Site icon Frapress

4+1 Σειρές που έθιξαν σοβαρά κοινωνικά προβλήματα

Υπήρξαν σειρές που άλλαξαν τον τρόπο σκέψης μας προς το καλύτερο, περνώντας στον τηλεθεατή το σωστό κοινωνικό μήνυμα.

Δεν είναι υπερβολή αν πούμε πως ζούμε σε ένα τοξικό κόσμο. Δεχόμαστε καθημερινά ερεθίσματα από παράγοντες που τους θεωρούμε ασήμαντους. Έτσι ο καθένας μας διαμορφώνει μία προσωπικότητα λίγο – πολύ κοινότυπης με τη μάζα. Η τηλεόραση καθώς και τα τηλεοπτικά προγράμματα (τηλεοπτικές σειρές, talk show κλπ),  πολλές φορές έχουν επιδείξει το σωστό ή το λάθος.

Πολλές φορές δημιουργοί ξένων τηλεοπτικών σειρών έδειξαν ιδιαίτερη ευαισθησία σε διάφορα κοινωνικά προβλήματα. Όλος ο κόσμος μιλάει για σειρές μεγαλειώδεις, όχι από άποψη παραγωγής, αλλά για το σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα που ανέδειξε.

Ας ρίξουμε μία ματιά σε ξένες τηλεοπτικές σειρές οι οποίες τόλμησαν να θίξουν σοβαρά κοινωνικά προβλήματα της κοινωνίας μας, και να περάσουν ένα ηχηρό μήνυμα.

1. 13 Reasons Why (2017-)

Η σειρά ακολουθεί τον Clay Jensen, στην αποστολή του να ανακαλύψει την ιστορία πίσω από τη συμμαθήτρια του Hannah, και την αυτοκτονία της. Το 13 Reasons Why αποτέλεσε χρυσή επιλογή για το Netflix και προβλημάτισε αρκετούς.

Έθιξε κοινωνικά προβλήματα, που ελάχιστοι έχουν “αγγίξει” στη τηλεόραση. Η αυτοκτονία μιας έφηβης που είχε υποστεί bullying από συμμαθητές της, ο βιασμός και η περιθωριοποίηση ήταν μερικά από αυτά.

Οι παραγωγοί προσπάθησαν να “ταρακουνήσουν” και να αφυπνίσουν τον κόσμο. Αντίθετα, παρατηρήθηκε πως όλο και περισσότεροι άνθρωποι έψαχναν στο διαδίκτυο τρόπους για να αυτοκτονήσουν. Εν τέλη, αφέθηκε στην κρίση του καθενός κατά το πόσο οι δημιουργοί πέτυχαν το σκοπό που είχαν εξ΄αρχής.

13 reasons why: 13 λόγοι που αξίζει να δεις τη σειρά

2. Big Little Lies (2017)

Η φαινομενική τέλεια ζωή τριών μητέρων μπορεί να οδηγήσει σε φόνο;

Το Big Litlle Lies είναι μία mini-series του HBO με φωτογραφία, καστ και υποκριτική που θύμισε ταινία. Η σειρά πραγματεύεται θέματα όπως η ενδοοικογενειακή βία, το bullying αλλά και ο βιασμός. Πρωταγωνιστεί μία εξιδανικευμένη αντίληψη της κοινωνίας για τον γάμο, τις σχέσεις, την ανατροφή των παιδιών και τη φιλία.

Πρόκειται για τη σειρά που κατάφερε να υποτάξει τους αντρικούς χαρακτήρες απέναντι στους γυναικείους. Ωστόσο δεν τους εξευτέλισε αναδεικνύοντας το “woman power”. Το Big Little Lies δημιούργησε έναν καινούριο κόσμο όπου οι γυναίκες ποτέ δεν αδύναμες.

