Site icon Frapress

Διακοπές στην Ηρακλειά: Ό,τι χρειάζεται να ξέρεις είναι εδώ!

Ηρακλειά: Πανέμορφη, αγνή και ξεχασμένη κάπου ανάμεσα στα μεγαθήρια των Κυκλάδων.

Μεταξύ της Νάξου και της Αμοργού, οι Μικρές Κυκλάδες αποτελούν ένα σύμπλεγμα μικρών νησιών, τα οποία έχουν μεν ξεχαστεί από τους περισσότερους ταξιδιώτες, διαθέτουν δε απαράμιλλη ομορφιά και ηρεμία.

Η Ηρακλειά αποτελεί το δυτικότερο νησί του συμπλέγματος, διαθέτει περίπου 150 μόνιμους κατοίκους και αποτελείται από δύο οικισμούς: την Παναγία ή Χώρα και τον Άγιο Γεώργιο, όπου βρίσκεται το λιμάνι του νησιού.

Φτάνοντας στην Ηρακλειά ή Αρακλειά, όπως συνηθίζουν να την αποκαλούν οι ντόπιοι, ο χρόνος σταματά, καθώς ξέχνα ό,τι ήξερες ως τώρα από τις μεγαλουπόλεις. Ξεχνάς αμέσως λεωφορεία, ταξί και φασαρία και το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να κατευθυνθείς προς τις φημισμένες παραλίες με τα γαλαζοπράσινα και πεντακάθαρα νερά, να απολαύσεις το κυκλαδίτικο φως και γενικώς…να χαλαρώσεις σαν να μην υπάρχει αύριο!!

 

Ξεκινώντας από τις παραλίες του νησιού, δεν είναι πολλές, ωστόσο είναι άκρως εντυπωσιακές. Η πρώτη είναι η παραλία του Αγίου Γεωργίου, η οποία είναι και η πρώτη που βλέπεις φτάνοντας στο λιμάνι του νησιού. Η δεύτερη κοντινή επιλογή είναι η παραλία του Λιβαδιού, η οποία συνήθως προτιμάται από οικογένειες αλλά και από όσους αγαπούν το camping λόγω της μεγάλης έκτασης αυτής, παρά το ότι επισήμως το camping στην εν λόγω παραλία απαγορεύεται.

Επόμενη παραλία είναι το Τουρκοπήγαδο, μία στενόμακρη παραλία με κάποιες γραφικές ψαρόβαρκες αγκυροβολημένες εκεί. Στη συνέχεια, η Βορινή Σπηλιά, η οποία βρίσκεται βόρεια και πολύ κοντά στον Άγιο Γεώργιο, μία αμμώδης παραλία απέραντης ομορφιάς με πεντακάθαρα νερά. Τέλος, οι δύο καλύτερες παραλίες του νησιού, οι οποίες είναι προσβάσιμες μόνο με καραβάκι, είναι ο Καρβουνόλακκος και η Αλιμιά, που είναι ιδιαιτέρως γνωστές για τα διαυγή νερά τους.

Η Ηρακλειά φημίζεται επίσης και για την alternative πλευρά της, καθώς είναι ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις της πεζοπορίας, αφού αναμφίβολα μπορείς να την περπατήσεις όλη άνετα. Άγρια τοπία, βράχοι, απέραντο πράσινο και μοναδική θέα στις υπόλοιπες Μικρές Κυκλάδες συνθέτουν το τοπίο και κόβουν την ανάσα σε όσους περιφέρονται στα δρομάκια.

Σημαντικό! Αξίζει να ακολουθήσεις το μονοπάτι που οδηγεί στο Κάστρο πάνω από το Λιβάδι, όπου έως και τη δεκαετία του ’30 υπήρχε ένας οικισμός, καθώς και ερείπια ενός κάστρου ελληνιστικής περιόδου αλλά και ερείπια των ναών του Δία και της Θεάς της Τύχης.

Σημαντικό και εντυπωσιακό, επίσης, αξιοθέατο στο νησί είναι το Σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη, στο οποίο για να μπεις χρειάζεται να σκύψεις και να προχωρήσεις μπουσουλώντας για μερικά μέτρα. Εντός του σπηλαίου έχουν χαρτογραφηθεί περίπου 20 αίθουσες ως τώρα, ωστόσο δεν είναι δυνατή η είσοδος σε όλες. Πιο συγκεκριμένα, εξαιτίας της έλλειψης οξυγόνου, όσο λιγότερα άτομα είστε στην παρέα, τόσο λιγότερες θα είναι και οι αίθουσες στις οποίες θα μπορέσετε να μπείτε. Ωστόσο, πρόκειται για μία μοναδική εμπειρία, η οποία διαρκεί για 2,5 ώρες και αξίζει οπωσδήποτε να τη ζήσεις!!

Όσον αφορά τώρα τη διασκέδασή σου, επιλογές υπάρχουν καθώς η Ηρακλειά και οι κάτοικοί της διακρίνονται από την απόλυτη φιλοξενία! Και ένα να ξέρεις, θα φας υπέροχα!! Για μαγειρευτό και γνήσιο παραδοσιακό ελληνικό φαγητό θα πας στο Μαϊστράλι, ενώ για πίτσες και μακαρονάδες θα κατευθυνθείς σίγουρα στον Αίολο.

Βέβαια, αν θέλεις κάτι ρομαντικό μπορείς να απευθυνθείς στη Θάλασσα για ό,τι τραβάει η όρεξή σου, καθώς και στην ταβέρνα το Σύρμα, με θέα στο λιμάνι της Ηρακλειάς. Τι νόμιζες;;; Ότι δεν έχω τίποτα για επιδόρπιο; Όχι βέβαια!! Για κρέπες και βάφλες must είναι η Ακάθη και το Πέρασμα, ενώ αν προτιμάς pancakes θα πας στο Εν Λευκώ. Τέλος, για ποτάκι ή cocktail ιδανική τοποθεσία είναι το Surfin Bird επί της παραλίας και… καλά να περάσεις!!

Εάν, λοιπόν, ψάχνεις κάτι ξεχωριστό για τις φετινές σου διακοπές, μακριά από τη φασαρία και τους έντονους ρυθμούς άλλων κοσμοπολίτικων νησιών, για εσένα και το ταίρι σου ή για την οικογένειά σου, τότε η Ηρακλειά είναι ο απόλυτος προορισμός! Θα λατρέψεις τα τιρκουάζ νερά, τις παραλίες και τα μοναδικά ηλιοβασιλέματα. Καλές διακοπές!!

Σχόλια

Exit mobile version