Site icon Frapress

Λέοναρντ Κοέν: Ο ποιητής της απαισιοδοξίας!

Μερικές άγνωστες πτυχές της ζωής του φημισμένου καλλιτέχνη που δεν γνωρίζαμε.

Αλλο ένα αστέρι του διεθνούς καλλιτεχνικού στερεώματος έπαψε να λάμπει και ήρθε να προστεθεί στη μακρά λίστα απωλειών του τρέχοντος έτους.

Ο Leonard Cohen αποτέλεσε καλλιτέχνη σταθμό τα τελευταία 50 χρόνια και το αποτύπωμά του θα εμπνέει για πολύ καιρό νέους δημιουργούς και καλλιτέχνες.

Θα προτιμήσω να μην αναλωθώ σε τυπικές βιογραφίες, στις οποίες όλοι μπορούμε να ανατρέξουμε απλά με ένα κλικ σε κάποια μηχανή αναζήτησης.

Εξάλλου, όλοι λίγο πολύ έχουμε ακούσει κάτι γι’ αυτόν, από ένα τραγούδι του μέχρι κάποιο ποίημά του, ή διαβάσαμε κάποιο από τα βιβλία του.

Αν ακόμη συνεχίζεις να μην έχεις ιδέα για το ποιόν αυτού του καλλιτέχνη, διάβασε πρώτα τη mini βιογραφία του που θα βρεις στο τέλος του άρθρου και έπειτα συνέχισε στην ανάγνωση βαθύτερων πτυχών της ζωής του.

Leonard Cohen, ο λογοτέχνης της μουσικής

Μικρές ιστορίες γα τη ζωή του που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε

• Γνωστός για το μελαγχολικό του ύφος, απέκτησε πολλά προσωνύμια μεταξύ αυτών: «Ο βραβευμένος ποιητής της απαισιοδοξίας», ο «μπακάλης της απελπισίας», και «ο νονός της κατήφειας».

• Ο Κοέν είχε φτάσει στην ηλικία των 32 όταν αποφάσισε να στραφεί στην σύνθεση τραγουδιών όντας ήδη διακεκριμένος ποιητής και νοβελίστας.Όταν ξεκίνησε να αναζητά πελάτες για τα τραγούδια του στη Νέα Υόρκη, οι ατζέντες γύρισαν χαρακτηριστικά και του είπαν: «Δεν νομίζεις ότι είσαι λίγο μεγάλος γι’ αυτό το παιχνίδι;»

• Συνήθως, μετά τα 50 έτη, η δουλειά ενός pop star (είχε γίνει διάσημος ως τέτοιος) δεν είναι εύκολη. Ωστόσο, o Leonard Cohen αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες οι οποίοι δημιούργησαν άλμπουμ αφιερώματα στον Κοέν και εξυμνούσαν την εξαιρετική συγγραφή του. Μεταξύ αυτών, ο Bono, o Johnny Cash και οι REM.

• Τα άλμπουμ του Κοέν συνήθως καταλαμβάνουν την πρώτη θέση των τσαρτς στην Νορβηγία.

• Δήλωνε πάντα «υπερβολικά φοβισμένος» απέναντι στο γάμο, γι’ αυτό και δεν παντρεύτηκε ποτέ. Απέκτησε 2 παιδιά με τη Suzanne Elrod, τον Adam και τη Lorca.

• Το πρότυπό του ήταν ο Frederico Garcia Lorca. Ο Κοέν ονόμασε την κόρη του προς τιμήν του Lorca. «Είναι ένα υπέροχο πλάσμα, πολύ εφευρετικό. Της αξίζει πραγματικά αυτό το όνομα», έχει πει.

• Έχει χρησιμοποιήσει πολλά μουσικά στυλ, από acoustic folk μέχρι electro-pop. Οι στίχοι του, ωστόσο, πραγματοποίησαν μονάχα ένα άλμα, από τον υπέρμετρο λυρισμό στο στεγνό χιούμορ.

