Πώς η ψυχοθεραπεία μπορεί τελικά να σε βοηθήσει;
Όλοι οι άνθρωποι αντιμετωπίζουμε προβλήματα στην καθημερινότητα μας. Άλλα είναι ασήμαντα κι άλλα σημαντικά, άλλα μας επηρεάζουν λίγο κι άλλα υπερβολικά πολύ. Τα προβλήματα συνήθως είτε λύνονται, είτε δεν είναι στο χέρι μας να τα αντιστρέψουμε. Προφανώς είναι εύλογο να ασχοληθούμε με τα προβλήματα που λύνονται. Άλλωστε αυτά είναι στο χέρι μας να τα λύσουμε και να διευκολυνθούμε. Τα άγχη, το στρες, η στενοχώρια είναι προβλήματα τα οποία φαινομενικά δεν είναι σοβαρά, όμως μόνο εσύ που τα περνάς γνωρίζεις τι ζόρια τραβάς.
Πολύ λένε πως οι φοιτητές είναι πολύ ξέγνοιαστοι και δεν έχουν προβλήματα. Κι όμως, με τον ανταγωνισμό στην αγορά, την οικονομική κρίση που μας πιέζει να τελειώσουμε γρήγορα τη σχολή μας για να πιάσουμε δουλειά και γενικά τον φόρτο εργασίας μπορείς και να τα παίξεις.
Πολλές φορές είναι δύσκολο να μιλήσεις γι’ αυτά στους δικούς σου ανθρώπους ή να τα καταπολεμήσεις μόνος σου. Η πιο σίγουρη λύση είναι να σκεφτείς να πας σε κάποιον ειδικό, ψυχολόγο ή ψυχίατρο. Αν σκέφτεσαι πως σε ψυχοθεραπευτή πάνε μόνο τρελοί και με βαριά ψυχολογικά προβλήματα άνθρωποι κάνεις ένα τεράστιο λάθος και καλό θα ήταν να το ψάξεις λίγο. Η ψυχοθεραπεία κάνει θαύματα άλλωστε.
Το να μιλάς για τα προβλήματά σου με άγνωστους ανθρώπους είναι πολύ πιο εύκολο παρά να τα λες με τη μητέρα σου ή τον αδελφό σου. Αν και δεν είναι η πιο οικονομική λύση, είναι η πιο αποτελεσματική. Είτε έχεις κρίσεις πανικού, είτε ένα επίμονο άγχος ή μια στενοχώρια ανεξήγητη, πρέπει να απευθυνθείς σε έναν ειδικό ώστε να μην χειροτερέψει το πρόβλημά σου στο μέλλον. Το λέει άλλωστε η λέξη, είναι ειδικός και θα σε βοηθήσει ουσιαστικά.
Για αρχή να πούμε πως η ψυχοθεραπεία δεν είναι αυτό που βλέπουμε στις ταινίες και στις σειρές. Ναι οκ, σε κάποιες περιπτώσεις ξαπλώνεις σε έναν καναπέ και χωρίς να βλέπεις τον ψυχοθεραπευτή του λες επί μια ώρα τον πόνο σου. Αυτή όμως η τεχνική εφαρμόζεται σε ειδικές περιπτώσεις κι αν μόνο είναι αναγκαία για σένα τέτοιου είδους τεχνική.
Συνήθως κάθεσαι σε μια καρέκλα απέναντι από το γραφείο του θεραπευτή και συζητάτε το πρόβλημα σου. Δεν σε ρωτάνε πάντα για την παιδική σου ηλικία, ούτε προσπαθούν να ψάξουν αν το θέμα σου προέρχεται από το ότι έπεσες μια φορά από την κούνια σου όταν ήσουν μικρός. Αυτό εξαρτάται πάντα από την θεραπεία.
Καλώς η κακώς, είναι δύσκολο να πεις τι πραγματικά σε απασχολεί στον δικό σου άνθρωπο, γιατί φοβάσαι την κριτική, το τι θα σκεφτεί ο άλλος για σένα, το να ανοιχτείς τόσο πολύ και να βγάλεις τα εσώψυχά σου. Ο ψυχοθεραπευτής είναι ένας άγνωστος άνθρωπος για σένα, στον οποίο πας μόνο και μόνο γι’ αυτό το λόγο. Στην τελική μετά την πρώτη συνεδρία μπορείς πολύ απλά να μην πας ποτέ ξανά και έτσι δεν πρόκειται να τον ξαναδείς.
Την πρώτη φορά που θα πας, ο ειδικός θα σου κάνει πολλές ερωτήσεις για να δημιουργήσει ένα προφίλ για σένα και να κατανοήσει το λόγο που έρχεσαι. Πολύ πιθανόν να απαντήσεις και σε κάποια ερωτηματολόγια. Ύστερα θα επιλέξει τη μέθοδο που θα χρησιμοποιήσει στη θεραπεία σου και αυτήν που ταιριάζει περισσότερο στην ιδιοσυγκρασία και το χαρακτήρα σου.
Μην το βλέπεις σαν μια διαδικασία που θα πηγαίνεις εκεί, θα λες τα θέματα σου, θα τα σκας και θα φεύγεις. Ο ψυχοθεραπευτής θα σου μάθει τεχνικές με τις οποίες θα σου είναι πιο εύκολο και πιο κατανοητό να παλέψεις μόνος σου με αυτά που σε απασχολούν. Αν για παράδειγμα έχεις κάποια αγχώδη διαταραχή, θα σου μάθει πως να ξεπερνάς το άγχος τη στιγμή που σε πιάνει και να καταλάβεις πως μερικές φορές είναι άτοπο να φοβάσαι και να αγχώνεσαι για κάτι.
Ο ειδικός θα σε βοηθήσει να καταλάβεις πως υπάρχουν κι άλλες οπτικές γωνίες από τις οποίες μπορείς να δεις το θέμα που σε απασχολεί. Εξάλλου το πρόβλημα είναι πως εσύ βλέπεις με έναν συγκεκριμένο τρόπο μια κατάσταση και γι’ αυτό δεν μπορείς να την ξεπεράσεις. Θα καταλάβεις πως εκεί που νόμιζες πως δεν υπάρχει μια λύση, αυτή θα βρεθεί μπροστά σου.
Μάλιστα πολύς κόσμος πάει στον θεραπευτή για να βελτιώσει και να ”αναβαθμίσει” τον εαυτό του. Με την ψυχοθεραπεία ανακαλύπτεις διάφορες πτυχές του εαυτού σου που δεν ήξερες ότι υπάρχουν και αλλάζεις τη στάση σου απέναντι σε αρκετά πράγματα. Επίσης το να ξεπεράσεις ένα πρόβλημα που έχεις και να βελτιώσεις αυτόν τον συγκεκριμένο τομέα θα σε οδηγήσει σε μια γενική πρόοδο, αφού πλέον θα μπορείς να δεις πιο ξεκάθαρα όλα τα κομμάτια του εαυτού σου.
Το σημαντικό βήμα για να πας στον θεραπευτή είναι να σταματήσεις να το βλέπεις ως ένα ταμπού. Δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι την ίδια ψυχική δύναμη να ξεπερνούν μόνοι τους τα θέματά τους κι αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό επιτέλους. Πραγματικά είναι μια κατάσταση στην οποία πρέπει να σκεφτείς τον εαυτό σου και μόνο τον εαυτό σου και όχι τι θα πουν οι άλλοι. Εξάλλου κάνεις ή δεν κάνεις κάτι, αυτοί πάντα θα λένε…