Site icon Frapress

Οι 15 καλύτερες φιλοσοφικές ταινίες του 21ου αιώνα που μας άφησαν ιδιαίτερα προβληματισμένους!

Φιλοσοφικές ταινίες με υπαρξιακές προεκτάσεις που ξεχώρισαν στην κινηματογραφική παραγωγή του 21ου αιώνα!

Είναι κάπου εκεί που τελειώνει η ταινία και βγαίνουν οι τίτλοι τέλους και εσύ έχεις μείνει και κοιτάς την οθόνη. Ή είναι τόσες πολλές οι πληροφορίες που σου δίνονται, τα γεγονότα και οι σκηνές που εναλλάσσονται που κάπου το χάνεις. Οι παρακάτω ταινίες είναι τέτοιες, λοιπόν, γυρισμένες μετά το 2000 και ξεκάθαρα έχουν γραφτεί στην κινηματογραφική ιστορία.

*Αν σου αρέσουν τέτοιου είδους αφιερώματα μπες εδώ!

1.The Tree of Life – Terrence Mallick

Υπόθεση:
Ο Τζακ είναι ένα 11χρονο αγόρι που αντιμετωπίζει τη ζωή με θαυμασμό. Η μητέρα του αντιπροσωπεύει την αγάπη και τη συμπόνια, ενώ ο πατέρας του τον διδάσκει ότι, για να επιβιώσει στον κόσμο, πρέπει να βάζει πάνω απ’ όλα τον εαυτό του. Η εικόνα του Τζακ όμως για τη ζωή σκοτεινιάζει, όταν βιώνει για πρώτη φορά γύρω του την αρρώστια, τον πόνο και το θάνατο. Η αναζήτηση της αλήθειας για τον κόσμο, αλλά και για τον εαυτό του, τον οδηγεί σε μονοπάτια που ποτέ δεν φανταζόταν.

2.Synecdoche, New York

Υπόθεση: Ο θεατρικός σκηνοθέτης Κέιντεν Κόταρντ πρόκειται να ανεβάσει ένα νέο έργο. Ωστόσο, η μεσοαστική συμβατική ζωή του και η δουλειά του στο τοπικό περιφερειακό θέατρο του Σνέκταντι, στη Νέα Υόρκη, δεν τον ικανοποιούν. Η σύζυγός του Αντέλ τον έχει παρατήσει προκειμένου να ακολουθήσει καριέρα ζωγράφου στο Βερολίνο και έχει πάρει μαζί της τη μικρή τους κόρη Όλιβ. Η θεραπεύτριά του, Μαντλίν Γκρέιβις, ασχολείται περισσότερο με το best-seller της, παρά με το να τον συμβουλεύει. Και η πρόσφατη σχέση του με την γοητευτική Χέιζελ δεν φαίνεται να προχωράει.

Οι κριτικές και οι απόψεις δίιστανται, αδιαμφισβήτητα όμως ο Kaufman αναζητά συνεχώς το βαθύτερο νόημα.

3. Eternal Sunshine of the spotless mind

Υπόθεση: Ο Τζόελ και η Κλέμενταϊν γνωρίζονται στο τραίνο και παρ’ όλο που είναι δύο πολύ διαφορετικές προσωπικότητες, ερωτεύονται. Στην αρχή δε συνειδητοποιούν ότι τη μέρα που συναντήθηκαν, ο Τζόελ και η Κλέμενταϊν είναι στην ουσία πρώην εραστές, που τώρα είναι χωρισμένοι, αφού ήταν δύο χρόνια μαζί. Μετά από έναν άσχημο τσακωμό, η Κλέμενταϊν πήγε σε μια κλινική στη Νέα Υόρκη όπου με μία ειδική μέθοδο θα της σβήσουν όλες τις αναμνήσεις με τον Τζόελ. Όταν ο Τζόελ το ανακάλυψε, αποφάσισε να κάνει και αυτός το ίδιο.

Μια φιλοσοφική προσέγγιση για την σημασία των αναμνήσεων και πόσο σημαντικό είναι να παραδέχεσαι τα λάθη σου και να μην τα ξεχνάς ποτέ…

4.No Country For old men

Υπόθεση: Στον απόηχο μιας αλληλο-σφαγής συμμοριών εμπορίου ναρκωτικών στα εδάφη του Τέξας, ένας ντόπιος εργάτης βρίσκεται μπροστά σε μια βαλίτσα με εκατομμύρια δολάρια, τα οποία αρπάζει και εξαφανίζεται. Ένας μανιακός δολοφόνος βρίσκεται στο κατόπι του προκειμένου να έρθει η βαλίτσα στην κατοχή του. Ο τοπικός σερίφης, απογοητευμένος από την εγκληματική κατάσταση προσπαθεί να σώσει ό,τι μπορεί από αυτή την ιστορία. Η μεξικανική μαφία λαμβάνει μέρος στην επιχείρηση. Η κατάληξη κάθε άλλο παρά ευνοεί τους καλούς της υπόθεσης.

