Site icon Frapress

10 επιστημονικά facts που θα αλλάξουν τον τρόπο που βλέπεις τον κόσμο

Αυτά τα επιστημονικά facts μάλλον θα σου κάψουν λίγο τον εγκέφαλο!

Όσο και να μεγαλώνουμε και να νομίζουμε ότι συνεχώς μαθαίνουμε καινούρια πράγματα, το μόνο που πραγματικά μαθαίνουμε ή καλύτερα συνειδητοποιούμε, είναι η έκταση της άγνοιάς μας.

Για κάθε πράγμα που νομίζουμε ότι ξέρουμε, ένα μικρό κύτταρο σοφίας που παλεύει να αναπτυχθεί μέσα μας, αυτοκτονεί.

Αν και η πραγματική γνώση λοιπόν, είναι κάτι που λίγοι την έχουν και που με πολύ κόπο αποκτούν, η πληροφορία, είναι εύκολα αναλώσιμη και εξαπλώνεται σαν μικρόβιο. Κάθε λεπτό, παράγει χιλιάδες απογόνους και φυσικά οι καταναλωτές της, είναι ανάλογου αριθμού. Εδώ λοιπόν, θα δούμε απλές πληροφορίες, με επιστημονικό υπόβαθρο που οι περισσότεροι από εμάς, δεν γνωρίζαμε.

1. Η ακμή επιβραδύνει την γήρανση

Ερευνητές του King’s College στο Λονδίνο, βρήκαν ότι τα κύτταρα των ανθρώπων που παρουσίασαν ακμή στην νεανική τους ηλικία, έχουν την ικανότητα ”άμυνας” στην διαδικασία γήρανσης στην οποία καλούνται να υποβληθούν, όταν έρθει η ώρα.

Αυτό συμβαίνει χάρη στα λεγόμενα τελομερή. Τι είναι τώρα αυτά; Θα σου εξηγήσω αμέσως. Το τελομερές είναι φαντάσου, σαν ένα μικροσκοπικό ”καπάκι” στην άκρη του χρωμοσώματος, που προστατεύει το DNA σου από τυχόν βλάβη. Στην ουσία, όσο πιο μακρύ είναι το τελομερές, τόσο πιο αργά γερνάνε και τα κύτταρά σου. Στην έρευνα που πραγματοποίησαν, μέτρησαν τα τελομερή σε πάνω από 1,200 δίδυμα άτομα και το συμπέρασμα στο οποίο έφτασαν, ήταν ότι τα άτομα που είχαν -εκτός των άλλων- να αντιμετωπίσουν και τα σπυράκια στην εφηβεία τους, είχαν πιο μακρύ τελομερή από εκείνα που τα δέρμα τους ήταν αλαβάστρινο.

Αν λοιπόν, παλεύεις με την ακμή, δες την θετική πλευρά, θα φαίνεσαι νιάτο για περισσότερο καιρό 😉 !

 

2. Τα μωρά κλαίνε με προφορά

Γερμανοί επιστήμονες ανακάλυψαν, πως τα βρέφη κλαίνε με έναν ελαφρύ επιτονισμό, όμοιο και εκείνον που χρησιμοποιεί η μητέρα τους, όταν μιλάει. Τα μωρά, από ότι φαίνεται, κατά την διάρκεια της κύησης, ακούνε την φωνή της μητέρας τους και ”κρατάνε σημειώσεις”. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Wurzburg, ανέλυσαν το κλάμα 60 βρεφών, εκ των οποίων τα μισά, είχαν έρθει στον κόσμο από γερμανόφωνους γονείς.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν, ότι το κλάμα αυτής της ομάδας νεογνών, εμφάνιζε έναν ξεκάθαρο επιτονισμό που με κάποιο τρόπο μιμούνταν τον γερμανικό ρυθμό. Τα υπόλοιπα βρέφη, που ήρθαν στον κόσμο από γαλλόφωνους γονείς, παρουσίασαν το ίδιο φαινόμενο. Έκλαιγαν με τον ίδιο επιτονισμό που παρουσιάζεται στην γαλλική γλώσσα. Αναρωτιέμαι αν κλαίνε και τα μωρά από Έλληνες γονείς με ελληνική προφορά. Δεν μένει παρά να είμαστε περισσότερο παρατηρητικοί και πιθανότατα θα μάθουμε!

