Site icon Frapress

Τα άλμπουμ-killers της χρονιάς!

        Το sequel της κλασικής ταινίας καταστροφής «Μετά την Επόμενη Μέρα», γίνεται τρόπον τινά πραγματικότητα ως «Μετά την Επόμενη Χρονιά» στο χώρο της μουσικής, μιας και το 2015 ήταν ένα απροσδόκητα μαζικά δημιουργικό έτος που θαρρείς πως έσπευσαν όλοι να προβάλλουν τη δουλεία τους προλαβαίνοντας κάποιο επικείμενο κοσμογονικό γεγονός που θα διέκοπτε την πορεία τους! Σημείο αναφοράς μιας νέας εποχής αποτέλεσαν αυτοί οι μήνες, συνοδευόμενοι μεν από μαύρες μέρες για την παγκόσμια ιστορία, στις οποίες δε τα καλλιτεχνικά νεφελώματα εντός της  σφαίρας της κοινωνικοπολιτικής παράνοιας βρήκαν χώρο προς εξέλιξη. Εν ολίγοις μας τελείωσαν οι πενταροδεκάρες και μας απέμειναν κιθάρες με όρεξη και μερικές φωνάρες…

Μέσα όμως από τη θάλασσα του streaming και τα πολυάριθμα φρεσκοκομμένα βινύλια (ναι θα επισκευάσεις και συ το παλιό σου pickup και ναι θα αποδειχθεί πιο χρήσιμο από τη νέα android συσκευή σου και τούτο μόνο χρησμός δεν είναι), ξεχωρίσαμε μερικούς δίσκους που μας σημάδεψαν ανεπανόρθωτα το περασμένο έτος και κυριολεκτικά μας συντρόφευσαν ως προσωπικό soundtrack στις ζωηρότερες στιγμές μας. Παρεμπιπτόντως η πλειονότητα των «κατηγορουμένων» εδώ,  χαρακτηρίζεται από ένα κοινό γνώρισμα : αυτό της συνοχής! Κάτι που θα θεωρείτο ευκόλως εννοούμενο για ένα έργο με θέμα (όπως είναι ένα album), σε έναν ιδανικό κόσμο.

Βέβαια είναι σοφότερο να μη δεχθείς τους δίσκους-killers της χρονιάς ως a priori νικητές…Παραθέτουμε τη λίστα των ενόχων με τις δικές μας υποσημειώσεις .

1.Florence And The Machine – ‘How Big, How Blue, How Beautiful’

Ακρόαση

Motives (κίνητρα): Θέλησε να συνθέσει ένα μουσικό ομηρικό έπος και τα κατάφερε! Η Βρετανή Florence Welch με την αγνή γοητεία της, την διαπεραστική φωνή της και το αναμφισβήτητο μουσικό της ταλέντο μας διηγήθηκε μια σκληρή ιστορία, μέσα από τα δομημένα κατά Pink Floyd κομμάτια της και μας έκανε να παραληρούμε έναν ολόκληρο χρόνο…Ο δίσκος της χρονιάς εάν όχι της δεκαετίας!

Caught red handed (τεκμήριο): Όχι πως η διαλογή μέσα από αυτό το αριστούργημα είναι εύκολη διαδικασία, αλλά … Queen Of Peace

The Alibi (άλλοθι): Δυστυχώς δεν μπορούμε να την απαλλάξουμε από τις κατηγορίες της υπ’αριθμόν ένα «ύποπτης »

2.Mark Ronson – ‘Uptown Special’

Ακρόαση

Motives (κίνητρα): Η καλύτερη δουλειά του Mark Ronson έως τώρα (συν πετυχημένη ειδικά προς την αναβίωση «σκουριασμένων»  ήχων όπως είναι η pop , η soul-funk κλπ.). Πέραν της τεράστιας εμπορικής επιτυχίας του album, ο Ronson κατάφερε να αναδείξει τον πολύπλευρο  Bruno Mars με ένα νέο προφίλ στο ‘Uptown Funk’.

Caught red handed (τεκμήριο):  Uptown Funk (ουδέν σχόλιο)

The Alibi (άλλοθι): Ο Ronson ίσως να μας είχε κρύψει μέρος των ικανοτήτων του στο παρελθόν.

