Site icon Frapress

Athens Digital Arts Festival: Η γιορτή του ψηφιακού πολιτισμού στην Ελλάδα



Tι είναι το Athens Digital Arts Festival  και σε ποιους απευθύνεται;

Το Athens Digital Arts Festival (ADAF) είναι το μοναδικό Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας και αποτελεί μια γιορτή του ψηφιακού πολιτισμού, μια ετήσια συνάντηση που φέρνει σε επαφή την παγκόσμια κοινότητα καλλιτεχνών και το ευρύτερο κοινό. Με το πολυεπίπεδο πρόγραμμά του, το Athens Digital Arts Festival απευθύνεται σε κόσμο κάθε ηλικίας.

Το Festival ξεκίνησε το 2005, μετρώντας φέτος σχεδόν 11 χρόνια ζωής.  Όλα αυτά τα χρόνια και δεδομένης της εμπειρίας σας, θεωρείτε ότι το κλίμα για την ψηφιακή τέχνη στην Ελλάδα, είναι αισιόδοξο;

Το  κλίμα στην Ελλάδα είναι αρκετά αισιόδοξο. Για παραπάνω από δέκα χρόνια, το Athens Digital Arts Festival, εξερευνά τόσο την αισθητική και τη γλώσσα των ψηφιακών μέσων όσο και την εξέλιξη της καλλιτεχνικής έκφρασης μέσω αυτών. Με την πάροδο του χρόνου και την ευρύτερη οικειοποίηση του κόσμου με τις νέες τεχνολογίες, έχει σημειωθεί ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον σχετικά με τη δυναμική και τις δυνατότητες που αυτές μπορούν να προσφέρουν στην καλλιτεχνική δημιουργία.Το Festival φιλοξενεί αποκλειστικά έργα Ελλήνων καλλιτεχνών, ή τα όρια του εκτείνονται και εκτός συνόρων;

Το Athens Digital Arts Festival έχει καταφέρει, από το 2005, να δημιουργήσει στενούς δεσμούς με εγχώριους και διεθνείς καλλιτέχνες, το ευρύ κοινό, καλλιτεχνικές κοινότητες, εκπαιδευτικά και καλλιτεχνικά ιδρύματα, γκαλερί και μουσεία. Έχει συνεργαστεί με 46 φεστιβάλ ψηφιακής τέχνης από όλο τον κόσμο. Τον τελευταίο χρόνο, ως μέλος του προγράμματος LPM 2015 > 2018 και της πλατφόρμας AVnode που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, συνεργάζεται με διεθνείς φορείς και φεστιβάλ με στόχο την ενδυνάμωση του οπτικοακουστικού πολιτισμού και την ανάπτυξη δεσμών μεταξύ της τοπικής και της διεθνούς καλλιτεχνικής κοινότητας.

Φέτος υπάρχει μία συγκεκριμένη θεματική; Και αν ναι, ποια είναι αυτή;

Φέτος, το Athens Digital Arts Festival συνεχίζει με την 12η διοργάνωση που θα πραγματοποιηθεί 19 με 22 Μαΐου στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Υπό τη θεματική Digital Pop, επιδιώκει να ξεδιπλώσει τις διαφορετικές πτυχές του Ποπ στην ψηφιακή εποχή.  Οτιδήποτε ορίζεται ως Ποπ, χαρακτηρίζεται από την κουλτούρα του «εδώ και τώρα». Η ευχαρίστηση του να μοιράζεσαι την καθημερινότητα μέσα από διαδικτυακά περιβάλλοντα και ψηφιακές συσκευές υποδηλώνει ένα νέο τρόπο ζωής όπου οι συλλογικές ταυτότητες και οι ψηφιακοί εαυτοί διασταυρώνονται. GIFs, memes, selfies, viral videos, η διαδικτυακή αργκό καθώς και το να μοιράζεσαι, να ποστάρεις, να ανεβάζεις, να σχολιάζεις αποτελούν όλα πρακτικές της σημερινής πολιτισμικής συνθήκης.

