Site icon Frapress

Διακοπές στην Τήλο: Ο απόλυτος καλοκαιρινός οδηγός

Το σμαράγδι του Αιγαίου όπου το πράσινο, το γαλάζιο  και η πετρώδη μορφή του βρίσκονται  σε απόλυτη αρμονία. Μάθε τα πάντα για τις διακοπές στην Τήλο!

Άγονη γραμμή, ήρεμες διακοπές και προϊστορικοί νάνοι ελέφαντες. Ένα νησί έκπληξη για όσους δεν το γνωρίζουν. Η πρώτη σας γνωριμία με το νησί είναι το λιμάνι και ο παραθαλάσσιος οικισμός Λιβάδια.

9 + 1 Δραστηριότητες για Διακοπές στην Τήλο:

  1. Επίσκεψη στο Μεγάλο Χωριό. Η πρωτεύουσα της Τήλου είναι σκαρφαλωμένη στις πλαγιές του λόφου του Αγίου Στεφάνου και ακριβώς από πάνω της είναι τα ερείπια του κάστρου.
  2. Το σπήλαιο Χαρκαδιό είναι το μέρος όπου έγιναν ανασκαφές με ευρήματα από τη Νεολιθική εποχή, όπως οι προϊστορικοί νάνοι ελέφαντες. Οπωσδήποτε να πας να θαυμάσεις αυτά τα ευρύματα στο μικρό  παλαιοντολογικό μουσείο που βρίσκεται στο εν λόγω σπήλαιο.
  3. Η εκκλησία του Ταξιάρχη με το βοτσαλωτό δάπεδο στον προαύλιο χώρο. Η αρχιτεκτονική της έχει δυτικές επιρροές, ενώ οι εικόνες της προέρχονται από τον Ταξιάρχη του Κάστρου.
  4. Το παραδοσιακό καφενείο της κυρίας Σοφίας. Το στέκι των ντόπιων για καφέ και ουζάκι με ομελέτες, καβουρμά τηλιακό και νόστιμη μυζήθρα. Δοκιμάστε το χειροποίητο ρυζόγαλο.
  5. Μικρό Χωριό. Ο οικισμός αυτός ιδρύθηκε στην Τήλο από τους Ιππότες της Ρόδου αλλά είναι πλέον τελείως εγκαταλελειμμένος εδώ και χρόνια. τρου στόρι.
  6.  Η Μονή του Αγ. Παντελεήμονα χτίστηκε στην Τήλο το 1470 στο εσωτερικό μιας σπηλιάς σε υψόμετρο 450 μέτρων, σε μια καταπράσινη κοιλάδα με τρεχούμενα νερά. Στη μνήμη του Αγίου τον Ιούλιο γίνεται τριήμερο πανηγύρι με προσκυνητές από όλα τα Δωδεκάνησα
  7. Η Έριστος είναι η μεγαλύτερη και η πιο δημοφιλής παραλία της Τήλου.
  8. Η παραλία του Αγίου Αντωνίου συνδυάζει βότσαλο με  πεντακάθαρα νερά, ενώ για να φτάσετε στον κολπίστκο της Πλάκας θα χρειαστεί να περάσετε από χωματόδρομο. Κανόνισε με την παρέα σου να πάρετε μαζί σας προμήθειες και νερό.
  9. Η παραλία στα Λιβάδια είναι μεγάλη με βότσαλα, αρμυρίκια και κρυστάλλινα νερά και φτάνει μέχρι τον Άγιο Στέφανο, που ήταν το μεσαιωνικό λιμάνι του νησιού.
  10. Το κάστρο των Ιπποτών θα ήταν καλό να το επισκεφτείς όπου βρίσκεται στο Μεγάλο Χωριό.

Διακοπές στη Τήλο – Που θα φάω;

  1. Δελφίνι, Άγιος Αντώνιος. Δοκίμασε με την παρέα σου  γαριδάκι συμιακό, τονοσαλάτα και χειροποίητα ντολμαδάκια μαζί με φρέσκο ψάρι.
  2. Ναυτίλος, Λιβάδια. Θαλασσινοί μεζέδες, γαριδομακαρονάδα και ριζότο θαλασσινών, μέχρι μαγειρευτά και πιάτα της ώρας για άρρωστες καταστάσεις.
  3. Άρμενον, Λιβάδια. Ρεβυθοκεφτέδες με τυρί και μυρωδικά, κεφτεδάκια της μαμάς, φάβα, σαλάτα του καπετάνιου με θαλασσινά και για κυρίως μοσχαράκι στη λαδόκολλα, αρνάκι στάμνας και μπιφτέκια της πεθεράς. Ρεσπέκτ στην πεθερά.

Παραλίες της Τήλου:

Η Τήλος διαθέτει λίγες παραλίες με πεντακάθαρα νερά. Οι περισσότερες από αυτές τις παραλίες είναι προσβάσιμες μόνο μέσω θάλασσας με καϊκάκια που ξεκινάνε από τα Λιβάδια. Οι κυριότερες παραλίες στην Τήλο είναι οι εξής:

  • Έριστος (Δυτική Τήλος ): Μεγάλη σε μήκος, από τις πιο δημοφιλείς παραλίες της Τήλου με αρμυρίκια, καταγάλανα νερά και ψιλή άμμο με  ψιλό βότσαλο.
  • Λεθρά (Νοτιοανατολική Τήλος) : Υπέροχη μακρόστενη παραλία με βότσαλο και πεντακάθαρα νερά.
  • Λιβάδια (Νοτιοανατολική Τήλος): Οργανωμένη παραλία με χοντρό βότσαλο και μεγάλα αρμυρίκια.
  • Άγιος Σέργιος (Νοτιοανατολική Τήλος ): Μικρή απομονωμένη αλλά πολύ γραφική παραλία με καταγάλανα νερά και βότσαλο.
  • Θόλος (Νοτιοανατολική Τήλος ):  Μικρή παραλία με άμμο, βότσαλο και στα άκρα της επιβλητικά γκρίζα και κόκκινα βράχια.
  • Πλάκα (Βορειοδυτική Τήλος ): Όμορφη στενόμακρη παραλία με μια λωρίδα βότσαλο ανάμεσα στην άμμο και την θάλασσα.
  • Άγιος Αντώνιος (Βόρεια Τήλος ) : Ήσυχη παραλία με άμμο, ψιλό χαλικάκι και αρκετά βράχια.
  • Σκάφη (Βόρεια Τήλος ): Μεγάλη και έρημη παραλία με δύσκολη πρόσβαση και καθόλου φυσική σκιά.

Διακοπές στη Τήλο – Πως θα πάω;

Το ταξίδι για το νησί Τήλος, αν γίνει με συμβατικό ferry χρειάζεται περίπου 15-17 ώρες ενώ αν γίνει με High speed ferries 11-13 ώρες. Αυτό βέβαια εξαρτάται και σε πόσα νησιά ενδιάμεσα το πλοίο σας θα προσεγγίσει.

Τα δρομολόγια πλοίων Πειραιάς – Τήλος είναι καθημερινά όλο το χρόνο και το Kαλοκαίρι διπλασιάζονται ή πολλαπλασιάζονται ανάλογα με την περίοδο.

Γνήσια ατμόσφαιρά και ανέγγιχτο φυσικό τοπίο

 

Σχόλια

Exit mobile version