Site icon Frapress

TEDxAUEB 2018: Μια ευκαιρία να βρούμε τη δική μας Άρκτο

Όλα όσα είδαμε στο TEDxAUEB στην Τεχνόπολη και μας οδήγησαν λίγο πιο κοντά στη δική μας άρκτο!

Άρκτος μια λέξη που έχεις συνηθίσει να ακούς να αναφέρεται στους αστερισμούς, σ’ αυτό το TEDxAUEB μας έπεισε ότι μπορεί  τελικά να είναι πολύ περισσότερα απ’ όσα φανταζόμαστε. Ο αστερισμός για πολλούς αιώνες οδηγούσε τους ανθρώπους στον προορισμό τους. Αποτελούσε ένα σημείο αναφοράς, που επέτρεπε- και επιτρέπει- στον καθένα από εμάς να προσανατολιστεί και να ανακαλύψει τον κόσμο. Κάπως έτσι, ξεκίνησε το πρωϊνό του Σαββάτου, το TEDxAUEB 2018, με σύνθημα Box the  Compass”.

Ποιά είναι, λοιπόν, η δική σου άρκτος; Μπορεί να είναι κάτι μεγαλεπίβολο. Μπορεί πάλι να είναι ένας άνθρωπος ή μια ίδεα ή ακόμη και μια εμπειρία ζωής…

Μέσα από 12 πολύ διαφορετικές ομιλίες, 3 perfomances, αλλά και με τη βοήθεια της παρουσιάστριας και δημοσιογράφου Έλενας Παπαδημητρίου έγινε μια προσπάθεια να προσεγγιστεί αυτή η ιδιαίτερη και πολυδιάστατη σημασία της άρκτου ή αλλιώς του “arctos” και μπορώ να σου επιβεβαιώσω ότι κανείς δεν έφυγε από τη Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, χωρίς να αναρωτιέται ποιά είναι, τελικά, η δική του.

Ας δούμε, όμως, πως κύλισε ολόκληρο το TEDxAUEB 2018!

1.1 Balcan Familia

Η μέρα ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο και αυτός δεν ήταν άλλος από τους Balcan Familia. Ένα μουσικό σύνολο που αποτελείται από 14 άτομα, κυρίως φοιτητές, που η πλειονότητα σπουδάζει στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Με τον δικό τους μουσικό τρόπο, μέσω πολύ γνωστών τραγούδιων όπως τα “Βασιλική”, “Ακρογιαλιές δειλινά” μας ταξίδεψαν στην μουσική κουλτούρα των Βαλκανίων, με τις ευχάριστες προσθήκες ανατολίτικων και δυτικών στοιχείων!

1.2 Ανδρομαχη Καρανικα

Η ομιλία της κ. Καρανίκα ήταν εκείνη η ομιλία που σίγουρα κάποιος περίμενε να ακούσει όσο τίποτε άλλο, διότι έχοντας ως βασικό θέμα την Άρκτο δεν μπορείς να μην αναφερθείς στη μυθολογία. Με αφορμή, λοιπόν, τη μυθολογία -ένα εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει τον καθένα να αναλύσει συμπεριφορές και καταστάσεις- μας μίλησε για τους πολλούς Αγαμέμνονες που συναντούμε στην καθημερινότητα μας, που με την αυταρχική τους συμπεριφορά μας απομακρύνουν από τους στόχους μας.

Μας μίλησε για την Καλλιστώ που, σύμφωνα με τον μύθο, μεταμορφώθηκε από την θεά Άρτεμις σε άρκτο (αρκούδα) και έπειτα ο Δίας μεταμόρφωσε και την Καλλιστώ, αλλά και το γιο του, Αρκάδα, σε αστερισμούς την Μεγάλη και τη Μικρή Άρκτο, αντίστοιχα.

“Σημασία έχει ο τρόπος που το ΕΓΩ γίνεται ΕΜΕΙΣ και το ΕΜΕΙΣ γίνεται ΕΓΩ.”

