Site icon Frapress

Κορονοϊός: Θετικές επιπτώσεις #karantiniazoume

κορονοϊός

Αδιαμφισβήτητα, ο τίτλος προξενεί ερωτηματικά. Πως είναι δυνατόν διερωτάται κανείς, ο κορονοϊός –ο οποίος άφησε ήδη πίσω του περισσότερους από 30.000 νεκρούς σε όλο τον κόσμο- να κρύβει κάτι θετικό.

Γράφει η  Αιγύπτια

Στείλε μας και εσύ το άρθρο σου με τις σκέψεις σου στην καραντίνα. Δες εδώ τι πρέπει να κάνεις!

Σίγουρα, το θετικό αυτό δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ταυτίζεται με την ανθρωπότητα.. έχει όμως να κάνει με τον πλανήτη.

Από το πρωταρχικό ξέσπασμα του φονικού covid 19 στην πόλη Βουχάν της Κίνας χιλιάδες επιχειρήσεις και εργοστάσια σε όλη την υφήλιο κρέμασαν «προσωρινό» λουκέτο.

Η αλήθεια είναι ότι στις μέρες μας , ο υπερκαταναλωτισμός έχει αυξήσει θεαματικά τις παραγωγικές ανάγκες. Γεγονός, που καθίσταται ιδιαίτερα βλαβερό για τον πλανήτη Γη .Η λειτουργία όλο και περισσότερων εργοστασίων θρέφει το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ενώ η συνεχής καύση πρώτων υλών εκκολάπτει το αυγό της κλιματικής αλλαγής σε συνδυασμό με την υπερθέρμανση της γης.

 

Την ίδια στιγμή, όλες αυτές οι δραστηριότητες του ανθρώπου επιφυλάσσουν αρνητικές επιπτώσεις και για τα ζώα. Τα ζώα στερούνται καθημερινά τα δικαιώματά τους (ναι, έχουν και τα ζώα δικαιώματα), ενώ πολλά από αυτά κινδυνεύουν από οριστική εξαφάνιση.

Παράλληλα, η διαρκώς αυξανόμενη αστικοποίηση σε συνδυασμό με τον υπερπληθυσμό ενισχύουν καθημερινά το φαινόμενο της φωτορύπανσης, ενώ ταυτόχρονα, η ρύπανση των υδάτων διογκώνεται συνεχώς. 

Ωστόσο, η προσωρινή αυτή «παύση» των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων προκάλεσε μια παροδική αποσυμφόρηση για τον πλανήτη γη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Κίνα επανεμφανίστηκε ο γαλάζιος ουρανός, τη στιγμή που στο τοπίο κυριαρχούσε για πολλά έτη το γκρίζο. Ταυτόχρονα, μια δορυφορική εικόνα της Βενετίας «προδίδει» ότι τα νερά είναι φανερά πιο καθαρά από ότι πριν. 

Επιπρόσθετα, το ποσοστό των ρύπων έχει μειωθεί αξιοσημείωτα σε παγκόσμιο επίπεδο. Με τον τρόπο αυτό, δίνεται μια ευκαιρία στον πλανήτη να ξεκουραστεί. 

Από την άλλη μεριά, η πρωτοφανής αυτή πανδημία, η οποία θα κοστίσει πολύ ακριβά στην ανθρωπότητα, ανέδειξε και έναν άλλο εαυτό της δεύτερης. Αφού τον τελευταίο καιρό βιώνουμε μια ανθρωπότητα σίγουρα διαφορετική από αυτήν που είχαμε συνηθίσει. Υπάρχει ένα κύμα αλληλεγγύης και συμπονετικότητας για τον συνάνθρωπο παγκοσμίως.

Οι ανταγωνισμοί μπήκαν για λίγο στην άκρη. Επιπλέον, όλη αυτή η κατάσταση αποκάλυψε την αδυναμία που υφίστανται πολλά συστήματα υγείας, αλλά και ήρθε να επαληθεύσει ότι πράγματι η υγεία είναι ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά για τον άνθρωπο.

Βέβαια, είναι αναγκαίο να σταθούμε όλοι στο πλευρό όλων αυτών που κινδυνεύουν περισσότερο, όπως μπορεί ο καθένας. Δεν αναφέρομαι μόνο στις ευπαθείς ομάδες, αλλά και στους πρόσφυγες, οι οποίοι ζουν κάτω από επικίνδυνες συνθήκες για την υγεία τους στους καταυλισμούς, στους άστεγους , οι οποίοι δεν έχουν σπίτι να μείνουν.

Στους κατοίκους τρίτων χωρών, όπου τα συστήματα υγείας έχουν παραλύσει και δεν έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν μια τέτοια πανδημία. Στους πολίτες πυκνοκατοικημένων και αποκλεισμένων περιοχών, όπου η μετάδοση είναι αναπόφευκτη, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Λωρίδα της Γάζας .

Η επόμενη μέρα του κορονοϊού θα είναι αναντίρρητα διαφορετική.

Η πανδημία αυτή ξέσπασε για να μας δώσει ορισμένα –σκληρά μεν- μαθήματα. Θα πάρει καιρό να ξεπεραστούν καθολικά όλες οι ζημιές που προκλήθηκαν, ειδικά σε οικονομικό επίπεδο.

Παρόλα αυτά, όλοι θα βγούμε λίγο πιο σοφοί από αυτήν την ιστορία.

Ίσως εκτιμάμε περισσότερο όλα όσα μέχρι τώρα θεωρούσαμε δεδομένα, ίσως αποδεχτούμε ότι τελικά δεν είμαστε το κυρίαρχο είδος στον πλανήτη.

Δες εδώ: Κορονοϊός: μία διαφορετική οπτική για τη νέα κατάσταση που βιώνουμε.

Σχόλια

Exit mobile version