• Η πρώτη του ενασχόληση με τη μουσική πραγματοποιήθηκε στα εφηβικά του χρόνια όταν έμαθε να παίζει κιθάρα και στα 17 του ίδρυσε το συγκρότημα the Buckskin Boys.

• Στο βιβλίο αποφοίτησής του από το λύκειο δήλωνε ως στόχο «να γίνει ένας παγκόσμιας φήμης ρήτορας».

• Η πρώτη του ποιητική συλλογή εκδόθηκε στα 22 του και του απέφερε υποτροφία $2000 για να ταξιδέψει στην Ευρώπη σε ηλικία 25 ετών.

• Γνωστός φιλέλληνας, αγόρασε σπίτι στην Ύδρα το 1960 έναντι $1500, με χρήματα που του είχε αφήσει η γιαγιά του. Δεν είχε ούτε ηλεκτρισμό ούτε τρεχούμενο νερό.

Στην Ελλάδα εμπνεύστηκε και το τραγούδι του Bird on Wire, λόγω της απουσίας των καλωδίων τηλεπικοινωνιών στο νησί.

«Καθόμουν και κοίταζα από το παράθυρο τα σύρματα του τηλεφώνου (όταν εγκαταστάθηκαν οι πρώτες κολώνες) και σκεφτόμουν πώς ο πολιτισμός με έχει εγκλωβίσει και δε θα με αφήσει να γλιτώσω από αυτόν τελικά. Δε θα μπορούσα τελικά να ζήσω τη ζωή του 11ου αιώνα που πίστευα ότι είχα ανακαλύψει ότι μου ταιριάζει. Οπότε, αυτό ήταν το ξεκίνημα». Αργότερα δηλώνει: «Αυτή ήταν η πιο έξυπνη κίνηση που έκανα ποτέ στη ζωή μου».

• Το νησί του Αργοσαρωνικού έγινε, επίσης, το καταφύγιο του μεγάλου του έρωτα με τη Μαριάν Ιλέν.Η γνωριμία τους έγινε σε ένα παντοπωλείο στην Ύδρα με τον Κοέν να συναντά τη Μαριάν μαζί με το γιο της Αξέλ, σε μια στιγμή που σημάδεψε όλη του τη ζωή αυτή η πανέμορφη ύπαρξη. Τα 10 χρόνια που πέρασαν μαζί έγραφαν τραγούδια, εξερευνούσαν τη ζωή και απολάμβαναν χωρίς άγχος και πίεση τις χαρές της ζωής και του έρωτα. Για την Μαριάν, έγραψε ένα από τα πιο γνωστά του τραγούδια, το So long, Marianne.

• Το μεγάλο ξεπέταγμα πραγματοποιήθηκε όταν συνάντησε την τραγουδίστρια της folk, Judy Collins. Της τραγούδησε το Suzanne από το τηλέφωνο και αυτή αμέσως υποσχέθηκε να το ηχογραφήσει.

Για το τραγούδι αυτό, ο Κοέν έχει δηλώσει:  «Η Suzanne ήταν μία φίλη, η Suzanne Verdal, η οποία μου σέρβιρε τσάι και πορτοκάλια στο διαμέρισμά τους δίπλα από το ποτάμι. Έγραψα ‘Άγγιξα το τέλειο σώμα σου με το μυαλό μου’, επειδή ήταν παντρεμένη με ένα φίλο μου. Δεν ήμουν ποτέ τόσο καλός για να κάνω ένα τραγούδι να ακούγεται αυθεντικό αν δεν είναι από μόνο του, άλλωστε, ο κόσμος το ξέρει αν δεν είναι. Νομίζω ότι αρκετό κόκκινο κρασί θα το κάνει (αυθεντικό)».