3. Law and Order: SVU (1999-)

Μία τεράστια μερίδα του κόσμου γνωρίζει σε τι αναφερόμαστε όταν λέμε Special Victims Unit. Χαρακτηρίζεται πλέον ως μία θρυλική σειρά που ανανεώνει τους κύκλους της εδώ και 18 χρόνια! Μία ειδική ομάδα από ειδικά εκπαιδευμένους ντεντέκτιβ προσπαθεί να εξιχνιάσει σεξουαλικά εγκλήματα. Η γραμμή μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας σβήνεται στο Law and Order: SVU.

Οι ιστορίες που διαδραματίζονται βασίζονται σε πραγματικές ιστορίες θυμάτων. Μελέτες έχουν δείξει πως βλέποντας τη σειρά, το κοινό, νιώθει πιο πρόθυμο να αρνηθεί οποιαδήποτε ανεπιθύμητη σεξουαλική δραστηριότητα. Είναι πρόθυμο να σκεφτεί περισσότερο τις σεξουαλικές τους αποφάσεις. Επίσης είναι πιο ενήμεροι για θέματα όπως η πορνεία αλλά και ο βιασμός.

Πρόκειται για μία σειρά που δίδαξε και “προστάτεψε” πολλούς από ανεπιθύμητες επιλογές.

4. Orange is the new Black (2013-)

Το Orange is the new Black ίσως είναι η πιο αντισυμβατική σειρά στη λίστα. Πρόκειται για μία κωμική σειρά, όπου διαδραματίζονται οι ζωές άτυχων γυναικών στις φυλακές. Από τη μία πλευρά υπάρχει αυτή η πραγματικότητα της σειράς, του κωμικού στοιχείου. Από την άλλη μπορούμε να καταλάβουμε την επισήμανση σημαντικών προβλημάτων, κυρίως στο έδαφος της Αμερικής.

Ο ρατσισμός που δέχονται οι άνθρωποι βάση του χρώματος που έχει το δέρμα τους, η  σπουδαιότητα και ο σεβασμός της ψυχική υγείας κάποιου, οι διακρίσεις της LGBTQ+ κοινότητας, καθώς και το λάθος σωφρονιστικό σύστημα της Αμερικής. Όλα τα παραπάνω θίγονται άλλες φορές με κωμικό τρόπο και άλλες με τον πιο τραγικό.

Οι δημιουργοί του Orange is the new Black έχουν πάρει πραγματικά γεγονότα (Black Lives Matter movement, η ιστορία της Ashley Diamond) και τα έχουν παρουσιάσει με τρόπο πιο προσιτό στον τηλεθεατή δημιουργώντας του έναν προβληματισμό και μία διδαχή.

5. South Park (1997-)

Το South Park υπάρχει από το 1997 σε μία εποχή που τα δεδομένα άλλαξαν πολύ στο τηλεοπτικό πεδίο. Κάποτε τα “κινούμενα σχέδια” ήταν μόνο για παιδιά. Γρήγορα, όμως, λόγω του σκληρού λεξιλογίου τη θέση των παιδιών πήραν ενήλικες.

Πρόκειται ίσως για τον πιο ευφάνταστο τρόπο να περάσεις ένα κοινωνικό μήνυμα στον κόσμο, μέσω σάτιρας. Με τα χρόνια οι 4 χαρακτήρες της σειράς πέρασαν μηνύματα κυρίως πολιτικού περιεχομένου. Πραγματεύτηκαν και ασχολήθηκαν με θέματα θρησκευτικού και φυλετικού διαχωρισμού αλλά και ευαισθητοποίησης απέναντι σε θέματα ασθενειών.

Για μία ακόμη φορά τα… “άπλυτα” της Αμερικής βγήκαν στη φόρα. Τα προβλήματα στο εκπαιδευτικό σύστημα αλλά και στην επιρροή που έχει η συγκεκριμένη χώρα στις άλλες είναι μόνο λίγα από αυτά.

 

Σχόλια

Exit mobile version