Site icon Frapress

TEDxUniversityoftheAegean: Όλα όσα είδαμε και ξεχωρίσαμε!

TEDxUniversityoftheAegean

To Σάββατο 18 Μαρτίου, βρεθήκαμε στο θέατρο Απόλλων στην Ερμούπολη της Σύρου όπου πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία το τρίτο TEDxUniversityoftheAegean.

Το Frapress.gr ήταν εκεί!

Το θέμα του TEDxUniversityoftheAegean 2017 ήταν “COSMOS” και το πρόγραμμα του ήταν πολύπλευρο, πολυδιάστατο και συνάμα, άκρως ενδιαφέρον. Στο συνέδριο είδαμε να ενώνεται η Θεωρητική Φυσική και η Ψυχολογία με την Μόδα, τη Μουσική και το desin. Τι πρεσβεύει, όμως, το συγκεκριμένο θέμα; Στο πνεύμα και στη φιλοσοφία του οργανισμού TED, όπου στόχος είναι η προώθηση ιδεών που αξίζει να διαδοθούν, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου προσπάθησαν να μας μεταδώσουν μηνύματα καινοτομίας, εμψύχωσης αλλά και τροφή για σκέψη για ένα μεγάλο εύρος θεμάτων που αφορούν τον κόσμο, με την ευρύτερη έννοια.

Εξερευνώντας τις πτυχές ενός πολυδιάστατου κόσμου γεννιούνται αρκετοί προβληματισμοί.

Τι είναι, άραγε ο κόσμος;

Αν και είμαστε μοναχά ένα πολύ μικρό κομμάτι σε ένα χαοτικού μεγέθους σύμπαντος, πως γίνεται οι πράξεις μας να είναι τόσο μεγάλες και σημαντικές; Πως ο καθένας από εμάς μπορεί με τις επιλογές του να χαράξει την δική πορεία του μέσα στον κόσμο;

Σε μια απόπειρα εξερεύνησης πολλών και διαφορετικών πτυχών ενός κοινού συνόλου, όπου μεταξύ τους αλληλεπιδρούν και επηρεάζονται, και εστιάζοντας σε μικρές και μεγάλες αντιθέσεις, τέθηκαν σημαντικές απαντήσεις, αλλά κυρίως ερωτήματα. Ερωτήματα όπως, με ποιο τρόπο μπορούμε να προσφέρουμε στο κοινωνικό σύνολο και στην ατομική μας πρόοδο, και ποιος ο ρόλος της καινοτομίας;

Κύριος στόχος του TEDxUAegean 2017 ήταν η προώθηση ιδεών, που αφορούν την επικαιρότητα και τις τρέχουσες εξελίξεις, τις επιστημονικές τεχνολογικές και κοινωνικές καινοτομίες, και γενικότερα ζητήματα που μας αφορούν ως κοινωνία. Ακόμη, μέλημα, εκτός από την ενίσχυση του πνεύματος της διάδοσης ιδεών, ήταν η προώθηση της ιδέας της εφευρετικότητας, της ομαδικότητας και του εθελοντισμού, και η επαφή με τον πολιτισμό.

Το νησί της Σύρου φημίζεται, άλλωστε, για την πολιτισμική του συνεισφορά και την αύρα της κυκλαδίτικης κουλτούρας, που εκπέμπει. Το ιστορικό θέατρο Απόλλων, δε, όπου φιλοξένησε, για ακόμη μια φορά το event, αποτέλεσε την πιο ιδανική και αντιπροσωπευτική επιλογή.

Το συνέδριο είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν μέσω μέσω live streaming και τα υπόλοιπα νησιά του Πανεπιστημίου Αιγαίου, δηλαδή η Χίος, η Σάμος και για πρώτη φορά η Ρόδος.

To event αποτελείτο από τρία session, καθένα εκ των οποίων περιλάμβανε ένα performance και τέσσερις ομιλίες, συνδυάζοντας την τέχνη, την επιστήμη και την κοινωνία. Οι συμμετέχοντες είχαν, ακόμη, την ευκαιρία, κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, να συμμετέχουν σε διάφορα workshops, ή να παρακολουθήσουν  τις εκθέσεις, που υπήρχαν στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης.

Ας ξεκινήσουμε, όμως, να σας περιγράψουμε αναλυτικά όσα είδαμε στο TEDxUniversityoftheAegean 2017!