• Το 1988 ο Κοέν είπε στο περιοδικό Musician:

«Όσο μεγαλώνεις, τόσο λιγότερο πρόθυμος γίνεσαι για να αγοράσεις την τελευταία έκδοση της πραγματικότητας».

• Από το 1965 μέχρι το 1968 ήταν χορτοφάγος. Μερικά χρόνια αργότερα, ξεκίνησε γιόγκα.

Χορτοφαγία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζει κανείς!

 

• Οι γυναίκες έπαιζαν ανέκαθεν κεντρικό ρόλο τόσο στη ζωή του όσο και στην καλλιτεχνική του διαδρομή, λειτουργώντας ως μούσες που του παρείχαν έμπνευση για δημιουργία.Το «Sisters of Mercy» γράφτηκε έπειτα από την περιπέτειά του με δύο αδελφές, στις οποίες πρόσφερε καταφύγιο στο δωμάτιό του στο ξενοδοχείο.

Το τραγούδι του Chelsea Hotel No 2, για την Janis Joplin, είναι ίσως το μοναδικό τραγούδι γραμμένο για το σεξ από έναν ποπ σταρ για κάποιον άλλο.

«Μου είπες ότι προτιμάς όμορφους άνδρες, αλλά για μένα μπορούσες να κάνει μια εξαίρεση, δίνοντάς μου το κορμί σου στο ακατάστατο κρεβάτι, ενώ οι λιμουζίνες περιμένουν στο δρόμο» (στίχος από το τραγούδι).

«Δε συζητώ ποτέ για τις ερωμένες μου και τους ράφτες μου», είχε δηλώσει. Αλλά για την Τζόπλιν έκανε μια εξαίρεση.

• Μία γυναίκα που αντιστάθηκε στη γοητεία του ήταν η Nico, η οποία τον γνώρισε στο  Warhol’s club το 1966. «Η πιο όμορφη γυναίκα που είδα ποτέ μου», δήλωσε αργότερα

• Ρωτώντας τον από πού πηγάζουν τα τραγούδια του ήταν αφοπλιστικός. «Αν ήξερα, θα πήγαινα πιο συχνά», απάντησε.

• Το άλμπουμ του με τίτλο Death of a Ladies’ Man το επιμελήθηκε ο Phil Spector. Εκείνη την εποχή η έκφρασή μου ήταν συνδεδεμένη με την απόσυρση και τη μελαγχολία, αυτού με τη μεγαλομανία και την παραφροσύνη. Κάποια στιγμή με πλησίασε με ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί στο χέρι και με ένα 0.45 στο άλλο, έβαλε το χέρι του γύρω από τον ώμο μου και έσπρωξε το περίστροφο γύρω από το λαιμό μου λέγοντας: ‘Λέοναρντ, σ’ αγαπώ’. ‘Το ελπίζω’, του απάντησα” .

• Σαν διαφημιστικό τρικ, καφετέριες στην Αμερική, είχαν το λεγόμενο «the Leonard Cohen vibe», όπου έδιναν ένα δωρεάν αντίγραφο του άλμπουμ the Tower of Song.

«Θα ήθελα να πάω σε κάποια από αυτά», είχε δηλώσει ο Κοέν. «Σπάνια μπορώ να εντοπίσω το δικό μου παλμό».

• Τα πιο δημοφιλή τραγούδια του στο Napster είναι το Suzanne  και  το Hallelujah.

• Σε ένα επεισόδιο του Absolutely Fabulous, στο οποίο η Jennifer Saunders και η Joanna Lumley πάνε σε μία απονομή βραβείων, η Saunders πρέπει να βγάλει ένα λόγο.Είναι τόσο μεθυσμένη που απαγγέλει τα λόγια του Bird on a Wire. Το κοινό δε φαίνεται να το παρατηρεί.

• Το 2004, που συμπλήρωσε 70 χρόνια ζωής, αποτέλεσε τον πρώτο τραγουδιστή-τραγουδοποιό της γενιάς του 1960 που κατόρθωσε να φτάσει σε αυτή την ηλικία.

