Site icon Frapress

Διακοπές… στη Ρόδο: Ο απόλυτος καλοκαιρινός οδηγός

Διακοπές στη Ρόδο: Ένας πλήρης οδηγός για τις παραλίες, τα αξιοθέατα και τις επιλογές νυχτερινής ζωής που προσφέρει η Ρόδος

Ρόδος. Ένα νησί που οι περισσότεροι θυμούνται από πενθήμερη εκδρομή τους στο λύκειο. Πάντα όποτε αναφέρω πως είμαι από την Ρόδο (τώρα το μάθατε και εσείς) λαμβάνω επιφωνήματα θαυμασμού και χαράς. Και με το δίκιο τους οι άνθρωποι: η Ρόδος σου αφήνει μια αξέχαστη εμπειρία. Έχει τόσα πράγματα να δεις και να κάνεις που δεν θα μείνεις παραπονεμένος με τίποτα.

Επειδή εάν τα συμπεριλάβω όλα το άρθρο αυτό θα βγει μεγαλύτερο και από το Game of Thrones θα κάνουμε μια περιήγηση στα highlights του νησιού: μερικές πληροφορίες για την Ρόδο, παραλίες, αξιοθέατα και -φυσικά!- διασκέδαση!

Νησί του ήλιου, νησί των ιπποτών

Η Ρόδος συχνά αποκαλείται νησί του ηλίου γιατί πιστεύεται ότι την ανέσυρε ο θεός ήλιος από την θάλασσα. Επιπλέον, σε αυτόν τον θεό ήταν αφιερωμένος και ο Κολοσσός της Ρόδου. Ωστόσο, εγώ προσωπικά πιστεύω ότι αναφέρεται νησί του ήλιου λόγω του απίστευτου και υπερβολικά συνεχόμενου και καυτού ήλιου που έχει κατά την διάρκεια όλου του καλοκαιριού. Ίσως ακούσατε ότι βρέχει στην Θεσσαλονίκη και την Αθήνα τις προηγούμενες ημέρες. Μάλιστα άκουσα και δελτίο για έκτακτα καιρικά φαινόμενα. Ξέρετε πόσα σύννεφα είδα στον ουρανό της Ρόδου; Κανένα. Και εάν δεν σας φτάνουν αυτά, μάθετε ότι το όνομα “Ρόδος” προέρχεται από το Ρόδο, ιερό λουλούδι του θεού Ήλιου.

Μια ακόμα γνωστή ονομασία για την Ρόδο είναι νησί των ιπποτών. Η εξήγηση για αυτό είναι αρκετά πιο λιτή, ωστόσο η ιστορία που κρύβεται από πίσω θα σας εκπλήξει. Το 1309 λοιπόν, η Ρόδος πουλήθηκε (ναι, καλά διαβάσατε) στο τάγμα των ιπποτών του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ. Το τάγμα ίδρυσε την έδρα του στην Ρόδο και την περίοδο μέχρι το 1522, είχε ηγετικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο. Μετά, βλέπετε, η πόλη κατακτήθηκε από τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή. Σε αυτή την περίοδο ωστόσο (των ιπποτών!) η Ρόδος γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη. Οι ιππότες έχτισαν το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, ένα επιβλητικό και ίσως το σημαντικότερο μνημείο της περιόδου των ιπποτών.

Παραλίες

Οι περισσότερες και καλύτερες του νησιού βρίσκονται αδιαμφισβήτητα στην ανατολική του πλευρά, γεγονός που φαίνεται και από την παρακάτω λίστα. Η δυτική πλευρά του νησιού συνήθως (βλέπε: πάντα) έχει έντονους ανέμους και αυτό κάνει το μπάνιο δύσκολο έως αδύνατο. Από την άλλη, κάνει ακαταμάχητη αυτή την πλευρά για τους οπαδούς των θαλάσσιων σπορ που βασίζονται σε άνεμο, όπως το surfing και το parasailing.

Έχω φτιάξει μια σύντομη λίστα με τις παραλίες που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε κατά τις διακοπές σας στην Ρόδο. Οι παραλίες ξεκινούν από την πόλη και, καθώς προχωράμε, απομακρύνονται σταδιακά όλο και περισσότερο.

Έλλη

Οργανωμένη παραλία, κυριολεκτικά μέσα στην πόλη.  Το γεγονός αυτό την κάνει και εξαιρετικά δημοφιλή, καθώς ο καθένας έχει πρόσβαση. Ταυτόχρονα όμως, μαζεύει πάρα πολύ κόσμο – ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η παραλία δημιουργεί έναν φυσικό κόλπο και έτσι έχει πλήρη προστασία από τα κύματα – εκτός από αυτά των καραβιών που εισέρχονται και εξέρχονται από το λιμάνι.