Ο curator του event Δημήτηρης Δεσποτίδης μας καλωσόρισε, αρχικά, στην φετινή εκδήλωση, εισάγοντας μας στην γενικότερη ιδέα του TEDx, αλλά και στην θεματολογία του συγκεκριμένου event. Κατόπιν, τη σκυτάλη έλαβε στη γνωστή ραδιοφωνική παραγωγό Αφροδίτη Σημίτη, η οποία παρουσίασε το event και κατάφερε να συνδέσει κάποιες, φαινομενικά, αταίριαστες θεματικές ομιλητών, με μοναδικό τρόπο! Σειρά είχαν οι ομιλητές, οι εισηγήσεις των οποίων ήταν ποικίλες και ιδιαίτερα ξεχωριστές και ενδιαφέρουσες.

(Περιληπτική αναφορά στο ποίοι είναι οι ομιλητές του TEDxUniversityoftheAegean 2017 μπορείτε να βρείτε εδώ.)

ΜΑΙΡΗ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΑΔΟΥ

Η Μαίρη Σακελλαριάδου είναι καθηγήτρια Θεωρητικής Φυσικής και με την ομιλία της μας μύησε στην επιστήμη της κοσμολογίας.

Κύριο ερώτημα ήταν πως δημιουργήθηκε ο χώρος και ο χρόνος. Το σύμπαν είναι αποτέλεσμα του Big Bang.

Τι υπήρχε, όμως, πριν από την μεγάλη έκρηξη;

Αναλύοντας την στρέβλωση του χωροχρόνου και την κβαντική βαρύτητα, κατέληξε στην σύνδεση της καμπυλότητας του χωροχρόνου με την πιθανότητα πραγματοποίησης συμβάντων. Παράθεσε, ακόμη, τις 3 κυρίαρχες θεωρίες στην θεωρητική φυσική.

Την θεωρία των χορδών, την κβαντική βαρύτητα βρόχων και τη μη μεταθετική γεωμετρία και κατέληξε πως καμία δεν είναι απόλυτα σωστή και καμία απόλυτα λανθασμένη.

Μη έχοντας, λοιπόν, τα κατάλληλα μαθηματικά εργαλεία ακόμη, δεν μπορούμε να γνωρίσουμε τι υπήρχε πριν την μεγάλη έκρηξη και πως δημιουργήθηκε ο χωροχρόνος. Μάλιστα, τόνισε πως αυτή είναι και η ομορφιά του ανθρώπινου νου και της θεωρητικής φυσικής.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΧΙΛΛΙΑΣ

Ο Γιώργος Αχιλλιάς μας μίλησε για την αλματώδη πρόοδο της τεχνολογίας και για τα ψηφιακά οικοσυστήματα.

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, τα τελευταία 300 χρόνια, σήμερα αισθανόμαστε πως είμαστε παντοδύναμοι. Νιώθουμε ότι έχουμε τον απόλυτο έλεγχο και πρόσβαση στην πληροφορία.

Πλέον, ζούμε στην λεγόμενη εποχή της υπερσυνδεσιμότητας. Όπου όλα είναι συνδεμένα στο διαδίκτυο και είναι ψηφιακά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, βέβαια, να έχουν αυξηθεί και οι απαιτήσεις μας από το ψηφιακό περιβάλλον.

Μπορούμε, όμως να εκμεταλλευτούμε αυτή την τεχνολογική υπεροχή, έτσι ώστε να βελτιώσουμε την ζωή μας;

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της δημιουργίας ψηφιακών κόσμων, που θα νοιάζονται για την ισορροπία του όλου και για την ευημερία του ανθρώπου. Χαρακτηριστικό, παράδειγμα, άλλωστε, είναι η αξιοποίηση ψηφιακών μέσω στο Παρίσι για την αξιοποίηση πράσινων χώρων, δηλαδή άμεση και θετική σύνδεση του απτού με το ψηφιακό.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΤΖΙΑΣ

Ο Αντώνης Κοτζιάς είναι Ειδικός οπτικών εφέ και Σχεδιαστής τρισδιάστατων γραφικών.

Μέσω μιας ιδιαίτερα γλαφυρής και ευχάριστης ομιλίας που παρέπεμπε σε stand up comedy, μίλησε για τις αρετές τις ειλικρίνειας και της εξωστρέφειας ως μέσω για την προσωπική και επαγγελματική πρόοδο.

Ο ίδιος αναφέρθηκε σε προσωπική του εμπειρία, όπου μέσω βιωματικών εικόνων, και συγκεκριμένα την μεγαλούπολη της Αθήνας, εμπνεύστηκε για την δημιουργία ενός εφέ διαστημοπλοίου.

Σημασία, λοιπόν, έχει να είσαι αυθεντικός και να μην χάνεις την ταυτότητά σου στο όνομα της ομοιογένειας.

ΜΑΡΙΑ ΔΕΡΕΚΑ

Η Μαρία Δερέκα είναι ειδική παιδαγωγός.

