Ποιος είπε ότι οι ταινίες της Pixar είναι μόνο για παιδιά;
Ανέκαθεν η Pixar προσπαθούσε να περάσει ενδιαφέροντα μηνύματα μέσα από τις ταινίες της, τα οποία αφορούσαν όχι μόνο το παιδικό, αλλά και το ενήλικο κοινό.
Πρόσφατα βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες η νέα ταινία της Pixar “inside out” (ελληνικός τίτλος “τα μυαλά που κουβαλάς”). Η ταινία είχε μεγάλη απήχηση στο παιδικό κοινό, ωστόσο κρύβει και αρκετά κοινωνικά μηνύματα που καθιστούν επιτακτική την προβολή της και από τους ενήλικες.
Αρχής γενομένης, λοιπόν, από την συγκεκριμένη ταινία, διαλέξαμε και σας παρουσιάζουμε τις 5 ταινίες της Pixar που πρέπει οπωσδήποτε να παρακολουθήσουν και οι μεγάλοι.
Inside Out
Βαθμολογία Imdb: 8.5/10
Ιστορία: Η ταινία είναι βασισμένη στη θεωρία του Αμερικανού ψυχολόγου Πολ Εκμαν ότι όλες οι αντιδράσεις και οι συμπεριφορές μας πηγάζουν από τα βασικά συναισθήματα (Χαρά, Θλίψη, Οργή, Αηδία, Φόβο και Έκπληξη) και προσωποποιεί τα 5 από αυτά, βάζοντας μας στο κεφάλι της μικρής Ρίλεϊ, η οποία βιώνει τρομακτικές αλλαγές στη ζωή της (νέο σπίτι, νέα γειτονιά, νέο σχολείο) και ταυτόχρονα μπαίνει στην εφηβεία.
Τώρα η πρωταγωνίστρια της ταινίας, το συναίσθημα της Χαράς, θα πρέπει να οργανώσει και να συντονίσει τα άλλα 4 προκειμένου να διαχειριστούν τις δύσκολες καταστάσεις, βγάζοντας την μικρή όσο πιο αλώβητη γίνεται από αυτές.
Γιατί να την δείτε: Μητέρες, μέλλουσες μητέρες, ακόμα και υπερπροστατευτικά μεγαλύτερα αδέλφια μπορούν να μάθουν πολλά από αυτή την ταινία. Γνωρίζετε εξαρχής ότι κάποια στιγμή θα βρεθείτε αντιμέτωποι με τη μετάβαση του παιδιού σας από ένα απλό, ανέμελο πλασματάκι σε έναν πολύ πιο σύνθετο και φιλόδοξο νεαρό ενήλικα και αυτό είναι μία από τις δυσκολότερες προκλήσεις που κάθε γονιός θα κληθεί να αντιμετωπίσει.
Ο ρόλος σας δεν σταματάει πλέον στην παροχή τροφής, ένδυσης και αγάπης, αφού θα μεταμορφωθείτε σε ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, αστυνομικό και οδηγό ταξί και παράλληλα θα γίνεστε ο αποδιοπομπαίος τράγος για όλο το θυμό, το φόβο και την απογοήτευση του παιδιού.
Εν τω μεταξύ, βιώνετε και εσείς το δικό σας τραύμα: το μωρό σας δεν είναι πια δικό σας. Δεν μπορείτε να επηρεάσετε τη διάθεσή του, δεν μπορείτε να το ηρεμήσετε, αλλά και πάλι, ο πόνος τους είναι ο πόνος σας. Μπορείτε να ανησυχείτε, συνεχώς, όμως υπάρχουν τόσα πολλά που μπορεί να – και που θα – πάνε στραβά.
Χρειάζεται 1 ώρα ταινίας και αρκετά απρόοπτα, για να κατανοήσει και η Χαρά (και οι μαμάδες που βλέπουν την ταινία) ότι κάθε ανάμνηση, δε χρειάζεται να είναι μόνο χαρούμενη ή μόνο καλή. Απλά χαλαρώστε και αφήστε το παιδί να βιώσει και να αποκτήσει τις δικές του εμπειρίες και να μεγαλώσει και να ωριμάσει μέσα από αυτές, όπως έκανε και η Χαρά στην ταινία.
Brave
Βαθμολογία Imdb: 7.2/10
Ιστορία: H Μερίντα είναι αγοροκόριτσο. Της αρέσουν τα όπλα και τα σπαθιά και καθόλου δεν ενδιαφέρεται για κοριτσίστικα πράγματα και δεν αντέχει την μητέρα της που την καταπιέζει να φέρεται σαν κυρία.
Όλα αυτά είναι απολύτως φυσιολογικά και επιτρεπτά για μία μέση έφηβη, όχι όμως και για την Μερίντα που τυχαίνει να είναι η πριγκίπισσα της Σκωτίας.
Στην απόγνωση της, με τη μητέρα της που “δεν την καταλαβαίνει” ζητάει τη βοήθεια μίας ημίτρελης μάγισσας που έχει ένα ύποπτο ψώνιο με τις αρκούδες και εύχεται να κάνει τη μητέρα της “αλλιώς”. Και πράγματι αυτό συμβαίνει αλλά με πολύ παράξενα αποτελέσματα.