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα, που τέθηκαν ήταν η σχέση μεταξύ μητέρας και παιδιού, μια σχέση άρρηκτη στον χρόνο. Μια σχέση που αποτυπώνει το παρελθόν και το μέλλον. Την πηγή και τη συνέχεια. Έχοντας αυτό το γεγονός στο μυαλό μας θα καταλάβουμε πως ο σκοπός του μύθου είναι να μας διαμορφώσει και να μας δώσει τη δυνατότητα να κάνουμε ένα δικό μας αστερισμό, μετουσιώνοντας το εγώ στο εμείς και το αντίστροφο!

1.3 Ton Koene

Ο φωτογράφος Ton Koene με τις φωτογραφίες του μας έδειξε πόσο σημαντικοί είναι δύο παράγοντες στη ζωή μας. Ο χρόνος και ο τόπος στον οποίο γεννηθήκαμε. Δυνητικά θα μπορούσαμε όλοι να έχουμε την ίδια ζωή και στην πραγματικότητα όλοι ψάχνουμε τα ίδια πράγματα την επιτυχία και την ευτυχία.

Για παράδειγμα, ένας πολίτης του Πακιστάν με έναν πολίτη της Γαλλίας ακούγονται δύο εκ διαμέτρου αντίθετοι άνθρωποι… Στην πραγματικότητα, όμως, έχουν τους ίδιους φόβους, τις ίδιες ανησυχίες. Ναι, έχουν διαφορετική κουλτούρα, μπορεί ο ένας να είναι φτωχός και ο άλλος πλούσιος, ο ένας να είναι επιτυχημένος και ο άλλος όχι, αλλά στην πραγματικότητα και οι δύο κυνηγούν την επιτυχία. Και οι δύο αυτοί πολίτες επιθυμούν τη δική τους οικογένεια και θέλουν να τη διαφυλάξουν.

“Κανείς δεν γεννιέται κακός. Οι κυβερνήσεις και η θρησκεία, όμως, καθοδηγούν πολλές φορές τους ανθρώπους με τέτοιο τρόπο που τελικά φαίνονται κακοί.”

Μέσα από ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό, που πραγματικά αξίζει να δεις, έδειξε όλες αυτές τις αντιθέσεις, που τελικά μας ενώνουν και μας θύμισε πόσο εύκολα μπορείς να καταλήξεις να διαπράξεις μια εγκληματική πράξη για να προστατεύσεις τον εαυτό σου ή την οικογένειά σου.

Δες τις ομιλίες του επόμενου μέρους του TEDxAUEB 2018 στην 2η σελίδα!


2.1 Δρ. Φιορη Αναστασια Μεταλληνου

Μιλάμε για αστερισμούς και θα έλειπε απ’ το TEDxAUEB μια αστροφυσικός; Λίγο δύσκολο θα ήταν. Έχοντας ως αφόρμηση την περιγραφή του ουρανού στην Οδύσσεια αναφέρθηκε στους 88 επίσημους αστερισμούς, αλλά και την επίδραση του πολικού αστέρα, στην εύρεση των σημείων του ορίζοντα και τον τρόπο που μπορούμε μέσα σ’ αυτό το αχανές σύμπαν να βρούμε τη δική μας θέση. Να βρούμε το δικό μας φωτεινό άστρο, που όπως ο ήλιος που εξερράγει στην Άρκτο μπορεί να μας μεταμορφώσει, να μας κάνει καλύτερους και πιο φωτεινούς!

Ενδεικτικά αξίζει να σου αναφέρω τα παρακάτω στοιχεία:

ΥΠΑΡΧΟΥΝ:

2.2 Αναστασιος Διολατζης

Ο Αναστάσιος Διόλατζης είχε ένα όνειρο, που έγινε πραγματικότητα και πλέον είναι θεσμός της Θεσσαλονίκης. Το Reworks. Πιστεύοντας στη δύναμη της άρκτου του, αλλά και τα οφέλη των Φεστιβάλ σε μια πόλη μας μίλησε με απτές αποδείξεις για όλα όσα μπορεί να προσφέρει ένα φεστιβάλ και επειδή είμαι σίγουρη ότι αναρωτιέσαι τι μπορεί να προσφέρει ένα φεστιβάλ σε μια πόλη εκτός από την προαγωγή του πολιτισμού θα σου πω ότι υπολογίζεται ότι τα παγκόσμια κέρδη από τα φεστιβάλ για το 2018 θα είναι 3.5 δις ευρώ.

