Είμαι δικαιολογημένη να μην τα λέω καλά και σωστά, γιατί προσωπικά εγώ έχω δύο κόρες και κανέναν υιό και ελπίζω να μην κολλήσει κανένας συνάνθρωπός μας τον ιό. Πριν λίγες μέρες γιορτάσαμε την παγκόσμια ημέρα ποίησης.
Γράφει η αναγνώστρια μας Βασιλική Γκουντσίδου
Δες πώς μπορείς και εσύ να μας στείλεις το άρθρο σου με τις σκέψεις σου στην καραντινα
Ελπίζω στο μέλλον, που θα απολαμβάνουμε τη ζωή μας έξω, χωρίς χρονικούς περιορισμούς και SMS (ελληνιστί, Σι στέλνου, Μι στέλνς, Σου ξαναστέλνου), να θυμίζει ανοιξιάτικο ποίημα. Αυτό θα εξαρτηθεί και από τι θα ποιήσουμε όλοι μας.
Εαρινή ισημερία στις 20 Μάρτη του 2020. Πολλά 20 για μια χρονιά, που μόνο με 20 δεν μπορούμε να τη βαθμολογήσουμε! Covid 19! Δεν του έφτανε το 19 να τελειώνει; Έπρεπε να μπει και να αριστεύσει και στο 20; Άνοιξη λοιπόν, αλλά πού να τολμήσεις να ανοίξεις την πόρτα και να βγεις! Μόνο όσοι είναι τυχεροί και έχουν το κοκαλάκι της νυχτερίδας, δεν θα ασθενήσουν! Ωχ, τόσες μέρες μέσα και κάποιας ηλικίας γυναίκα, το μυαλό μου άρχισε να μη λειτουργεί καλά! Οι νυχτερίδες λένε ότι φταίνε για τη νόσο. Και όσον αφορά τα κοκαλάκια ας μην σκεφτόμαστε τι θα συμβεί στα οστά μας από τον κατ’ οίκον περιορισμό!
Μια φίλη μου χρυσοχέρα, μου έκανε δώρο βραχιολάκια για το Μάρτη. Ήταν η πρώτη φορά που φόρεσα Μάρτη, για να μην με κάψει ο ήλιος, επειδή μου αρέσει να βγαίνω έξω και να περπατάω. Συνήθεια που την απέκτησα τώρα τελευταία, γιατί δεν άντεχα άλλο τη σύσφιξη σχέσεων στον ΟΑΣΘ και γιατί είχα βαρεθεί το σπιτικό εγκλεισμό. Χρειαζόμαστε και τη βιταμίνη D. Έλα μου ντε! Άσπρο κόκκινο τα χρώματα που έχουν οι κλωστές, σημαίνει ότι απαγορεύεται η είσοδος, για απαγόρευση στην έξοδο πρώτη φορά ισχύει και ελπίζω μόνο για το φετεινό Μάρτη, πραγματικό γδάρτη, όπως τον αποκαλούσαν παλιά
Υπομονή σε όλους. Παίρνω θάρρος από την ηρεμία του εξαίρετου επιστήμονα που μας ενημερώνει. Μπράβο του, με τόσο μεγάλο φόρτο εργασίας και με 7 παιδιά στο σπίτι, ο Θεός να τον φυλάει από τις ”ψαλμωδίες” που θα ακούει.
Γνωρίζεται το έθιμο της κυρα Σαρακοστής; Σύμφωνα με αυτό σε μερικά χωριά ζύμωναν την Καθαρή Δευτέρα ένα ψωμί σε σχήμα γυναίκας με ένα σταυρό στο κεφάλι της και 7 πόδια, όσες και οι βδομάδες μέχρι το Πάσχα. Κάθε βδομάδα της Σαρακοστής αφαιρούσαν και ένα ποδαράκι. Προτείνω να φτιάξουμε την Κορωνοϊούλα, λίγο ομορφούλα κατ’ ευφημισμόν, και με ένα καπέλο, με το γνωστό σχήμα στο κεφάλι. Για κάθε μέρα εγκλεισμού να κόβουμε ένα κομματάκι από το καπέλο, μέχρι να σταματήσει η πανδημία. Σίγουρα και η οικονομία μας έχει καπελωθεί ανεπανόρθωτα. Ποιος θα μας πει υπεύθυνα, πόσο μεγάλο θα είναι το καπέλο; Οι φυλακισμένοι ξέρουν πότε θα αποφυλακιστούν. Οι στρατευμένοι μας μετράνε π.χ. 99+1, μέρες μέχρι να τελειώσουν τη θητεία τους. Τα προβλήματα μας έχουν κυκλώσει, μέσα στα τετραγωνισμένα δωμάτιά μας. Οι υποψήφιοι για τις Πανελλαδικές, που ελπίζω να το λέω σωστά γιατί πόσες αλήθεια φορές έχει αλλάξει το όνομά τους και ο τρόπος εισαγωγής στα ΑΕΙ, αγωνιούν. Όσοι διάλεξαν τη θετική κατεύθυνση, πιθανόν να νομίζουν ότι το μεγαλύτερο μαθηματικό πρόβλημα είναι ο τετραγωνισμός του κύκλου. ΟΧΙ. Γνωρίζοντας τον αφαιρετέο πώς μπορείς να υπολογίσεις το υπόλοιπο αν δεν γνωρίζεις τον μειωτέο; Ιδιαιτέρως αν η μείωση έχει να κάνει με την υγεία και τις ανθρώπινες ζωές.