Δοκιμάστε οπωσδήποτε τόσο το τραμπολίνο για τις βουτιές σας αφ’ υψηλού, όσο και τις καφετέριες που βρίσκονται στο νότιο άκρο της Παραλίας. Στα αρνητικά της, η παραλία έχει μόνο βότσαλο και καθόλου άμμο.

Παραλία Έλλη

Πηγές Καλλιθέας

Αν και η μικρότερη παραλία της λίστας, κατά την γνώμη μου αξίζει οπωσδήποτε να την επισκεφθείτε. Η ανακαίνιση που έγινε στον χώρο αυτό πριν από μερικά χρόνια έχει δώσει πραγματικά άλλη όψη.

Προσεγγίζοντας τον χώρο θα ανταμειφτείς με εξαιρετική θέα, ενώ καταλήγοντας κοντά στην παραλία, μπορείς να κάνεις το μπάνιο σου και να πιεις τον καφέ σου δίπλα στο κύμα.

Ταυτόχρονα, περιτριγυρίζεται από δέντρα και κήπους και είναι πάντα αρκετά προσεγμένα και καθαρά. Στα αρνητικά ότι υπάρχει είσοδος στον χώρο, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση αξίζει καθώς ισχύει πως “ο,τι πληρώνεις, παίρνεις”.

Παραλία στις πηγές της Καλλιθέας

 Φαληράκι

Το Φαληράκι είναι προσωπικά η αγαπημένη μου παραλία στην Ρόδο. Ναι μεν χρειάζεσαι αμάξι (ή λεωφορείο) για να πας, αλλά η απόσταση είναι τόση ώστε να μην σε κουράζει, σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας και με καλές συνθήκες.

Η παραλία είναι τεράστια, στα πόδια σου έχεις μόνο άμμο και δίπλα σου βλέπεις σχεδόν μόνο τουρίστες. Ειδικά το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό για 2 λόγους: από την μια δεν ακούς αγριοφωνάρες, από την άλλη μπορείς να κάνεις άνετα το μπανιστήρι σου.

Η θάλασσα είναι ήρεμη, με πολύ ρηχά νερά, καθώς πρέπει να περπατήσεις τουλάχιστον 15-20 μέτρα μέχρι να μπεις μέσα… κανονικά! Ταυτόχρονα, έχει μεγάλη ποικιλία από θαλάσσια σπορ για όλα τα γούστα και πολλά καταστήματα κοντά για ότι σου κατέβει στο κεφάλι. Στα αρνητικά της, είναι πιθανό να δυσκολευτείς να βρεις χώρο parking για το αμάξι σου, αλλά αξίζει όσο τίποτα άλλο.

Παραλία Φαληράκι

Άντονι Κουίν

Μόλις 4 χιλιόμετρα νοτιότερα από το Φαληράκι και 5 λεπτά με το αμάξι, σε έναν μικρό κολπίσκο,  βρίσκουμε την παραλία Άντονυ Κουίν. Η παραλία ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του γνωστού ηθοποιού μετά το γύρισμα της ταινίας “Τα κανόνια του Ναβαρόνε” στην Ρόδο. Είναι από τις διασημότερες και πιο όμορφες παραλίες του νησιού, με τα πεντακάθαρα νερά της και το τοπίο γεμάτο βράχια. Αξίζει οπωσδήποτε να την επισκεφθείτε.

Άντονι Κουίν

Τσαμπίκα

Συνεχίζοντας νοτιότερα στην ανατολική πλευρά του νησιού, συναντάμε την παραλία της Τσαμπίκας. Η παραλία παίρνει το όνομα της από την Μονή της Παναγιάς Τσαμπίκας που δεσπόζει στον λόφο του βορειότερου άκρου της παραλίας.

Μια τεράστια παραλία με άμμο, υπέροχα νερά και αρκετά beach bar. Η παραλία είναι πλήρως οργανωμένη και διαθέτει άπλετο χώρο για parking.

Εάν έχετε δυνάμεις και καταφέρετε την δύσκολη ανάβαση προς την Μονή, μέσα στο καλοκαίρι, θα ανταμειφθείτε διπλά, καθώς από την μία θα έχετε την θέα όπως στην παρακάτω φωτογραφία, που τραβήχθηκε από την μονή, και από την άλλη θα μπορείτε να τσιμπήσετε και κάτι στο εστιατόριο προς αναπλήρωση των χαμένων θερμίδων σας!