 

 

3. Οι κατσαρίδες δαγκώνουν

Πριν πανικοβληθείς, θα σε καθησυχάσω. Οι πιθανότητες να σε δαγκώσει κατσαρίδα είναι πολύ λίγες. Και αυτό γιατί, συμβαίνει μόνο στις περιπτώσεις που για πολλές μέρες αδυνατεί να βρει τροφή, κάτι που όλοι ξέρουμε πως δεν της είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πιθανότητες να συμβεί, σύμφωνα με τους ειδικούς του Orkin Pest Control, και μάλιστα προκαλώντας σου δερματικές βλάβες. Όταν λοιπόν, είσαι η μόνη της επιλογή, τα σημεία που της φαίνονται πιο ”νόστιμα” πάνω στο σώμα σου, είναι κυρίως τα νύχια και τα άκρα καθώς και οι βλεφαρίδες σου. Μην φοβάσαι όμως, την έχεις με ένα φσουτ!

 

 

4. Oι γάτες έχουν εσωτερική πυξίδα

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα εγκεφαλικά κύτταρα της γάτας, είναι ”ευαίσθητα” στα μαγνητικά πεδία της γης, πράγμα που τις καθιστά εξαιρετικές στον προσανατολισμό. Αυτό σημαίνει, ότι όπου και να βρεθεί, θα βρει πάντα τον τρόπο να γυρίσει πίσω στο σπίτι. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα βγει στον δρόμο η γάτα σου, μην την ψάξεις, όποτε ξαναπεινάσει θα βρει εύκολα τον δρόμο να γυρίσει πίσω στην ζεστή σου αγκαλιά.

 

5. To μητρικό γάλα μπορεί να αλλάξει την σύστασή του όταν το βρέφος αρρωστήσει

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Harvard, παρατήρησαν ότι όταν το τρεφόμενο από το μητρικό γάλα βρέφος αρρωστήσει, μεταδίδει ”σήμα” μέσω του σάλιο του στο σώμα της μητέρας. Όταν ο οργανισμός της μητέρας λάβει το μήνυμα κινδύνου SOS, ξεκινά την παραγωγή αντισωμάτων, τα οποία και μεταφέρονται στο βρέφος με το ”updated” μητρικό γάλα. Κάνε λοιπόν μια αγκαλιά την μητέρα σου, για όσες φορές σε έσωσε όταν ήσουν μωρό.

 

 

6. Το πυκνό μούσι είναι ένδειξη μελλοντικής τριχόπτωσης

Το ξέρω, ότι μόλις κατέρριψα ό τι μύθο σεξουαλικότητας είχες στο μυαλό σου. Αλλά αυτό το συμπέρασμα, δεν το έβγαλα εγώ, αλλά Γάλλοι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Lyon. Πράγματι, αποδείχθηκε, ότι όσο πιο πυκνό είναι το μούσι ενός άντρα και όσο πιο γρήγορα ”φυτρώνει”, τόσες περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν, να γίνει φαλακρός. Ο λόγος είναι ότι, το συνεχώς αυξανόμενο μούσι, έχει ως αποτέλεσμα συσσωρευμένη θερμοκρασία στην περιοχή. Προκειμένου ο οργανισμός να αντισταθμίσει αυτή την τοπική ”υπερθέρμανση”, ”αφαιρεί” θερμοκρασία από το κεφάλι, με αποτέλεσμα, οι τρίχες να πέφτουν σαν τις Σουλιώτισσες. Έτσι, η απαραίτητη ισορροπία θερμοκρασία του σώματος, διατηρείται.