Μερικά ακόμα οφέλη είναι:

Και το προσωπικό μου αγαπημένο… Διαφήμιση!

Πας σε μια νέα πόλη έχοντας ψάξει πρώτα, που θα πας, τι θα κάνεις, τι θα δεις. Βγάζεις σίγουρα φωτογραφίες- πιθανότατα τις δημοσιεύεις κιόλας- και γυρνάς πίσω στην πόλη σου μιλώντας για την εμπειρία σου. Είναι το καλύτερο και θα μπορούσε κανείς να το χαρακτηρίσει ως το πραγματικό είδος διαφήμισης, γιατί κανείς δεν θα σε πληρώσει να πεις  ψέματα. Γιατί περάσεις δεν περάσεις καλά θα μοιραστείς σίγουρα την εμπειρία σου με τον περίγυρό σου.

Λίγα λόγια για την παρουσίαση…

Η δημοσιογράφος Έλενα Παπαδημητρίου έκανε πραγματικά τρομερά καλή δουλειά στην παρουσίαση, ειδικά πριν την ομιλία που αναφερόταν στο Trafficking. Αυτός είναι και ο λόγος που στην αναφέρω τώρα. Λίγες φορές νιώθεις τέτοια σύνδεση με τον παρουσιαστή ενός τέτοιου event. Ελάχιστες φορές η παρουσίαση έχει όσο ενδιαφέρον έχουν και οι ομιλητές και αυτός είναι και ο λόγος που ήταν για άλλη μια φορά στο τιμόνι της παρουσίασης του TEDxAUEB!

2.3 Ευα Καρρα

Πώς καταλήγει ένας άνθρωπος να είναι αφανής; Πώς είναι να σε εκφοβίζουν και να σε εκβιάζουν κάθε μέρα; Ποιος ορίζει την προσφορά και τη ζήτηση;

Αυτά είναι μόνο λίγα από τα ερωτήματα που τέθηκαν σ’ αυτή την ομιλία. Μέσω μιας προσωπικής εμπειρίας για δεύτερη φορά θυμηθήκαμε όλα όσα αγνοούμε. Όλους τους ανθρώπους κάθε ηλικίας και φύλου που, εν έτει 2018, ζουν σε καθεστώς σκλαβιάς. Μέσω της ιστορίας της “Γιασμίν”*, μιας κοπέλας που κακοποιήθηκε από τον πατέρα της και που κατάφερε να απελευθερωθεί από τους διακινητές της, μας έδειξε ότι δεν πρέπει να εθελοτυφλούμε. Αν παρατηρήσουμε κάποια περίεργη συμπεριφορά πρέπει να μιλήσουμε σε κάποιον. Η “Γιασμίν”*, μέσω της κ. Καρρά θέλησε να μοιραστεί κάτι με όλους όσους ήταν στο TEDxAUEB και αυτό είναι:

“Θα ήθελα κάποιος να με είχε δει. Να με είχε δει και ας μην είχα σωθεί ποτέ. Απλώς να με είχε κάποιος προσέξει.”

Αν και εσύ παρατηρείς κάποια περίεργη συμπεριφορά μη διστάσεις. Κάλεσε στη γραμμή καταγγελιών 1109.

*Επιλέχθηκε αυτό το όνομα, διότι είναι το αγαπημένο λουλούδι της γυναίκας που ήταν θύμα Trafficking.

2.4 Φωτεινη Πατζια

Καμιά φορά τον ρόλο της Άρκτου τον έχουν κάποιοι άνθρωποι και όχι κάποια ιδέα. Αυτή ήταν και η ιστορία της Φωτεινής Πατζιά, που όπως η ίδια δήλωσε είχε δύο όνειρα να φτιάξει το δικό της μαγαζί και να υιοθετήσει το δικό της παιδί. Δύο αρκετά δύσκολα εγχειρήματα, που τελικά μετά από πολύ κόπο κατάφερε να πραγματοποιήσει επιτυχώς.

