Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής, ξεδιαλέξαμε τα αγαπημένα μας κομμάτια και όλους τους λόγους που τα κάνουν μοναδικά!

Η μουσική έχει ένα ιδιαίτερο χάρισμα. Μπορεί να σου προξενήσει αγάπη, χαρά, έρωτα, γέλιο, παράπονο, θλίψη. Είναι ωραίο να συνοδεύεται η ζωή σου από την απλότητα και την αρμονία που μπορεί να σου προσφέρει η μουσική. Ακούω μουσική σημαίνει αισθάνομαι, ζω, είμαι καλλιεργημένος, μπορώ να μάθω. Μπορώ να μάθω την μουσική κι άλλων λαών και πολιτισμών, τους ήχους και τα ερεθίσματά τους. Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής, ξεδιαλέξαμε τα αγαπημένα μας κομμάτια, μαζί με όλους τους λόγους που τα κάνουν ξεχωριστά για εμάς.

Είναι επιβλητικό να ταξιδεύεις στους ήχους της αγαπημένης σου μουσικής . Της μουσικής που σε εκφράζει. Για να την ακούς, κάτι βρίσκεις σε αυτήν, κάτι σε κερδίζει. Κάτι ωραίο και ανάλαφρο. Κάτι το μοναδικό

“Μουσική και στίχοι σε απόλυτη αρμονία. Ταξιδεύω με αυτό το κομμάτι . Ιδιαίτερο και πολύ αισθαντικό!”

Θανάσης Ξάνθος

 

“Η μουσική είναι σαν τους φίλους μας. Δεν μπορούμε χωρίς αυτήν, διότι είναι πάντα εκεί όταν τη χρειαζόμαστε, μας εκφράζει, μας χαροποιεί, μας θλίβει, μας εξοργίζει.
Δείξε μου τις playlists σου να σου πω ποιος είσαι.
Το τραγούδι που προτείνω είναι το Johnny B. – Hooters, κατά προτίμηση το βράδυ μέσα στο αυτοκίνητο.
Το αντιλαμβάνομαι σαν απεγνωσμένη ικεσία κάποιου προς τον φίλο του (ή ίσως στον εαυτό του) να συνειδητοποιήσει επιτέλους την άσχημη αλήθεια που τον έχει παγιδεύσει και να βρει ενέργεια να πάρει δύσκολες αποφάσεις, ώστε να σωθεί πριν να είναι αργά.”

Δανάη Νάντια Λοΐζου Μάνσκε

“Εγώ δεν θα κάτσω να ασχοληθώ με το τι σημαίνει μουσική! Αυτό, ούτως ή άλλως, θα το αναλύσουν όλοι οι υπόλοιποι. Χωρίς καν να έχω διαβάζει τι πιστεύουν, συμφωνώ με όλα… Άλλωστε η μουσική σημαίνει τα πάντα! Εγώ απλά θα ήθελα να συμβουλέψω τους συνανθρώπους μου να μην βάζουν ταμπέλες στην μουσική. Δεν γίνεται επειδή λατρεύω τα λαϊκά, να απαξιώνω τα έντεχνα. Ούτε επειδή μ’ αρέσει η hip hop, να περιφρονώ την Rock. Κάθε είδος μουσικής έχει να σου προσφέρει απίστευτα συναισθήματα, σε οποιαδήποτε φάση και αν βρίσκεσαι.
Είναι πολύ κρίμα να βάζεις παρωπίδες και να περιθωριοποιείς τον εαυτό σου σε μια γωνίτσα, τη στιγμή που θα μπορούσες να βρίσκεσαι στην μέση ολόκληρου του σύμπαντος!”

”1-4 Διχάλα” από Ταραξία! Μιας που μπήκε τι καλοκαιράκι και ετοιμαζόμαστε για διακοπούλες!”

ο Πολέμαρχος

“Όταν ακούω μουσική αυτόματα η ζωή μου μεταμορφώνεται σε ταινία. Επειδή όλα ξαφνικά αποκτούν μια καλλιτεχνική άποψη και τα καλά και τα άσχημα. Υπερτονίζονται τα συναισθήματα. Εκτονώνομαι. Ονειρεύομαι. Χωρίς μουσική η ζωή θα ήταν φλατ. Άνοστη.
Το συγκεκριμένο τραγούδι με κάνει να θέλω να βρεθώ σε ένα πάρτυ σαν κι αυτό. Να ζήσω για λίγο την απόλυτη παραμικρή. Με ανεβάζει πολύ.”

