Site icon Frapress

MEDS Workshop: Άρχισαν τα όργανα

Μετά το χθεσινό μοίρασμα των ομάδων έπιασαν δουλειά οι νεαροί αρχιτέκτονες!

Κατά τη διάρκεια της τρίτης ημέρας του Workshop οι συμμετέχοντες ξεκίνησαν δυναμικά τις προετοιμασίες για τη δημιουργία των έργων τους. Εμείς βρεθήκαμε σε δύο από τα projects τo Letters of Spetses και το Under my Umbrella και σας παρουσιάζουμε όλα όσα μας κέντρισαν το ενδιαφέρον.

Γράφουν οι Μαριάνθη Δόβρη και Πολέμαρχος

Η πρώτη μας στάση ήταν στην Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή Σπετσών, όπου βρισκόταν η ομάδα του Letters of Spetses. Η συγκεκριμένη ομάδα πρόκειται να αναδημιουργήσει σημάνσεις σε διάφορα μέρη του νησιού χρησιμοποιώντας καλλιγραφικά γράμματα και παράλληλα χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνική θα κατασκευάσει μία τοιχογραφία στο Δημοτικό Σχολείο των Σπετσών.

Έτσι, οι συμμετέχοντες ξεκίνησαν μαθαίνοντας καλλιγραφία -κυρίως στα ελληνικά– μαζί με την tutor τους και τον κύριο Γιάννη Καρλόπουλο. Μάλιστα, οι περισσότεροι συμμετέχοντες ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με την ελληνική γλώσσα, πράγμα που έκανε το συγκεκριμένο εγχείρημα ακόμη δυσκολότερο!

Έπειτα συνεχίσαμε στο project Under my umbrella, σκοπός του οποίου είναι να κατασκευαστούν ομπρέλες οι οποίες θα είναι καλυμμένες με υφάσματα κεντημένα στον αργαλειό και θα έχουν πάνω τους παραδοσιακά σχέδια. Γι’ αυτό το λόγο το συγκεκριμένο project είχε μία λίγο πιο ιδιαίτερη αρχή!

Οι participants είχαν την ευκαιρία να μάθουν παραδοσιακούς χορούς και πιο συγκεκριμένα συρτό, αφού η κυρία Άννα Τσεκουρα βρέθηκε μαζί τους προκειμένου να τους διδάξει. Αν και στην αρχή κάποιοι ήταν διστακτικοί και το συρτό τους φαινόταν αρκετά περίπλοκο, το αποτέλεσμα ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό.

Η κυρία Άννα κατάφερε μέσα σε λίγη ώρα να διδάξει συρτό στην ομάδα των αρχιτεκτόνων, οι οποίοι το βρήκαν κάπως δύσκολο, αλλά εν τέλει κατάφεραν να το χορέψουν αρκετά καλά. Βέβαια θα πρέπει να τονιστεί ότι το να βλέπεις μία μικρή ομάδα ανθρώπων από διαφορετικά μέρη του κόσμου, με διαφορετικό υπόβαθρο και διαφορετικούς παραδοσιακούς χορούς να χορεύουν συρτό είναι πολύ ευχάριστο!

Προκειμένου να εμβαθύνουν περισσότερο στην ελληνική κουλτούρα και παράδοση αποφάσισαν να επισκεφτούν το μουσείο της Μπουμπουλίνας που βρίσκεται στην πόλη των Σπετσών. Εκεί είδαν διάφορες παραδοσιακές στολές και παραδοσιακά στοιχεία ενός ελληνικού σπιτικού. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η παραδοσιακή στολή της νύφης, ενώ επέδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον κάνοντας περαιτέρω ερωτήσεις όπως για παράδειγμα πότε φορούσαν τις συγκεκριμένες στολές. Η αρχή του συγκεκριμένου project όπως καταλαβαίνετε ήταν πολύ δυναμική και είμαστε σίγουροι ότι το αποτέλεσμα θα είναι εξαιρετικό.

Η ημέρα έκλεισε για όλους τους συμμετέχοντες με την ομιλία του graphic designer Γιάννη Καρλόπουλου, ο οποίος εκτός από την ενδιαφέρουσα ομιλία του για τις παραδοσιακές επιγραφές σε παλιά μαγαζιά, όπως είναι οι κινηματογράφοι και τα καφενεία, συμμετέχει και στο project Letters of Spetses.

Τα πράγματα όσο περνούν οι μέρες γίνονται όλο και πιο ενδιαφέροντα με τους mentors, tutors και participants να δείχνουν διάθεση για μάθηση, για ένα άρτιο αρχιτεκτονικά αποτέλεσμα και για συνεργασία και μας το αποδεικνύουν σε κάθε τους κίνηση.

Εμείς φυσικά θα είμαστε εδώ -δίπλα τους- και θα καταγράφουμε τις προσπάθειες τους.

Σχόλια

Exit mobile version