Site icon Frapress

Διάβασμα εκτός εξεταστικής: Κι όμως γίνεται!

διάβασμα

Μερικές απλές και δοκιμασμένες συμβουλές για να καταφέρεις να κάνεις σοβαρό διάβασμα και πριν την εξεταστική. Είναι εφικτό!

«Διάβασμα εκτός εξεταστικής; Τι εννοεί;» ίσως σκέφτεσαι διαβάζοντας τον τίτλο, αλλά όντως υπάρχει και αυτή η πιθανότητα. Γενικά, κάτι που –λογικά- έχετε βαρεθεί να ακούτε και από τους καθηγητές σας, είναι καλό να διαβάζετε και εκτός εξεταστικής. Πέραν του γεγονότος πως έτσι συγκρατείς καλύτερα τις παραδόσεις, αυτός είναι και ο σωστός τρόπος μάθησης.

Άλλωστε, στο πανεπιστήμιο διδάσκεσαι πράγματα που –ιδανικά- ο ίδιος έχεις διαλέξει και θες πράγματι να έχεις γνώσεις πάνω σε αυτό. Οπότε το να περιμένεις την εξεταστική για αρχίσεις το διάβασμα, περιορίζοντας τη γνώση αποκλειστικά στα sos – αν υπάρχουν – ή τις διαφάνειες και να το περάσεις έτσι, μάλλον δεν είναι και ό,τι καλύτερο.

Αφενός, δεν αποκτάς τη γνώση όπως θα έπρεπε, ειδικά αν δεν έχεις παρακολουθήσει και τις παραδόσεις, κι έπειτα δεν συγκρατείς τίποτα, καθώς ο εγκέφαλος σου ‘προγραμματίζεται’ να θυμάται τις πληροφορίες που μόλις έμαθες για το μάθημα που θα δώσεις σε 1-2 μέρες.

Άρα, φίλε φοιτητή καταλήγουμε στην αρχική μου θέση, πως πρέπει με κάποιο τρόπο να πείσεις τον εαυτό σου να αρχίσει το διάβασμα για τα μαθήματα της σχολής σου , πριν ακόμα πλησιάσει ο καιρός της εξεταστικής. Και σε αυτό το σημείο, σε παρακαλώ πολύ να μην ξαναεμπιστευτείς τη γνωστή σε όλους μας φράση «κάθε εξεταστική τα ίδια λέγαμε» που θα ακούσεις από τους μεγαλύτερους σου και θα σε πείσουν πως ούτε κι εσύ θα τα καταφέρεις με το διάβασμα, πριν ακόμα καλά καλά ξεκινήσεις.

Γι’ αυτό, από όση εμπειρία έχω μαζέψει στα δύο χρόνια μου στο πανεπιστήμιο, είπα να σου πω τρείς τρόπους με τους οποίους θα τα καταφέρεις όντως με το διάβασμα και εκτός της εξεταστικής.

διάβασμα

 

Μην μένεις μέσα!

Ξέρω πως μπορεί το διάβασμα εκτός του βολικού σου καναπέ στο σπίτι να μην είναι κάτι που θα προτιμούσες, αλλά σίγουρα δεν θα έβλαπτε να δοκίμαζες και κάτι διαφορετικό. Έτσι θα προσπαθήσεις να βρεις και άλλες συνθήκες στις οποίες είσαι αποδοτικός και ίσως καταλάβεις πως 2 ώρες συγκεντρωμένος στο μάθημα, σε κάποια βιβλιοθήκη ή καφετέρια να είναι πιο αποτελεσματικές από 5 ώρες στο σπίτι με τις 2 ώρες να περιλαμβάνουν ταβάνι-ψυγείο.

Επίσης, αν είσαι από εκείνους που δεν μπορούν τη φασαρία ή τα άτομα δίπλα τους όταν πρέπει να διαβάσουν, σου συνιστώ και πάλι να το προσπαθήσεις. Πρώτον, δεν χρειάζεται να αποστηθίσεις με άγχος και ταχύτητα πράγματα, αλλά απλά να μελετήσεις, οπότε δεν χρειάζεσαι την πλήρη ησυχία και συγκέντρωση

Δεύτερον, δοκίμασε τη χαλαρή μουσική, ωτοασπίδες ή ασκήσεις συγκέντρωσης (άλλωστε πάντα είναι καλό να ανακαλύπτεις νέα πράγματα που μπορείς να κάνεις!). Γενικά, λοιπόν, προτίμησε να βγεις έξω. Αυτό είναι καλό και από την άποψη οτι θα πρέπει να σηκωθείς και να ετοιμαστείς για να βγεις, οπότε το να διαβάσεις γίνεται σαν ένας στόχος-προορισμός, όπως θα ήταν σε άλλη περίπτωση η συνάντηση με έναν γνωστό.