Χρόνο με τον χρόνο, η συμμετοχή και η παρουσία του κοινού στο Athens Digital Arts Festival  φαίνεται να μεγαλώνει; Το κοινό παρουσιάζει ενδιαφέρον για αυτή την μορφή τέχνης;

Δεδομένης της αυξανόμενης επιρροής και παρουσίας των νέων τεχνολογιών στις διάφορες εκφάνσεις της καθημερινότητας, είναι φυσικό να εντείνεται και  το ενδιαφέρον του κοινού σχετικά με τις νέες τεχνολογίες και την τέχνη. Κάθε χρόνο, το ADAF έχει τη χαρά να φιλοξενεί και να ελκύει το ευρύτερο κοινό και την καλλιτεχνική κοινότητα τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, περισσότερο ή λιγότερο εξοικειωμένοι με τις ψηφιακές τέχνες, επισκέπτονται το φεστιβάλ και τις παράλληλες δράσεις του, δημιουργώντας, ο καθένας, μια ξεχωριστή προσέγγιση για τον ψηφιακό πολιτισμό.

Τα τελευταία χρόνια, η χώρα μας πλήττεται από την οικονομική κρίση. Θεωρείτε, ότι οι οικονομικές δυσχέρειες, έχουν επηρεάσει ή περιορίσει αντίστοιχα, τους νέους καλλιτέχνες που ασχολούνται στον χώρο της ψηφιακής τέχνης στην Ελλάδα;

Η ψηφιακή τέχνη έχει ποικίλες και διαφορετικές εκφάνσεις. Από τη μια πλευρά, οι νέες τεχνολογίες και η πρόσβαση σε αυτές δίνουν στους νέους καλλιτέχνες τη δυνατότητα να πειραματιστούν με τα μέσα που ήδη διαθέτουν, όπως ένας υπολογιστής. Οι ψηφιακές τέχνες συχνά χαρακτηρίζονται από την αξιοποίηση των ιδεών ή της πληροφορίας ως μέσο, την πολιτική και κοινωνική κριτική και πολλές φορές δημιουργούνται εννοιολογικά έργα που σχολιάζουν και διερευνούν το τι συμβαίνει σήμερα. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν έργα, τα οποία για την υλοποίηση τους, απαιτούν πιο σύνθετο τεχνολογικό εξοπλισμό και στοχεύουν στην ανάδειξη των πολλαπλών καλλιτεχνικών δυνατοτήτων που προσφέρουν τα νέα μέσα καθώς και στην επιρροή τους στην καθημερινότητα μας.

Σε ό,τι αφορά την ψηφιακή τέχνη στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα τόσο από τη νέα γενιά όσο και από εδραιωμένους καλλιτέχνες στην Ελλάδα και η ύπαρξη ενός θεσμού, όπως το Athens Digital Arts Festival, είναι καταλυτική για την προώθηση και πραγματοποίηση όλων των εκφάνσεων του ψηφιακού πολιτισμού.


Μιλώντας για τις οικονομικές δυσκολίες, τι έχει μεγαλύτερη επιρροή στο τελικό αποτέλεσμα: ο εξοπλισμός ή η ιδέα;

Μια καλή ιδέα με τον κατάλληλο εξοπλισμό είναι ιδανικοί παράγοντες για την επιτυχία ενός έργου. Εντούτοις, έχει τύχει μια καλή ιδέα να πραγματοποιηθεί με επιτυχία χωρίς τον απολύτως άρτιο εξοπλισμό ή και το αντίθετο ή μια όχι και τόσο καλή ιδέα, να αναδειχθεί μέσω του άρτιου και σύγχρονου εξοπλισμού.

Τι θα συμβουλεύατε κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με την ψηφιακή τέχνη σήμερα;

Να παρακολουθεί τις τεχνολογικές εξελίξεις και τον διάλογο μεταξύ αυτών και της τέχνης, να εξοικειωθεί με τη σύγχρονη ιστορία της τέχνης που συμπεριλαμβάνει τις ψηφιακές τέχνες, και να πειραματιστεί με ό,τι τεχνολογικό μέσο μπορεί να διαθέτει. Παράλληλα, να ενημερώνεται μέσα από τις διαδικτυακές καλλιτεχνικές κοινότητες, να ερευνά έργα άλλων καλλιτεχνών και να παρακολουθεί τι γίνεται σε φεστιβάλ, εκθέσεις και εκδηλώσεις που σχετίζονται με τον ψηφιακό πολιτισμό.