Μάλλον η καλύτερη ταινία των αδερφών Κοέν.

5.The Fountain

Υπόθεση: Η οδύσσεια ενός άνδρα να σώσει τη γυναίκα που αγαπά απλώνεται σε χρονική περίοδο χιλίων χρόνων. Στην Ισπανία του 16ου αιώνα, ο κατακτητής Τόμας ξεκινά την αναζήτησή του για την πηγή της νιότης, το θρυλικό ελιξίριο που φέρνει αιώνια ζωή. Στην βόρεια Αμερική του σήμερα, ο επιστήμονας Τόμι Κρεό προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει τη θεραπεία κατά του καρκίνου που σταδιακά σκοτώνει τη γυναίκα του, Ίζαμπελ. Στο σύμπαν του 26ου αιώνα, ένας αστροναύτης προσπαθεί να κατανοήσει το μυστήριο της ζωής. Καθώς οι τρεις ήρωες πασχίζουν να υπερβούν το εύθραυστο της ανθρώπινης ύπαρξης, οι ιστορίες τους γίνονται μία αλήθεια για τη ζωή, τον έρωτα και το θάνατο.

Αν σας αρέσουν οι ταινίες που αφήνουν το τέλος στην κρίση και την ερμηνεία του θεατή, θα την λατρέψετε.

6. Melancholia

Υπόθεση: Ο Μάικλ και η Τζαστίν παραθέτουν το μεγαλοπρεπές γαμήλιο πάρτι τους στην έπαυλη της αδερφής της, ενώ ο πλανήτης Μελαγχολία βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με τη Γη.

Αυτή είναι η 2η ταινία στην “Τριλογία της κατάθλιψης” όπως την ονομάζει ο Τρίερ. Είναι τελικά μια παραβολή για το πώς μας “χτυπάει” η κατάθλιψη ο πλανήτης που έρχεται να συγκρουστεί με την γη;

7. The Diving Bell and the Butterfly

Υπόθεση: Τα είχε όλα στη ζωή του και ξαφνικά μένει παράλυτος σε ένα κρεβάτι. Ένα εγκεφαλικό αφήνει τον Ζαν-Ντομινίκ Μπομπύ, εκδότη του γαλλικού ELLE, παράλυτο σε όλο του το σώμα. Το μόνο που μπορεί να κινήσει είναι το αριστερό του μάτι. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος επικοινωνίας που του έχει απομείνει και το τελευταίο του παράθυρο στον κόσμο. Παγιδευμένος σε ένα σώμα που ακούει, καταλαβαίνει, νοιώθει, θυμάται αλλά δεν μπορεί να μιλήσει, ο Ντομινίκ αποφασίζει να πει τη ιστορία του σε ένα μυθιστόρημα. Με τη βοήθεια της λογοθεραπεύτριας του, που του μαθαίνει ένα σύστημα υπαγόρευσης ανοιγοκλείνοντας το μάτι του όταν του προφέρεται το σωστό γράμμα, απομνημονεύει και μετά υπαγορεύει το βιβλίο. Έτσι ξεκινάει τον απολογισμό της ζωής του ενώ παράλληλα βρίσκει έναν τρόπο να αντιμετωπίσει τον πόνο του.

8.Gone Baby Gone

Υπόθεση: Σε μια φτωχογειτονιά της Βοστόνης, ένα τετράχρονο κοριτσάκι εξαφανίζεται μυστηριωδώς. Κι ενώ οι προσπάθειες της αστυνομίας δεν δείχνουν να οδηγούν πουθενά, οι απελπισμένοι θείοι του μικρού κοριτσιού απευθύνονται σε δύο ιδιωτικούς ντετέκτιβ για να αναλάβουν την υπόθεση. Ο Πάτρικ και η Άντζι γνωρίζουν καλά τη συγκεκριμένη περιοχή αλλά και την αλήθεια σχετικά με την Έλεν, τη ναρκομανή μητέρα της Αμάντα. Καθώς η ιστορία συναντά το φως της δημοσιότητας, ο Πάτρικ και η Άντζι ενώνουν τις δυνάμεις τους με τον αστυνομικό Ρέμι Μπρέσαντ και τον αρχηγό της αστυνομίας Τζακ Ντόιλ, κι ενώ όλα δείχνουν ότι η τραγική αυτή υπόθεση δεν οδηγεί πουθενά, μια απρόσμενη εξέλιξη αποκαλύπτει την θλιβερή αλήθεια για την τύχη της Αμάντα.
Φανταστείτε μια περίπτωση που προσπαθείς πάρα πολύ να μάθεις την αλήθεια για κάτι και τελικά εύχεσαι να μην το μάθαινες ποτέ…

Δες τις υπόλοιπες στην επόμενη σελίδα!