 

7. Έχουν και οι άντρες ”περίοδο”

Εντάξει όχι, μην τρομάζεις, έβαλα αυτό τον τίτλο για να σε πειράξω. Αυτό που ουσιαστικά έχουν, είναι κάτι αντίστοιχο με το δικό μας προεμμηνορροικό σύνδρομο, το λεγόμενο σύνδρομο οξυθυμίας ανδρός. Σχετίζεται με την μείωση τεστοστερόνης στο αίμα, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα, την νευρικότητα, την οξυθυμία, την ψυχολογική και σωματική κατάπτωση ακόμα και την υπνηλία. Σε αντίθεση, με τον γυναικείο προεμμηνορροικό σύνδρομο, αυτή η σωματική και ψυχολογική κατάσταση δεν τους ταλαιπωρεί κάθε μήνα, παρόλα αυτά, μπορεί να θεωρηθεί ιατροφαρμακευτικό πρόβλημα.

 

8. Υπάρχουν οι χιονονιφάδες καρπουζιού

Κι όμως! Σε κάποιες οροσειρές, όπως της Sierra Nevada California, συμβαίνει ένα εντυπωσιακό φαινόμενο κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, οι χιονονιφάδες καρπουζιού. Είναι ροζ και έχουν την γεύση και την μυρωδιά του καρπουζιού. Αυτό το σχεδόν μαγικό φαινόμενο, προκαλείται από το chlamydomonas nivalis, ένα είδος φύκης που έχει μια φυσική κόκκινη χρωστική ουσία. Για να δεις τις χιονονιφάδες καρπουζιού, πρέπει να σκαρφαλώσεις, σε υψόμετρο 300 με 370 μέτρων.

 

 

9. Αυτοί που παραπονιούνται συνεχώς ζουν περισσότερο

Σύμφωνα με τον γιατρό Robin Kowalski, καθηγητή ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Clemson, τα άτομα που παραπονιούνται και είναι συνεχώς σε απαισιόδοξο mood, ζουν περισσότερα χρόνια από τα άτομα, που δεν επικεντρώνονται στα αρνητικά κομμάτια της καθημερινότητας.

Όσο περίεργο και αν μας φαίνεται αυτό, αυτοί οι ”Debbie downers” απελευθερώνουν και εκτονώνουν τα επίπεδα στρες που βρίσκονται συσσωρευμένα μέσα τους, όταν εκφράζουν προς τα έξω τα αρνητικά τους συναισθήματα. Την επόμενη φορά λοιπόν, που θα σου γκρινιάξει κάποιος, νιώσε ελεύθερος να του ανταποδώσεις απαριθμώντας του τις αδικίες της ζωής σου. Έτσι, ακόμα και να καταλήξει σε αδίστακτο battle, αυτό που μετράει είναι, ότι θα έχετε διώξει την αρνητική ενέργεια από μέσα σας.

 

10. Το σχήμα κλεψύδρας στο γυναικείο σώμα είναι ένδειξη ευφυίας

Curvy queens ενωθείτε! Σε μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Pittsburg και στο Πανεπιστήμιο της California στην οποία και συμμετείχαν πάνω από 16,000 γυναίκες, αποδείχθηκε, ότι οι ”curvy” γυναίκες είναι περισσότερο ευφυείς από τις γυναίκες με στρόγγυλο ή χωρίς καμπύλες σωματότυπο. Όσο ρατσιστικό και αν μας φαίνεται αυτή η διαπίστωση, έχει βιολογική απόδειξη. Οι γυναίκες με καμπύλες, αναπτύσσουν περισσότερα ω3 λιπαρά οξέα και τα συγκεντρώνουν στους γλουτούς. Η αποθήκευση λίπους στην συγκεκριμένη περιοχή, συμβάλλει στην πιο ενεργή ανάπτυξη του εγκεφάλου και του επιτρέπει να διατηρεί την νεανική του ”εγρήγορση” περισσότερα χρόνια. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει πως γυναίκες με διαφορετικό σωματότυπο δεν είναι ευφυείς.

 

Σχόλια

Exit mobile version