Παραλία Τσαμπίκα

Άγιος Παύλος

Ένας μικρός γραφικός κόλπος με καταγάλανα νερά που παίρνει το όνομα του από το ξωκλήσι του Άγιου Παύλου. Βρίσκεται στο πίσω μέρος από την Λίνδο και αξίζει οπωσδήποτε μια βουτιά εάν βρίσκεστε στην περιοχή! Έχει οργανωμένη παραλία με καφετέρια, ταβέρνα και ομπρέλες.

Άγιος Παύλος, Λίνδος

Πρασονήσι

Κάπως έτσι φτάνουμε στο νοτιότερο άκρο του νησιού, το Πρασονήσι. Η ανεμοδαρμένη δυτική πλευρά του νησιού επαληθεύεται ακόμα και στο νοτιότερο άκρο του: θα δείτε στην φωτογραφία την μια πλευρά γεμάτη κύματα και την άλλη ήρεμη σαν λάδι.

Το Πρασονήσι διαθέτει οργανωμένη παραλία σε ένα μέρος του αλλά το μεγαλύτερο κομμάτι είναι ελεύθερο για να το εξερευνήσετε. Στα θετικά του, έχει άπλετο χώρο για parking και η παραλία έχει μόνο άμμο.

Πρασονήσι

Οι παραλίες της Ρόδου δεν σταματούν εδώ όμως! Η ανεμοδαρμένη και πανέμορφη ακτή της Ψαροπούλας, στην αντίθετη πλευρά από το ενυδρείο και το Έλλη, προσφέρεται για θαλάσσια σπορ και απογευματινούς περιπάτους με φόντο ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα του νησιού.

Γυρνώντας στην ανατολική πλευρά του νησιού, πριν από την Λίνδο θα συναντήσουμε επίσης τις παραλίες Αγάθη, Βληχά και Γλίστρα, οι οποίες μπορεί να μην είναι τόσο γνωστές από μόνες τους, αλλά σίγουρα αξίζουν την επίσκεψη σας!

Πέρα από τον Άγιο Παύλο που αναφέρθηκε νωρίτερα, η Λίνδος έχει και τον δικό της κόλπο-παραλία όπου μπορείτε να κάνετε μπάνιο. Νοτιότερα και στον δρόμο μας προς το Πρασονήσι (το νοτιότερο άκρο του νησιού), θα βρούμε το Κιοτάρι και το Γεννάδι, δυο ακόμα παραλίες που αξίζουν αναφορά.

Συνεχίστε στην επόμενη σελίδα για τα αξιοθέατα και την νυχτερινή ζωή της Ρόδου!

Αξιοθέατα

Η μεγάλη ποικιλία κατακτητών που πέρασαν από το νησί της Ρόδου έχει αφήσει αδιαμφισβήτητα το σημάδι της στον τόπο. Τα περισσότερα αξιοθέατα στην Ρόδο αποτελούν κατασκευή και “διαθήκη” των διάφορων κατακτητών. Πάμε να τα δούμε…

Παλιά πόλη

Η “παλιά πόλη” της Ρόδου αποτελεί την καλύτερα διατηρημένη μεσαιωνική πόλη της Ευρώπης και Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO.

Ένα θαύμα αρχιτεκτονικής που προκαλεί θαυμασμό, η παλιά πόλη της Ρόδου αποτελούσε το οχυρό και την βάση για τους Ιωαννίτες ιππότες και διασώζεται σε εξαιρετικό βαθμό.

Τα τείχη της παλιάς πόλης έχουν μήκος 4χλμ και περικλείουν την παλιά πόλη ολοκληρωτικά.

Επιπλέον, διαθέτει στο μεγαλύτερο μέρος της μια τεράστια τάφρο πλάτους έως και 21 μέτρων(!) – η οποία είναι καταπράσινη και μπορείτε να την περπατήσετε.

Στην παλιά πόλη βρίσκεται το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, που απεικονίζεται στην φωτογραφία, ο δρόμος των Ιπποτών, το νοσοκομείο τους που έχει μετατραπεί σε μουσείο, ναοί του τάγματος, ένας αριθμός τζαμιών, η παλαιά αγορά καθώς και μεγάλος αριθμός μαγαζιών.

Παλάτι και Μαντράκι

Μόντε Σμιθ

Ο λόφος του Μόντε Σμιθ βρίσκεται στο πάνω μέρος της πόλης της Ρόδου, η οποία είναι αμφιθεατρικά χτισμένη στα πόδια του. Πήρε το όνομα του από τον Άγγλο ναύαρχο Σμιθ,  που είχε στήσει το παρατηρητήριο του εδώ.

