Site icon Frapress

TEDxUAegean: Όλα είναι θέμα οπτικής!

Το επιβλητικό θέατρο Απόλλων στην Ερμούπολη της Σύρου φιλοξένησε φέτος το δεύτερο TEDxUniversityoftheAegean ή πιο συνοπτικά TEDxUAegean, στις 9 Απριλίου 2016.

Fight or Flight ήταν το θέμα των ομιλιών, δηλαδή πάλη ή φυγή, παρμένο από την ορολογία της ψυχολογίας για την αντίδραση του ανθρώπινου οργανισμού σε καταστάσεις φόβου και στρες. Το φετινό θέμα ήταν επηρεασμένο από τη σύγχρονη πραγματικότητα, καθώς τον καιρό της κρίσης τα αδιέξοδα μπροστά από τα οποία βρισκόμαστε είναι αρκετά και προκαλούν διαφορετικές αντιδράσεις στον καθένα μας.

Ο παρουσιαστής του φετινού TEDxUAegean, Πάρης Παρασκευάδης-Πλάνετς, μας καλωσόρισε τραγουδώντας κι έδωσε το ρυθμό για ένα πολλά υποσχόμενο TEDx. Παράλληλα, υπήρχε για πρώτη φορά απευθείας αναμετάδοση στη Χίο, τη Σάμο και τη Λέσβο, όπου βρίσκονται τα υπόλοιπα τμήματα του διασκορπισμένου Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενώ πραγματοποιούνταν και δράσεις από τους φοιτητές που παρακολουθούσαν μέσω live streaming.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο Σάββας Σαββόπουλος, ψυχίατρος και ψυχαναλυτής, ο οποίος μας μίλησε για τις τρεις πιθανές αντιδράσεις του ανθρώπου μπροστά σε κάθε κίνδυνο. Fight (=πάλη), Flight (=φυγή) ή Freeze (=πάγωμα) είναι οι όροι που μπορούν να χαρακτηρίσουν την αντίδραση του ατόμου μπροστά σε μια δύσκολη κατάσταση. Ο κ. Σαββόπουλος έφερε ως παράδειγμα ένα επίκαιρο γεγονός, τη φυγή των προσφύγων από τη Συρία, καθώς η εμπόλεμη κατάσταση ενεργοποιεί τον ίδιο μηχανισμό με τις τρεις παραπάνω αντιδράσεις.

Σάββας Σαββόπουλος (φωτο: Ιωάννης Κολιόπουλος, Απόστολος Ζυγούρης)

Ο δεύτερος ομιλητής ανέπτυξε την ιδέα της αποκέντρωσης, αρχικά θεωρητικά, για να καταλήξει ύστερα στην προσωπική του εμπειρία. Ο Λευτέρης Τρικιριώτης άφησε το πολύβουο αστικό κέντρο για να επιστρέψει στο φυσικό περιβάλλον κι έτσι εγκαταστάθηκε στην Ικαρία. Η επιλογή του φαίνεται ως φυγή (flight), αφού εγκατέλειψε τον αστικό τρόπο ζωής που τον ταλαιπωρούσε, χωρίς να έχει προηγουμένως κάποιο οργανωμένο σχέδιο για τα βήματα που θα ακολουθούσε. Τη φυγή όμως διαδέχθηκε η πάλη (fight), αφού η ζωή στην Ικαρία δεν είχε τις ανέσεις που οι περισσότεροι έχουμε συνηθίσει στις μεγαλουπόλεις. Η ανάγκη όμως, για εύρεση ζωτικού χώρου μακριά από άγχη και πιέσεις βοήθησε τον Λευτέρη να εναρμονιστεί με το φυσικό περιβάλλον, το οποίο αποτελεί πλέον και το χώρο εργασίας του.

