Site icon Frapress

5+1 ελληνικά αστυνομικά μυθιστορήματα που πρέπει να διαβάσεις

Μία ματιά σε μερικά από τα πιο “διαβόητα” ελληνικά αστυνομικά μυθιστορήματα!

Να σηκώσουν το χέρι όσοι έστω και μία φορά στη ζωή τους ονειρεύτηκαν να γίνουν ντετέκτιβ/ εγκληματολόγοι/ κατάσκοποι ακόμα και ιατροδικαστές (ίου!) !! Ας το παραδεχτούμε… Το έγκλημα και το πέπλο μυστηρίου γύρω από αυτό έχουν κάτι σαγηνευτικό, κάτι που εξιτάρει και διεγείρει το μυαλό, αψηφώντας πολλές φορές την φρικαλεότητα των γεγονότων.

Ιστορίες εγκλημάτων και μυστηρίου, λοιπόν, ως κάτι που αποδεδειγμένα λατρεύει το κοινό, έγιναν αντικείμενο εκατοντάδων ταινιών, σειρών και, φυσικά, βιβλίων ανά τον κόσμο. Στο αστυνομικό αυτό είδος, όμως, τα βιβλία είναι αυτά που με τις λυρικές και επιβλητικές και περιγραφές τους ανέβασαν τον πήχη ψηλά με σπουδαίους λογοτέχνες να συγγράφουν μυθιστορήματα-διαμάντια. Αξίζει να αναφέρουμε την Αγκάθα Κρίστι, τον Άλφρεντ Χίτσκοκ, τον Άρθουρ Κόναν Ντόιλ ως μερικούς μόνο συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας παγκοσμίου κλάσης.

Επειδή, όμως, όπως έχουμε πει πολλές φορές, δεν πρέπει να υποτιμούμε τα ελληνικά μυαλά, είτε πρόκειται για ελληνικές ταινίες είτε για ελληνικές πένες, ας πάρουμε όλοι εμείς οι αναγνώστες του “σκοτωμού” (χιχιχι) τους μεγεθυντικούς φακούς μας και ας δούμε 5+1 ελληνικά αστυνομικά μυθιστορήματα, κλασικά αλλά και σύγχρονα, που δεν πρέπει να λείπουν από τη βιβλιοθήκη κανενός!

1.Έγκλημα στο ΚολωνάκιΜαρής Γιάννης

Υπόθεση: Όταν ο ζωγράφος Νάσος Καρνέζης βρίσκεται δολοφονημένος σε ένα διαμέρισμα στο Κολωνάκι, ως βασικός ύποπτος για τον φόνο παρουσιάζεται ο χρηματιστής και φίλος του Καρνέζη, Κώστας Φλωράς του οποίου η σύζυγος διατηρούσε παράνομο δεσμό με το ζωγράφο. Το μυστήριο καλείται να εξιχνιάσει ο αστυνόμος Μπέκας.

Γιατί αξίζει να το διαβάσεις: Η πένα του Γιάννη Μαρή, μέσα από τον επιβλητικό αλλά και χαμηλών τόνων αστυνόμο Μπέκα, μεταφέρει τον αναγνώστη στη κοσμοπολίτικη Αθήνα του ’50. Τόσο η διεξοδική  σκιαγράφηση των χαρακτήρων όσο και οι ζωντανές εικόνες που δημιουργούνται στο μυαλό, στήνουν σκηνικά γεμάτα μυστήριο και αμείωτη αγωνία από την αρχή μέχρι το αναπάντεχο τέλος. Το καλύτερο, για εμένα, βιβλίο του πατέρα της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας!

2.Έγκλημα στα παρασκήνιαΜαρής Γιάννης

Υπόθεση: Η πρωταγωνίστρια Ρόζα Βαργή βρίσκεται νεκρή στο καμαρίνι της λίγο πριν την έναρξη της παράστασης. Το καμαρίνι, όμως, είναι κλειδωμένο από μέσα… Ο αστυνόμος Μπέκας έρχεται να ρίξει φως στην υπόθεση.

Γιατί αξίζει να το διαβάσεις: Για ακόμα μία φορά, ο αστυνόμος Μπέκας, με την απλότητα και την λαϊκότητα των τρόπων του, όπως παρουσιάζονται μέσα από την ευκολοδιάβαστη γραφή του Μαρή, επιτρέπει στον αναγνώστη να μπει πολύ εύκολα στο mood της υπόθεσης. Η αγωνία δεν σταματά να κορυφώνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του βιβλίου, ενώ οι ανατροπές δίνουν και παίρνουν κάνοντας το αναγνωστικό κοινό να θέλει να “φάει” το βιβλίο μονομιάς, σε ένα βράδυ!

3.Ο κίτρινος φάκελοςΚαραγάτσης Μ.

Υπόθεση: Όταν ο δικηγόρος και συγγραφέας Μάκης Τασάκος βρεθεί νεκρός, τα στοιχεία δείχνουν αυτοκτονία. Γρήγορα έρχονται στο φως ενδείξεις που μαρτυρούν δολοφονία, η αστυνομία, όμως, σταματά τις έρευνες. Τον γρίφο αποφασίζει να λύσει ο Καραγάτσης Μ. (ναι, πρωταγωνιστεί ο ίδιος ο συγγραφέας) στα χέρια του οποίου φτάνει ένας κίτρινος φάκελος με χειρόγραφα του Τασάκου για το τελευταίο σύγγραμμά του αλλά και το θάνατό του.

