Στη τελευταία τους δουλειά, με τίτλο Shikantaza, οι Chinese Man μας μυούν στις τεχνικές του διαλογισμού και μας οδηγούν σε μία μουσική νιρβάνα!

Τίποτα παρά μόνο διαλογισμός”. Αυτή θα μπορούσε να είναι μία ελεύθερη μετάφραση του όρου Shikantaza. Παρότι ιαπωνικής προέλευσης, η λέξη έχει κινέζικες ρίζες -στην ουσία είναι απλά η μετάφραση της αρχικής λέξης Zazen στα Ιαπωνικά. Από την Κίνα στην Ιαπωνία, λοιπόν, και από εκεί ένα ταξίδι αρκετών χιλιομέτρων οδηγεί στη Γαλλία όπου το γκρουπ με το ταιριαστό όνομα Chinese Man, επέλεξε αυτήν τη Βουδιστική ορολογία για να τιτλοφορήσει το τελευταίο του album. Ένα αρμονικός κύκλος, γύρω από μια αρμονική φιλοσοφία.

Ο τίτλος παραπέμπει σε διαδικασίες διαλογισμού και αυτοσυγκέντρωσης. Αυτή φαίνεται να είναι και η νοοτροπία πίσω από τη δημιουργία του Shikantaza. Το πνεύμα του ακροατή οδηγείται με μαεστρία από τις μουσικές των Γάλλων beatmakers, σε απόμερα σημεία του υποσυνείδητου, μέσα από ανατολίτικες μελωδίες και sample-αρισμένα φωνητικά. Η μουσική ξεκινά απαλά από τις δονήσεις των ηχείων και κάθεται στον χώρο σαν την πάχνη τα χειμωνιάτικα πρωινά.

shikantaza paro taktsang

Η όλη ατμόσφαιρα του Shikantaza σε ταξιδεύει μέχρι το βουδιστικό μοναστήρι Paro Taktsang.

Παρόλα αυτά δε πρόκειται για μία συλλογή ελαφριάς background music. Το Shikantaza έχει τις ήρεμες και τις έντονες στιγμές του, οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη ισορροπία κατά τα 65 λεπτά διάρκειας του. Οι συνεδρίες με το εγώ μας δεν είναι πάντοτε ειρηνικές, απαιτείται προσπάθεια μέχρι να φτάσει κάποιος στη νιρβάνα. Το διαλογιστικό ύφος του δίσκου “σπάει” περίτεχνα από πιο χορευτικά και εύθυμα κομμάτια, καθώς και από απολαυστικά verses από γνωστούς Mcs. Ειδικά η συμμετοχή του A-F-R-O στο “The New Crown”, με το laid back ύφος του, το τραβηγμένο χιούμορ του και το άψογο delivery κερδίζει τα εύσημα της στο δίσκο (συγνώμη Kendra Morris).

Κάθε κομμάτι του δίσκου κρύβει μια ιστορία ή ένα ταξίδι. Στο ομώνυμο Shikantaza, τα κρουστά και οι ψαλμωδίες δίνουν την ατμόσφαιρα ενός μοναστηρίου στην Άπω Ανατολή. Η φωνή του σκηνοθέτη Alejandro Jodorowsky (The Holy Mountain, Santa Sangre) στην εισαγωγή του Malad, σε πηγαίνει μέχρι την αντίστοιχη πόλη της Ινδίας.

Ρυθμικά scratches με ελαφρώς funky ρυθμούς, συνθέτουν τη μουσική απόδραση του Escape. Απόκοσμες φωνές ακούγονται σαν παραπονεμένο αλύχτισμα νεοσσού που έχει ξεκόψει απ’ την αγέλη στο Wolf. Το φλάουτο παίρνει αγκαλιά το βιολί και το μπάσο κατά τη διάρκεια του L’aurore και χρωματίζουν όλα μαζί το Βόρειο Σέλας στον ουρανό.

Η άρια Je crois entendre encore ανοίγει την αυλαία του Golden Age, καταλήγοντας σε ένα ηλεκτρονικό ξέσπασμα. Οι εικόνες είναι εκεί σε κάθε σύνθεση, περιμένοντας τον ακροατή να τις αφουγκραστεί και να τις ανακαλύψει.

Περίπου στα μισά του δίσκου υπάρχει μιά αλληλουχία κομματιών που με εντυπωσιάζει. Ξεκινώντας από το Stone Cold ακούμε τη Mariama να στηλιτεύει το σύγχρονο τρόπο ζωής. Οι στίχοι κριτικάρουν έντονα τους γρήγορους ρυθμούς ζωής και το υποχρεωτικό κυνήγι του χρήματος, καταλήγοντας στο ποιητικό “Change begins within me and you”.

Αμέσως μετά έρχεται το πομπώδες Modern Slave με τη συμμετοχή του πάντα καυστικού R.A. the Rugged Man. Ο τελευταίος ραπάρει ένα ορμητικό και θυμωμένο verse, με αναφορές σε πολεμικά μέτωπα, τον Donald Trump τη Hilary Clinton κ.α. Το τρίτο κομμάτι αυτής της αλληλουχίας τιτλοφορείται Warriors. Με έντονα κρουστά και μία πιο σκοτεινή αισθητική, ακούγεται σαν λόγος στρατηγού προς τους στρατιώτες του πριν τη μάχη.

Συνολικά έχουμε τρία κομμάτια που εικονογραφούν μία επιθυμία για αλλαγή, δίνοντας ένα αμυδρό πολιτικό στίγμα στο album. Είναι εξαιρετικό το γεγονός ότι οι Chinese Man καταφέρνουν να δώσουν και μία διαφορετική χροιά σε ένα, κατά τα άλλα θεματικό δίσκο, χωρίς να ξεφεύγουν από τη γενικότερη ιδέα και σενάριο που έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι.

Φαίνεται πως το team των Γάλλων παραγωγών σεβάστηκε πλήρως την ιστορική και θρησκευτική καταγωγή του όρου, φτιάχνοντας έτσι κάτι παραπάνω από ένα album. Το Shikantaza είναι ένας ναός περισυλλογής και διαλογισμού. Κατασκευασμένος από κομμένα samples, μουσικές συνθέσεις, raps και μελωδικές ερμηνείες αποτελεί ένα, μουσικό, καταφύγιο πνεύματος. Έτοιμο να φιλοξενήσει οποιονδήποτε, απλά με ένα πάτημα του play…

ΑΚΟΥ ΤΟ ΔΙΣΚΟ

 

Σχόλια