Site icon Frapress

8 από τα πιο περίεργα φαγητά του κόσμου είναι εδώ και σε περιμένουν!

Έντομα, πτηνά, αβγά και διάφορα άλλα περίεργα φαγητά του κόσμου σε περιμένουν στις διάφορες κουζίνες. Θα τα δοκιμάζατε;

Εάν σας αρέσουν τα ταξίδια και εάν σε κάθε ταξίδι σάς αρέσει να δοκιμάζετε τοπικές και ενδεχομένως… “ιδιαίτερες” λιχουδιές, τότε αυτό το άρθρο ίσως αποτελέσει το σύμμαχό σας και γιατί όχι τον οδηγό σας για επόμενες εξορμήσεις σε εξίσου ιδιαίτερες χώρες του κόσμου! Μπορεί επίσης να σας “ανοίξει” την όρεξη αλλά μπορεί και… όχι!

Τηγανητές ταραντούλες (Καμπότζη)

Εντάξει, ξέρω πως δεν σας ακούγεται ελκυστικό, ωστόσο στην πόλη Skuon της Καμπότζης, πόλη γνωστή και με την ονομασία “Η Πόλη της Αράχνης, υπάρχουν άνθρωποι που τις βρίσκουν.. πεντανόστιμες! Αποτελεί μάλιστα μία πολύ κοινή λιχουδιά εκεί καθώς υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες και βρίσκονται κυριολεκτικά παντού. Σε σπίτια, μαγαζιά και φυσικά στο δρόμο, οπότε όσοι αποφασίσετε να επισκεφτείτε τη Skuon θα πρέπει να προσέχετε και πού πατάτε και τι τρώτε. Παρ’όλα αυτά, εάν πειστήκατε και ενδιαφέρεστε να ταξιδέψετε μέχρι την Καμπότζη, να σας ενημερώσω ότι οι ταραντούλες σερβίρονται με βότανα, ρύζι αλλά και noodles!

Αβγά του αιώνα (Κίνα)

Τώρα τι μπορεί να εννοούν οι Κινέζοι αποκαλώντας ένα πιάτο “Τα αβγά του αιώνα”; Βλέποντας την εικόνα ίσως και να σκεφτείτε ότι αυτά τα αβγά αφήνονται προς ωρίμανση για καιρό, ωστόσο είναι μόλις μερικών μηνών! Πρόκειται, λοιπόν, για μία κινέζικη λιχουδιά, η οποία γίνεται από αβγά πάπιας, κότας ή ορτυκιού, τα οποία διατηρούνται σε ένα ειδικό μείγμα για μερικούς μήνες μέχρι ο κρόκος να αποκτήσει αυτό το σκούρο πράσινο χρώμα με κρεμώδη υφή και μυρωδιά θείου και αμμωνίας (Ί Ο ΥΥΥ!!!), ενώ το ασπράδι να γίνει σκούρο καφέ ζελέ με αλμυρή γεύση.

Όσον αφορά τον τρόπο κατανάλωσής τους από τους ντόπιους, τα αβγά αυτά τρώγονται είτε σκέτα, είτε ως συνοδευτικό, ορεκτικό αλλά ακόμα χρησιμοποιούνται και ως βασικό υλικό σε πολλές συνταγές. Λάτρεις του αβγού.. ενωθείτε!!!

Balut (Φιλιππίνες)

Πάλι αβγό σας έχω, εσάς που αγαπάτε το πατροπαράδοτο αβγουλάκι της κοτούλας για την πρωτεΐνη του. Εδώ όμως έχουμε ένα εξωτικό και δημοφιλές φαγητό των Φιλιππίνων, το οποίο κέρδισε τα διεθνή φλας από τότε που παρουσιάστηκε σε μία διεθνή έκθεση φαγητού. Όπως μπορείτε να δείτε και από την εικόνα, πρόκειται για το έμβρυο της πάπιας το οποίο το βλέπετε κανονικά καθώς το τρώτε. Για εσάς που ακόμα προτίθεστε να το δοκιμάσετε, οφείλω να πω ότι βράζεται και τρώγεται από το κέλυφος.

Ακρίδες σε διάφορες παραλλαγές (Ασία και όχι μόνο)

Ναι ναι καλά διαβάζετε!! Εδώ απλώς ένα εντομάκι της εξοχής, αλλού πιάτο σε μενού κορυφαίων εστιατορίων. Μπορεί να ακούγεται παράξενο και απίθανο αυτό που θα πω, όμως οι ακρίδες θεωρούνται φοβερά υγιεινές και πρωτεϊνούχες σε άλλα μέρη του κόσμου. Μαγειρεύονται τηγανιτές ή ψητές και πωλούνται ακόμη και ως street food σε ορισμένες χώρες. Το μεξικάνικο πιάτο chapulines αποτελεί την πιο παραδοσιακή εκδοχή, στο οποίο οι ακρίδες μαγειρεύονται ψητές με σκόρδο, χυμό λάιμ, αλάτι και καυτερές πιπεριές.