Λευτέρης Τρικιριώτης (φωτο: Ιωάννης Κολιόπουλος, Απόστολος Ζυγούρης)

Η Σοφία Γεωργοπούλου, η επόμενη ομιλήτρια του TEDxUAegean, αποτελεί το παράδειγμα της πάλης (fight) ως αντίδρασης. Δουλεύοντας σε μια γραφιστική εταιρεία που δεν εξέφραζε την προσωπικότητά της, πήρε την απόφαση να παραιτηθεί και να γίνει ελεύθερη επαγγελματίας στο χώρο της εικονογράφησης. Σκοπός δεν ήταν μόνο η επαγγελματική ευτυχία αλλά και η προσωπική. Η καταξίωση, βέβαια, ήρθε μετά από αρκετούς αγώνες και προσπάθειες για προώθηση της δουλειάς της σε πιθανούς πελάτες, το οποίο δεν ήταν καθόλου εύκολο, αφού απαιτούσε έμπνευση και συνεχή εγρήγορση. Στο τέλος, μοιράστηκε μαζί μας μερικά από τα μυστικά επιτυχίας της.

Σοφία Γεωργοπούλου (φωτο: Ιωάννης Κολιόπουλος, Απόστολος Ζυγούρης)

Η τελευταία ομιλήτρια του πρώτου μέρους ήταν η Βασιλική Καλοδήμου, ερευνήτρια που ασχολείται με την αναγεννητική ιατρική. Η Βασιλική μοιράστηκε μαζί μας τα αισθήματα αγανάκτησης και πανικού που την κυρίευσαν,επιστρέφοντας από το Λονδίνο στην Ελλάδα, αφού τόσα χρόνια δουλειάς και έρευνας στο εξωτερικό δεν έβρισκαν αντίκρυσμα στην αγορά εργασίας της γενέτειρας χώρας της. Στόχος της ήταν η συνέχιση της έρευνάς της για την ίαση του καρκίνου των φωνητικών χορδών, χωρίς όμως την ύπαρξη της απαραίτητης χρηματοδότησης το όνειρο αυτό θα έμενε ανεκπλήρωτο. Εκείνη αποφάσισε να μείνει στην Ελλάδα και να παλέψει γι’ αυτό τον στόχο της, αντί να προτιμήσει τη φυγή στο εξωτερικό. Και τα κατάφερε! Το μάθημα που μας έδωσε είναι η σκληρή δουλειά και επιμονή στους στόχους μας χωρίς να μας επισκιάζει ο φόβος της αποτυχίας. Όπως χαρακτηριστικά είπε: ”Sky is the limit!”.

Βασιλική Καλοδήμου (φωτο: Ιωάννης Κολιόπουλος, Απόστολος Ζυγούρης)

Το πρώτο μέρος του TEDxUAegean με τίτλο ”Creation” ολοκληρώθηκε με διάλειμμα για φαγητό και την πραγματοποίηση workshops από τον Κωνσταντίνο Μπέλια και την Ελένη Τσιμίδου.

Στη συνέχεια, το δεύτερο μέρος του συνεδρίου με τίτλο ”Heritage” ξεκίνησε με το πρώτο performance από τη Sma Rag Da, η οποία μας τραγούδησε με τη συνοδεία του γιουκαλίλι της.

Sma Rag Da (φωτο: Ιωάννης Κολιόπουλος, Απόστολος Ζυγούρης)

Η Μάρω Κουρή, φωτορεπόρτερ που έχει ασχοληθεί με ασιατικές και αφρικανικές περιοχές, μας μίλησε για την εμπειρία της στο φωτορεπορτάζ που ισοδυναμεί με την κατανόηση των ανθρώπων, όπως είπε. Η ίδια έχει ζήσει αρκετούς πολέμους μέσα από τη δουλειά της, κι έχει γίνει αυτόπτης μάρτυρας της ένδειας των ατόμων αυτών, που παρά τις κακουχίες που περνούν, διατηρούν την αξιοπρέπειά τους. Ο εμφύλιος στο Μπαγκλαντές ή το ταξίδι ενός πρόσφυγα από τη Δαμασκό προς την Ευρώπη είναι μερικές από τις εμπειρίες που μοιράστηκε μαζί μας.

