Site icon Frapress

Μαθαίνοντας για το Youth Entrepreneurship Club

Youth Entrepreneurship Club

Youth Entrepreneurship Club

Το Youth Entrepreneurship Club είναι ένας μη κυβερνητικός και μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που έχει έδρα τα όμορφα Χανιά της Κρήτης. Σκοπός του οργανισμού αυτού είναι να προωθήσει τη νεανική επιχειρηματικότητα και να παροτρύνει τους νέους σε μια δύσκολη εποχή, όπως αυτή που βιώνουμε, να μην το βάλουν κάτω, αλλά να παλέψουν για τα «θέλω» και τα όνειρά τους. Οι νέοι άνθρωποι στις μέρες μας διακατέχονται από πάθος και δημιουργικότητα και προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο για να εκφραστούν. Αυτό ήταν ένα σημαντικό κίνητρο ώστε πριν μερικούς μήνες να ιδρυθεί ο οργανισμός αυτός. Το Youth Entrepreneurship Club δημιουργήθηκε από τον Νίκο Νακόπουλο, το Βασίλη Σουρλά και τον Θάνο Παράσχο, μια παρέα φίλων με καινοτόμες ιδέες και όρεξη για δουλειά.

Η ίδρυση του οργανισμού ήταν μια αφορμή για να εκφράσουν και να μοιραστούν τις ιδέες τους με άλλους νέους και να αρχίσουν κάποιες δράσεις σχετικές με τη νεανική επιχειρηματικότητα. Μάλιστα στις 2/10 πραγματοποιήθηκε το πρώτο event του οργανισμού με θέμα «Τι θα έκανα αν ήμουν φοιτητής» και είχε μεγάλη απήχηση στο φοιτητικό κοινό.

Το Youth Entrepreneurship Club προσφέρει στα ενεργά μέλη του τα απαραίτητα εργαλεία για να υλοποιήσουν τις φιλοδοξίες τους στον επιχειρηματικό τομέα. Τους διδάσκει τον τρόπο με τον οποίο θα αναπτύξουν την επιχειρηματική τους ιδέα και πως να γίνουν επιτυχημένοι στον τομέα τους. Θέλοντας, λοιπόν, να γνωρίσουμε καλύτερα αυτόν το σύλλογο και να σας φέρουμε σε επαφή με αυτόν, ρωτήσαμε το Θάνο Παράσχο, έναν εκ των τριών ιδρυτών του Συλλόγου Νεανικής Επιχειρηματικότητας να μας πει τις εμπειρίες του και τα βιώματά του. Ο ίδιος είναι Μηχανικός Ορυκτών Πόρων και μεταπτυχιακός φοιτητής σε Business Economics & Management. Στα μόλις δεκαπέντε του χρόνια ξεκίνησε να ψάχνεται στον χώρο της επιχειρηματικότητας και τα τελευταία χρόνια τρέχει την iprovidenow ltd, που παρέχει υπηρεσίες ανάπτυξης επιχειρήσεων.

Πώς και με ποια αφορμή προήλθε η ιδέα της ίδρυσης του οργανισμού και ποιος ή ποιοι ήταν δημιουργοί του;

Ο οργανισμός Youth Entrepreneurship Club ιδρύθηκε τον περασμένο Απρίλη από το Νίκο Νακόπουλο, το Βασίλη Σουρλά και εμένα, μια παρέα φίλων που μοιραζόμαστε το ίδιο ενδιαφέρον, την αγάπη και τον ενθουσιασμό για την τεχνολογία και το «επιχειρείν». Μεγάλο κίνητρο αποτέλεσε το γεγονός ότι δεν είχε ξαναγίνει κάποια αντίστοιχη προσπάθεια στην Κρήτη. Στόχος μας ήταν και είναι να προωθήσουμε τη νεανική επιχειρηματικότητα, καθώς και να δικτυώσουμε αλλά και να δημιουργήσουμε μια σύνδεση ανάμεσα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και την κοινωνία μας.

Τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, πραγματοποιείτε κάποια δραστηριότητα ή έχετε σε εξέλιξη κάποιο project όσον αφορά τη νεανική επιχειρηματικότητα;

Η πορεία του οργανισμού μας πλέον επιτρέπει να σχεδιάζουμε πλάνο για το νέο έτος που μας έρχεται. Βασικός μας στόχος είναι κάθε μήνα να βρίσκεται σε εξέλιξη μια συγκεκριμένη δράση, ώστε να αναπτύξουμε την κουλτούρα που μας αντιπροσωπεύει και να υποστηρίξουμε το startup-οικοσύστημα, και φυσικά την επιχειρηματικότητα, που είναι και ο κυριότερος σκοπός του οργανισμού. Το πρώτο εξάμηνο του 2016, στοχεύουμε στην διοργάνωση ενός διαγωνισμού επιχειρηματικής ιδέας, στην πραγματοποίηση σεμιναρίων για το «επιχειρείν» και την κοινωνική εταιρική υπευθυνότητα. Η επόμενή μας κίνηση είναι να διοργανώσουμε το Startup Europe Week στις πρώτες 5 μέρες του Φεβρουαρίου. Είναι σημαντικό να επισημάνω πως ενώ ο οργανισμός μας έχει μόλις λίγους μήνες από την ίδρυσή του, έχουμε εκπονήσει ήδη κάποιες έρευνες/μελέτες, καθώς και έχουμε υποστηρίξει συνέδρια και ημερίδες για σκοπούς που σχετίζονται πάντα με την επιχειρηματικότητα.

Σε τι κοινό απευθύνεται ο οργανισμός και με ποιον τρόπο βοηθάει και παροτρύνει τους νέους να ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα;

Ο Νίκος, ο Βασίλης κι εγώ ξεκινήσαμε την ίδρυση του οργανισμού έχοντας καινοτόμες ιδέες και όρεξη για δουλειά. Ως νέοι με έφεση στην επιχειρηματικότητα, σκεφτήκαμε πως ο οργανισμός μας πρέπει να έχει ως κατευθυντήρια γραμμή, επίσης νέους ανθρώπους με την ίδια όρεξη, που να επιθυμούν να εξελίξουν τόσο την προσωπική όσο και την επαγγελματική τους πορεία.

Τι πιστεύεις πως θα αποκομίσει ένας νέος άνθρωπος που θα ενταχθεί στον οργανισμό σας;

Ο οργανισμός μας δεν είναι κάτι άλλο παρά μια παρέα φίλων που έχουμε έναν κοινό σκοπό. Τα ενεργά μέλη μας έχουν την ευκαιρία να προσφέρουν  ο καθένας τις δικές του γνώσεις και βιώματα σε έναν οργανισμό και να αποκομίσουν νέες εμπειρίες σε τομείς όπως το Marketing, το Fundraising, το PR κτλ. Ακόμη, ο οργανισμός παρέχει εκτενή πληροφόρηση  για προγράμματα ανταλλαγών  και χρηματοδοτήσεις.

Στις 2/10 πραγματοποιήθηκε το πρώτο event του συλλόγου Νεανικής Επιχειρηματικότητας με θέμα «Τι θα έκανα αν ήμουν φοιτητής». Είχε μεγάλη απήχηση στο φοιτητικό κοινό; Τι συναισθήματα και εμπειρίες εισπράξατε ως ιδρυτές από αυτήν την άμεση επικοινωνία με τους συμμετέχοντες;

Το πρώτο μας event σχετικά με τη Νεανική Επιχειρηματικότητα που πραγματοποιήθηκε στις 2/10 στα Χανιά, είχε απρόσμενα μεγάλη απήχηση στο φοιτητικό κοινό, πράγμα πολύ ευχάριστο για εμάς τους ιδρυτές. Μεγάλη έκπληξη μου προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον που εκδήλωσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, όπου παρουσιάστηκαν στο κοινό οι στόχοι του συλλόγου και το πλάνο του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους. Οι φοιτητές που συμμετείχαν έκαναν νέες γνωριμίες μέσα από ένα παιχνίδι και πήραν τις απαραίτητες πληροφορίες για το τι μπορούν να κάνουν παράλληλα με τις σπουδές τους για να εμπλουτίσουν το βιογραφικό τους και να το κάνουν εντυπωσιακό, πράγμα απαραίτητο για τις σημερινές συνθήκες στον τομέα της εργασίας. Ο ενθουσιασμός τους ήταν φανερός, όπως αποδείχθηκε και από τις δηλώσεις συμμετοχής στον οργανισμό, που ακολούθησαν ύστερα από την εκδήλωση. Είναι συναρπαστική εμπειρία να βλέπεις νέους ανθρώπους με όρεξη να συνδράμουν στον κοινό σκοπό του οργανισμού!