Γιατί να την δείτε: Γιατί επαναπροσδιορίζει την -έτσι κι αλλιώς πολύπλοκη- σχέση υπερπροστατευτικής μεσήλικης μητέρας και αντιδραστικής έφηβης κόρης, αποδεικνύοντας και στις δύο πλευρές πόσο απαραίτητη είναι η μία για την άλλη και πόσο σημαντικό είναι μερικές φορές να κάνουν βήματα πίσω.
Up
Βαθμολογία Imdb: 8.3/10
Ιστορία: Ο Καρλ από παιδί ονειρευόταν να γίνει εξερευνητής σαν το είδωλο του που έβλεπε στο σινεμά. Μεγαλώνοντας μαζί με την παιδική του φίλη Ελι, ερωτεύονται παντρεύονται, κάνουν ταξίδια και όνειρο ζωής τους είναι να πάνε στους παραδεισένιους καταρράκτες.
Η αρχή της ταινίας ωστόσο είναι γλυκόπικρη, αφού ξεκινάει με τον Καρλ ηλικιωμένο και χήρο που ακόμα δεν έχει καταφέρει να πραγματοποιήσει το μεγάλο του όνειρο, ενώ μία εταιρεία τον πιέζει να πουλήσει το χαριτωμένο σπιτάκι που ζούσε με την Ελι τόσα χρόνια, για να γίνει κι αυτό μία απρόσωπη πολυκατοικία.
Τελικά ο Καρλ τα παρατάει όλα και με την βοήθεια ενός μικρού εξερευνητή ταξιδεύει για αυτό το μαγεμένο μέρος.
Γιατί να την δείτε: Κατά την ταπεινή μου γνώμη, πέρα από ορισμένες αστείες σκηνές και το γεγονός ότι είναι animation, δεν είναι ταινία για παιδιά. Έχει αρκετά βαθύτερα μηνύματα για την αγάπη, την απώλεια, τη ζωή και το θάνατο και τη μετάβαση μεταξύ αυτών που οι μικρότερες ηλικίες δύσκολα θα κατανοήσουν.
Σύμφωνα με μία θεωρία, ο Καρλ έχει ουσιαστικά φύγει από τη ζωή από την πρώτη σκηνή της ταινίας και ο μικρός Ράσελ είναι εκπαιδευόμενος φύλακας άγγελος που για να πάρει το έμβλημα του πρέπει να οδηγήσει τον Καρλ στον παράδεισο, τους παραδεισένιους καταρράκτες.
Wall – E
Βαθμολογία Imdb: 8.4/10
Ιστορία: Πλανήτης Γη, έτος 2805. Ο πολιτισμός όπως τον ξέραμε, έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Ο πλανήτης μας είναι ένας γιγάντιος σκουπιδότοπος και το ανθρώπινο είδος ζει μακριά από αυτόν σε ένα τεράστιο διαστημόπλοιο με απίστευτη τεχνολογία που κάνει κυριολεκτικά τα πάντα, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι, που έχουν γίνει χοντροί και μαλθακοί, να μη χρειάζεται όχι απλά να κουνηθούν αλλά ούτε καν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους.
Στη Γη, ακούραστος εργάτης το ρομποτάκι Wall-E επιφορτισμένο με την ευθύνη να καθαρίσει το απέραντο χάος, προκειμένου να γυρίσουν οι άνθρωποι πίσω κάποια στιγμή, σενάριο τουλάχιστον ουτοπικό. Τα πράγματα ωστόσο περιπλέκονται όταν στη Γη αποστέλλεται ένα ακόμη ρομπότ, η Eve για να αναζητήσει τυχόν δείγματα ζωής και με τη βοήθεια του -ερωτοχτυπημένου πλέον- Wall-E να κάνει τους ανθρώπους να επιστρέψουν.
Γιατί να την δείτε: Γιατί έχει ένα ισχυρό οικολογικό και κοινωνικό μήνυμα και στόχο να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με την κλιματική αλλαγή, την καταστροφή του πλανήτη και την σταδιακή κοινωνική αποξένωση στην οποία μας οδηγούν οι όλο και πιο έξυπνοι αυτοματισμοί και τεχνολογίες.
Toy Story trilogy
Βαθμολογία Imdb: 8.4/10
Ιστορία: Πρόκειται ουσιαστικά για τρεις ταινίες αλλά προτείνω να τις δείτε μαζί με τη σειρά. Η μετάβαση του Αντι από την παιδική στην εφηβική και στη συνέχεια κολεγιακή ηλικία, μέσα από τα μάτια των αγαπημένων του παιχνιδιών: του καουμπόι Γούντι και του σούπερ αστροναύτη Μπαζ Λάιτγιαρ που αρχικά ήρθε να εκθρονίσει τον πρώτο και στη συνέχεια γίνεται ο καλύτερος του φίλος
Γιατί να την δείτε: Γιατί δεν υπάρχει ενήλικος άνθρωπος που δεν θα ταυτιστεί με τα στάδια της ζωής του Αντι και δε θα κλάψει στο τέλος της ταινίας, όταν με μία συμβολική κίνηση, εκείνος αποχαιρετά οριστικά την παιδικότητα του, με τον πιο τρυφερό και γενναιόδωρο τρόπο. Φήμες κάνουν λόγο και για επερχόμενο Toy Story 4, αλλά πραγματικά αμφιβάλλω αν η Pixar έχει κάτι να προσθέσει σε μία ήδη άρτια σεναριακά και συμβολικά τριλογία.