 

3.Monophonics – ‘Sound Of Sinning’

Ακρόαση

 

Motives (κίνητρα): Αψεγάδιαστο στο περιεχόμενο, με ανανεωμένο ήχο και μια αυθεντικότητα που σε συγκινεί. Οι Monophonics εκτός των άλλων έχουν ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα και μας χάρισαν μοναδικά live. (Δες ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗ Η ΨΥΧΕΔΕΛΕΙΑ ΤΩΝ MONOPHONICS ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ )

Caught red handed (τεκμήριο):  Promises

The Alibi (άλλοθι): Βαριά η ψυχική οδύνη τους (αν και την εκφράζουν με τον καλύτερο τρόπο).

 

4.Kendrick Lamar – ‘To Pimp a Butterfly’

Ακρόαση

Motives (κίνητρα): Φρέσκος ήχος, καθαρή hip-hop και ένας ανερχόμενος καλλιτέχνης που βάζει τα γυαλιά σε διεφθαρμένους «πατέρες» του είδους που μοστράρουν χρόνια τώρα σε μουσικά κανάλια υψηλής τηλεθέασης.

Caught red handed (τεκμήριο):  King Kunta

The Alibi (άλλοθι): Ο Kendrick δεν φρόντισε να απορρίψει τα fillers ανάμεσα στα «διαμάντια» .

 

5.Alabama Shakes – ‘Sound & Color’

Ακρόαση

Motives (κίνητρα): Μόλις ο δεύτερος δίσκος για τους blues ροκάδες από την Alabama και εκτινάσσονται στα ύψη χάρη στις επιβλητικές ερμηνείες της Brittany Howard και τα τραγούδια που πηγάζουν απευθείας από την ψυχή τους.

Caught red handed (τεκμήριο): Gimme All Your Love (…και τους τη δίνουμε!)

The Alibi (άλλοθι): Δεν τους έχουμε συναντήσει ακόμη σε κάποια κοντινή μουσική σκηνή.

 

6.Björk – ‘Vulnicura’

Ακρόαση

Motives (κίνητρα): Η πιο δυσνόητη και συνάμα πιο αναγνωρισμένη καλλιτέχνις παραδίδει μαθήματα μοντέρνας τέχνης. Τι και αν δεν ταυτίζεσαι; Αναγεννημένη και με πιο αισιόδοξη όψη αξίζει να ακουσθεί.

Caught red handed (τεκμήριο): Lionsong (σίγουρα σου τραβά την προσοχή)

The Alibi (άλλοθι): Παραμένει απόμακρη από κάθε συνηθισμένο μοτίβο μελωδίας.

 

7.Ibrahim Maalouf – ‘Red And Black Light’ & ‘Kalthoum’

Ακρόαση

Motives (κίνητρα): Ο «Bregovic» της ανατολής δημιουργεί ακατάπαυστα δίχως να χάνει από ποιότητα… Βρίσκεται στο απόγειο της καριέρας του και ίσως να αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά τμήματα της σύγχρονης jazz μουσικής παγκοσμίως. Με όπλο την τρομπέτα του και την τρομερή ενορχηστρωτική του ικανότητα κατάφερε να παράξει δύο αυτοτελή album αντιπαράλληλου θεματικού περιεχομένου που θα μείνουν στην ιστορία!

Caught red handed (τεκμήριο): Essentielles (εκ του ‘Red & Black Light’) και  Overture I (Alf Leila Wa Leila) (από το έργο ‘Kalthoum’ – ωδή στην φωτεινή αιγυπτιακή περσόνα Umm Kulthum )

The Alibi (άλλοθι): Ενώ είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι κυκλοφόρησε διπλό δίσκο μέσα στο ίδιο έτος, εντούτοις θα ήταν φρονιμότερο ίσως να τα διασπάσει χρονικά ώστε να μη χαθεί νότα του ενός εις βάρους του άλλου.

 

8.LUDOVICO EINAUDI – ‘TARANTA PROJECT’

Ακρόαση

 

Motives (κίνητρα): Αγαπημένος κλασικός πιανίστας που τον γνωρίσαμε μέσα από soundtrack, έρχεται τώρα να μιμηθεί συνθέσεις του Παπαθανασίου σε μια ορχηστρική μορφή και ήχους που σε ταξιδεύουν σε όλες τις γωνιές του πλανήτη… Ανατριχιαστικό το αποτέλεσμα και εξαιρετική μαεστρία στην τεχνική των επαναλαμβανόμενων μέτρων και την αναμονή έως την κορύφωση!