Ναταλία Νικολοπούλου

“Η μουσική είναι πάνω απ’ όλα συναισθήματα. Κάθε τραγούδι είναι μια μικρή ιστορία, διαφορετική για τον καθένα. Άλλη γι’αυτόν που το γράφει, άλλη γι’ αυτόν που το ερμηνεύει και άλλη γι’αυτόν που το ακούει. Από εμένα ένα τραγούδι με μεγάλη ιστορία που με συγκινεί, όχι μόνο γι’αυτό που πρεσβεύει, αλλά και για προσωπικούς λόγους.”

                                                                                                                                                                                                             Εβίτα Γοργορίνη

 

“Στα ξενύχτια της εξεταστικής, στα ατέλειωτα σκοπέτα, σε κινηματογραφικούς χωρισμούς, σε απίστευτα και μαγικά παρταρίσματα, στις αναμονές για λεωφορείο, μετρό, πλοίο, αεροπλάνο κλπ… πάντα δίπλα. Music is my Sanctuary…”

Uncle Sailis

“Νομίζω ότι η μουσική σπάει σε δύο θεματικές. Τουλάχιστον αυτό ισχύει σε εμένα.”

“Από τη μία υπάρχουν τα κλασικά αγαπημένα κομμάτια, τα οποία
ενίοτε ακούω και τα έχω συνδέσει με σημεία στη ζωή μου, μνήμες ισχυρές,
ή ασήμαντα σε άλλους γεγονότα που όμως για μένα έχουν σίγουρα ιδιαίτερη σημασία.

“Και από την άλλη υπάρχουν τα τραγούδια της στιγμής. Εκείνα δηλαδή
που προέρχονται από την επικαιρότητα της μουσικής, όπως ονομάζω.
Τραγούδια που παίζουν στο ραδιόφωνο, τραγούδια ξεσηκωτικά. Τραγούδια
που, ανάλογα το πώς είσαι το συγκεκριμένο διάστημα, σε κάνουν
να ξεφεύγεις και να δημιουργείς έναν διαφορετικό κόσμο, τον
οποίο μπορείς να χαρακτηρίσεις ως αποκούμπι της, για
να αράξεις λίγο και να ξεφύγεις από την καθημερινότητα.”

                                      Για την πρώτη κατηγορία θα έβαζα σίγουρα το ένα και μοναδικό…

Και για τη δεύτερη σκεφτόμουν αυτό:

“Ελπίζω να σας αρέσει και να χορεύετε και εσείς όπως εγώ όταν τα ακούτε.
Γιατί μουσική και χορός πάνε μαζί!”

Αντώνης Μαντζαβίνος

“Η μουσική είναι αυτό που θα μείνει δίπλα σου όταν δεν θα θες να δεις κανέναν, ούτε να μιλήσεις σε κανέναν. Η μουσική σού μιλάει χωρίς να της το ζητάς. Το αγαπημένο τραγούδι είναι για τον καθένα μας ο Personal Jesus του.
Και το Personal Jesus είναι το δικό μου!”

  Πετρινούλα Διονυσίου

“Οκ. Ας μιλήσουμε για μουσική. Ας σκεφτούμε τι δεν είναι μουσική. Δεν είναι πάθος; Δεν είναι διάθεση; Δεν είναι έκφραση; Δεν είναι η μέρα και η νύχτα μας; Δεν είναι το περιβάλλον μας; Δεν είναι η μελωδία στο μυαλό μας; Δεν είναι κάθε κίνηση στο σώμα μας; Δεν είναι η αρχή και το τέλος μας; Ο παντοτινός φίλος μας; Το στήριγμά μας;
Ας σκεφτούμε τι είναι η μουσική. Η μουσική είναι «εκεί». Το «εκεί» που δεν μπορεί να πάρει κανένας από κανέναν.
Αυτό νιώθω για τη μουσική. Όταν χορεύω, κανείς δεν μπορεί να μου κλέψει τη μουσική. Όταν παίζω πιάνο, κανείς δεν μπορεί να με σταματήσει.
Γιατί η μουσική είναι το «εδώ» μου.”
Αυτό είναι το αγαπημένο μου τραγούδι, μεταξύ άλλων:

Κατερίνα Χλιάρα


“Η Ευρωπαϊκή Μέρα Μουσικής μου ξυπνάει τα αισθήματα της δημιουργίας, της ομαδικότητας, καθώς και τις αναμνήσεις του χρυσού μετάλλιου που κατέκτησε η χορωδία μου, η Athen’s Children Choir, στο World Choir games το 2008, για πρώτη φόρα στην χορωδιακή ιστορία της Ελλάδας.”

Θάνος – Δανιήλ Αλεξανδρίδης

 “Η μουσική είναι το πάθος μου. Γράφω μουσική, ακούω μουσική, παίζω μουσική… γιατί την αγαπώ. Η hard rock και το metal είναι τα είδη που μου αρέσουν περισσότερο, γιατί βγάζουν έναν δυναμισμό του χαρακτήρα μου που δεν μπορώ να εξωτερικεύσω με κανέναν άλλον τρόπο.”

Σάββας Χρυσικόπουλος

“Ένα ερώτημα βασανίζει τους φίλους της μουσικής σε κάθε γωνιά του πλανήτη αυτού- και όχι μόνο-
ποια είναι η “αληθινή” μουσική;
Ε όχι, δεν θα βρω εγώ την απάντηση σε αυτό το φλέγον ζήτημα!!!
Απλά θα πω πως η μουσική είναι μελωδίες που μας  γεννούν συναισθήματα και μας ταξιδεύουν στο χρόνο (καθώς είναι παντοτινές)  και πέρα από τα σύνορα (αφού είναι παγκόσμιες). Η “αληθινή” μουσική έχει την δύναμη από  την πρώτη κιόλας νότα της, να μας αλλάξει την διάθεση. Αποτελεί ένδειξη πολιτισμού που εξημερώνει και τα πιο άγρια ένστικτα, όπως στο μύθο του Ορφέα”

Κατερίνα Αδαμοπούλου

“Εθιστική παραγωγή και μελωδία, η οποία, αν και ηλεκτρονική, απογειώνεται με την εκπληκτική χροιά του Lanegan. Το ακούω από τότε που βγήκε πολύ συχνά.”

Χρήστος Φαληρέας

“Για μένα η μουσική είναι σαν μία γυναίκα που τρέχω από πίσω της. Δε μπορώ να της πω όχι. Θα νιώσω ό,τι θέλει αυτή. Έχει τεράστια δύναμη πάνω μου και το ξέρει. Γι’ αυτό προσπαθώ να το ελέγξω, βάζω μουσική που κάπως εξισορροπεί την κατάσταση, επιλέγοντας παλιές μελωδίες που συνδυάζουν νοσταλγία και χαρά. Αν η μουσική ήταν γυναίκα, θα ήταν αυτό το τραγούδι, γι’ αυτό το ακούω πάντα πριν βγω.”

Γιάννης Βανδής

“Music makes the people come together”,  λέει η Madonna.
Έτσι είναι και για ‘μένα… Όλα τα τραγούδια συνδέονται με κάποιον άνθρωπο ή μια κατάσταση…
Ένα τραγούδι που λατρεύω αυτόν τον καιρό είναι το Τάσεις Καταστροφής του Δήμου Αναστασιάδη.
Ο λόγος;
Ένας στίχος! “Κόβω τη νύχτα στα δύο για να σε βρω!”
Αυτός ο στίχος είναι παραπάνω από αρκετός για να με κάνει να σκεφτώ
έναν συγκεκριμένο άνθρωπο και να μου φτιάξει τη μέρα!
Αυτό το τραγούδι το έχω συνδέσει με μια όμορφη μέρα!”

Ιωάννα Ψαρρού

“Τα λόγια είναι περιττά… music is my therapy!

Νίκος Παπουτσής

Σχόλια