Μάρω Κουρή (φωτο: Ιωάννης Κολιόπουλος, Απόστολος Ζυγούρης)

Η Θεοδότα Νάντσου, μέλος της WWF Ελλάδας, ήταν η επόμενη ομιλήτρια του TEDxUAegean. Η Θεοδότα ευαισθητοποίησε την οικολογική συνείδηση του κοινού, αφού μίλησε για την ιδέα του οικολογικού αποτυπώματος, καθώς και για την Ημέρα υπέρβασης των ορίων της Γης. Μετατόπισε το ενδιαφέρον μας από το ατομικό στο συλλογικό επίπεδο και μας κάλεσε σε μια πάλη που αφορά το μέλλον όλων μας στον πλανήτη.

Θεοδότα Νάντσου (φωτο: Ιωάννης Κολιόπουλος, Απόστολος Ζυγούρης)

Ο Γιώργος Κατσάγγελος είναι φωτογράφος κι έχει ασχοληθεί μέσα από τη δουλειά του με την ισότητα των φύλων. Ο ίδιος χρησιμοποιεί τη φωτογραφία ως αφορμή, δικαιολογία, διαβατήριο. Μεγάλο μέρος της δουλειάς του είναι αφιερωμένο στις γυναίκες. Ακόμα, αναφέρθηκε στην τελευταία δουλειά του ως φωτορεπόρτερ στην Ειδομένη, όπου είχε τη δυνατότητα να αποθανατίσει τις διεκδικήσεις και τα συναισθήματα των προσφύγων.

Γιώργος Κατσάγγελος (φωτο: Ιωάννης Κολιόπουλος, Απόστολος Ζυγούρης)

Τον δεύτερο κύκλο ομιλιών έκλεισε ο Πάνος Τραχανιάς, καθηγητής του τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Το γνωστικό αντικείμενο του κ. Τραχανιά αφορά τα γνωσιακά συστήματα και τα ευφυή αυτόνομα ρομπότ. Στην ομιλία του μας παρουσίασε την αλληλεπίδραση του ανθρώπου με τα ρομπότ.

Πάνος Τραχανιάς (φωτο: Ιωάννης Κολιόπουλος, Απόστολος Ζυγούρης)

Ο τρίτος και τελευταίος κύκλος ομιλιών του TEDxUAegean άνοιξε με ένα χορευτικό performance από τους Akropoditi Dancetheatre.

Akropoditi Dancetheatre (φωτο: Ιωάννης Κολιόπουλος, Απόστολος Ζυγούρης)

Τη σκυτάλη των ομιλιών πήρε ο Κωνσταντίνος Κοκκώλης, ψυχίατρος που εργάζεται στον ΟΚΑΝΑ και αγωνίζεται κατά της περιθωριοποίησης των εξαρτημένων ατόμων. Αρχικά, μας μίλησε για την ιστορία των ψυχοδραστικών ουσιών, συγκεκριμένα του οπίου, ενώ στη συνέχεια απευθύνθηκε άμεσα στο κοινό με μια ερώτηση: Που πρέπει να καθοδηγήσουμε τη δράση μας; Στην αντιμετώπιση των ψυχοδραστικών ουσιών ή στη βοήθεια του πληθυσμού που παλεύει με την εξάρτηση;

Κωνσταντίνος Κοκκώλης (φωτο: Ιωάννης Κολιόπουλος, Απόστολος Ζυγούρης)