Στην ομιλία της εστίασε στην θεωρία της ομαλοποίησης σχετικά με την ενσωμάτωση των ΑμεΑ στην κοινωνία. Τόνισε πως η ομαλοποίηση απαιτεί σε κάποιο βαθμό περιορισμό των ικανοτήτων και του αυθορμητισμού του ατόμου, με αποτέλεσμα το άτομο να έχει λιγότερη αυτοπεποίθηση και λιγότερες ευκαιρίες.

Το σημαντικότερο ζήτημα, για τα άτομα αυτά είναι η υποτίμηση, όχι οι πρακτικές δυσκολίες στην ζωή τους.

Το μείζον θέμα είναι ο καθένας να γίνεται αποδεκτός στην κοινωνίας με τις ιδιαιτερότητές και μοναδικότητές του.

ΘΩΜΑΣ ΜΕΡΣΙΝΙΑΣ

Ο Θωμάς Μερσινιάς είναι ψυχολόγος και ψυχοθεραπευτής και μας μίλησε για ”το κυνήγι της ευτυχίας” και τι μας κρατάει μακριά από αυτή.

Αφετηρία αποτελεί το να ξεχωρίσουμε τι είναι σημαντικό για εμάς. Ό,τι κρίνουμε ως σημαντικό μένει στην μνήμη μας και δημιουργεί αναμνήσεις. Εστίασε ακόμη στο γεγονός πως το ψέμα, που χρησιμοποιείται συχνά για την προστασία του εαυτού μας, μας αποτρέπει από το να αισθανθούμε καλά. Ειδικά, όταν δεν πρόκειται για ψέμα απέναντι στον εαυτό μας.

Διερωτόμαστε, τι πρέπει να κάνουμε για να είμαστε χαρούμενοι; Η σωστή ερώτηση, όμως, είναι η αντίστροφή, δηλαδή τι ΔΕΝ πρέπει να κάνουμε.  Διαπιστώνοντας, πως πηγή δυστυχίας αποτελούν οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής, το άγχος, ο φόβος, ο θυμός, το αίσθημα του ανικανοποίητου, ο φόβος της αλλαγής και η έλλειψη δημιουργικότητας, κρίνει πως μόνο αν κάνουμε τους εαυτούς μας καλύτερους, βρίσκοντας την δική μας ευτυχία, θα μπορέσουμε να κάνουμε καλύτερο και τον κόσμο.

“Ευτυχία δεν είναι τίποτα περισσότερο από το να κάνεις αυτό για το οποίο είσαι πλασμένος.”

ΤΟΝΙΑ ΜΗΤΡΟΥΔΗ

Η Τόνια Μητρούδη ασχολείται με το σχέδιο μόδας.

Μέσω προσωπικών της βιωμάτων, μίλησε για το ύψιστο για εκείνη νόημα, του να βιοπορίζεσαι από αυτό του αγαπάς.

Τόνισε την ανάγκη της διαφορετικότητας, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μέσω της δημιουργικότητας, της παρατηρητικότητας, την έκφραση ιδεών και την αλληλεπίδραση.

Η διαφορετικότητα δεν είναι κάτι, που πρέπει να φοβόμαστε. Άλλωστε δεν υπάρχει ποτέ “χώρος” για την διαφορετικότητα, εκείνη δημιουργεί τον χώρο. Γι΄ αυτό, οφείλουμε να βλέπουμε τα πράγματα με αισιοδοξία και ευγνωμοσύνη, και κάθε αποτυχία σαν ένα δρόμο προς την επιτυχία.

ΠΑΡΒΗ ΠΑΛΜΟΥ

Η Πάρβη Πάλμου είναι ψυχολόγος και ασχολείται με την ψυχοθεραπεία Gestalt.

Μέσω αυτής μας αναλύει τις τρεις πτυχές του ανθρώπου. Νους, σώμα και συναίσθημα. Όταν υπάρχει ανισορροπία ανάμεσα σε αυτές τις τρεις πτυχές, ο οργανισμός δεν βρίσκεται σε κατάσταση ομοιόστασης, αφού δεν θέλει εσωτερικές συγκρούσεις.

Έγινε ακόμη αναφορά για την ενδοβολή, δηλαδή μια διαδικασία κοινωνικής καταγραφής από την παιδική μας ηλικία, η οποία γεννά κοινωνικά στερεότυπα. Η ενδοβολή, σε συνδυασμό με την γενίκευση, προξενούν εσωτερικές συγκρούσεις, με αποτέλεσμα το άτομο να φτιάχνει μια ”Περσόνα” (προσωπείο), προκειμένου να είναι πιο λειτουργικός σε περισσότερα επίπεδα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ενδοβολές να ταυτίζονται με την Περσόνα, προξενώντας όμως σύγκρουση ανάμεσα την Λογική (τα πρέπει) και στο Συναίσθημα (τα θέλω). Με το Εγώ να βρίσκεται ανάμεσα σε αυτό το δίπολο.