Caught red handed (τεκμήριο):  Taranta (σε κάνει να νιώθεις πολύ μικρός σε ένα απείρων διαστάσεων σκοτεινό σκηνικό )

The Alibi (άλλοθι): Άργησε να συνθέσει για πολύπλοκα  μουσικά σύνολα όπως αυτά που ακούγονται στο ‘Taranta Project’.

 

9.Calexico – ‘Edge of the Sun’

Ακρόαση

Motives (κίνητρα): Οι προσφιλείς στο ελληνικό κοινό Calexico, πότισαν τον folk/americana ήχο τους με ηλεκτρονικές πινελιές και δε μας απογοήτευσαν…

Caught red handed (τεκμήριο):  Cumbia de Donde (θα αναγνωρίσεις σίγουρα στοιχεία cumbia)

The Alibi (άλλοθι): Η χρόνια φοβία τους για χορευτικά τραγούδια που άρχισε να εξασθενεί τώρα.

 

10.The Souljazz Orchestra – ‘Resistance’

Ακρόαση

Motives (κίνητρα): Η διεθνούς φήμης ορχήστρα που μόνο στην soul/jazz δεν περιορίζεται, κυκλοφορεί τον έβδομο δίσκο της συνεχίζοντας με την ίδια συνταγή επιτυχίας.

Caught red handed (τεκμήριο):  Bull’s Eye (Ίσως από τις πιο πετυχημένες φετινές κυκλοφορίες της latin-jazz fusion μουσικής σκηνής)

The Alibi (άλλοθι):  Μας μεταδίδουν  κέντρο-αμερικάνικα μικρόβια και δεν έχουμε χρήματα για υπερατλαντικές πτήσεις!

 

11.The Avener – ‘The Wanderings Of The Avener’

Ακρόαση

Motives (κίνητρα): Πρωτοεμφανιζόμενος και πολλά υποσχόμενος καλλιτέχνης στα νερά της electro/house σε ένα δίσκο με εθιστικές μελωδίες.

Caught red handed (τεκμήριο): To Let Myself Go

The Alibi (άλλοθι): Χρειάζεται χρόνος ακόμα ώστε να σμιλευθεί  ένα χαρακτηριστικό ύφος για τον Avener.

 

12.Tame Impala – ‘Currents’

Ακρόαση

Motives (κίνητρα): Ηλεκτρονική στροφή και για τους Αυστραλούς indie-ροκάδες Tame Impala. Ψυχοτρόπα synthesizers έρχονται να μας συστήσουν την σύγχρονη ποπ.

Caught red handed (τεκμήριο): Let It Happen  (άστο να σε συνεπάρει)

The Alibi (άλλοθι): Απότομη αλλαγή πορείας και target group.

 

13.Foals – ‘What Went Down’

Ακρόαση

Motives (κίνητρα): Τίποτε περισσότερο μα τίποτε λιγότερο από τίμια βρετανική post/indie rock. (Ίσως ελαφρώς πιο σκοτεινή αισθητική σε αυτή τη δουλειά.)

Caught red handed (τεκμήριο): What Went Down

The Alibi (άλλοθι): Είναι ευδιάκριτα κάποια ανιαρά λεπτά μέσα στο album.

 

14.Graveyard – ‘Innocence & Decadence’

Ακρόαση

 

Motives (κίνητρα): Τι θα μπορούσε να υπερβεί τον απόλυτο blues rock δίσκο ‘Hisingen Blues’  των Graveyard; Μα φυσικά το ανυπέρβλητο ‘Innocence & Decadence’, το οποίο πέραν από πολύχρωμο εξώφυλλο περιέχει και πλούσιους μουσικούς χρωματισμούς με νέα ρυθμικά riff που δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν αυτά των Queens of the Stone Age!

Caught red handed (τεκμήριο): The Apple And The Tree

The Alibi (άλλοθι): Μάλλον εδώ θα κάνουν παρέα στην Florence Welch μιας και δεν υπάρχει άλλοθι που να τους «σώζει» από τούτη τη λίστα…

 

15.Nneka – ‘My Fairy Tales’

Ακρόαση

 

Motives (κίνητρα): Η διάσημη Νιγηριανή αφάνα που το 2008 έκανε τις καρδιές όλων να συντονιστούν με το ‘Heartbeat’, επιστρέφει με ράστα επί της κεφαλής και τζαμαϊκανούς χαλαρούς ρυθμούς χωρίς να χάνει όμως την αυθεντικότητά της!

