Site icon Frapress

Η παρουσίαση του βιβλίου ”Καταστροφές και Θρίαμβοι: Οι 7 Κύκλοι της Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας

Τρίτη 30 Ιουνίου  2015 

Ο συγγραφέας Στάθης Ν. Καλύβας στο Public Συντάγματος.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Νίκος Αλιβιζάτος (Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών), Βάσω Κιντή (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών), Κώστας Κωστής (Καθηγητής Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών), Πέτρος Τατσόπουλος (Συγγραφέας). Την παρουσίαση συντονίζει ο δημοσιογράφος Γιάννης Παλαιολόγος.

Η παρουσίαση του βιβλίου ”Καταστροφές και Θρίαμβοι: Οι 7 Κύκλοι της Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Ιουνίου 2015, στις 19:30, στο Public Συντάγματος (Καραγεώργη Σερβίας 1, πλατεία Συντάγματος).

Ο Στάθης Ν. Καλύβας επιχειρεί μια ρηξικέλευθη αποτίμηση της πορείας   του σύγχρονου Ελληνισμού, εντάσσοντας τη σημερινή κρίση σε ένα πλαίσιο μακράς ιστορικής διάρκειας που αφήνει να διαφανεί  ένας σπόρος αισιοδοξίας για το μέλλον

«Η πρόκληση που έθεσα στον εαυτό μου ήταν ο εντοπισμός της βαθύτερης λογικής που διέπει την ιστορική μας πορεία ως έθνους. Η καταγραφή μιας σειράς υπερφιλόδοξων εγχειρημάτων, αναπόφευκτων καταστροφών και ξένων διασώσεων με θετική σε γενικές γραμμές έκβαση, συνιστά το θεμέλιο του σχήματος στο οποίο κατέληξα και το οποίο προτείνω, όπως και η κωδικοποίηση των σύνθετων αυτών διεργασιών σε εφτά μεγάλους ιστορικούς κύκλους».

 

Από τον πρόλογο του συγγραφέα για την ελληνική έκδοση

 

Ο Στάθης Ν. Καλύβας, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Yale, επιχειρεί να εντοπίσει τους παράγοντες που οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση, «ξαναδιαβάζοντας» την ιστορία του σύγχρονου ελληνισμού, από την ανεξαρτησία της Ελλάδας ως σήμερα. Καταγράφει με κατανοητό και σφαιρικό -αλλά συγχρόνως έγκυρο και ουσιαστικό- τρόπο τους σημαντικότερους σταθμούς της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, από τη γέννηση της ιδέας της εθνικής παλιγγενεσίας ως σήμερα και τους εντάσσει σε ένα ευρύ ερμηνευτικό σχήμα.

 

Η ερμηνεία αυτή διαφοροποιείται τόσο από την αυτομαστιγωτική οπτική του σήμερα, όσο και από τα ψυχωφελή αφηγήματα του πρόσφατου και απώτερου παρελθόντος, ενώ ταυτόχρονα τοποθετεί την περίπτωση της Ελλάδας σε ένα διεθνές πλαίσιο. Μέσα από την ερμηνεία αυτή, αναδεικνύεται ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο μεγάλων καταστροφών αλλά και εξίσου σημαντικών θριάμβων: επτά φορές μέχρι σήμερα, η σύγχρονη Ελλάδα επιχείρησε να υλοποιήσει πρωτοποριακά και φιλόδοξα οράματα, που τελικά αποδείχθηκαν πάνω από τις πραγματικές της δυνατότητες και γι αυτό κατέρρευσαν.

 

Όμως, κάθε φορά, η πρωτοποριακή φύση των εγχειρημάτων αυτών, οι ορθές επιλογές διεθνών συμμαχιών και οι παγκόσμιες ισορροπίες έσωζαν την κατάσταση και η Ελλάδα εξερχόταν από τις καταστροφές με έναν απολογισμό που ήταν θετικός, προχωρώντας με τον τρόπο αυτό στον επόμενο κύκλο. Η σημερινή κρίση αποτελεί μέρος του έβδομου κύκλου. Το ερώτημα που τίθεται με επιτακτικό τρόπο σήμερα είναι αν αυτός ο κύκλος θα έχει αντίστοιχη κατάληξη με τους έξι προηγούμενους.

 

Το βιβλίο πρωτοκυκλοφόρησε στα αγγλικά τον Μάιο 2015 από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις της Οξφόρδης με τίτλο Modern Greece και εντάχθηκε στη διεθνούς φήμης έγκυρη σειρά What everyone needs to know about… (Τι πρέπει να ξέρει ο καθένας για…). Την παρούσα ελληνική έκδοση επιμελήθηκε και συμπλήρωσε ο ίδιος ο συγγραφέας, ενώ περιλαμβάνεται και δικός του πρόλογος.

Ένα σημαντικό βιβλίο που οδηγεί τον αναγνώστη σε μια βαθύτερη

κατανόηση της κρίσης που ξεκίνησε το 2009, αλλά και της πορείας της Ελλάδας ως σήμερα.

 

Ο συγγραφέας

Ο Στάθης Ν. Καλύβας γεννήθηκε το 1964 στην Κέρκυρα. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου στις ΗΠΑ. Είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήµιο Yale (ΗΠΑ), όπου κατέχει την έδρα Arnold Wolfers, και µέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών από το 2008. Το ερευνητικό του έργο έχει τιμηθεί µε πολλά βραβεία, όπως το βραβείο Woodrow Wilson της Αμερικανικής Εταιρίας Πολιτικής Επιστήμης και το βραβείο της Ευρωπαϊκής Κοινωνιολογικής Ακαδημίας. Τα τελευταία χρόνια αρθρογραφεί τακτικά στην Καθημερινή της Κυριακής

Σχόλια

Exit mobile version