Η αλήθεια είναι ότι η κίνηση αυτή ήταν εξαιρετικά σοφή, καθώς από το Μόντε Σμιθ υπάρχει ορατότητα τόσο προς την παλιά όσο και προς την νέα πόλη την Ρόδου, το λιμάνι, την Ψαροπούλα, την Ιαλυσό, ακόμα και το αεροδρόμιο.

Στην κορφή του λόφου βρίσκονται τα ερείπια της αρχαία ακρόπολης της Ρόδου ενώ στην νότια πλευρά του, μέσα σε ένα φυσικό βαθούλωμα βρίσκεται το αρχαίο στάδιο ή στάδιο του Διαγόρα.

Η εκπληκτική θέα που προσφέρει το Μόντε Σμιθ σε συνδυασμό με το αρχαίο στάδιο και την Ακρόπολη καθιστούν τον λόφο σημείο εξαιρετικού ενδιαφέροντος που δεν πρέπει να χάσετε.

Μόντε Σμιθ

Αρχαίο Στάδιο και Ακρόπολη

Ακρόπολη της Ρόδου

Αρχαίο Στάδιο

Φιλέρημος

Ο λόφος της Φιλέρημου βρίσκεται κοντά στην Ιαλυσό, στην δυτική πλευρά του νησιού και έχει ύψος 247 μέτρα. Συνιστάται να έρθετε με αμάξι, εκτός εάν έχετε γερές αντοχές για μια μεγάλη ανάβαση – η οποία σίγουρα θα σας ανταμείψει.

Τουριστικά, είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία στην Ρόδο και με καλό λόγο: συνδυάζει φύση, θέα, πράσινο, αρχαιολογικούς χώρους και θρησκεία. Μην ξεχάσετε να φωτογραφίσετε τα παγώνια με τα οποία είναι γεμάτη η περιοχή καθώς και να δείτε τον Σταυρό της Φιλέρημου και την θέα από τον χώρο του.

Φιλέρημος

Λίνδος

Ο παραλιακός οικισμός της Λίνδου βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού σε απόσταση 55 χλμ από την πόλη της Ρόδου. Ο δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός μετά την πόλη της Ρόδου, η Λίνδος χτίστηκε από τους Δωριείς πριν από δυόμιση χιλιάδες χρόνια!

Τίποτα δεν μπορεί να προετοιμάσει τον επισκέπτη για το συγκλονιστικό θέαμα που θα αντικρίσει σε μια στροφή του δρόμου όταν ξεπροβάλει μπροστά του η Ακρόπολη της Λίνδου και ο μαγευτικός, κάτασπρος οικισμός που απλώνεται στην ρίζα του βράχου. Εάν επισκεφτείτε μόνο ένα μέρος εκτός από την πόλη της Ρόδου, φροντίστε να είναι η Λίνδος!

Λίνδος, Ρόδος

Κοιλάδα των Πεταλούδων

Ένα από τα ορόσημα του νησιού, δείγμα φυσικού κάλους στο νησί της Ρόδου που αξίζει να επισκεφθείτε οπωσδήποτε: η κοιλάδα με τις πεταλούδες. Η καταπράσινη κοιλάδα φιλοξενεί εκατομμύρια πεταλούδες κάθε καλοκαίρι, καθώς οι συνθήκες και το φυσικό περιβάλλον προσφέρουν τις ιδανικές συνθήκες για το ζευγάρωμα και την καλοκαιρινή τους παραμονή. Ένας επίγειος παράδεισος για τις πεταλούδες και για εμάς.

Κοιλάδα των πεταλούδων

Πρασονήσι

Στο νοτιότερο τμήμα του νησιού, 92 χλμ από την πόλη της Ρόδου βρίσκεται το περίφημο “Πρασονήσι”, το πράσινο νησί. Κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, τα νερά πέφτουν και το πρασονήσι συνδέεται με το νησί της Ρόδου. Τον χειμώνα τα νερά ανεβαίνουν και ξαναγίνεται… νησί, διαχωρισμένο από το νησί της Ρόδου. Αποτελεί μεγάλο πόλο έλξης τουριστών τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς κατακλύζεται από επισκέπτες που δοκιμάζουν windsurfing και kitesurfing.