Επιστρέφοντας και πάλι στην διοργάνωση, υπάρχουν περιορισμοί ως προς τους συμμετέχοντες;

Δεν υπάρχει περιορισμός ως προς τους συμμετέχοντες. Το κάλεσμα συμμετοχής είναι ανοιχτό προς όλους, με τη μόνη προϋπόθεση το έργο ή τα έργα που θα υποβάλλει κάποιος να αφορούν στον ψηφιακό πολιτισμό και να αξιοποιούν τεχνολογικά μέσα.

Γιατί κάποιος να λάβει μέρος στο Athens Digital Arts Festival;

Το Athens Digital Arts Festival είναι το μοναδικό φεστιβάλ στην Ελλάδα που προάγει τον ψηφιακό πολιτισμό σε όλες του τις εκφάνσεις ενώ αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους θεσμούς σχετικά με τις ψηφιακές τέχνες. Συμμετέχοντας, λοιπόν, στη διοργάνωση οι καλλιτέχνες έχουν τη δυνατότητα όχι μόνο να παρουσιάσουν το έργο τους αλλά και να έρθουν σε διάλογο με άλλους καλλιτέχνες και το ευρύτερο κοινό. Παράλληλα, έρχονται σε επαφή με διεθνείς φορείς και φεστιβάλ, συντονίζουν εργαστήρια, παίρνουν μέρος σε ημερίδες και παράλληλες δράσεις, διευρύνοντας τους καλλιτεχνικούς τους ορίζοντες και ενδυναμώνοντας τη συζήτηση σχετικά με την τέχνη και τις νέες τεχνολογίες.

Το Athens Digital Arts Festival, αφορά όλες τις ηλικίες ή ψηφιακή τέχνη φαίνεται να ελκύει περισσότερο την νέα γενιά;

Το Athens Digital Arts Festival απευθύνεται στο ευρύ κοινό, από παιδιά 5 ετών μέχρι ενήλικες κάθε ηλικίας. Καθώς το πρόγραμμά του περιλαμβάνει διαφορετικές κατηγορίες και θεματικές, καταφέρνει να δημιουργεί ερεθίσματα και να εξοικειώσει το κοινό όλων των ηλικιών με τη σύγχρονη δημιουργία και τον ψηφιακό πολιτισμό.

Πότε και που θα λάβει χώρα το Festival, φέτος;

Η φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί 19 με 22 Μαΐου στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Υπό τη θεματική Digital Pop, επιχειρεί να απαντήσει σε ερωτήματα όπως, τι είδους ψηφιακό περιεχόμενο καταναλώνουμε και τι πολιτισμό δημιουργούμε; Πώς τροφοδοτούμε τις σημερινές ψηφιακές αγορές; Πόσο εφήμερη είναι η ψηφιακή ποπ κουλτούρα και πώς έχει επηρεάσει την καθημερινότητα μας; Τι είδους αισθητική έχει προκύψει και πώς η καλλιτεχνική κοινότητα ανταποκρίνεται σε αυτές τις νέες συνθήκες; Το φεστιβάλ επιχειρεί να διερευνήσει τις διαφορετικές πτυχές της Ποπ κουλτούρας στη ψηφιακή εποχή, επικεντρώνοντας σε 5 διαφορετικές κατηγορίες: Digital Aesthetics, Digital Technologies, Digital Economies, Digital Identities και  Digital Music.

Τέλος, ποιες είναι οι βλέψεις σας για το μέλλον;

To Athens Digital Arts Festival έχει ως κύριο στόχο για το μέλλον, να επεκτείνει τις δράσεις του, προωθώντας όλες τις όψεις της ψηφιακής δημιουργίας. Χωρίς ποτέ να επαναπαύεται, κάθε χρόνο το Φεστιβάλ εμπλουτίζει το περιεχόμενο και τις θεματικές όντας πάντα ένα βήμα πιο μπροστά, ένα βήμα πιο κοντά στο μέλλον.

Οι συμμετοχές παραμένουν ανοιχτές μέχρι τις 14 Φλεβάρη.

Επίσημη σελίδα

Σελίδες: 1 2

Σχόλια

Exit mobile version