Ίσως έφταιξε η τύχη για όσα της συνέβησαν. Ίσως πάλι δεν ήταν η τύχη που την βοήθησε να βρει τη δική της Άρκτο, τον γιο της. Μια αρκετά συγκινητική ομιλία, που τόνισε τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα όλοι όσοι επιθυμούν να υιοθετήσουν ένα παιδί.

Δες τις ομιλίες του τρίτου session του TEDxAUEB 2018 στην 3η σελίδα!

3.1 Sworr.

Επιστρέφοντας από το δεύτερο Break στη σκηνή βρίσκουμε τους Sworr., ένα συγκρότημα που κινείται ανάμεσα στην ηλεκτρονική μουσική και το hip-hop και που πραγματικά μας εξέπληξαν ευχάριστα! Δεν θα σου πω περισσότερα θα αφήσω τη μουσική να μιλήσει…

3.2 Ηλιας Μπισιας

Αν και δικηγόρος τον κέρδισε η θάλασσα και κάπως έτσι εμπνεύστηκε την πλατφόρμα isalos.net. Μέσα από τα βιώματα και τις εμπειρίες του μας μίλησε για το πως μπορεί η θάλασσα και ο ειδικότερα ο κλάδος της ναυτιλίας να γίνουν η άρκτος όσων θέλουν να ακολουθήσουν αυτόν τον τομέα. Μοιράστηκε μαζί μας τις γνώσεις του πάνω στην ελληνική ναυτιλία, που συνεχίζει να ανθίζει και τόνισε πόσο σημαντικός παράγοντας είναι ότι οι Έλληνες πλοιοκτήτες δεν ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλον, αλλά ανταγωνίζονται τους ξένους πλοιοκτήτες.

“Η επιτυχία υπάρχει και είναι στο χέρι σας!”

Μας εξήγησε ότι μια ναυτιλιακή στην Ελλάδα είναι σαν μια μικρή οικογένεια, που δεν υπάρχει ο απρόσωπος CEO, αλλά ο επιχειρηματίας που ενδιαφέρεται πραγματικά για την πρόοδο της εταιρείας  και έτσι μέσα σε μόλις 18 λεπτά, αναίρεσε όλα όσα γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος για την ελληνική ναυτιλία.

Μίλησε για τους νέους, που ψάχνουν οι ελληνικές ναυτιλιακές για να μπαρκάρουν, αλλά και για το γεγονός ότι δεν ψάχνουν μόνο ναύτες, αλλά ανθρώπους που αγαπούν τη θάλασσα. Ανθρώπους που έχουν γνώσεις πάνω στη σύγχρονη τεχνολογία και που θέλουν να δουλεύουν για κάτι που αγαπούν και που τους εμπνέει!

3.3 Bianca Mularoni

Άρα γίνεται να μην παράγεις καθόλου- ή σχεδόν καθόλου- σκουπίδια.

Η Bianca Mularoni μας αποδεικνύει ότι γίνεται και είναι λίγο πιο εύκολο απ’ όσο νομίζεις! Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή… Ο μέσος Έλληνας παράγει 497kg σκουπίδια το χρόνο και υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050 θα υπάρχει περισσότερο πλαστικό από ψάρια στη θάλασσα. Έχοντας αυτά τα στοιχεία στο μυαλό της ξεκίνησε να αντικαθιστά πράγματα της καθημερινότητάς της με πράγματα που μπορούν να ανακυκλωθούν.

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες αλλαγές, που έκανε ήταν να ψωνίζει σε μαγαζιά, όπου τα τρόφιμα προσφέρονται χύμα ή σε ανακυκλώσιμες συσκευασίες. Μάλιστα, πολλές φορές  σ’ αυτά πας με το δικό σου βάζο και πληρώνεις μόνο το καθαρό βάρος του τροφίμου! Ωστόσο, επειδή δεν είναι εύκολο να αλλάξεις όλη σου τη ζωή η Bianca μας ανέφερε πέντε εύκολα υλοποιήσιμες αλλαγές.