Έτσι, το διάβασμα αποκτά μια καλύτερη νότα. Γενικά, προτίμησε τη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου σου ή κάποια ήσυχη για μελέτη καφετέρια. Και οι δύο επιλογές είναι πολύ καλές και επίσης ο αγαπημένος σου καφές ή ρόφημα μπορούν να σου κρατήσουν ευχάριστη παρέα. Τέλος, όμως, μη ξεχνάς πως αυτός είναι και από τους καλύτερους τρόπους για γνωριμίες, οπότε μην το καθυστερείς.

Επιβράβευσε τον εαυτό σου για το διάβασμα που έκανες!

Αυτή είναι μια τεχνική που πιστεύω πως με το σωστό κίνητρο-ανταμοιβή μπορεί να λειτουργήσει για το καθένα. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να θέσεις ένα στόχο για το διάβασμα σου με τον εαυτό σου και να ορίσεις μια επιβράβευση για σένα όταν τον πετύχεις. Αυτό μπορεί να είναι μια βόλτα, ένα ποτό ή και το αγαπημένο σου γλύκισμα ή ντελίβερι.’

Φρόντισε η επιβράβευση να έρθει αμέσως μετά το τέλος της μελέτης, οπότε να είναι άμεση και να μην αφήσεις και το διάβασμα να «ξεφύγει». Λογικά κατάλαβες ήδη τι θέλω να σου πω, βρες ένα πράγμα που θα ήθελες να κάνεις μια μέρα, πρόσθεσε στη μέρα σου το διάβασμα και πες πως θα κάνεις αυτό που τόσο ήθελες, αφού φέρεις εις πέρας τη μελέτη που έθεσες ως στόχο να κάνεις.

Κλείσε το ίντερνετ!

Κι όταν λέω «ίντερνετ» εννοώ και ο,τιδήποτε άλλο μπορεί να σου τραβήξει τη προσοχή και το ενδιαφέρον. Γενικά, όταν δεν έχουμε όρεξη να διαβάσουμε και πρέπει να διαβάσουμε, τείνουμε να βρίσκουμε ενδιαφέρον κάθετι που πριν δεν επρόκειτο με τίποτα να κάνουμε, όπως πχ να καθαρίσουμε το σπίτι μας.

Ε, λοιπόν, αυτό πρέπει να αποφευχθεί, γι’αυτό βρείτε όρεξη κλείνοντας στο μυαλό σας ο,τι άλλο μπορεί να βρίσκατε ενδιαφέρον να κάνετε, βάλτε στη σίγαση τους υπολογιστές και τα κινητά σας για να μην σας αποσπάσουν στο εξής και ξεκινήστε!
 

Γενικά φοιτη-tips γύρω από το διάβασμα:

  • Βρες τις σωστές ώρες για εσένα. Αν πχ. Συγκεντρώνεσαι καλύτερα όταν διαβάζεις βράδυ, διάβασε βράδυ. Μην περιορίζεις τον εαυτό σου στο πρόγραμμα που ορίζουν άλλοι γύρω από τη μελέτη, γιατί οι ώρες που ο καθένας από εμάς είναι πιο παραγωγικός, διαφέρουν κατά πολύ.
  • Κάνε πάντα διαλείμματα. Αυτό είναι ένα από τις βασικές λεπτομέρειες στο διάβασμα. Προσωπικά ποτέ δεν έκανα διαλείμματα και κατέληγα να διαβάζω ασταμάτητα για ώρες με αποτέλεσμα μετά να εξαντλούμαι και να μην μπορώ να συνεχίσω. Οπότε ένα μικρό διάλειμμα ανά 1-2 ώρες είναι απαραίτητο. Απλά προσοχή, μην καταλήξετε να κάνετε μάθημα από το διάλειμμα και όχι διάλειμμα από το μάθημα.
  • Φροντίστε ο χώρος γύρω σας να είναι όσο το δυνατόν πιο καθαρός, θα σας βοηθήσει πολύ στο να οργανώσετε τη σκέψη σας, ακόμα κι αν σε χαώδη περιβάλλονται συνηθίζετε να λειτουργείτε καλύτερα.

Γενικά είναι εύκολο, αρκεί να γίνει η αρχή. Κι όταν στο εξάμηνο αρχίσετε να βλέπετε μεγαλύτερους βαθμούς από το 5, θα καταλάβετε πόσο καλό σας έκανε η μελέτη εντός του εξαμήνου και τότε, αλλά και μακροχρόνια όταν θα καταλάβετε πως κατέχετε γνώσεις στο αντικείμενο σας.

Σχόλια

Exit mobile version