Site icon Frapress

Δεν επέτρεψα ποτέ στο σχολείο να αναμειχθεί στην εκπαίδευση μου!

Όπως κάθε μόδα που έρχεται στην Ελλάδα με καθυστέρηση μερικών χρόνων έτσι και η Ελληνική παιδεία μένει πιστή στις παραδόσεις της, αρνούμενη πεισματικά να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Ενώ λοιπόν όλος ο κόσμος στρέφεται προς την online εκπαίδευση η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα μεταξύ του κρυφού σχολείου (το οποίο παραμένει ακόμα αναπόδεικτο ιστορικά) και του μαυροπίνακα.

Σκοπός του άρθρου δεν είναι βέβαια η παρουσίαση των sites που προσφέρουν online μαθήματα, άλλωστε κάτι τέτοιο έχει γίνει σε παλαιότερο άρθρο, αλλά ο λόγος που πρέπει να τα βάλει κανείς στη ζωή του.

Παρακολουθούμε μαθήματα που δε μας ενδιαφέρουν (αλήθεια ποιος φτιάχνει το πρόγραμμα σπουδών;), μας προτείνουν παλιά βιβλία γιατί είναι καλύτερο ο Εύδοξος να έχει “τα δικά μας βιβλία” (και ας είναι πριν το 2000), τρέχουμε σε ημερίδες και σεμινάρια απλά για μία βεβαίωση παρακολούθησης και κάνουμε MBA επειδή είναι της μόδας. Εν ολίγοις η τριτοβάθμια εκπαίδευση για την πλειοψηφία των φοιτητών στην Ελλάδα σε 4 γραμμές (γραμματείες και καθηγητές σε άλλο άρθρο μη βιάζεσαι).

Γιατί λοιπόν κάποιος να επενδύσει το χρόνο του σε MOOCs (massive open online courses) που προσφέρονται από sites όπως το Coursera (χαρακτηριστικό παράδειγμα) για την εκπαίδευση του;

Για τους εξής 5 λόγους:

  1. Υπάρχει μία πληθώρα δωρεάν μαθημάτων από τα οποία μπορεί να διαλέξει κανείς (1467 courses)
  2. Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που τα προσφέρουν (=134) είναι από τα καλύτερα στον κόσμο π.χ. Stanford University, University of Michigan, University of London κ.α.
  3. Μερικά από αυτά δίνουν πραγματικά credits. (Οι διδακτικές μονάδες, ECTS, που έχει το κάθε μάθημα και που δεν ασχολήθηκες ποτέ να μάθεις τι είναι)
  4. Για να πάρει κανείς βεβαίωση παρακολούθησης θα πρέπει να συμμετέχει σε quizzes, assessments, exams και να πετύχει ένα συγκεκριμένο σκορ σε αντίθεση με τις ημερίδες που στα δίνουν επειδή έκανες online εγγραφή, χωρίς καν να ελέγχουν αν το παρακολούθησες. (Ναι ακούγεται πιο δύσκολο αλλά έχεις την εντύπωση πως στο τμήμα HR μίας επιχείρησης δε γνωρίζουν τη διαφορά;)
  5. Τόσο τα μαθήματα όσο και το υλικό που προσφέρεται σε αυτά ανανεώνεται συνεχώς ώστε να είναι πάντα επίκαιρο.

Με πιο απλά λόγια, μπορείς να μάθεις αυτό που πραγματικά θέλεις, όποτε το θέλεις, δωρεάν ή με πολύ χαμηλό κόστος, από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Και όπως λένε και οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι, last but not least τα προγράμματα αυτά είναι αναγνωρίσιμα τόσο από την ακαδημαϊκή κοινότητα όσο και από τις επιχειρήσεις, όπως η yahoo η οποία επιδοτεί τους εργαζόμενους της ώστε να παρακολουθούν τέτοια προγράμματα στο coursera.

Ας μην ξεχνάμε λοιπόν πως “only dead fish follow the stream” για όλους τους υπόλοιπους υπάρχει πάντα μία τουλάχιστον λύση…

Σχόλια

Exit mobile version