• Ο Leonard Cohen ήταν πλήρως ευαισθητοποιημένος απέναντι στα κοινωνικά προβλήματα και αυτό αποτυπώνεται βαθύτατα στο συγγραφικό και μουσικό του έργο. Τα κύρια θέματα της δημιουργίας του ήταν η θρησκεία, ο έρωτας και η μοναξιά, χωρίς ωστόσο να λείπουν και οι τοποθετήσεις σε κοινωνικοπολιτικά θέματα όπως ο πόλεμος, οι εκτρώσεις κτλ.

Τρανό παράδειγμα αποτελεί το άλμπουμ του με τίτλο The Future που κυκλοφόρησε το 1992 και εμπεριέχει έντονες επιδράσεις από πολιτικά και ιστορικά γεγονότα όπως η πτώση του τείχους του Βερολίνου, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, η ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα, η ηγεμονία του Ζόζεφ Στάλιν και η φοιτητική εξέγερση στην πλατεία Tiananmen στην Κίνα την άνοιξη του 1989.

• Όπως έχει ο ίδιος ομολογήσει, είναι ένας ισόβιος καταθλιπτικός που έχει δοκιμάσει διάφορα γιατροσόφια για τη μελαγχολία του, ανάμεσά τους ψυχοθεραπεία, γιόγκα, θρησκευτική περισυλλογή και φάρμακα («αναψυχής» και με ιατρική συνταγή), αλλά που πολύ πιο συχνά χρησιμοποιεί ως θεραπείες το κόκκινο κρασί, τις γυναίκες και την ποίηση.

• Ο Κοέν συνιστούσε έναν άνθρωπο του κόσμου, γεμάτο ταλέντο στο στωικό χιούμορ και στον αυτοσαρκασμό.

«Οι φίλοι μου έφυγαν, τα μαλλιά μου γκριζάρισαν και πονάω σε μέρη που άλλοτε έπαιζα», λέει στον πρώτο στίχο του Tower of Song και συνεχίζει τραγουδώντας με τη φημισμένη θαμπή φωνή του το ρεφρέν «Γεννήθηκα με το χάρισμα μιας χρυσής φωνής».

• Ο Κοέν ήταν ένας εξαιρετικά χαρισματικός άνθρωπος. Έχει βγάλει 17 άλμπουμ, έχει γράψει 10 ποιητικές συλλογές, ενώ ζωγράφιζε και εξαιρετικά καλά.Όμως, η χρυσή φωνή δεν συγκαταλεγόταν στα ταλέντα του. Ήταν βραχνή και βαρύτονη με περιορισμένο εύρος.

Χαρακτηριστικά είχε δηλώσει κατά την παραλαβή ενός βραβείου το 1992: «Μόνο στον Καναδά θα μπορούσε κάποιος με φωνή σαν τη δική μου να κερδίσει τον τίτλο του Τραγουδιστή της Χρονιάς».

Συνεχίστε στην επόμενη σελίδα για να δείτε κινηματογραφικές σκηνές που επενδύθηκαν με τα τραγούδια του!

Η μουσική του και ο κινηματογράφος

Η παρουσία του Κοέν στον κινηματογράφο ήταν διαχρονική, σχεδόν σταθερή και εκτείνεται σε κάθε είδος ταινιών, από ήσυχες ρομαντικές ταινίες Ευρωπαικής παραγωγής μέχρι τις αιματηρές υπερπαραγωγές του Χόλιγουντ.

Είναι η μουσική και τα συναισθήματα που μπορεί να μοιάζουν απλά εκ πρώτης όψεως, ωστόσο, έχουν μια μοναδική ικανότητα να ολισθαίνουν σε οποιοδήποτε σενάριο, ανεξάρτητα από το είδος ή την παραγωγή.

