Site icon Frapress

10 πολύ γνωστές ταινίες με φόντο τη Νέα Υόρκη

ταινίες με φόντο τη Νέα Υόρκη

Εντυπωσιακοί ουρανοξύστες, πολυσύχναστες λεωφόροι, το Σέντραλ Παρκ και η γέφυρα του Μπρούκλιν είναι το σκηνικό σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες με φόντο τη Νέα Υόρκη, φυσικά!

Η πόλη που δεν κοιμάται, όπως λένε οι στίχοι στο εμβληματικό τραγούδι, αφηγείται τις μεγάλες και μικρές ιστορίες των ανθρώπων της. Οι πρωταγωνιστές κυνηγούν τα όνειρα τους βαδίζοντας στους γρήγορους ρυθμούς της αμερικάνικης μητρόπολης και όλα αυτά συμβαίνουν στις ταινίες με φόντο τη Νέα Υόρκη.

Ο κινηματογραφικός φακός παγώνει το χρόνο στη Νέα Υόρκη και κρατάει για πάντα ζωντανές εικόνες όπως το τρομαγμένο Κέβιν να διασχίζει το χιονισμένο Σέντραλ Παρκ στην ταινία Μόνος στο σπίτι 2: Χαμένος στη Νεά Υόρκη ή το αχνό ξημέρωμα μπροστά από τη βιτρίνα του Τίφανις με την κομψή Όντρεϊ Χέμπορντ να στέκεται και να πίνει το ρόφημα της, στη ταινία Πρόγευμα στο Τίφανις.

Εκατοντάδες ταινίες προβάλλουν τη Νέα Υόρκη άλλοτε σκοτεινή και βίαιη, κι άλλοτε λαμπερή και ελκυστική.

Ποιες ταινίες με φόντο τη Νέα Υόρκη, όμως, μας έκαναν να αγαπήσουμε τη σύγχρονη ζωή αυτής της μεγαλούπολης;

1. Πρόγευμα στο Τίφανις (1961)

Η νεαρή Χόλυ Γκολάιτλι είναι μια πολύ ιδιαίτερη ύπαρξη. Ζει σε ένα άνετο διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη και περνά τα βράδια της σε κοσμικά πάρτι. Τον ελεύθερο χρόνο της περιπλανιέται στη πόλη, στα μαγαζιά και χαζεύει τις βιτρίνες του οίκου Τίφανις. Οι εξωτερικές σκηνές της ταινίας συνθέτουν αντιπροσωπευτικές εικόνες της πόλης στις αρχές της δεκαετίας του ’60.

2. Ο ταξιτζής (1976)

Ο Τράβις Μπικλ, βετεράνος του Βιετνάμ, δουλεύει ως ταξιτζής στη Νέα Υόρκη. Σε μία από τις νυχτερινές του βάρδιες γνωρίζει μια 12χρονη πόρνη και αποφασίζει να τη σώσει με βίαιο τρόπο από τους προστάτες της. Στο σκοτεινό νουάρ ο ήρωας φαίνεται να φθείρεται από τη διαφθορά, την εγκληματικότητα, το απρόσωπο και απάνθρωπο περιβάλλον της πόλης.

3. Μανχάταν (1979)

Ο Άιζακ είναι ένας μποέμ σαρανταδυάχρονος, που ζει στο Μανχάταν. Εργάζεται ως σεναριογράφος τηλεοπτικών σειρών και απολαμβάνει τις ατέλειωτες φιλοσοφικές συζητήσεις με το φίλο του και την έφηβη ερωμένη του. Μια από τις πιο χαρακτηριστικές ταινίες του Γούντι Άλεν αν και ασπρόμαυρη αποτυπώνει με ρεαλισμό σκηνές της καθημερινότητας στους δρόμους της πόλης. Ένα ρομαντικό και νοσταλγικό ταξίδι του σκηνοθέτη στη πόλη που αγάπησε, στη Νέα Υόρκη.

4. Μόνος στο σπίτι 2: Χαμένος στη Νέα Υόρκη (1992)

Ο ζωηρός Κέβιν που γνωρίσαμε στην πρώτη ταινία ξαναχτυπά! Αυτή τη φορά βρίσκεται μόνος του Χριστούγεννα στη Νέα Υόρκη. Μαζί του έχει χρήματα και πιστωτικές κάρτες των γονιών του. Ο μικρός γυρίζει ανέμελος στη γιορτινή ατμόσφαιρα της πόλης. Επιλέγει να μείνει στο ακριβότερο ξενοδοχείο και φαίνεται να το απολαμβάνει μέχρι που συναντάει ξανά τους δύο διαβόητους ληστές.