Caught red handed (τεκμήριο): Book of Job

The Alibi (άλλοθι): Ίσως η απότομη μανούβρα προς τα reggae μονοπάτια να ξένισε αρκετούς αλλά κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει πώς η Nneka το κατέχει…

 

 

16.Chinese man & Tumi – ‘the journey’

Ακρόαση

 

Motives (κίνητρα): Η Chinese Man Records άφησε τη σφραγίδα της σε ένα ακόμη έμβλημα του νέου trip hop ρεύματος που έχουν ξεκινήσει οι τρεις Γάλλοι παραγωγοί με βάση το sampling και το oldschool hip-hop πνεύμα, την τελευταία δεκαετία.

Caught red handed (τεκμήριο):  Pills For Your Ills

The Alibi (άλλοθι): Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν, αλλά θέλουμε επιπλέον κομμάτια!

17.L’entourloop – ‘chickens in your town’

Ακρόαση

 

Motives (κίνητρα): Εάν πέρασες το βράδυ σου ακούγοντας Chinese Man, και το πρωί ξυπνήσεις με παρόμοια διάθεση (ίσως ελαφρώς πιο urban και ανάλαφρη), τότε είσαι έτοιμος για τους L’entourloop.

Caught red handed (τεκμήριο): Back in Town

The Alibi (άλλοθι): Δεν ενδείκνυται για όλους τους ακουστικούς πόρους…

 

 

18.Shantel – ‘viva diaspora’

Ακρόαση

 

Motives (κίνητρα): Πρωτοπόρος της balkan/dub που ξέρει να μας ξεσηκώνει (κι ας μην κατάγεται καν από τις «γειτονιές» μας)! Αυτή τη φορά το πήγε και ένα βήμα παραπέρα από άποψη ενορχήστρωσης στο ‘Δύση και Ανατολή’,  το οποίο παίρνει πνοή απευθείας από την Κωνσταντινούπολη…

Caught red handed (τεκμήριο):  The streets where the kids have fun

The Alibi (άλλοθι): Παρέμεινε αφανές στο διαδίκτυο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

 

19.bEIRUT – ‘NONONO’

Ακρόαση

 

Motives (κίνητρα): Ίσως από τις πιο ανατριχιαστικά αισθαντικές και ταξιδιάρικες μουσικές της λίστας αυτής, από μία μπάντα με οδηγό την τρομπέτα και προορισμό όλη τη βόρεια Ευρώπη…Ένας δίσκος που αποτυπώνει μουσικά μερικά απομεινάρια ψυχικής δύναμης και ένα μικρό «ίζημα» αισιοδοξίας, που φιλτραρίστηκαν μέσα από δύσκολες προσωπικές στιγμές του  Zach Condon (εξού και η μεγάλη απουσία του συγκροτήματος)!

Caught red handed (τεκμήριο): August Holland

The Alibi (άλλοθι): Η δομή και ο ήχος της συνολικής παραγωγής είναι πιο κοντά στο ‘The Rip Tide’ (2011),  και λιγότερο στα πρώτα τους album όπου τα πνευστά βρίσκονταν στο προσκήνιο.

 

 

20.The chemical brothers – ‘Born in the echoes’

Ακρόαση

 

Motives (κίνητρα): Όλη η 90’s χορευτική pop/electronica στο πιάτο σας, γεννημένη από την ηχώ αγαπημένων επιτυχιών που αμφιταλαντεύεται μεταξύ Fatboy Slim και Daft Punk!

Caught red handed (τεκμήριο): Go (στο δισκάδικο και γρήγορα!)

The Alibi (άλλοθι): Όταν είσαι ο δημιουργός των απόλυτων dance κομματιών για ξεφάντωμα (βλέπε ‘Hey Boy Hey Girl’ και ‘Galvanize’), τότε ο πήχης και οι ανάλογες απαιτήσεις ανεβαίνουν…

 

 

21.CLUTCH – ‘Psychic Warfare’

Ακρόαση

 

Motives (κίνητρα): Έρχεται η άβολη στιγμή που σε  ρωτούν για τους Clutch… Εάν θες να περιγράψεις το ύφος τους, αυτός ο δίσκος είναι ο ιδανικότερος!(Μην το παρακάνεις με τα ουίσκια.)