Τα τραγούδια του κάλυψαν δεκάδες ταινίες, από το McCabe and Mrs Miller μέχρι το Natural Born Killers, καθώς και τηλεοπτικές σειρές συμπεριλαμβανομένων των The West Wing και The L Word.

Ακoλουθούν 8 από τις καλύτερες εφαρμογές του έργου του στον κινηματογράφο, μία για κάθε δεκαετία της ποιητικής του ζωής.

Beware of a Holy Whore

Το 1971, ο Rainer Werner Fassbinder κυκλοφόρησε το Beware of a Holy Whore, μία ιστορία για ένα καστ ταινίας που βρίσκεται σε κατάσταση αποσύνθεσης, λόγω απουσίας του σκηνοθέτη όσο και των απαραίτητων υλικών για την ταινία – βασισμένο στις εμπειρίες του σκηνοθέτη από τη Δυτική Γερμανία.

Η μουσική του Κοέν εισάγεται νωρίς στην ταινία, μετά από μια ώριμη δήλωση αγάπης. «Μπορείς να το πιστέψεις», λέει ο άντρας και οι πρώτες νότες του Suzanne ηχούν και συντροφεύουν τη σκηνή.

Ο Κοέν ήταν μεταξύ των επικρατέστερων για να αναλάβει το soundtrack της ταινίας από τη New German Cinema.

McCabe and Mrs. Miller

Η μουσική του Κοέν και η ταινία αυτή του Robert Altman προορίζονταν να ενωθούν σε ένα.

Ο Robert Altman είχε αγοράσει το πρώτο άλμπουμ του Κοέν με τίτλο Songs of Leonard Cohen μερικά χρόνια πριν και το λάτρεψε.

Όπως εξήγησε αργότερα: «Αυτή η μουσική είχε καρφωθεί τόσο βαθιά στο κεφάλι μου που υποσυνείδητα όταν γύριζα τις σκηνές, τις ταίριαζα με αυτά τα τραγούδια,… λες και ήταν γραμμένα γι’ αυτό το σκοπό».

Πράγματι, παρόλο που οι  Warner Brothers δεν προτιμούσαν τους ήχους του Κοέν, η ταινία και το soundtrack ταίριαξαν απίστευτα και έκαναν μεγάλη επιτυχία.

Pump up the Volume

Καθώς η κινηματογραφική επιρροή του Cohen άρχισε να φθίνει, τη δεκαετία του ’90 αναζωογονήθηκε όταν ο Happy Harry Hard-on αμφιταλαντευόταν μεταξύ του  «Everybody Knows» του Κοέν και των Concrete Blonde στις πειρατικές ραδιοφωνικές εκπομπές του.

Ο Κοέν υποδήλωνε την τάση του Harry να ξεφύγει από το καθιερωμένο και να ψάξει βαθύτερα για κάτι σπάνιο που να αξίζει.

Natural Born Killers

Όποιος είχε καταφέρει να ξεγλιστρήσει από τον κόσμο του Κοέν, αναγκάστηκε να εισέλθει σε αυτό με την άφιξη της ταινίας του Oliver Stone, Natural Born Killers.

Η βραχνή φωνή του τραγουδιστή μας εισάγει στην ταινία, καθώς οι δύο δολοφόνοι χτυπούν σε ένα δείπνο και το “Waiting for the Miracle” ηχεί.

Το τραγούδι τονίζει τη δυσαρέσκειά τους αλλά μετατρέπεται σε κίνητρο για τον Mickey και τη Mallory καθώς «περιμένοντας το θαύμα, δεν υπάρχει τίποτα να κάνουμε».

 Exotica

Το 1994 ήταν η χρονιά της αναβίωσης του Κοέν. Αν το έργο του μπορεί να είναι το υπόβαθρο δύο παρανοικών δολοφόνων, θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί και μελωδία για Καναδέζες στρίπερ καθώς χορεύουν.