5. Έχετε μήνυμα στον υπολογιστή σας (1998)

Η γλυκιά Κάθλιν Κέλι, ιδιοκτήτρια ενός μικρού παιδικού βιβλιοπωλείου στη Νέα Υόρκη αλληλογραφεί με έναν άγνωστο άνδρα στο διαδίκτυο. Αυτός ο άνδρας τυχαίνει να είναι ο διευθυντής του ανταγωνιστικού πολυκαταστήματος βιβλίων, που άνοιξε απέναντί της. Οι εποχές διαδέχονται η μία την άλλη στη Νέα Υόρκη. Κάπως έτσι και η σχέση των δύο πρωταγωνιστών περνά από τα μπουρίνια του φθινοπώρου, στο πάγο του χειμώνα και τέλος στην ανθισμένη άνοιξη.

6. Δύο εβδομάδες προθεσμία (2002)

Η Λούσι, μια ακτιβίστρια δικηγόρος από το Μπρούκλιν, δέχεται να δουλέψει ως νομικός σύμβουλος του εκατομμυριούχου Τζορτζ Γουέιντ, ενός εγωκεντρικού προέδρου μιας πανίσχυρης κατασκευαστικής εταιρίας της Νέας Υόρκης. Η πόλη αλλάζει, παλιά κτήρια όπως θέατρα και πολιτιστικά κέντρα κατεδαφίζονται, ενώ στη θέση τους κτίζονται πολυώροφα εμπορικά κέντρα και γραφεία. Θα καταφέρει η Λούσι να σώσει το πολιτιστικό κέντρο της γειτονιάς της;

7. Να με θυμάσαι (2010)

Ο Τάιλερ, ένας νεαρός Νεοϋορκέζος, προσπαθεί να βρει τον εαυτό του μετά την αυτοκτονία του αδερφού του. Ο ίδιος προσπαθεί να σταθεί κοντά στην μικρότερη αδερφούλα του. Η ζωή του αλλάζει, όταν συναντά την Άλι. Ο έρωτάς τον γεμίζει ευτυχία και του δίνει δύναμη να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα του. Η ζωή των ηρώων στη Νέα Υόρκη κυλά απρόβλεπτα και σημαδεύεται από καταστάσεις και γεγονότα. Μια ανατρεπτική ταινία που σε κρατάει καθηλωμένο μέχρι το τελευταίο λεπτό.

8. SpiderMan

Ο Άνθρωπος Αράχνη σκαρφαλώνει στους γυαλιστερούς ουρανοξύστες της Νέας Υόρκης και καταπολεμά το έγκλημα. Οι τρεις πρώτες ταινίες του Σπάιντερμαν είναι γεμάτες θεαματικές λήψεις της πόλης από αέρος καθώς ο υπερήρωας της Μάρβελ κρεμιέται από τον ιστό του ανάμεσα στα πολυώροφα κτήρια.   

9. Step up 3: Η νέα διάσταση (2010)

Οι ταινίες Step up είναι γεμάτες μουσική, ρυθμό, ένταση και χορό. Η τρίτη ταινία της σειράς διαδραματίζεται με φόντο τη Νέα Υόρκη. Πρωταγωνιστής ο Λιουκ, ένας χορευτής που θέλει απεγνωσμένα να διασώσει το μοναδικό σπίτι που έχει: μια εγκαταλελειμμένη νεοϋορκέζικη αποθήκη, που αποτελεί καταφύγιο για νέους χορευτές από όλο τον κόσμο.

10. New Year’s Eve (2011)

Όταν η αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή του χρόνου αρχίσει στη Νέα Υόρκη, τα κοντέρ μηδενίζουν. Η Τάιμς Σκουέρ πλημμυρίζει από κόσμο και οι πυρετώδης ετοιμασίες για την λαμπερή βραδιά φτάσουν στο αποκορύφωμα τους με το μεγάλο πάρτι της Πρωτοχρονιάς.

Χιλιάδες άνθρωποι έρχονται να γιορτάσουν το νέο ξεκίνημα κάτω από τη τεράστια, φωτεινή ντισκομπάλα Γουότερφορντ. Η τρυφερή ταινία του Γκάρι Μάρσαλ, με ένα εξαιρετικό καστ από ηθοποιούς, μας δίνει μια γεύση από το παλμό και την ατμόσφαιρα της πόλης λίγο πριν το ρολόι χτυπήσει δώδεκα φορές.

Σχόλια

Exit mobile version