Caught red handed (τεκμήριο): X-Ray Visions

The Alibi (άλλοθι): Σίγουρα μπορούν να συνθέσουν κάτι εθιστικότερο, αλλά το βασικό είναι πως το αποτέλεσμα δεν απογοήτευσε τους fan.

 

22.The libertines – ‘Anthems for Doomed Youth’

Ακρόαση

 

Motives (κίνητρα): Οι πυλώνες της σημερινής british rock σκηνής επανενώνονται και έρχονται να πολεμήσουν τα «τέρατα» που ακούν στα ονόματα Alex Turner και Miles Kane

Caught red handed (τεκμήριο): Gunga Din

The Alibi (άλλοθι): Επανενώσεις με βεβιασμένες ηχογραφήσεις πάντα φοβίζουν ως προς τις προθέσεις, αν και πιστεύουμε στην αγάπη τους για τη μουσική!

 

23.DUB PISTOLS – ‘Return of the Pistoleros’

Ακρόαση

 

Motives (κίνητρα): Χωρίς περιστροφές, αρκεί εν αρχή και μόνο ο τίτλος του δίσκου για να συμπεριληφθεί στους «υπόπτους», αλλά τα basslines με τις εμπνεύσεις του Barry Ashworth και της παρέας του δε σταματούν ποτέ. Ακολουθούν πιστά τη συνταγή επιτυχίας τους και σκανδαλίζουν επικίνδυνα τους παλμούς σου.

Caught red handed (τεκμήριο): Pistoleros (ζημιά μας έχει κάνει αυτός ο Tarantino…)

The Alibi (άλλοθι): Θα θέλαμε να τους ακούσουμε να πειραματιστούν περισσότερο.

 

24.jamie xx – ‘in colour’

Ακρόαση

Motives (κίνητρα): Η μαγεία του sampling σε όλο το χρωματικό φάσμα…Η ψυχή των The XX,  αυτούσια σε ένα electro-pop «διήγημα»!

Caught red handed (τεκμήριο): Loud Places

The Alibi (άλλοθι): Ο Jamie αποφεύγει τα έντονα percussions, με συνέπεια ορισμένα κομμάτια να στερούνται μέρος της δυναμικής τους, χωρίς όμως αυτό να είναι καταλυτικό. Του το συγχωρούμε.

25.Blend Mishkin – ‘Survival Of The Fittest’

Ακρόαση

Motives (κίνητρα): Η επανάσταση με άξονα την αναβίωση της αυθεντικής roots reggae μουσικής είναι γεγονός, και έχει επίκεντρο τα ελληνικά λημέρια…

Caught red handed (τεκμήριο): Settle Down

The Alibi (άλλοθι): Ζει ανάμεσά μας και ακόμη να τον γνωρίσουμε.

 

 

26.cayetano – ‘the right time’

Ακρόαση

Motives (κίνητρα): Ο αγαπημένος μας Θεσσαλονικιός έφτασε πλέον στο τελικό στάδιο της εξέλιξής του, αφήνοντας μια παρακαταθήκη την…«σωστή στιγμή». Αυθεντικά ηχογραφημένα αναλογικά όργανα, funky κιθάρες, disco αναγεννημένοι ρυθμοί, ambient ψυχεδέλειες και πολλαπλά συναισθήματα.

Caught red handed (τεκμήριο): Third World War

The Alibi (άλλοθι): Ο Cayetano είναι Έλληνας αλλά μιλά πλέον τη δική του γλώσσα. (Δυστυχώς τέτοιοι μουσικοί αναγνωρίζονται περισσότερο στο βορρά.)

 

27.parov stelar – ‘the demon diaries’

Ακρόαση

Motives (κίνητρα): Η ιδιοφυΐα των beats και το πιάνων, γνωστός για την ανάδειξη της electro swing μουσικής, επιστρέφει  με ένα διπλό «ημερολόγιο» εμπνεύσεων. Το album αναβλύζει φρεσκάδα, ενώ παράλληλα διατηρεί μια φθαρμένη noir αισθητική

Caught red handed (τεκμήριο): Hit Me Like A Drum

The Alibi (άλλοθι): Ο συνωστισμός των τραγουδιών σε προϊδεάζει αρνητικά σε πρώτο άκουσμα. (Εν τέλει βέβαια, δεν μπορείς να διαφύγεις από τα «πυκνογραμμένα» hits και μαγνητίζεσαι!)

