκαιρος ποτέ κέρδισε τις εντυπώσεις με την καλλιτεχνική του αρτιότητα και τις λυρικές του εικόνες.

 

5The Swallows of Kabul (2020)

Καμπούλ. Τέλη δεκαετίας του ’90. Οι Ταλιμπάν έχουν ρημάξει τα πάντα και έχουν επιβάλλει το δικό τους αυταρχικό καθεστώς. Σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον που κυριαρχεί η βία, οι ζωές δυο ζευγαριών τέμνονται αναπάντεχα. Από τη μια πλευρά, ένα νέο και ερωτευμένο ζευγάρι με όνειρα προσπαθεί να αντιδράσει στο καθεστώς ανελευθερίας των Ταλιμπάν και από την άλλη ένα μεσήλικο ανδρόγυνο κουρασμένο από τη ζωή, βλέπει ως μόνη λύση τη παραίτηση. Ένα  τραγικό ατύχημα θα ενώσει τις ζωές τους για πάντα. Μια συγκινητική ταινία που μέσα από μια τρομακτική ατμοσφαιρική παλέτα καταφέρνει να εκπέμψει το φως και την ελπίδα που απαιτεί το ένστικτο της ελευθερίας.

 

 

Σχόλια

Exit mobile version