Site icon Frapress

Voyager 3: Είναι αρκετό για να κάνει τον Iratus GOAT;

voyager 3 cover

Ο Iratus ξεκινάει ένα ταξίδι στο διάστημα με το “Voyager 3”. Στο δρόμο ανακαλύπτει γαλαξίες, αστέρες, μαύρες τρύπες και (μάλλον) τον καλύτερό του δίσκο.

Το ελληνικό hip-hop αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη μέση ενός πολύ σημαντικού σημείου καμπής. Οι νεότεροι ακροατές είτε αγνοούν την ύπαρξη ονομάτων όπως οι TXC, οι FFC, οι Active Member και λοιπά είτε δε μπορούν πλέον να ταυτιστούν με τη μουσική και τους στίχους συγκροτημάτων που κάνανε πάταγο πριν 20 και βάλε χρόνια.

Ως εκ τούτου rappers, σαν τον Αρτέμη και τον Τάκι Τσαν έχουν αντικατασταθεί στο τοπ 10 του μέσου ακροατή από τον Ταυτισμένο Λάθος, τον Άσαρκο, τον ΛΕΞ και άλλους. Μία από τις πιο αμφισβητούμενες προσθήκες σε αυτή τη “φρέσκια” λίστα είναι σίγουρα ο Iratus, ο οποίος με τη τελευταία του κυκλοφορία “Voyager 3” καταφέρνει για μία ακόμα φορά να κάνει θέμα συζήτησης το εάν ανήκει στους GOAT του είδους ή όχι.

Η γνώμη μου είναι πως ναι. Άσε με να σου εξηγήσω γιατί.

Καταρχάς, τσέκαρε εδώ τι χαμό είχε κάνει ο Iratus στο περσινό Ruck’n’Roll festival!

Πριν εξετάσουμε το “Voyager 3” όμως, ας προσπαθήσω να εξηγήσω και στους μη-μυημένους την ιδιάζουσα περίπτωση που λέγεται Iratus. Το (εντός ΠΟΛΛΩΝ εισαγωγικών) πρόβλημα με τον Iratus είναι η αντίθεση που δημιουργεί με τα κομμάτια που γράφει.

Τη μια στιγμή σε χτυπάει με πανέξυπνο στίχο, ρεαλιστικές εικόνες και εκτεταμένες μεταφορές, την αμέσως επόμενη με ωμό battle, έξαλλο κράξιμο σε γκόμενες, αναφορές σε σεξουαλικά βίτσια και καταχρήσεις ναρκωτικών και αλκοόλ. Και όλα αυτά στον ίδιο δίσκο, μερικές φορές και στο ίδιο κομμάτι. Ακολουθούν παραδείγματα:

https://www.youtube.com/watch?v=JiEaXn_PRNs

Την είδατε την αντίφαση ή να συνεχίσω;

Πέραν όμως της εμφανής αντίθεσης που μόλις παρουσίασα, μπορούμε να παρατηρήσουμε και ομοιότητες ανάμεσα στα συγκεκριμένα κομμάτια. Η πρώτη είναι η άριστη τεχνική κατάρτηση του Iratus. Ακόμα και στα πιο “ανώριμα” κομμάτια του, δε περιορίζεται σε στεγνό κράξιμο και μπινελίκι.

Τα λογοπαίγνια και οι ατάκες του είναι πάντα to the point, πολλές φόρες έχουν διπλή και τριπλή σημασία, ενώ η χρήση του μαύρου χιούμορ έρχεται πάντα απροσδόκητα σαν ένα απολαυστικό κερασάκι στη τούρτα.

Η δεύτερη ομοιότητα είναι πως κανένα του κομμάτι δεν είναι flat. Δεν είναι ούτε στεγνό κράξιμο, ούτε απλή αναφορά προβληματισμών. Κάθε κομμάτι του Iratus έχει μία πολυεπίπεδη δομή. Ακόμα και όταν μιλάει για τον περιπτερά που του σπάει τα νεύρα θα βρει ένα τρόπο να δώσει μία επιπλέον διάσταση στο ζήτημά, με τόσο περίτεχνο τρόπο που μετά αρχίζεις κι εσύ να αντιπαθείς τον ίδιο περιπτερά. Και δε τον ξέρεις καν!

Με όλα τα παραπάνω στο νου, λοιπόν, ξεκίνησα την ακρόαση του “Voyager 3”. Συνεχίζοντας το σερί που ξεκίνησε από τον πρώτο του δίσκο, συνεργάζεται για μία ακόμα φορά με το κολλητάρι του τον Tom Dzik, ο οποίος αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου την παραγωγή του δίσκου. Και όσο αναφορά αυτό έχω να κάνω την εξής λιτή δήλωση:

RAP ΜΕ ΣΥΝΘΙΑ ΡΕ ΦΙΛΕ ΓΟΥΣΤΑΡΩ!