 

28.ratatat – ‘magnifique’

Ακρόαση

 

Motives (κίνητρα): Πειραματική еlectronica με βάση τις ηλεκτρικές κιθάρες και μάλιστα εξ’ολοκλήρου instrumental ; Είναι εφικτό, ακούει στο όνομα Ratatat και όταν το ζήσεις θα τρίζεις τα δόντια σου!

Caught red handed (τεκμήριο): Abrasive

The Alibi (άλλοθι): Αντικειμενικά πέντε χρόνια ήταν πολλά έως τη νέα κυκλοφορία.

 

29.blur – ‘the magic whip’

Ακρόαση

 

Motives (κίνητρα): “Wooohooo!” : ήχος που μας στοιχειώνει από μικρούς…Η φωνή των Gorillaz και frontman των αγαπημένων Blur, o Damon Albarn, μαζεύει τα «εφηβικά» συντρίμμια του και χτίζει ένα φουτουριστικό indie rock οικοδόμημα, με μια πνοή «ηλεκτρονικής grunge».

Caught red handed (τεκμήριο):  Go Out (Σε περίπτωση που δε θες να πέσουν τα επίπεδα ντοπαμίνης σου πίεσε το  stop και βγές έξω!)

The Alibi (άλλοθι): Ένας δίσκος που άργησε περί μια ολόκληρη δεκαετία ενώ απευθύνεται σε κοινό μιας δεκαετίας παραπάνω στο μέλλον.

 

30. django django – ‘Born under saturn’

Ακρόαση

 

Motives (κίνητρα): Οι εκκεντρικοί Django Django, με την απειροελάχιστη πείρα τους στη δημόσια μουσική σκηνή, κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα «αγνώστου ταυτότητος» έργο τέχνης και να  κερδίσουν δικό τους κοινό μονομιάς.

Caught red handed (τεκμήριο): First Light

The Alibi (άλλοθι): Σε κανένα σημείο του δίσκου δε μπορεί κανείς να συναντήσει κάποια «επωδό» μελωδίας και δύσκολα θα ταυτιστεί με αυτό το συνθετικό αριστούργημα.

 

31.Fort Knox Five – ‘pressurize the cabin’

Ακρόαση

 

Motives (κίνητρα): Ο καλύτερος τρόπος να εξερευνήσει κανείς τις μουσικές του κόσμου! Funky ηλεκτρονικό παιχνίδι με ποικιλόμορφα γραφικά …

Caught red handed (τεκμήριο): Mission To The Sitars

The Alibi (άλλοθι): Δύσκολα θα ακουστεί σε ελληνικά στέκια.

 

 

32.g-eazy – ‘when it’s dark out’

Ακρόαση

 

Motives (κίνητρα): Καλλιτέχνης με θάρρος, album με δυναμική, προκλητικά και εφευρετικά κομμάτια που θα ακουστούν πολύ στα «θορυβώδη» μαγαζιά!

Caught red handed (τεκμήριο):Me, Myself & I (Εγώ, εγωϊστής εγω;! …)

The Alibi (άλλοθι):  Money makes the world go round…

 

 

33.roots manuva – ‘bleeds’

Ακρόαση

 

Motives (κίνητρα): Aνατριχιαστική αύρα μοντέρνας gospel μουσικής, με ατόφια υπογραφή Roots Manuva. Πρόκειται για ένα δυσκολοχώνευτο project σκοτεινής trip-hop, με κρυφές πτυχές dub νοσταλγίας και σκληρής ποίησης…

Caught red handed (τεκμήριο): Cargo

The Alibi (άλλοθι): Ιδιαίτερα αγχωτικοί ήχοι.

 

34.dj krush – ‘butterfly effect’

Ακρόαση

 

Motives (κίνητρα): Βιρτουόζος Ιαπωνέζος «αυτοκράτωρ» και πατήρ της «μαύρης» trip hop, μας καλωσορίζει στο χαοτικό νού ενός ψυχασθενή με τα ατμοσφαιρικά out of tempo κομμάτια του…

Caught red handed (τεκμήριο): My Light

The Alibi (άλλοθι): Εκείνος μας δίνει τα φώτα του…Εμείς όμως είμαστε κατάλληλοι μαθητές;

35.rsn – ‘analog memories’

Ακρόαση

 

Motives (κίνητρα): Τίποτε άλλο από ένα όνειρο αναλογικής ηχούς ο νέος δίσκος του rsn !