Γιατί αξίζει να το διαβάσεις: Οι εντάσεις, οι ανατροπές και το αίσθημα αγωνίας είναι τα βασικά συστατικά του βιβλίου, ενώ οι χαρακτήρες του Καραγάτση είναι επιβλητικοί και δομημένοι άρτια, από τον σημαντικότερο μέχρι τον πιο αμελητέο. Ένα γνήσιο, παλαιάς κοπής, αστυνομικό μυθιστόρημα με τα όλα του, που κάνει τον κάθε αναγνώστη να αδημονεί για την λύση του μυστηρίου!

Αγόρασέ το τώρα μόνο 9,23 εδώ!

4.Το φιλί του δράκου Δημουλίδου Χρυσηίδα

Υπόθεση: Σέρρες, 13 Μαρτίου 1964. Μία δεκαεξάχρονη κοπέλα αφήνει την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο, αφού πρώτα γεννήσει ένα κοριτσάκι. Λίγες μέρες αργότερα, το παιδί εξαφανίζεται χωρίς κανένα ίχνος. Εικοσιπέντε χρόνια αργότερα, μία νεαρή καθηγήτρια και μία νεαρή μητέρα στραγγαλίζονται, με μοναδικό συνδετικό τους κρίκο την ημερομηνία γέννησής τους: 13 Μαρτίου 1964. Ο αστυνομικός Στεργίου καλείται να λύσει το αίνιγμα των φόνων των γυναικών που γεννήθηκαν την ίδια μέρα στο ίδιο νοσοκομείο και να βρει το κοριτσάκι που απήχθη εικοσιπέντε χρόνια πριν.

Γιατί αξίζει να το διαβάσεις: Ένα σύγχρονο αστυνομικό μυθιστόρημα με μπόλικη δόση αγωνίας, ανατροπής, φόβου αλλά συγκίνησης. Το “φιλί του δράκου” είναι καταιγιστικό για τον αναγνώστη, ο οποίος παρασύρεται ανάμεσα στις ρεαλιστικές περιγραφές και στα πάθη των ηρώων, για να ανακαλύψει πρώτιστα τον “δράκο” δολοφόνο και στη συνέχεια, ότι το παρελθόν ποτέ δεν μας αφήνει μόνους.

Αγόρασέ το τώρα μόνο 11,62 εδώ!

5.Έγκλημα στην Παλαιών Πατρών Γερμανού– Πολυράκης Γιώργος

Υπόθεση: Ένα ξημέρωμα στην οδό Παλαιών Πατρών Γερμανού, ο στρατιωτικός γιατρός Άγγελος Μάνεσης, βγαίνοντας στο μπαλκόνι του διαμερίσματός του, νιώθει ότι παρακολουθείται από έναν άντρα που βλέπει στο απέναντι πεζοδρόμιο. Στιγμές μετά, ο άνδρας συναντά μια γυναίκα, έξω από το ασανσέρ. Την επομένη, ένας επιχειρηματίας του ίδιου ορόφου με τον Μάνεση, βρίσκεται σκληρά δολοφονημένος στην κρεβατοκάμαρά του.

Γιατί αξίζει να το διαβάσεις: Ο Πολυράκης δίνει στο αναγνωστικό κοινό ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που πληροί όλες τις προδιαγραφές, και με το παραπάνω. Το κλίμα μυστηρίου παραμένει σε όλη τη διάρκεια της υπόθεσης, η οποία εκτυλίσσεται στο γνώριμο περιβάλλον της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα ο αναγνώστης να πιάνει εύκολα την αίσθηση αγωνίας που αποπνέει η πλοκή.

Plus: ο κοινωνικός σχολιασμός από τον συγγραφέα ορισμένων εγκληματικών φαινομένων από την, κατά τ’ άλλα, υψηλή τάξη των κοινωνιών.

Αγόρασέ το τώρα μόνο 11,62 εδώ!

6.Ιερά Οδός ΜπλουζΚουτσάκης Πολυχρόνης

Υπόθεση: Ο Στράτος Γαζής είναι ένας επαγγελματίας δολοφόνος, ο οποίος εργάζεται επί πληρωμή για ευκατάστατους ανθρώπους, με μοναδική ιδιαιτερότητα πως πρέπει να αποδείξει πρώτα ότι ο στόχος αξίζει να πεθάνει. Όταν προσλαμβάνεται από έναν πασίγνωστο δικηγόρο αλλά και από την, πρώην μοντέλο, γυναίκα του, ο Στράτος καλείται να ανακαλύψει, με τη βοήθεια των τριών παιδικών του φίλων, ποιος από τους δύο “πρέπει” να πεθάνει. Αυτό, όμως, αποδεικνύεται μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.

Γιατί αξίζει να το διαβάσεις: Το εν λόγω μυθιστόρημα δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τη γνήσια ξένη αστυνομική λογοτεχνία. Ανατροπές, αγωνία, φόνοι και εξαφανίσεις είναι τα βασικά στοιχεία της πλοκής, ενώ δεν λείπουν οι ζωντανές και παραστατικές περιγραφές και σκιαγραφήσεις των ηρώων. Εντύπωση προκαλεί στον αναγνώστη και η στηλίτευση των κοινωνικών και πολιτικοοικονομικών δεδομένων της Ελλάδας.

 


Τα διαμάντια της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας είναι τόσα πολλά που δεν μπορούν να χωρέσουν σε ένα μόνο άρθρο. Ας δώσουμε, λοιπόν, την ευκαιρία σε συγγραφείς γνωστούς αλλά και άγνωστους στο ευρύ κοινό να μας κρατήσουν με τις πένες τους με κομμένη την ανάσα…

Σχόλια

Exit mobile version