Site icon Frapress

Εύκολες συνταγές για φοιτητές: Πρωτότυπα σάντουιτς

Γράφει η Ελένη Καραβέλατζη

Η εξεταστική είναι μια ανάσα μακριά και οι γιορτές σε καλόμαθαν με το φαγητάκι της μαμάς. Τώρα, τρέχεις πανικόβλητος να βρεις σημειώσεις από «πιστολιασμένα» μαθήματα και πρέπει σιγά σιγά να αρχίσεις να στρώνεσαι, αν δεν έχεις στρωθεί ήδη, στο διάβασμα. Βάσει μαθηματικής ακρίβειας, σύντομα δεν θα έχεις χρόνο ούτε για καφέ, ούτε για βόλτα, αλλά ούτε και για να μαγειρέψεις κάτι καλό για να φας.

Παρόλα αυτά, όμως, χρειάζεσαι καλό φαγητό για να σε κρατήσει στο πολύωρο διάβασμα και το ξενύχτι. Οι καφέδες σκέτοι δεν είναι και ο,τι καλύτερο για το στομάχι σου άλλωστε.

Επειδή, λοιπόν, το να μαγειρέψεις πολλές φορές φαίνεται βουνό, τόσο από θέμα χρόνου όσο και από άποψη ενέργειας, είπα να σου πω τρεις συνταγές για γεμάτα και θρεπτικά σάντουιτς που θα σε κρατήσουν όσο και ένα γεύμα φτιαγμένο από την γλυκύτατη μητέρα.

Σάντουιτς #1

Αυτό μάλλον θα μπορούσε κανείς να το πει club sandwich, αλλά σίγουρα αφήνει λιγότερες τύψεις και θερμίδες και σου στοιχίζει πολύ λιγότερο. Μπορείς, επίσης, να το συνοδεύσεις με πατάτες τηγανητές.

Υλικά:

  • Ψωμί του τοστ
  • Τυρί για τοστ
  • Γαλοπούλα ή ζαμπόν
  • Μπέικον
  • Αυγό
  • Μαγιονέζα
  • Μαρούλι
  • Ελαιόλαδο

Διαδικασία:
Φρυγανίζεις τρεις φέτες ψωμί του τοστ και τις αλείφεις με την μαγιονέζα. (Αν δεν έχεις φρυγανιέρα, κάντο στην τοστιέρα, βγαίνει εξίσου καλό!) Βάζεις από μια φέτα τυρί του τοστ στις δύο φέτες ψωμί και κάνεις το ίδιο με τα αλλαντικά. Ζεσταίνεις εν τω μεταξύ το τηγάνι σου και ρίχνεις μέσα το λάδι για να κάψει. Ρίχνεις το μπέικον, το τηγανίζεις μέχρι να γίνει λίγο τραγανιστό. Κάνεις το ίδιο με το αυγό, τηγανίζοντας το και από τις δύο πλευρές του. Προσθέτεις το μπέικον στο ένα πάτωμα του σάντουιτς και το αυγό στο άλλο. Προσθέτεις και ένα φύλλο μαρούλι και έτοιμο.
Αν θες να κάνεις τηγανητές πατάτες μαζί, ζεσταίνεις το τηγάνι σου ξανά, βάζεις μέσα ελαιόλαδο (ή και ηλιέλαιο) και το αφήνεις να κάψει. Μετά, αφού κόψεις σε κομμάτια τις πατάτες, τις πετάς μέσα και περιμένεις μέχρι να πάρουν χρώμα. Στράγγισε τες σε χαρτί κουζίνας πριν τις σερβίρεις, για να φύγουν τα πολλά λάδια.

Σάντουιτς #2

Αυτό μάλλον είναι το αγαπημένο μου από τα τρία και είναι αυτό που είχα τιμήσει δεόντως στις πανελλήνιες, οπότε στο προτείνω ανεπιφύλακτα για την εξεταστική. Ιδιαίτερη αγάπη στον ξάδερφο μου που μου το έμαθε, γιατί το λατρεύω!

Υλικά:

  • Τόνος σε κονσέρβα
  • Μαγιονέζα
  • Ελαιόλαδο
  • Ξυσμένο καρότο
  • Ξυσμένο λάχανο (κατά προτίμηση κόκκινο)
  • Κρεμμύδι
  • Ένα φύλλο μαρούλι
  • Ψωμί μαύρο φρέσκο

Διαδικασία:

Ρίχνεις σε ένα μπολ τον τόνο (μικρή ή μεγάλη κονσέρβα, όσο επιθυμείς), μια κουταλιά της σούπας γεμάτη μαγιονέζα, ένα κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο, το ξυσμένο καρότο και λάχανο και μισό κρεμμύδι. Αφού φτιάξεις το μείγμα, παίρνεις δυο φέτες από το μαύρο φρέσκο ψωμί, απλώνεις ένα φύλλο μαρούλι σε κάθε μια και προσθέτεις το μείγμα για να κλείσει.

Σάντουιτς #3

Αυτό είναι το πιο απλό και λιτό σάντουιτς, που επενδύει όμως στη γεύση, ίσως να χρειαζόταν και ένα δεύτερο στην συγκεκριμένη περίπτωση. Αλλά προσωπικά μου αρέσει πολύ γιατί είναι πιο αρωματικό από τα άλλα.

Υλικά:

  • Ψωμί φρέσκο ή και τοστ
  • Τυρί για τοστ
  • Πάστα ελιάς ή Σάλτσα πέστο για μακαρόνια
  • Ντομάτα

Διαδικασία:

Αν πάρετε φρέσκο ψωμί, προτιμήστε μαύρο και μην το ψήσετε. Αν διαλέξετε ψωμί του τοστ, τότε ίσως θα ήταν καλύτερο να το φρυγανίσετε. Αλείψτε στο ψωμί την πάστα ελιάς ή την σάλτσα πέστο (όποια από τις δύο διαλέξετε) σε σχετικά γενναιόδωρη ποσότητα, όχι όπως θα αλείφατε το βούτυρο. Προσθέστε 1-2 φέτες τυρί και μερικές φέτες ντομάτα.

Αν με ρωτάτε για το ποιο είναι το πιο χορταστικό, μάλλον θα έλεγα το πρώτο και το δεύτερο. Παρόλα αυτά, αυτά περιέχουν περισσότερες θερμίδες, οπότε αν είστε σε κάποια διατροφή, ίσως το τρίτο να ήταν μια σχετικά καλύτερη επιλογή.

Καλή σας όρεξη!

 

 

Σχόλια

Exit mobile version