Site icon Frapress

Τα 6 χαρακτηριστικά των γοητευτικών ανθρώπων

γοητεία

Όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας έχουμε γνωρίσει ιδιαίτερους και ελκυστικούς ανθρώπους. Σε τι, όμως, συνίσταται η γοητεία τους;

Η γοητεία στους ανθρώπους δεν αποτελεί ταλέντο ούτε φυσική ομορφιά. Συνδέεται περισσότερο με το στυλ. Τόσο το εσωτερικό, όσο και εξωτερικό. Οι γοητευτικοί ή χαρισματικοί άνθρωποι είναι άτομα που “λάμπουν” με την παρουσία τους, είτε προέρχονται από το χώρο της μουσικής, του κινηματογράφου, της πολιτικής, ή χωρίς να είναι διάσημοι, έχουν αυτό το “κάτι” που λειτουργεί σαν μαγνήτης και προσελκύει τους άλλους.

Οι ειδικοί λένε πως το να είναι κάποιος χαρισματικός άνθρωπος ή να εκπέμπει κάποια γοητεία, καλλιεργείται μέσα από προσπάθεια.

Τα 6 στοιχεία που μοιράζονται οι γοητευτικοί και χαρισματικοί άνθρωποι είναι τα εξής:

1. Εμπιστοσύνη στον εαυτό τους.

Για να μπορεί κανείς να γοητεύσει τους άλλους, θα πρέπει να έχει καλλιεργήσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του- και όχι μόνο να το αισθάνεται, αλλά και να το δείχνει. Θα  πείτε “και πώς καλλιεργούμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας;” Απλούστατα, ξεκινώντας από το να μας αρέσει ο εαυτός μας, να τον αγαπάμε και να τον φροντίζουμε.

Αυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής αλλά και των σχέσεων μας.

Επίσης, αυτό σημαίνει ότι κανείς θα πρέπει να νιώθει άνετα με το ποιος είναι και να του αρέσει η προσωπική του ταυτότητα. Και αν δεν του αρέσει, αντί να γκρινιάζει και να διαμαρτύρεται, καλό θα είναι να ανασκουμπωθεί και να κάνει τις αλλαγές που επιθυμεί…

2. Θετική στάση ζωής.

Για να είναι κανείς χαρισματικός και γοητευτικός και να τραβάει με θετικό τρόπο την προσοχή των άλλων, θα πρέπει και ο ίδιος να είναι πηγή θετικής ενέργειας για τους γύρω του.

Αυτό που απαιτείται, είναι να έχει θετική στάση ζωής, να είναι αισιόδοξος, να βλέπει λύσεις και όχι προβλήματα και να έχει μια γερή δόση ενθουσιασμού. Στη θετική στάση ζωής συμπεριλαμβάνεται και το να δέχεται κανείς το πώς είναι, τις επιλογές του και τον δρόμο που χαράζει, χωρίς να προσπαθεί να γίνει ή να δείξει κάτι άλλο από αυτό που είναι.

Τέλος, το άτομο με θετική στάση ζωής δε μεταφέρει τα προβλήματα και την κακή του διάθεση, όπου πάει. Φυσικά και θα έχει δυσκολίες ή ζητήματα προς επίλυση στη ζωή του, δεν τα φορτώνει όμως στους άλλους, ούτε τα διαφημίζει, αλλά τα κρατάει σε μια άκρη του μυαλού του για να τα συζητήσει με τους οικείους του.

3. Σιγουριά και αυτοπεποίθηση στο λόγο.

Οι γοητευτικοί άνθρωποι ξέρουν να λένε καταπληκτικές ιστορίες . Μιλάνε με αυτοπεποίθηση, με προσεκτικά επιλεγμένες λέξεις που αντανακλούν τη γοητεία και τη σιγουριά τους, όπως «γνωρίζω», «είμαι σίγουρος» κλπ., αντί να χρησιμοποιούν λέξεις που υποδηλώνουν αδυναμία, όπως “μου φαίνεται”, “δεν είμαι σίγουρος” κλπ.

Επίσης, βάζουν μια δόση χιούμορ στην κουβέντα τους, ακόμα και αν χιούμορ τους στρέφεται στον ίδιο τους τον εαυτό – έχουν την ικανότητα να διακωμωδούν κάτι που συνέβη στους ίδιους, αντί να σχολιάζουν έναν τρίτο.

4. Η γλώσσα του σώματος.

Οι άνθρωποι με γοητεία είναι ανοιχτοί και επικοινωνιακοί. Έχουν χάρη, ευγένεια και έναν ξεχωριστό τρόπο να κερδίζουν το συνομιλητή τους. Έτσι, πλησιάζουν τον άλλο με χαμόγελο, τον κοιτάζουν στα μάτια, κάνουν σφιχτή χειραψία ή δίνουν ένα ελαφρύ χτυπηματάκι στον ώμο και συστήνονται λέγοντας με καθαρή και σταθερή φωνή το όνομά τους.

5. Ικανότητα να επικεντρώνουν την προσοχή τους στον άλλον.

Οι χαρισματικοί άνθρωποι έχουν έναν ιδιαίτερο τρόπο να επικεντρώνουν την προσοχή τους στον άλλον και για λίγο να του δώσουν την εντύπωση ότι ο κόσμος περιστρέφεται γύρω του!

Δεν βγάζουν εγωισμό και ναρκισσισμό προς τα έξω (αυτά τα στοιχεία του χαρακτήρα διώχνουν τους άλλους, δεν τους κερδίζουν). Κάνουν στον συνομιλητή τους ερωτήσεις, ακούν με προσοχή τις απαντήσεις, σχολιάζουν, δεν κατακρίνουν, δεν επικρίνουν, δε βγάζουν αρνητισμό και, σίγουρα, δεν τσακώνονται…

6. Ικανότητα να ακούν προσεκτικά.

Αυτή η ικανότητα των ανθρώπων με γοητεία συνδέεται με την προηγούμενη.

Ακούνε με προσοχή τον άλλον, μπαίνουν στη θέση του, εκφράζουν συναίσθημα για τα προβλήματα ή τις επιτυχίες του, δεν εκτρέπουν τη συζήτηση για να πούνε «αα ναι, ξέρεις και εγώ έχω το ίδιο…» και έτσι να πάρουν την προσοχή τους από το συνομιλητή τους και να τη στρέψουν στον εαυτό τους.

Και βέβαια, οι χαρισματικοί άνθρωποι σε κοινωνικές καταστάσεις δε παίζουν με το κινητό τους, δε κοιτάνε γύρω-γύρω στο χώρο για να εντοπίσουν κάποιον άλλον και δε δείχνουν βαριεστημένοι.

Ξέρουν να διακόψουν με χάρη τη συζήτηση και να πάνε σε άλλα πηγαδάκια, ενώ αφήνουν στον συνομιλητή τους ένα ευχάριστο συναίσθημα από τη γνωριμία τους και τη συζήτηση τους.

 

Εσείς, πόσα από τα παραπάνω έξι χαρακτηριστικά κατέχετε; Θέλετε να βελτιωθείτε; Καιρός να ξεκινήστε την εξάσκηση!

Σχόλια

Exit mobile version