Ο Τζέι Μέξης, ως αρχιτέκτονας με κοινωνική ευαισθησία, έφερε την επιστήμη του πιο κοντά στον άνθρωπο που έχει άμεση ανάγκη από στέγη, όπως οι πρόσφυγες, ιδρύοντας έτσι την Odyssea. Με αφετηρία δράσης τη Λέσβο, ανέπτυξε την αρχιτεκτονική της ανάγκης κι όχι της αισθητικής, μετατρέποντας τα άχρηστα πια σωσίβια και βάρκες των προσφύγων σε εργαλεία βοηθητικά της καθημερινότητάς τους. Έτσι, τα σωσίβια μεταποιήθηκαν σε στρώματα ύπνου, ενώ τα υλικά από τις βάρκες σε σκηνές. Η δράση αυτή είχε διπλή σκοπιμότητα: την εκκαθάριση του νησιού από τα προσφυγικά σκουπίδια που συνιστούσαν μια περιβαλλοντολογική βόμβα, και φυσικά την κοινωνική προσφορά. Άλλωστε, το μήνυμα που έστειλε ο Τζέι στο κοινό ήταν <<Πάντα να βοηθάς χωρίς αντάλλαγμα!>>.

Τζέι Μέξης (φωτο: Ιωάννης Κολιόπουλος, Απόστολος Ζυγούρης)

Το συνέδριο έκλεισαν οι OPA Architects, Λαέρτης-Αντώνιος Βασιλείου και Παντελής Καμπουρόπουλος. Μέσα από το moto τους, ”First Flight, then Fight”, μας παρουσίασαν την πορεία τους μέχρι την καταξίωση. Η παραίτηση από την αρχική τους εργασία σε ένα αρχιτεκτονικό γραφείο που δεν τους εξέφραζε σήμαινε την αρχή της πάλης στην αγορά εργασίας. Μετά από πολλές συμμετοχές σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς δίχως αποτέλεσμα, εκείνοι συνέχισαν την προσπάθειά τους να προωθήσουν τα projects τους, ιδρύοντας τη δική τους εταιρεία. Το πρώτο project τους δεν είχε τους καλύτερους οιωνούς στην Ελλάδα της κρίσης και μάλιστα εν αναμονή του δημοψηφίσματος. Παρόλα αυτά, το project αυτό δημοσιεύτηκε και βρήκε αντίκρυσμα στο εξωτερικό. Η επιτυχημένη πορεία συνεχίζεται μέχρι τώρα και το ηθικό δίδαγμα που μοιράστηκαν οι OPA Architects μαζί μας ήταν ότι η ζωή ξεκινάει τη στιγμή που βγαίνουμε από το comfort zone μας!

OPA Architects (φωτο: Ιωάννης Κολιόπουλος, Απόστολος Ζυγούρης)

Το δεύτερο TEDxUAegean έκλεισε με ευχαριστήριο λόγο από την curatorΗώ Κυριακάτη, η  οποία μας αποχαιρέτησε μαζί με όλη την ομάδα της. Η εμπειρία που αποκομίσαμε ήταν μοναδική, οι λόγοι όλων των ομιλητών αποτέλεσαν μαθήματα ζωής, ενώ η οργάνωση του event ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αφού το τελικό αποτέλεσμα μιας μικρής ομάδας φοιτητών μπόρεσε να συναγωνιστεί σε αρτιότητα άλλες μεγαλύτερες διοργανώσεις. Αυτό που τελικά μάθαμε έιναι ότι όλα είναι θέμα οπτικής γωνίας. Δεν υπάρχουν αξεπέραστες δυσκολίες. Το μήνυμα του φετινού TEDxUAegean ”It’s all about perspective”, λειτούργησε στην ψυχή του κοινού σαν ένα άλλο είδος κάθαρσης, παρμένης από αρχαία τραγωδία, και παρακίνησε όλους μας να συνεχίσουμε να παλεύουμε για τους στόχους μας.

Θέατρο Απόλλων (φωτο: Ιωάννης Κολιόπουλος, Απόστολος Ζυγούρης)

Σχόλια

Exit mobile version