Πρασονήσι

Διασκέδαση

Παλιά Πόλη

Η παλιά πόλη της Ρόδου πέρα από χώρο για βόλτες, αρχαιολογικές εξερευνήσεις, καφέ και ψώνια, αποτελεί και χώρο αρκετών μαγαζιών νυχτερινής διασκέδασης. Ήδη από την κεντρική πλατεία ξεχωρίζουν το Soho (κυρίως για ξένη μουσική) και το Apple (κυρίως για ελληνική μουσική) ενώ στα στενά πίσω από την πλατεία υπάρχουν δεκάδες μαγαζιά που θα ικανοποιήσουν κάθε όρεξη. Ανάμεσα σε αυτά προσωπικά ξεχωρίζω την Ρωγμή του Χρόνου και το Rock n Roll music diner στην πλατεία Αρίωνος.

Παλιά πόλη της Ρόδου το βράδυ

Ορφανίδου – Bar street

Η διάσημη οδός, για τους Έλληνες “Ορφανίδου” και για τους τουρίστες “Bar street” λόγω των μαγαζιών και των pubs που έχει. Ιδανικό μέρος για να τα πιείτε και να χορέψετε μέχρι το πρωί. Δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από τα μαγαζιά της παλιάς πόλης αλλά έχει δύο μεγάλα πλεονεκτήματα: από την μια είναι γεμάτα τουρίστες, οπότε δεν θα σας ξέρει κανείς και μπορείτε άνετα να κάνετε ο,τι θέλετε, και από την άλλη όλα τα μαγαζιά είναι κυριολεκτικά πάνω σε έναν δρόμο. Άλλα πλεονεκτήματα; Είναι δίπλα στην παραλία και στο κέντρο της πόλης!

Bar Street

Φαληράκι

Εάν δεν σας φτάνει η παλιά πόλη και η Ορφανίδου, τότε σίγουρα είστε προορισμένοι για μεγάλα πράγματα. Και όταν λέω μεγάλα πράγματα εννοώ πολλά ποτά, βασικά. Το Φαληράκι πέρα από υπέροχη παραλία έχει και πάρα πολύ έντονη νυχτερινή ζωή. Κατ’ αρχάς εδώ πέρα είναι πάλι όλοι τουρίστες, οπότε δεν θα σας γνωρίζει κανείς. Πολλά ποτά, άγνωστοι μεταξύ αγνώστων, νομίζω καταλαβαίνετε που το πάω. Καλά να περάσετε!

Καζίνο

Εάν και προσωπικά δεν έχω “παίξει” στο καζίνο της Ρόδου, διαβάζω εδώ ότι έχει 300 μηχανήματα τυχερών παιχνιδιών και 34 επιτραπέζια παιχνίδια. Προσωπικά θα σας πρότεινα να μην δοκιμάσετε την τύχη σας αλλά αυτό το αφήνω στο χέρι σας. Το καζίνο, πέρα από …καζίνο είναι και ξενοδοχείο και έχει εστιατόριο, μπαρ και beach bar που βλέπει στην παραλία του Έλλη και είναι ανοιχτά προς το κοινό.

Water Park

To Water Park της Ρόδου είναι το μεγαλύτερο της Ευρώπης και το σημαντικότερο πάρκο υδάτινης αναψυχής στο νησί.

Χτισμένο αμφιθεατρικά, σε μια έκταση 100.000 τετραγωνικών μέτρων (ναι, καλά διαβάσατε – πως αλλιώς θα ήταν το μεγαλύτερο στην Ευρώπη;!) βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού, σε απόσταση 12 χλμ από την πόλη της Ρόδου και πολύ κοντά στο Φαληράκι.

Το Water Park ενδείκνυται για μια έντονη μονοήμερη “εκδρομή” με την παρέα σας – προσωπικά μόνο έτσι θα το απολαύσετε, καθώς έχει τσουχτερό εισιτήριο εισόδου της τάξης των 22€ (ποια κρίση;). Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο water-park.gr

Water Park

Η Ρόδος είναι το αγαπημένο μου νησί – ίσως το καταλάβατε εάν φτάσατε μέχρι εδώ. Έχει επιλογές για όλους, συνδυάζει τα πάντα και αποτελεί ιδανικό προορισμό για διακοπές. Αρχαιολογικούς χώρους, ξέφρενη διασκέδαση, υπέροχες παραλίες, βόλτες με τα πόδια και το αμάξι, καταπράσινα πάρκα… όλα θα τα βρείτε εδώ. Οι επιλογές σας για καταλύματα είναι επίσης πολλές. Δείτε εδώ τα πιο οικονομικά και  απολαύστε την Ρόδο!

Σελίδες: 1 2

Σχόλια

Exit mobile version