Δεν είναι, βέβαια, η μουσική του η καλύτερη επιλογή για να σε εισάγει στον πραγματικό κόσμο των εξωτικών χορών αλλά επί της οθόνης λειτουργεί αρκετά αποτελεσματικά όταν η Mia Kirschner χορεύει.

Η μουσική δίνει μία θλίψη στις σκηνές όπου ο Κοέν σιγοτραγουδά αλλά όπως φαίνεται, αποτέλεσε έμπνευση για να χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια και αλλού (στο Dancing at the Blue Iguana).

 

Εδώ η σκηνή από το Dancing at the Blue Iguana:

True Love and Chaos

Ο Κοέν συνήθως αποτελεί τη φωνή πίσω από τη μουσική του αλλά σ’ αυτή την ταινία, ο Hugo Weaving τραγουδά το “So Long, Marianne”, σε μία αρκετά καλή εκτέλεση, αρκετά διαφορετική από αυτή που έχουμε συνηθίσει.

Secretary

Σ’ αυτή την ταινία, η Lee, μια νεαρή γυναίκα που βγήκε πρόσφατα από μια ψυχιατρική κλινική και προσλαμβάνεται ως γραμματέας του δικηγόρου Edward Grey.

Η σχέση τους εξελίσσεται και εκτός των επαγγελματικών και σε ερωτική, με έντονα σαδομαζοχιστικά στοιχεία.

Το “I’m Your Man” φαντάζει να δένει ιδανικά με την ιστορία τους κατά τη διάρκεια του δείπνου, στο χώρο εργασίας και γενικότερα στην καθημερινή επαφή τους.

Take This Waltz(2011)

Σ’ αυτή την ταινία, η σκηνοθέτης Σάρα Πόλεϊ όχι μόνο χρησιμοποιεί το ομότιτλο τραγούδι του Κοέν, αλλά αποτελεί πηγή έμπνευσης για την αφήγησή της.

«Όταν το έγραφα, σχεδόν το φανταζόμουν σαν μιούζικαλ. Στο μυαλό μου, πράγματι ήταν», έχει δηλώσει.

Η σκηνή που συνοδεύεται από το τραγούδι του Κοέν εξερευνά τη νέα ζωή της Μάργκοτ και σταδιακά μοιάζει με μία πίστα χορού που γεμίζει με τις επιθυμίες των ηρώων.

 

Τα τραγούδια του Κοέν έχουν αποτελέσει soundtrack για μερικές εκατοντάδες ταινίες και τηλεοπτικές σειρές μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται: Watchmen,  Ματωμένος Γάμος, True Detective, Wild, Shrek, Sons of Anarchy κτλ (για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε εδώ).

Ο Leonard Cohen μπορεί να έφυγε από κοντά μας αλλά η παρακαταθήκη που μας άφησε λειτουργεί και θα συνεχίσει να λειτουργεί ως πηγή έμπνευσης για πολλές καλλιτεχνικές δημουργίες, όπως μόνο αυτός ήξερε να κάνει. Γι’ αυτό θα μείνει χαραγμένος ανεξίτηλα στις μνήμες όλων για πολλές γενιές ακόμα…

Λεπτομέρειες της βιογραφίας του, τα άλμπουμ του και τα βιβλία που έγραψε στην επόμενη σελίδα.


