Site icon Frapress

Εύκολες συνταγές για φοιτητές: 3 “σαλάτες” που είναι το απόλυτο συνοδευτικό!

Σαλάτες με βάση τους υδατάνθρακες που αξίζει να φτιάξετε μεγάλη ποσότητα και να έχετε φαγητό για μέρες!

1. Μακαρονοσαλάτα με σάλτσα μπαλσάμικου και μουστάρδας

Υλικά:

  • Για τη σαλάτα ζυμαρικών:
  • 500 γρ. πένες ή άλλο κοντό ζυμαρικό
  • 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε κυβάκια
  • 1 κίτρινη ή πορτοκαλί πιπεριά κομμένη σε κυβάκια
  • 1 φλ. τσαγιού καλαμπόκι (κονσέρβας βρασμένο)
  • 250 γρ. ντοματίνια κομμένα στα 4
  • 100 γρ. μοτσαρέλα κομμένη σε μικρούς κύβου
  • αλάτι πιπέρι
  • Για τη σάλτσα:
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1/3 φλ. τσαγιού ξύδι μπαλσάμικο
  • 1 κ.σ. γεμάτη μουστάρδα απαλή
  • 1/3 ματσάκι φύλλα μαϊντανού ψιλοκομμένα
  • φύλλα θυμαριού ή βασιλικού για γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

  1. Για τη σαλάτα: Βράζετε τις πένες, σε μπόλικο κοχλαστό αλατισμένο νερό, αλ τέντε, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
  2. Τις στραγγίζετε καλά, τις περιχύνετε με το ελαιόλαδο, ανακατεύετε και τις βάζετε με μεγάλη μπολιέρα. Προσθέτετε στη μπολιέρα όλα τα λαχανικά, αλατοπιπερώνετε ελαφρά. ρίχνετε τη μοτσαρέλα και πασπαλίζετε με το μαϊντανό. Ανακατεύετε απαλά.
  3. Για τη σάλτσα: Σε ένα μπολ βάζετε το ξύδι και τη μουστάρδα και ανακατεύετε καλά να ενσωματωθούν. Προσθέτετε σταδιακά, λίγο λίγο, το ελαιόλαδο ανακατεύοντας διαρκώς με σύρμα μέχρι να σχηματιστεί μια απαλή βινεγκρέτ. Περιχύνετε με τη σάλτσα τη σαλάτα, ανακατεύετε πολύ καλά, γαρνίρετε (προαιρετικά) με τα φύλλα θυμαριού ή βασιλικού και σερβίρετε.

2. Κρεμώδης πατατοσαλάτα

Υλικά:

  • 6 πατάτες μεσαίου μεγέθους
  • 1 ½ φλ. τσαγιού μαγιονέζα
  • 1 κ.σ. ξύδι λευκό ή μιλόξυδο
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κ.γ. πιπέρι
  • 2 μέτρια κοτσάνια σέλερι, ψιλοκομμένο
  • 1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά κυβάκια
  • 4 αυγά, βρασμένα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο φρέσκο πιπέρι
  • πάπρικα (προτίμησή σας γλυκιά ή καυτερή) για πασπάλισμα

Εκτέλεση:

  1. Πλένετε πολύ καλά τις πατάτες με τη φλούδα τους και τις βάζετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Τις σκεπάζετε με αρκετό νερό ώστε να καλυφθούν πλήρως και τις βάζετε να βράσουν σε δυνατή θερμοκρασία. Μόλις κοχλάσουν, ρίχνετε 1 κ.σ. αλάτι, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στο χαμηλό, σκεπάζετε πάλι τη κατσαρόλα και τις σιγοβράζετε για 35-45 λ ή μέχρι να μαλακώσουν καλά ανάλογα με το μέγεθός τους.
  2. Τις αφαιρείτε από το νερό και τις αφήνετε στην άκρη μέχρι να κρυώσουν για να μπορέσετε να τις χειριστείτε. Στη συνέχεια τις ξεφλουδίζετε, τις κόβετε σε κύβους, τις πασπαλίζετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τις δοκιμάζετε στο αλάτι προσθέτοντας επιπλέον αν απαιτείται.
  3. Σε ένα μεγάλη σουπιέρα σερβιρίσματος αναμιγνύετε ανακατεύοντας πολύ καλά τη μαγιονέζα, το ξύδι, τη μουστάρδα το αλάτι και πιπέρι.  Προσθέτετε τους κύβους πατάτας, το σέλερι και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και ανακατεύετε απαλά να καλυφθούν από τη σάλτσα μαγιονέζας.
  4. Τέλος, ρίχνετε και τα βρασμένα αυγά κομμένα στα 4, ελαφρώς αλατοπιπερωμένα, με ένα κ.γ. τα καλύπτετε με τη σάλτσα μαγιονέζας και πασπαλίζετε τη σαλάτα σας με πάπρικα. Σκεπάζετε τη σουπιέρα με πλαστική μεμβράνη και βάζετε τη πατατοσαλάτα σας στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες μέχρι να “χαλαρώσει” και ενσωματωθούν οι γεύσεις.

Πηγή: sintayes.gr

3. Σαλάτα πλιγούρι με φέτα, κάστανα και ρόδι

Εννοείται μπορείτε να κάνετε παραλλαγή στα υλικά!

Υλικά:

  • 4-6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. πλιγούρι
  • 200 ml ζωμό λαχανικών
  • 200 γρ. πράσα
  • 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 3 κ.σ. κουκουνάρι
  • 50 γρ. λευκό κρασί
  • 2 ντομάτες
  • χυμό+ ξύσμα 1 λεμονιού
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο δυόσμο
  • λίγα κλωνάρια θυμαριού
  • 100 γρ. φέτα
  • ½ ματσάκι μαϊντανό
  • 150 γρ. κάστανα
  • σπόροι από 1 ρόδι

Εκτέλεση:

  • Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το πλιγούρι μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα για μερικά λεπτά.
  • Σβήνουμε με τον ζωμό και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
  • Με το που αρχίζει και βράζει αφαιρούμε από τη φωτιά.
  • Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε το τηγάνι στην άκρη.
  • Παίρνουμε ένα άλλο τηγάνι και προσθέτουμε 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο.
  • Ψιλοκόβουμε το λευκό μέρος από τα πράσα ψιλοκομμένα και τα προσθέτουμε στο τηγάνι που το έχουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αρχίζουμε να σοτάρουμε και προσθέτουμε μετά από 3-4 λεπτά το ψιλοκομμένο σκόρδο και συνεχίζουμε να σοτάρουμε.
  • Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί.
  • Αδειάζουμε τα περιεχόμενα του τηγανιού σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη.
  • Στο ίδιο τηγάνι, αφού πρώτα το σκουπίσουμε, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ρίχνουμε το κουκουνάρι και το καβουρδίζουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.
  • Όταν είναι έτοιμο, το ρίχνουμε στο μπολ με το πράσο.
  • Στη συνέχεια, παίρνουμε 2 μέτριες ντομάτες και τις κόβουμε στα 4. Αφαιρούμε το εσωτερικό τους και τα σπόρια και κόβουμε σε μικρά κυβάκια.  Στεγνώνουμε τα υγρά με χαρτί και τις προσθέτουμε στο μπολ.
  • Προσθέτουμε στο μπολ και τα υπόλοιπα υλικά, το ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι, ψιλοκομμένο δυόσμο, ψιλοκομμένο θυμάρι, τη φέτα σε κύβους και τον μαϊντανό ψιλοκομμένο.
  • Ανακατεύουμε καλά με μία κουτάλα και τέλος προσθέτουμε το πλιγούρι, τα κάστανα βρασμένα και κομμένα σε μικρα κομμάτια και τους σπόρους από το ρόδι.
  • Ανακατεύουμε ελαφρά και σερβίρουμε.

Πηγή: akispetretzikis.com

Σχόλια

Exit mobile version