Γι αυτό και το κρίσιμο ζήτημα είναι ο άνθρωπος να βρει την θέση του ανάμεσα σε αυτές τις δυνάμεις και πτυχές του εαυτού του.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΟΥΣΗΣ

Ο Γιάννης Νούσης έχει αποφοιτήσει από το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων της Σύρου και μας μίλησε για το design.

Τι είναι, όμως πράγματι το design; Πολλοί ίσως έχουν κάτι διαφορετικό στο μυαλό τους, όμως κατ’ ουσία είναι επιστήμη, έρευνα και παρατήρηση. Η λειτουργία του είναι να λύνει προβλήματα και να κάνει την χρήση ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας λειτουργική ανάλογα με την user experience.

Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της διαδικασίας: παρατήρηση προβλήματος, έρευνα, συλλογή δεδομένων, υπόθεση, εφαρμογή, feedback, λύση. Δηλαδή, απευθύνεται στην ικανοποίηση του χρήστη και στην μέγιστη εργονομία του προϊόντος.

SISSI RADA

Η Sissi Rada (Σίσσυ Μακροπούλου) είναι μουσικός και μας μίλησε σχετικά με την αλληλένδετη σχέση του κόσμου με την μουσική.

Όπως αναλύεται και από την θεωρία των χορδών της θεωρητικής φυσικής, όλα ξεκίνησαν από μια χορδή. Ο Πυθαγόρας, ήταν ο πρώτος άνθρωπος που χρησιμοποίησε την λέξη Κόσμος, δηλαδή κόσμημα, στολίδι. Εξήγησε πως ο κόσμος είναι μουσική, και η μουσική είναι μαθηματικά. Άλλωστε η σχέση μουσικής και μαθηματικών φαίνεται και από την θεωρία των αρμονικών.

Αν θα μπορούσαμε όμως να θέσουμε το ερώτημα τι είναι μουσική, σίγουρα θα παίρναμε διαφορετική απάντηση από τον χώρο της φυσικής, των μαθηματικών και της αισθητικής φιλοσοφίας, ανάλογα με την εξήγησή της. Η μουσική, απλώς θα μπορούσε να οριστεί ως  ένας περιοδικός ήχος, όμως με την ενσυναίσθηση ο ήχος γίνεται συναίσθημα. Ο ήχος ακούγεται από τα αυτιά, όμως τον αισθάνεται η φαντασία. Το παράδειγμα, αυτό, το έκανε κατανοητό στους θεατές μετά το τέλος της ομιλίας της, όπου μας ταξίδεψε τους ήχους της άρπας της και με την μελωδική φωνή της.

ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΔΑΣΥΡΑ

Η Καλλιόπη Δασύρα  είναι καθηγήτρια αστροφυσικής.

Μίλησε για την μεγάλη περιέργεια του ανθρώπου να κατακτήσει το διάστημα. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο κατά πόσο επιτακτική ανάγκη η μετοίκηση στον Άρη. Αρχικά, ο Άρης είναι ο πλανήτης, που έχει τις ιδανικότερες συνθήκες για διαβίωση του ανθρώπου, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι και ιδανικές, αφού η θερμοκρασία του είναι πολύ χαμηλότερη από την Γη.

Για εκείνη, το θεμελιώδες θα ήταν να υπάρχει το σχέδιο κατάκτησης του Άρης ως plan B, αλλά κυρίως να φροντίζουμε τον δικό μας πλανήτη.

Αναφορικά με την επικαιρότητα, τέλος, και με την ίδρυση της ελληνικής διαστημικής υπηρεσίας, τόνισε πως η δημιουργία της είναι επιτακτική ανάγκη για την διεθνή ασφάλεια αλλά και ανάπτυξη τεχνολογιών.

Νομίζω πως οι ομιλίες του TEDxUniversityoftheAegean θα είναι αρκετές ώστε να μας βάλουν σε σκέψη, να μας κινητοποιήσουν, ώστε να νικήσουμε το φόβο και να δημιουργήσουμε κάτι καινούριο στη ζωή μας.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τα social media accounts του TEDxUniversityoftheAegean:

-Facebook: TEDxUniversityoftheAegean

-Twitter: @TEDxUAegean

-Instagram: @tedxuaegean & #TEDxUAegean

 

Σχόλια

Exit mobile version