Caught red handed (τεκμήριο): Lucky Old You

The Alibi (άλλοθι): Η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της: Πράγματι, που μας τον κρύβαν τόσο καιρο;

 

36.dj vadim – ‘grow slow’

Ακρόαση

 

Motives (κίνητρα): Το γλυκό έδεσε απόλυτα για τον Ρώσο παραγωγό Dj Vadim και την Sena Dagadu (γειτόνισσα της Nneka, με μεγαλύτερο εύρος ίσως καλλιτεχνικών ικανοτήτων). Πολυπολιτισμικό σοκ για ένα κοινό σκοπό: έναν αυθεντικό hip-hop δίσκο με ποικιλία ρυθμών!

Caught red handed (τεκμήριο): Work Hard(Δουλέψαν σκληρά σίγουρα…)

The Alibi (άλλοθι): Από τις ηχογραφήσεις που κάνεις ταξίδια για να τις βρείς!

 

37.papercut – ‘pockets of silence’

Ακρόαση

 

Motives (κίνητρα): Η ευχάριστη στιγμή που ακόμη ένας έλληνας παραγωγός ξεπετάγεται με τις δικές του ιδέες. Μια συλλογή για ρομαντικές ψυχές, στο δρόμο που άνοιξε ο Cayetano.

Caught red handed (τεκμήριο): Storm

The Alibi (άλλοθι): Η μουσική του θα μπορούσε να εκτιμηθεί περισσότερο ως soundtrack ταινίας.

 

38.hot chip – ‘Why Make Sense?’

Ακρόαση

 

Motives (κίνητρα): Η synthpop ζει ακόμα και οι Hot Chip αποτελούν «όργανο» ζωτικής σημασίας για αυτή. Επαναλαμβανόμενα μέτρα βασισμένα στα synthesizers που αντηχούν στα αυτιά σου και όταν βγείς απο το σπίτι…

Caught red handed (τεκμήριο):Need You Now

The Alibi (άλλοθι): Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μην ήταν αναγκαίο το διπλό album…

 

 

39.Leon BRIDGES – ‘COMING HOME’

Ακρόαση

 

Motives (κίνητρα): Από τις πιο χαρακτηριστικές ηχογραφήσεις του 2015  το ντεμπούτο του νεαρού Τεξανού Leon Bridges. Αυθεντικές γλυκιές αμερικάνικες soul εμπνεύσεις της συνομοταξίας του Ben L’Oncle και μια τρομακτικη φωνητική ομοιότητα με τον βασιλιά του είδους Marvin Gaye.

Caught red handed (τεκμήριο): Coming Home

The Alibi (άλλοθι): Αν δεν το ακούσεις βράδυ, τότε δεν θα το ακούσεις ποτέ!

 

40.SONGHOY BLUES – ‘MUSIC IN EXILE’

Ακρόαση

 

Motives (κίνητρα): Πρωτοεμφανιζόμενο συγκρότημα από τα εδάφη του διάσημου τυφλού διδύμου Amadou & Mariam. Πιστοί στην desert rock μουσική με πρωταγωνιστές τις ηλεκτρικές κιθάρες και τους αφρικάνικους ρυθμούς.

Caught red handed (τεκμήριο): Al Hassidi Terei   (Ορίστε;;)

The Alibi (άλλοθι): Ακόμη ψάχνουμε μετάφραση…

 

41.Daby Touré – ‘AMONAFI’

Ακρόαση

 

Motives (κίνητρα):  Ο Sting της Αφρικής βρέθηκε στις όχθεις του ποταμού Senegal (το Μαλί παράγει μόνο ταλέντα) και ανήκει στην μεγάλη οικογένοια των Touré. Αφρικανική jazz αύρα σκεπάζει τα τρουγούδια του Daby, ενώ τα φωνητικά του σπαράζουν και διαχέονται στο υπερπέραν.

Caught red handed (τεκμήριο):  Oma

The Alibi (άλλοθι): Είναι πραγματικά άδικο να μην αναγνωρίζονται καλλιτέχνες σαν τον Daby στη Δύση, ειδικά μετά από επιτυχίες σαν το ‘Yafodé’.

