Site icon Frapress

Δωρεάν πρόσβαση σε βιβλιοθήκες: 4 από τις μεγαλύτερες του κόσμου ψηφιοποίησαν τα αρχεία τους!

Δωρεάν πρόσβαση σε βιβλιοθήκες: Δείτε ποιες δίνουν δωρεάν πρόσβαση στο ψηφιακό τους αρχείο!

Τέσσερις από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες του κόσμου ανοίγουν τα κάθε είδους αρχεία τους στη διάθεση του κοινού. Η πρόσβαση είναι ελεύθερη και δωρεάν και σας δίνει την ευκαιρία να έχετε πρόσβαση σε σπάνια χειρόγραφα, φωτογραφίες και κείμενα, σε μοναδικούς θησαυρούς.

Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου 

Πρόκειται για την μεγαλύτερη και πλουσιότερη βιβλιοθήκη του κόσμου. Η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ιδρύθηκε το 1800. Το 1897 μεταφέρθηκε στο χώρο όπου στεγάζεται μέχρι και σήμερα, στην Ουάσινγκτον. Η βιβλιοθήκη διαθέτει μια ευρεία γκάμα υλικού από συλλογές με σύγχρονα βιβλία, χειρόγραφα, σπάνια βιβλία, κυβερνητικές εκδόσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, εφημερίδες από όλο τον κόσμο, μικροφίλμ, χάρτες, μουσικές παρτιτούρες, φωτογραφικές εικόνες με δημοφιλή καλλιτεχνικά αντικείμενα και σχέδια αρχιτεκτονικής σε περισσότερες από 470 γλώσσες. Eκδίδει βιβλία τυπωμένα σε σύστημα Braille.

Δείτε το περιεχόμενο της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου.

Βιβλιοθήκη του Βατικανού

Η βιβλιοθήκη του Βατικανού από τα τέλη του 14ου αιώνα αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές συλλογές ιστορικών εγγράφων στον κόσμο και μια από τις μεγαλύτερες ερευνητικές βιβλιοθήκες. Εκτός των βιβλίων, περιλαμβάνει μεγάλες συλλογές νομισμάτων και εικόνων, καθώς και χειρόγραφα αρχεία. Το 2013 ιδρύθηκε η μη κερδοσκοπική οργάνωση Digita Vaticana Onlus με στόχο την ψηφιοποίηση 82.000 χειρογράφων της Βιβλιοθήκης του Βατικανού.

Μπορείτε να επισκεφθείτε την βιβλιοθήκη του Βατικανού εδώ.

Μαρκιανή Βιβλιοθήκη της Βενετίας

Η Μαρκιανή Βιβλιοθήκη της Βενετίας, που οφείλει το όνομα της στον προστάτη άγιο της πόλης Μάρκο, θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες δημόσιες βιβλιοθήκες της Ιταλίας και είναι περίφημη για την συλλογή ελληνικών και λατινικών χειρογράφων που κατέχει. Σήμερα, στην Μαρκιανή Βιβλιοθήκη, που εμπλουτίζεται συνεχώς, βρίσκονται περίπου 13.000 κώδικες και πάνω από 1.000.000 έντυπα βιβλία, μεταξύ των οποίων 2.283 αρχέτυπα και 24.000 παλαιότυπα, καθώς και μια μεγάλη συλλογή χαρτών. Μεταξύ των χειρογράφων της Μαρκιανής Βιβλιοθήκης υπάρχουν τουλάχιστον 1.200 βυζαντινά χειρόγραφα. Μεταξύ αυτών, περίοπτη θέση κατέχουν τα δύο διάσημα χειρόγραφα της Ιλιάδος, γνωστά και ως κώδικες Venetus A και Venetus B.

Μπορείτε να δείτε τα ψηφιοποιημένα κομμάτια της βιβλιοθήκης.

British Library

Η Βρετανική Βιβλιοθήκη (British Library) – η εθνική βιβλιοθήκη του Ηνωμένου Βασιλείου – εδρεύει στο κέντρο του Λονδίνου και ιδρύθηκε το 1753. Η Βρετανική Βιβλιοθήκη συγκεντρώνει κατά βάση το σύνολο της εθνικής πνευματικής παραγωγής του Ηνωμένου Βασιλείου.  Θεωρείται η δεύτερη παγκοσμίως μεγαλύτερη βιβλιοθήκη. Η Βρετανική Βιβλιοθήκη, με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», ξεκίνησε το 2010 την ψηφιοποίηση της συλλογής της ελληνικών χειρογράφων, τα οποία είναι διαθέσιμα στο ευρύτερο κοινό δωρεάν στο διαδίκτυο. Η Βρετανική Βιβλιοθήκη υπολογίζεται ότι έχει μια συλλογή από 150.000.000 έγγραφα, βιβλία, χειρόγραφα, χάρτες, γραμματόσημα, φωτογραφίες, παρτιτούρες, εφημερίδες και ηχογραφήσεις σε όλες τις γραπτές και ομιλούμενες γλώσσες. Κάθε χρόνο την ιστοσελίδα της επισκέπτονται δέκα εκατομμύρια άνθρωποι.

Δείτε τις ελληνικές συλλογές χειρογράφων.

Πηγή: elculture

Σχόλια

Exit mobile version