  1. Να χρησιμοποιείς το δικό σου πλαστικό μπουκάλι με νερό.
  2. Να χρησιμοποιείς θερμό για τον καφέ σου. Μειώνοντας έτσι τη χρήση πλαστικού που δεν ανακυκλώνεται.
  3. Να έχεις πάντα μαζί σου την δική σου tote bag.
  4. Να  αγοράζεις second-hand πράγματα, αξιοποιώντας κάτι που κάποιος άλλος δεν χρειάζεται!
  5. Να ετοιμάζεις στο σπίτι σου τα γεύματα σου.

“Το πιο σημαντικό είναι να ρωτάς κάθε φορά τον εαυτό σου…Χρειάζομαι πραγματικά να κάνω αυτή την αγορά;”

3.4 Σπυρος Δαφνης

Μέσα από την προσωπική του εμπειρία στον πρωτογενή τομέα, μας έδειξε πως αυτός οφείλει να αποτελέσει την άρκτο. Μια άρκτο που να είναι ορατή συνεχώς και απ’ όλους. Ο ίδιος είναι ελαιοπαραγωγός και μαζί με τον αδελφό του κατάφεραν το αναπάντεχο να φτιάξουν το πρώτο βραβευμένο λάδι Λιανολιάς Κέρκυρας.

Σ’ όλους φαινόταν περίεργα όλα αυτά τα νέα τεχνολογικά εξελιγμένα μηχανήματα που χρησιμοποιούσαν και ότι επέλεξαν να μην ακολουθήσουν τις παραδόσεις. Η τόλμη τους, όμως, τους οδήγησε σε κάτι πρωτοποριακό και δικαίωσε όλες τους τις επιλογές.

“Ο άνθρωπος γεννάει τις ευκαιρίες… Αν δεν κάνει τίποτα, τότε δεν θα πάρει και τίποτα.”

Δες το τελευταίο session του TEDxAUEB στην επόμενη σελίδα!


4.1 Maria Tsaroucha n’ Friends

Το τελευταίο performance του TEDxAUEB ήταν σίγουρα κάτι πολύ διαφορετικό. Τέσσερις ηθοποιοί, ένας μουσικός και ένας διερμηνέας νοηματικής γλώσσας μέσα σε 18 λεπτά με το “Knowing thyself – the eternal process” μας έδωσαν τα σωστά ερεθίσματα για να βρούμε τα πράγματα, που αξίζουν την αγάπη μας.

Μέσα από τα έργα “Ο Μικρός Πρίγκιπας”, “Διάλογος για το δέντρο”, “Η μεγάλη αλήθεια” και “Είμαστε αστερόσκονη” μας μίλησαν για τον έρωτα, την αγάπη και τα άστρα, θυμίζοντάς μας πως καμιά φορά δεν υπάρχουν ούτε αίτια, ούτε λόγοι, ούτε σκοποί για όσα μας συμβαίνουν.

4.2 Λυδια Βουσβουνη

Σπούδασε Σχέδιο Μόδας στην Αγγλία. Έζησε σε Λονδίνο και Παρίσι και τελικά  επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου και έχει αναλάβει το κομμάτι σχεδιασμού της Zeus+Dione. Μια εταιρία που επιδιώκει να συνεχίσει τις ελληνικές παραδοσιακές τεχνοτροπίες με νέο πρίσμα και αισθητική. Η καινοτομία και η αυθεντικότητα είναι μόνο μερικά απ’όσα πρεσβεύει η Zeus+Dione.

Σύμφωνα με την Λύδια Βουσβούνη ζούμε στην εποχή, στην οποία εξελίσσεται η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση. Μια εποχή, που υπάρχει μεγάλη ανάγκη να γυρίσουμε σε κάτι πιο τοπικό. Να σταματήσει η παγκοσμιοποίηση και να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην ταυτότητα, το όραμα και την αυθεντικότητα.

Γιατί, τελικά, εκτός από την καινοτομία προάγεται το κλασικό. Ο προσωπικός στόχος αφορά κάτι συνολικό και όχι κάτι προσωπικό και μια οπτική 360° είναι αναγκαία.