Κάνοντας μια εξερεύνηση στην ιστοσελίδα του οργανισμού, πέσαμε πάνω στο σημείο «Κάθε μεγάλο επίτευγμα ξεκινά με ένα όνειρο, αλλά πολύ συχνά δεν καταφέρνουμε να εμπνεύσουμε τους νέους ανθρώπους να κάνουν μεγάλα όνειρα, να κυνηγήσουν τα πάθη τους και να απελευθερώσουν το δυναμικό τους». Γιατί θεωρείς σημαντικό οι νέοι να κάνουν όνειρα και τι είναι αυτό που νομίζεις πως κάποιες φορές τους εμποδίζει να ονειρευτούν;

Δεν μπορείς να δημιουργήσεις κάτι καινούργιο αν δεν μπορείς πρώτα να το ονειρευτείς. Όταν έχεις ονειρευτεί κάτι και προσπαθείς να το υλοποιήσεις δύσκολα θα παραιτηθείς. Θα προσπαθήσεις να δώσεις όλο σου το «είναι» για να καταφέρεις να το πετύχεις. Αυτό, είναι και το παιχνίδι της επιχειρηματικότητας. Πέφτεις, σηκώνεσαι – και ξανά πάλι – έχεις όμως ένα στόχο και πρέπει να τον πετύχεις! Στις μέρες μας οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής, το άγχος που έχουμε για την επόμενη μέρα, ο τρόπος που έχουμε μάθει να σκεφτόμαστε από την οικογένειά μας και το σχολείο, δηλαδή η λογική του βολέματος και της ήσσονος προσπάθειας, πιστεύω είναι τα κυριότερα προβλήματα που στέκονται εμπόδιο στο να ονειρευόμαστε, άλλα και να σκεφτόμαστε ορθά.

Έχετε κάποιο συγκεκριμένο πλάνο για το μέλλον όσον αφορά τον οργανισμό; Σκέφτεστε κάποιες καινοτομίες με τις οποίες θα τραβήξετε ακόμα περισσότερο νεανικό κοινό;

Υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός με στόχους τριετίας. Πρώτα απ’ όλα επιθυμούμε να δημιουργήσουμε τοπικά branch μέσα στα ακαδημαϊκά ιδρύματα. Θέλουμε η συμμετοχή του οργανισμού μας να είναι ενεργή στη διαμόρφωση της κουλτούρας σε συνέργεια με τοπικούς φορείς/οργανισμούς και επιχειρήσεις. Επιπλέον στόχος μας είναι και οι συνεργασίες με αντίστοιχους οργανισμούς στο εξωτερικό, αλλά και στην Ελλάδα, καθώς και η δημιουργία και υποστήριξη θερμοκοιτίδας.

Για το κλείσιμο της συνέντευξης, θα θέλατε να δώσετε κάποια συμβουλή προς όλους τους νέους αναγνώστες μας;

Η κρίση που βιώνουμε σήμερα στην Ελλάδα δε είναι κάτι άλλο παρά μια αλλαγή. Τέτοιες αλλαγές, όπως έχουμε δει ιστορικά γεννούν μεγάλες ευκαιρίες. Επομένως, καλό είναι να προσπαθούμε με υπομονή και επιμονή να πετύχουμε τους στόχους μας, κάνοντας αυτό που οι άλλοι δεν τολμούν να κάνουν σήμερα και δε θα μπορούν να κάνουν αύριο!

Μπορείς να βρεις πρόσθετες πληροφορίες καθώς και στοιχεία επικοινωνίας εδώ:
​Facebook: ​fb
​Instagram: ​instagram

Σχόλια

Exit mobile version