Βιογραφικά στοιχεία
  1. Ο Κοέν γεννήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 1934 στο Κεμπέκ του Καναδά.
  2. Θεωρείτο μουσικός της ποπ, αν και τα τραγούδια του — κυρίως μπαλάντες — είχαν πολλά στοιχεία από την αμερικανική μουσική κάντρυ και την μουσική των ευρωπαϊκών καμπαρέ.
  3. Ο πατέρας του ήταν ευκατάστατος εβραίος έμπορος υφασμάτων. Η απώλεια του πατέρα του σε νεαρή ηλικία, τον σημάδεψε για όλη του τη ζωή.
  4. Το 1963 εγκαταστάθηκε στην Ύδρα, όπου συνέχισε να γράφει.
  5. Παρόλο που γνώρισε παγκόσμια επιτυχία με το μυθιστόρημά του Beautiful Losers (1966), το 1967 αποφάσισε να εγκατασταθεί στις Η.Π.Α. για να αφοσιωθεί στη μουσική του καριέρα.
  6. Το 1967, κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο με τίτλο Songs of Leonard Cohen.
  7. Το 1994 αποφάσισε να γίνει βουδιστής, μέχρι που χειροτονήθηκε μοναχός. Ωστόσο, η αγάπη του για τη μουσική τον παρακίνησε να εγκαταλείψει τη μοναστική ζωή για να εκδώσει νέους δίσκους.
  8. Το 2010 απέσπασε Τιμητικό Γκράμι για τη συνολική του προσφορά στο χώρο της μουσικής.
Δίσκοι

Songs of Leonard Cohen (1967)

Songs from a Room (1969)

Songs of Love and Hate (1971)

Live Songs (1973)

New Skin for the Old Ceremony (1974)

Death of a Ladies’ Man (1977)

Recent Songs (1979)

Various Positions (1984)

I’m Your Man (1988)

The Future (1992)

Cohen Live: Leonard Cohen in Concert (1994)

Field Commander Cohen: Tour of 1979 (2001)

Ten New Songs (2001)

Dear Heather (2004)

Old Ideas (2012)

Popular Problems (2014)

Can’t Forget: a Souvenir of the Grand Tour (2015)

Βιβλία

Let Us Compare Mythologies (ποίηση) 1956

The Spice-Box of Earth (ποίηση) 1961

The Favourite Game (μυθιστόρημα) 1963

Flowers for Hitler (ποίηση) 1964

Beautiful Losers (μυθιστόρημα) 1966

Parasites of Heaven (ποίηση) 1966

Selected Poems 1956–1968 (ποίηση) 1968

The Energy of Slaves (ποίηση) 1972

 Death of a Lady’s Man (ποιήματα και πεζά) 1978

Book of Mercy (πεζά ποιήματα/ψαλμοί) 1984

Stranger Music (επιλογή ποιημάτων και τραγουδιών) 1993

Book of Longing (ποίηση) 2006

Βραβεύσεις

Εταίρος του Τάγματος του Καναδά

Βραβείο Γκράμι για Συνολική Προσφορά (2010)

Songwriters Hall of Fame

βραβείο Γκλεν Γκουλντ

βραβείο του Γενικού Κυβερνήτη του Καναδά

Μεγάλος Ταξιάρχης του Εθνικού Τάγματος του Κεμπέκ (2008)

βραβείο του Γενικού Κυβερνήτη για τις Παραστατικές Τέχνες

λογοτεχνικό βραβείο Πριγκίπισσα της Αστούριας (2011)

Βραβείο Γκράμι για Συνολική Προσφορά (2009)

Βραβείο Γκράμι για Συνολική Προσφορά

Rock and Roll Hall of Fame (2008)

Governor General’s Award for English-language poetry or drama (1968)

Canadian Music Hall of Fame (1991)

Juno Award for Video of the Year (1993)

Juno Award for Songwriter of the Year (1994)

Βραβείο Γκράμι Καλύτερου άλμπουμ (2007)

Juno Award for Songwriter of the Year (2013)

Juno Award for Artist of the Year (2013)

Συλλογές

The Best of Leonard Cohen (1975) (επίσης γνωστό ως Greatest Hits)

More Best of Leonard Cohen (1997)

The Essential Leonard Cohen (2002), διπλό CD

Κύκνεια άσματα μουσικών που αγαπάμε

 

Σελίδες: 1 2 3

Σχόλια

Exit mobile version