9. Boyhood

Υπόθεση: Από την αρχή του σχολείου ως αυτή του κολεγίου, δώδεκα χρόνια από τη ζωή του Μέισον, ενός αγοριού που μεγαλώνει στο Τέξας με τη χωρισμένη μητέρα του και τη μικρότερη αδελφή του.
Μια ταινία γυρισμένη 11 χρόνια που μιλά για την πορεία της ενηλικίωσης…

10. Α serious man

Υπόθεση:Στη Μινεσότα του 1967, ο καθηγητής φυσικής Λάρι Γκόπνικ, αξιοσέβαστο μέλος της εβραϊκής κοινότητας, βλέπει, μέρα με τη μέρα, τη ζωή του ν’ αλλάζει δραματικά. Χωρίς να μπορεί να δώσει λύσεις, αναζητά βοήθεια στη σοφία των ραβίνων, των οποίων οι συμβουλές τον μπερδεύουν ακόμα περισσότερο.
Μια αθεϊστική προσέγγιση του κόσμου. Η πίστη και η θρησκεία στο κέντρο της δουλειάς των αδερφών Κοέν. Τι θα γινόταν αν όλοι σταματούσαν αυτό που κάνουν και περίμενα βοήθεια από πάνω;

11. Mr Nobody

Υπόθεση: Βρισκόμαστε το 2092 και ο Nemo Nobody, ετών 117, είναι ο τελευταίος θνητός – αφού μετά από μια ανακάλυψη η υπόλοιπη ανθρωπότητα δεν γερνάει πλέον – και πλησιάζει προς τον θάνατο. Ο Nemo λόγω ηλικίας δεν θυμάται καλά την ζωή που έζησε και με την βοήθεια ενός γιατρού, κάνει αναδρομές στο παρελθόν του.
Πώς θα ήταν να είμαστε αθάνατοι; Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον συνυπάρχουν και μπλέκονται σε αυτή την ταινία.

12. The Man who wasn’t there

 

Υπόθεση: Ο Εντ Κρέιν, μπαρμπέρης στην Καλιφόρνια του 1949, αποπειράται να εκβιάσει τον εραστή της γυναίκας του, τον οποίο και δολοφονεί ύστερα από μια διένεξη. Η αστυνομία, όμως, συλλαμβάνει ως ύποπτη για το φόνο τη γυναίκα του Κρέιν, ο οποίος βλέπει σύντομα τη ζωή του να τυλίγεται μέσα σ’ ένα φαύλο κύκλο.

13. Yi Yi: a One and a Two

Υπόθεση:  Τα μέλη μιας οικογένειας στην Ταϊπέϊ κάνουν σκληρές ερωτήσεις σχετικά με το νόημα της ζωής, καθώς συναντούν διάφορες δυσκολίες.

Αν και φαίνεται κοινότυπη η πλοκή της ταινίας αλλά η πρωτότυπη σύνθεση της ταινίας και τα ερωτήματα που τίθενται την καθιστούν ιδιαίτερα φιλοσοφική.

14. Noah

Υπόθεση:Ο Νώε, ένας φιλήσυχος οικογενειάρχης και ο μόνος εναπομείνας δίκαιος ανάμεσα στους ανθρώπους, επιλέγεται από τον Θεό για να σώσει τη γήινη πανίδα από μια επερχόμενη γιγαντιαία πλημμύρα.
Η εκδοχή του Darren Aronofsky για την ιστορία του Νώε. Υπάρχουν σκηνές που δεν περιλαμβάνονται στην Βίβλο. Η πλοκή εστιάζει στην ηθική φιλοσοφία, την αμαρτία και το πώς ο άνθρωπος γυρνά πίσω στον “σωστό” δρόμο.

15.Interstellar

Υπόθεση: Καθώς μια ολοένα κι εντονότερη ξηρασία απλώνεται σε όλη τη Γη, το μέλλον της ανθρωπότητας μοιάζει ζοφερό. Τελευταία της ελπίδα ένα ταξίδι σε τρεις πιθανούς κατοικήσιμους πλανήτες ενός μακρινού γαλαξία. Οι τολμηροί αστροναύτες της αποστολής όμως, ανάμεσά τους και ο χήρος πατέρας δύο μικρών παιδιών, δεν ξέρουν αν και πότε θα επιστρέψουν.

Σελίδες: 1 2

Σχόλια

Exit mobile version