Site icon Frapress

Kedi: Τι κάνει νιάου νιάου στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες;

kedi featured

-Ψήνεσαι να βλέπουμε γάτες για τα επόμενα 79 λεπτά;
-ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ!

 

Έχεις παρατηρήσει ποτέ τις γάτες; Την αρμονική τους κίνηση και το μυστηριώδες βλέμμα τους; Πίστεψες ποτέ, έστω και σαν παιδί, πως έχουν όντως επτά ζωές; Αναρωτήθηκες ποτέ “Μα καλά που πάει αυτή η γάτα;” όταν είδες μία να τρυπώνει στο πιο αδιανόητο σημείο; Εάν η απάντηση στις προηγούμενες ερωτήσεις είναι ναι, τότε έχεις όλους του λόγους του κόσμου να δεις το πανέμορφο ντοκιμαντέρ Kedi.

Στην μαγευτική Κωνσταντινούπολη οι γάτες είναι κάτι παραπάνω από αδέσποτα. Είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης και παραμένουν συνδεδεμένες τόσο με αυτήν όσο και με τους κατοίκους της. Θα συναντήσεις γάτες παντού. Στους πολυσύχναστους δρόμους, στα σπίτια, στα ήσυχα καφέ και στις προβλήτες του λιμανιού. Κανείς δε θέλει να τις διώξει, και είναι πάρα πολλοί αυτοί που τις φροντίζουν. Το Kedi μας μεταφέρει σε αυτό το κλίμα παρουσιάζοντας, συμβολικά θα μπορούσαμε να πούμε, επτά “γατο-ιστορίες”.

“Παλιά όλα τα καράβια κουβαλούσανε γάτες. Θεωρούσαν πως φέρνει γούρι. Όταν τα καράβια αράζανε στο λιμάνι της πόλης οι γάτες κατέβαιναν από το πλοίο για να πατήσουν στη στεριά. Μετά το πλοίο έφευγε και οι γάτες μένανε εδώ. Έτσι μαζευτήκανε ράτσες από όλο το κόσμο στη Κωνσταντινούπολη.”

Κάθε γάτα που παρουσιάζεται έχει τη δική της προσωπικότητα. Είτε είναι ένας αλητόγατος που κάνει κουμάντο με τον τρόπο του στη περιοχή, είτε είναι μια ζηλιαρόγατα που δεν αφήνει το ταίρι της να προσεγγίσει άλλα θηλυκά, είτε ένας παρατημένος σπιτόγατος με τρόπους, η εκάστοτε γάτα έχει σκλαβώσει τους ανθρώπους γύρω της με την ιδιαιτερότητα της και έχει κερδίσει την προσοχή και τη φροντίδα τους.


Μιας και οι γάτες είναι κομμάτι της Κωνσταντινούπολης εδώ και χιλιάδες χρόνια, υπάρχουν παντού άνθρωποι που έχουν τη δική τους ιστορία με μία γάτα. Ανεξάρτητα από το περιεχόμενο της ιστορίας τους, όλοι βρήκαν συντροφιά στις γάτες. Όλοι σέβονται τις προσωπικότητές τους. Όλοι γνωρίζουν πως έρχονται και φεύγουν όποτε θέλουν αυτές-δεν είναι τα αφεντικά τους εξάλλου. Το Kedi φέρνει έξυπνα τους ανθρώπους στο προσκήνιο χωρίς να κλέβει τα φώτα από τους πρωταγωνιστές του.

Η Κωνσταντινούπολη απο ψήλα

Κατά τα άλλα η ταινία έχει μία καταπληκτική αισθητική. Η κάμερα ακολουθεί τις γάτες σε κάθε πιθανό και απίθανο σημείο (ακόμη και μέσα σε υπονόμους!) προσφέροντας παράλληλα μία εναλλακτική και πανέμορφη παρουσίαση της Κωνσταντινούπολης. Όλα αυτά υπό τη συνοδεία ταιριαστών ανατολίτικων μελωδιών, προσφέρουν, εν τέλει, ένα εξαιρετικό οπτικοακουστικό αποτέλεσμα.

 

ΜΑΘΕ ΠΡΩΤΑ-ΔΕΣ ΜΕΤΑ
  • Kedi είναι η γάτα στα τούρκικα. Ο ελληνικός τίτλος της ταινίας είναι “Οι γάτες της Κωνσταντινούπολης”.
  • Για να ακολουθήσουνε τις γάτες, χρησιμοποιήθηκαν κάμερες πάνω σε τηλεκατευθυνόμενο αυτοκινητάκι!
  • Η ταινία είναι διαθέσιμη για streaming μέσω του Youtube Red.
  • Οι επτά πρωταγωνιστές του Kedi είναι η Sari, ο Duman, o Bengü, o Aslan, ο Gamsi, η Psikopat και η Deniz.
TRAILER

Πάρε τη γάτα σου και πηγαίνετε να δείτε το Kedi παρεούλα. Απλά να προσέξεις μη γδάρει τα καθίσματα!

Σχόλια

Exit mobile version