Προνύμφες (Αυστραλία)

Οι προνύμφες ή αλλιώς witchetty, είναι μεγάλες, λευκές προνύμφες νυχτοπεταλούδων, οι οποίες τρώγονται από τους Αυστραλούς είτε ωμές είτε ελαφρώς ψημένες σε καυτές στάχτες. Λέγεται ότι διαθέτουν υψηλή συγκέντρωση σε πρωτεΐνες και ότι η γεύση τους παραπέμπει σε αμύγδαλο όταν είναι ωμές, ενώ όταν ψηθούν το δέρμα τους γίνεται τραγανό (σαν πέτσα κοτόπουλου, λένε!) και το εσωτερικό τους γίνεται κίτρινο σαν τηγανητό αβγό. Η περιγραφή καλή ακούγεται, όμως εσείς θα δοκιμάζατε;

Σούπα από φωλιές πουλιών (Κίνα)

Και πάλι βλέπουμε τους φίλους μας τους Κινέζους να πρωτοπορούν δημιουργώντας ένα… ευφάνταστο, τολμώ να πω, πιάτο. Τώρα θα μου πείτε, πώς γίνεται αυτό;;; Μην μου αγχώνεστε καθόλου, θα πω εγώ!

Λοιπόν, οι φωλιές των πουλιών φτιάχνονται κυρίως με σάλιο και βρίσκονται σε παράκτιες σπηλιές, πράγμα που καθιστά τη συλλογή τους ιδιαιτέρως δύσκολη καθώς μπορούν να συλλεχθούν μόνο 3 φορές το χρόνο. Μετά τη συγκομιδή οι φωλιές των πουλιών μουλιάζονται και στη συνέχεια βράζονται στον ατμό. Να σημειώσω εδώ ότι κάποιοι κριτικοί φαγητού έχουν δώσει στη σούπα αυτή την ονομασία “Το χαβιάρι της Ανατολής” και ένα μπολ από αυτή μπορεί να κοστίσει από 30 έως και 100 δολάρια, ακριβώς λόγω της σπανιότητας τους που αναφέρθηκε παραπάνω.

Να πω, τέλος, ότι η σούπα από φωλιές πουλιών θεωρείται ακόμα και ως αφροδισιακή τροφή για τους Κινέζους, οπότε αν ποτέ δοκιμάσετε, μην πείτε ότι δεν σας προειδοποίησα!

Καρδιά Puffin (Ισλανδία)

Το όμορφο πουλί της φωτογραφίας ονομάζεται Puffin, είναι θαλασσοπούλι και εκτός από τον αναμενόμενο τρόπο μαγειρέματος ενός πτηνού (βλέπε κοτόπουλο και πάπια), δηλαδή ψητό, καπνιστό ή τηγανητό, οι Ισλανδοί το πήγαν και λίγο παραπέρα. Η καρδιά του puffin θεωρείται εκλεκτό έδεσμα για τους Ισλανδούς και επιλέγουν να την τρώνε… ωμή! Συγγνώμη που σας πληροφόρησα για αυτό.

Μπισκότα με σφήκες (Ιαπωνία)

Για το τέλος τι άλλο θα μπορούσα να έχω εκτός από το επιδόρπιο φυσικά! Μπισκοτάκια, όχι με κομματάκια σοκολάτας (πολύ κοινότυπο!) αλλά με extra προσθήκη σφήκας από τους αγαπημένους μας Ιάπωνες. Τα εν λόγω μπισκότα μάλιστα είναι ένα πολύ συνηθισμένο σνακ στην Ιαπωνία, αφού πωλούνται ακόμη και συσκευασμένα (σε σούπερ-μάρκετ, I guess!).


Εάν, λοιπόν, ακόμη και μετά τις ανωτέρω περιγραφές εξακολουθείτε να ενδιαφέρεστε για μία επίσκεψη σε κάποια από τις παραπάνω χώρες με σκοπό να γευτείτε τις λιχουδιές τους, σάς δίνω την ευχή μου!! Εάν πάλι, όπως εγώ, έτσι και εσείς νιώσατε μία ελαφριά αναγούλα διαβάζοντας τα ανωτέρω, όμως εξακολουθείτε να επιθυμείτε να επισκεφτείτε τις χώρες αυτές, πάρ’ τε και κανένα σνακ από την Ελλαδίτσα μας προτού αναχωρήσετε.

Σχόλια

Exit mobile version