 

42.ΣTELLA – ‘PICKING WORDS’

Ακρόαση

 

Motives (κίνητρα): Πνοή 80’s, disco ιστορίες και μια φωνή που σε συστήνει σε όλες τις κρυφές πτυχές του electro-pop ονείρου, απο το οποίο δυσκολεύεσαι να ξυπνήσεις…

Caught red handed (τεκμήριο): Picking Words

The Alibi (άλλοθι): Η καταθλιπτική φιγούρα της Στέλλας σε κρατάει απόμακρο σε πρώτη επαφή…

 

43.Chelsea Wolfe – ‘Abyss’

Ακρόαση

 

Motives (κίνητρα): Τα μετά-Billy Corgan ρεύματα διαδίδονται ακόμη στον αιθέρα της πειραματικής goth rock, με ισχυρό πομπό την Chelsea Wolfe…

Caught red handed (τεκμήριο): Iron Moon

The Alibi (άλλοθι): Γδέρνει τα θετικά σου συναισθήματα και σε αφήνει «ξεσκέπαστο».

 

44.KATERINE DUSKA – ‘EMBODIMENT’

Ακρόαση

 

Motives (κίνητρα): Κεντρίζει το ενδιαφέρον με την ισχυρή φωνή της καθώς και τον τρόπο που τη χειρίζεται (τεχνικά θυμίζει παρά τρίχα τη σχολή της αξέχαστης Αmy Winehouse). Η θυληκότητά της δε μένει απαρατήρητη ακόμη και μέσα από τις μουσικές της, αναμένουμε μόνο όμως να δούμε τη διεύθυνση προς την οποία θα πολωθεί το ταλέντο της…

Caught red handed (τεκμήριο): Slow

The Alibi (άλλοθι): Το ταλέντο είναι σαν τη γνώση: Αξιέπαινο μεχρι να πέσει σε λάθος χέρια! (Ελπίζουμε να μη συμβεί)

 

45.HINDI ZAHRA – ‘HOMELAND’

Ακρόαση

 

Motives (κίνητρα): Γεύσεις, χρώματα και μυστήρια της ερήμου, ο δίσκος της Μαροκινής Hindi Zahra, με πολλές επιρροές από τη Βερβερική παράδοση.

Caught red handed (τεκμήριο): The Blues  (τα επονομαζόμενα ‘blues της ερήμου’)

The Alibi (άλλοθι): Άνιση η πάλη μεταξύ  του ‘Homeland’ και του εκρηκτικού ‘Handmade’ (2010) με το οποίο τη γνωρίσαμε!

 

46.Belle & Sebastian – ‘Girls In Peacetime want to dance’

Ακρόαση

 

Motives (κίνητρα): «Σκωτσέζικο ντουζ» ξεχασμένης μινόρε pop, με όμορφα ιδιότροπες συνθέσεις…

Caught red handed (τεκμήριο): The Party Line

The Alibi (άλλοθι): Ποιά είναι τα όρια του πειραματισμού; …

 

47.VINYL SUICIDE – ‘HOMEWARD BOUND’

Ακρόαση

 

Motives (κίνητρα): Ένα ακόμη διαμάντι στη δισκοθήκη της The Sound of Everything (το ελληνικό «γαλατικό χωριό» των δισκογραφικών), με μια πολλά υποσχόμενη indie μπάντα που συμβαδίζει με τα καπρίτσια της Σtella

Caught red handed (τεκμήριο): Pictures Of You (Τα synthesizers έχουν την τιμητική τους φέτος)

The Alibi (άλλοθι): Εάν δεν ευκαιρήσεις να τους ανακαλύψεις live, δύσκολα θα μπεις στη διαδικασία να ακούσεις το album.

 

48.KAMASI WASHINGTON – ‘THE EPIC’

Ακρόαση

 

Motives (κίνητρα): Τρείς ολόκληρες ώρες γοητευτικού οίστρου κομψής jazz, με πυρήνα το τενόρο σαξόφωνο του Καλιφορνέζου μοντερνιστή Kamasi Washington: Epic !

Caught red handed (τεκμήριο): Re Run Home

The Alibi (άλλοθι): Σε περίπτωση που είσαι μαλωμένος με τις πολλές παύσεις στα πεντάγραμμα και τις επικίνδυνες διακυμάνσεις των πνευστών (εν ολίγοις με την jazz),τότε και μόνον τότε ο δίσκος αυτός θεωρείται αδιάφορος.

 

extras
Ειδική ευχαριστία στον Στάθη Αγγελάκο για την πολύτιμη συμβολή του στην επιλογή των μουσικών!

 

Σχόλια

Exit mobile version