Είναι με διαφορά η καλύτερη απόδοση του Tom Dzik σε beats. Οι βαριές μπασογραμμές, τα trap-οειδή hi-hats και φυσικά τα synths σετάρουν το ιδανικό mood για την ακρόαση του δίσκου και ανοίγουν το δρόμο στον Iratus να ξεκινήσει την πλοήγηση στο υπερπέραν, με φόντο πλανήτες, αστέρες, γαλαξίες και μαύρες τρύπες.

Στο μεταξύ, ο Iratus συνεχίζει να με εντυπωσιάζει με τις στιχουργικές του ικανότητες. Οι μεταφορές, τα λογοπαίγνια, οι ατάκες και όλα τα καλούδια που ανέφερα και πριν είναι πάλι αισθητά, εμφανή και χρησιμοποιημένα σωστά. “Είναι πόλεμος των άστρων/μην κάνεις ευχές δεν πέφτω” ραπάρει στην αρχή του Deathstar και με μόλις ένα δίστιχο κάνει την υποχρεωτική αναφορά και λογοπαίγνιο μαζί, ενώ, παράλληλα, οπτικοποιεί τα λεγόμενα του. Δε νομίζω πως χρειάζεται να αναλύσω κάτι άλλο έτσι;

Βέβαια, το δυνατότερο σημείο του “Voyager 3” είναι η ατμόσφαιρα που δημιουργεί. Οι στίχοι και η θεματολογία του δίσκου σε συνδυασμό με τις παραγωγές δημιουργούν το αίσθημα του δέους, το αίσθημα του κινδύνου. Προκαλούν ένα φόβο, εκπέμπουν μία υπεροχή. Είναι σαν να βρίσκεσαι όντως στα άκρα του διαστήματος και να εξερευνείς το άπειρο. Και ανά στιγμές, αν έχεις νεύρα, ανατινάζεις και κάνα πλανήτη.

Μέχρι και η αφίσα για το live είναι έργο τέχνης

Αυτή η αίσθηση, γίνεται ακόμα εντονότερη  κατά την παρακολούθηση του δίσκου στο Youtube. Κάθε κομμάτι συνοδεύεται από ένα βίντεο που καταγράφει τη πορεία της μη επανδρωμένης αποστολής του “Voyager 3” καθώς αυτό προσπερνά φεγγάρια, καταγράφει supernova και ανακαλύπτει πλανήτες. Άλλο ένα σημείο που ο Tom Dzik έκανε εξαιρετική δουλειά.

Γενικά, μου αρέσει το γεγονός πως, πλέον τα σχήματα και οι rappers δίνουν πλέον μία παραπάνω βάση στα εξώφυλλα και το γενικότερο artwork των δίσκων που κυκλοφορούν, και μάλιστα πολλές φορές ξεφεύγουν από το καθιερωμένο hip-hop concept. Η προσοχή στις λεπτομέρειες και η σωστή αισθητική είναι πράγματα που ανεβάζουν το επίπεδο της ελληνικής σκηνής. Έστω και λίγο.

 

Επιστρέφοντας λοιπόν στην αρχική ερώτηση για το εάν ο Iratus είναι ένας από τους 10 καλύτερους rapper αυτή τη στιγμή, η απάντηση είναι πως εάν συνεχίσει να βγάζει δίσκους επιπέδου “Voyager 3” σίγουρα ναι. Και ίσως σε κάποια χρόνια μιλάμε για εάν είναι από τους all-time καλύτερους. Από τους τόσο καλούς που μπορεί να αξίζει να τους ηχογραφήσουμε σε χρυσό δίσκο και να τους στείλουμε στο διάστημα. Ακριβώς όπως στο Voyager…

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΣΚΟΥ

Δελτίο τύπου για τους τύπους,
να συστηθούμε γιατί;
Αφού ξανά συστηθήκαμε.

Η απομάκρυνση από τον πλανήτη σε 13 βήματα.
Η εσχάτη των ποινών εκτελείται από 2 άτομα.
Χωρίς τέρμα να υπάρχει.

Piraeus Academy 117
Iratus x Tom Dzik
Voyager 3

Προπώληση εισιτηρίων:

True Love Tattoo (Χαρ. Τρικούπη 127, Ν. Ερυθραία)
Color Skates (Πρωτογένους 5, Ψυρρή)
The Finest Cuts ATH Barbershop (Μιλτιάδου 13-15, Περιστέρι)

Τα πρώτα 500 εισιτήρια – 8 ευρώ
Γενική προπώληση – 10 ευρώ
Είσοδος – 12 ευρώ

Έναρξη προπώλησης 25/10

Facebook Event

ΑΚΟΥ ΤΟ ΔΙΣΚΟ

Σχόλια

Exit mobile version