Αν και μέχρι τώρα το multitasking ήταν συνώνυμο του υψηλού δείκτη νοημοσύνης, έρευνες έρχονται να αποδείξουν ότι βλάπτει την υγεία!
Επιμέλεια: Άντζελα Νίτσκο
Τη στιγμή που διαβάζεις αυτό το άρθρο είναι πολύ πιθανό να ‘’παρακολουθείς’’ κάποιο μάθημα, ενώ παράλληλα μιλάς με τη διπλανή σου και είσαι συνδεδεμένος/-η στο facebook.
Προσπαθούμε να εξοικονομήσουμε χρόνο κάνοντας πολλά πράγματα ταυτόχρονα, ενώ ουσιαστικά χάνουμε χρόνο. Σύμφωνα με έρευνα της American Psychological Association, η μετάβαση από τη μία δραστηριότητα στην άλλη δεν είναι ομαλή και ο εγκέφαλός μας χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί στο νέου τύπου ερέθισμα – έως και 40% καθυστέρηση από ότι αν ασχολούμασταν αποκλειστικά με ένα πράγμα!
7 + 1 λόγοι να σταματήσεις το multitasking
1. Σε εξαντλεί και τρώει το χρόνο σου: Ακροβατείς ανάμεσα σε 2 ή παραπάνω δραστηριότητες και απλά κουράζεις το μυαλό σου. Επομένως σπαταλάς περισσότερο χρόνο, προσπαθώντας να ξαναβρείς τη συγκέντρωσή σου.
2. Κάνεις περισσότερα λάθη: Όταν ασχολείσαι με πολλά πράγματα την ίδια στιγμή, μπορεί να χάσεις μέχρι και το 40% της παραγωγικότητάς σου αυξάνοντας τα λάθη, ειδικά αν οι δραστηριότητες αυτές χρειάζονται πολλή κριτική σκέψη.
3. Tο multitasking σου δημιουργεί άγχος: Λιγότερο multitasking = λιγότερο άγχος.
4. Καταστρέφει τη δημιουργικότητα: Καθώς απαιτεί πολλή «μνήμη εργασίας» ή προσωρινή αποθήκευση του εγκεφάλου, σε πιο απλή γλώσσα. Όταν η μνήμη εργασίας εξαντλείται, επηρεάζει την ικανότητά μας να σκεφτόμαστε δημιουργικά.
5. Βλάπτει τις διαπροσωπικές μας σχέσεις: Πόσες φορές βλέπουμε ζευγάρια και ο καθένας είναι στο δικό του κόσμο, τσεκάροντας συνέχεια το κινητό του; Αυτό συχνά οδηγεί σε καβγαδάκια και παρεξηγήσεις.
6. Το multitasking σε παχαίνει: Όταν τρως στο πόδι ή ενώ κοιτάς τηλεόραση, ο εγκέφαλος αργεί να δώσει σήμα πως το στομάχι χόρτασε με αποτέλεσμα να τρως παραπάνω από ότι πρέπει.
7. Μπορεί να σε βάλει σε κίνδυνο: Ως γνωστό, οδήγηση και texting δεν πάνε μαζί.
8. Κάνει κακό στη μνήμη σου: όταν κάνεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα είναι λογικό να σου ξεφεύγουν λεπτομέρειες και από τα δύο.
Επομένως, την επόμενη φορά που θα μπεις στον πειρασμό, προσπάθησε να ασχοληθείς με ένα πράγμα τη φορά για να έχεις καλύτερη απόδοση.