Τελειώνοντας θα επιθυμούσα να παραθέσω μερικές σκέψεις μου-οδηγίες για τον ιό.
1.Όλοι να Αποφεύγουμε το Συνωστισμό στη Θεσσαλονίκη (αρχικά ΟΑΣΘ, τυχαίο δεν νομίζω)
2.Παν μέτρον άριστον, σε μια πόλη χωρίς μετρό.
3.Παράδοξο. Ενώ απαγορεύτηκαν οι εκδηλώσεις για το καρναβάλι, όλοι κυκλοφορούν με μάσκες.
4.Το αλεύρι, τα ψωμιά κλπ, που προλάβαμε κι αρπάξαμε από τα χέρια αυτής της απέναντι της αχώνευτης στο σουπερμάρκετ, ήταν με ή χωρίς γλουτένη;
5.Βαριόσουν να μαγειρέψεις, ήθελες να ετοιμάσεις ένα ρομαντικό δείπνο και η λύση ήταν να παραγγείλεις κινέζικο, όπως στο σήριαλ Τόλμη και γοητεία. Τώρα χρειάζεται ΤΟΛΜΗ, η να θέλεις να του πεις το τελευταίο (στη σχέση σας εννοώ) αντίο.
6.Αποφεύγετε να προχωρήσετε τη σχέση σας με κάποιον που υπόσχεται να σας έχει ΚΟΡΩΝΑ στο κεφάλι του και θέλει να αποκτήσετε έναν (γ)ιό.
7.Μετά από καναδυό και βάλε δεκαετίες γάμου αν δεν σας φιλάει και δεν σας αγκαλιάζει, το κάνει όχι γιατί άλλαξαν τα αισθήματα, αλλά για τον ιό.
8.Η ζακέτα της μαμάς είναι αλάνθαστη οδηγία, δεν κρυώνεις και αποφεύγεις το βήχα, σε αγκαλιάζει, μια που η μαμά δεν μπορεί γιατί ακολουθεί τις οδηγίες και αν δεν είναι της μόδας και ντρέπεσαι να τη φορέσεις μένεις μέσα στο σπίτι και παραμένεις υγιής.
9.Είδα κάτι σκίτσα για το πως πρέπει να φοράνε τη μάσκα σωστά, ιδιαίτερα όσοι έχουν μούσι κλπ. Τι ιός είναι αυτός μέχρι και μουστάκι θα αναγκάσει μερικούς να ξυρίσουν.
Σε ένα νηπιαγωγείο είπαν στα μικρά να πλένουν τα χεράκια και να τραγουδούν 2 φορές το “happy birthday to you”. Στην αρχή νόμισα ότι πάει ανάλογα με την ηλικία και εμείς της …δεύτερης ηλικίας που στατιστικά κινδυνεύουμε περισσότερο, θα πρέπει να το τραγουδάμε τόσες φορές, όσο χρονών είμαστε, αρκεί να μην περιμένει κάποιος άλλος έξω από την τουαλέτα. Μετά κατάλαβα ότι είναι μέθοδος για να μετρούν το χρόνο, γιατί τώρα πια με τα κινητά κανείς δεν φοράει ρολόι και τι γίνεται αν μείνεις από μπαταρία. Θα μπορούσαν να πουν 1 φορά το αντίστοιχο στα Ελληνικά, αλλά you know, this is not trendy.”Να μη ζήσεις κορωνοιούλη να πας μακριά, και γέροι να γίνουμε με άσπρα μαλλιά, να μην σκορπίσεις άλλα κακά και όλα να είμαστε παιδάκια γερά”.