4.3 Παναγιωτης Μαδαμοπουλος Μοραρης

Γίνεται να βρεις τον πολικό αστέρα σου χωρίς βοήθεια; Σίγουρα, όχι! Προσπαθώντας να μας βοηθήσει να βρούμε τον δικό μας ο Παναγιώτης Μαδαμόπουλος Μοράρης, συνιδρυτής του ReGeneration, μας είπε τρεις μύθους και μια αλήθεια, που θα μας βοηθήσουν να φτάσουμε πιο κοντά στον δικό μας πολικό αστέρα.

Τρεις μύθοι…

1. Ο Μύθος του Coelho ή αλλιώς “αν θες κάτι αυτό θα πραγματοποιηθεί”

Τίποτα δεν πραγματοποιείται αν δεν το πιστεύεις και αν δεν έχεις μια συγκεκριμένη νοοτροπία. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να είσαι παθιασμένος με αυτό που κάνεις και να δουλεύεις πολύ για να το αποκτήσεις.

2. Μοναχικοί Λύκοι

Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα, που μπορεί να έχει κάποιος είναι έναν μέντορα. Κάποιον άνθρωπο να τον βοηθά και να τον εμπνέει. Παρ’ όλα αυτά αν έχεις έναν τέτοιο άνθρωπο κοντά σου συγχρόνως είσαι μέρος μιας ομάδας. Με λίγα λόγια κανείς δεν είναι αυτοδημιούργητος και χρειάζεται εμπειρία για να επιτύχεις τους στόχους σου, που δεν μπορείς να αποκτήσεις μόνος σου.

3. Πενταετές πλάνο

Η κλασικότερη ερώτηση των Human Resources είναι ένα ψέμα. Ειδικά, όταν είσαι νέος και μπορείς να βγεις με μεγαλύτερη ευκολία από το “comfort zone” σου, γιατί να έχει πενταετές πλάνο;

“Τα πλοία είναι ασφαλή στο λιμάνι, αλλά δεν είναι φτιαγμένα γι’ αυτό.”

Και μία αλήθεια…

Ο εθελοντισμός μπορεί να σου ανοίξει πολλές πόρτες και είναι ο μόνος τρόπος να αναπτύξεις όλες τις επικοινωνιακές δεξιότητες, που πρέπει να έχει ένας νέος στην εποχή μας.

Το τρίπτυχο, λοιπόν, της επιτυχίας είναι ο εθελοντισμός, το κυνήγι ευκαιριών και κυρίως η εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Χωρίς αυτήν πολύ δύσκολα θα επιτύχουμε τους στόχους μας.

4.4 Χριστιαννα Οικονομου

Τελευταία στη σκηνή εμφανίστηκε η Χριστιάννα Οικονόμου και μας γέμισε θετικότητα. Μίλησε για την τέχνη, την παράδοση και την αγάπη της για τη θάλασσα και πως τελικά ακολούθησε τη δική της άρκτο και πλέον η ζωή της μοιράζεται ανάμεσα σε δύο νησιά των Μικρών Κυκλάδων. Όλα ξεκίνησαν μια μέρα που όλα της πήγαιναν στραβά και ένας φίλος της είπε:

“Ευτυχία είναι να πηγαίνεις από τη μία αποτυχία στην άλλη με τον ίδιο ενθουσιασμό και να μην το βάζεις κάτω…”

Η φράση αυτή της έδωσε μεγάλη ώθηση και τελικά την οδήγησε στο σήμερα και την αναπαλαίωση καϊκιών, επιτρέποντάς της να αποτίει φόρο τιμής για όλα τα παραδοσιακά σκαριά, που έχουν υποστεί κάποια καταστροφή μέσα στα χρόνια. Γιατί όσο και αν κουράζεσαι μέσα στη μέρα αυτή η κούραση μπορεί να σε ξεκουράσει και να σε κάνει πολύ δημιουργικό.

Με αυτή την ομιλία ολοκληρώθηκε επιτυχώς για άλλη μια χρονιά το TEDxAUEB 2018 και μας άφησε με ανυπομονησία να περιμένουμε το TEDxAUEB 2019!

Gallery
1 / 16

Σελίδες: 1 2 3 4

Σχόλια

Exit mobile version