Το απόλυτο κυριακάτικο πρωινό που γίνεται μέσα σε 20 λεπτά… Οι εύκολες συνταγές για φοιτητές συνεχίζονται!
Εύκολα, γρήγορα, νόστιμα! Αλμυρά κρουασάν που θα λατρέψεις…
Υλικά:
- 8 γρ. ξηρή μαγιά
- 2 κ.γ. ζάχαρη
- 230 γρ. χλιαρό νερό
- 1 κ.γ. αλάτι
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- 450 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 10 φέτες κασέρι, κομμένες στη μέση
- 10 φέτες ζαμπόν, κομμένες διαγώνια
- ξερή ρίγανη
- 1 κρόκος χτυπημένος με λίγο νερό
- σουσάμι, για πασπάλισμα
Εκτέλεση
- Στο μίξερ, με τη βοήθεια του σύρματος ανακατεύουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη και το χλιαρό νερό.
- Αφήνουμε το μείγμα σκεπασμένο για 10 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να βγάλει αρκετές φυσαλίδες το μείγμα.
- Προσθέτουμε το αλάτι, το ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε.
- Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το αλεύρι και ξεκινάμε να ανακατεύουμε με τον γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας.
- Δυναμώνουμε την ταχύτητα και χτυπάμε για 8-10 λεπτά μέχρι να πάρουμε μια ωραία ελαστική ζύμη.
- Μπορεί να γίνει και στο χέρι απλά θα χρειαστεί αρκετή ώρα παραπάνω ζύμωμα με τα χέρια.
- Αδειάζουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ και σκεπάζουμε με μεμβράνη.
- Αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος για μια ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα.
- Μοιράζουμε τη ζύμη στα 2.
- Λαδώνουμε 2 ταψάκια ή τα στρώνουμε με λαδόκολλα.
- Με τη βοήθεια του πλάστη και επιπλέον αλευριού ανοίγουμε την κάθε ζύμη σε φύλλο διαμέτρου 30 εκ.
- Κόβουμε σε 10 τρίγωνα στο φύλλο.
- Τοποθετούμε σε κάθε τρίγωνο από μια μισή φέτα τυρί, και μισή φέτα ζαμπόν και πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη.
- Τυλίγουμε από την πλατιά μεριά και σχηματίζουμε κρουασάν.
- Τα τοποθετούμε στα ταψάκια και τα αλείφουμε με τη βοήθεια ενός πινέλου με το μείγμα του αυγού.
- Πασπαλίζουμε προαιρετικά με σουσάμι ή λίγο ακόμα ρίγανη και τα ψήνουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσοκάστανο χρώμα.
- Σερβίρουμε ζεστά.
Πηγή: akispetretzikis.com