Site icon Frapress

Digital Revolution στη Στέγη

Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών φιλοξενεί φέτος τον χειμώνα την έκθεση Digital Revolution (Ψηφιακή Επανάσταση) και μας καλεί να δούμε τι έχει συμβεί αλλά και τι θα συμβεί στον ψηφιακό κόσμο, ο οποίος είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας ακόμα και στις πιο απλές εργασίες μας.

Επισκεφτήκαμε τη Στέγη και μέσα από τις φωτογραφίες πάμε να περιηγηθούμε και να μιλήσουμε γι’ αυτό που είδαμε.

Η ενότητα “Ψηφιακή Αρχαιολογία” παρουσιάζει μερικά  ορόσημα του ψηφιακού κόσμου όπως βιντεοπαιχνίδια, μουσικές κονσόλες, η Apple κτλ. Στο σημείο αυτό άκρως «κολλητικό» είναι το all-time-classic “ SuperMario” αλλά και η συγκίνηση στο αντίκρισμα της φίλης Laura Croft στο “Tomb Raider” στο οποίο έχουν αφιερωθεί άπειρες ώρες.

Συνεχίζουμε στην ενότητα “We Create”   όπου έχουμε μια από τις βασικότερες έννοιες του ψηφιακού κόσμου και κατ’ επέκταση της σύγχρονης κοινωνίας, την έννοια του co-creation. Ο καταναλωτής είναι ταυτόχρονα και παραγωγός, δυνατότητα που του προσφέρεται μέσα από «φιλικά» και δωρεάν ψηφιακά εργαλεία. Είμαστε συν-δημιουργοί.

Τα ψηφιακά εργαλεία είναι πολύ σημαντικά για τους animators και για τους δημιουργούς των οπτικών εφέ. Η χρήση τους επηρεάζει την καλλιτεχνική δημιουργία του κινηματογράφου, τόσο του Hollywood όσο και του ανεξάρτητου χώρου  καθώς γίνονται αναπόσπαστο μέρος της αφήγησης. Αυτά μας παρουσιάζει η ενότητα “Creative Spaces” μέσα από τα παραδείγματα του Inception (2010) του Christopher Nolan και το Gravity (2013) του Alfonso Cuarón.

Ανεπηρέαστη δε μένει και η μουσική βιομηχανία καθώς η μουσική συχνά οπτικοποιείται  ώστε να ανταποκρίνεται στα διαφορετικά μέσα από τα οποία προσλαμβάνεται. Φορέστε τα ακουστικά και δείτε !

Επίσης εξαιρετικά «πιασάρικο» και «κολλητικό», είτε σου αρέσει αυτό το είδος μουσικής είτε όχι, είναι το κομμάτι που δημιούργησε για την έκθεση ο will.i.am. (The Black Eyed Peas), σε συνεργασία με τον εικαστικό καλλιτέχνη Yuri Suzuki και ονομάζεται ”Pyramidi” (2014). Το κομμάτι ερμηνεύεται από τρία ρομποτικά όργανα και συνοδεύεται από ένα σκηνικό με προβολή βίντεο χωρικής επαυξημένης πραγματικότητας.

Στην ενότητα της έκθεσης με τίτλο “Indie Games” πρέπει να προχωρήσετε με προσοχή και με δική σας ευθύνη καθώς ο κίνδυνος «καψίματος» είναι εκεί και σας κλείνει πονηρά το μάτι. Τα ανεξάρτητα βιντεοπαιχνίδια, παιχνίδια που δημιουργήθηκαν χωρίς την υποστήριξη κάποιας εταιρίας και πολλές φορές από ένα μόνο άτομο, σε προσκαλούν να κάτσεις και να παίξεις μαζί τους. Ειδικά αν είσαι με παρέα είναι σχεδόν σίγουρο ότι δε θα ξεκολλάς.

Για το τέλος έμεινε ίσως το πολυδιαφημισμένο installation της έκθεσης Digital Revolution, “The Treachery of Sanctuary” (2012) του Chris Milk. Ο επισκέπτης με το ίδιο του το σώμα και τις κινήσεις του γίνεται μέρος της αφήγησης και συμμετέχει στο τρίπτυχο της ζωής, του θανάτου και της αναγέννησης.

Έως 10 Ιανουαρίου 2016 στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών (Λ.Συγγρού 107-109, Αθήνα)

Πληροφορίες : www.sgt.gr

Σχόλια

Exit mobile version