Site icon Frapress

Συνέντευξη με μία “mooter”

 

Η Λίνα Πλιάτσικα συμμετέχει ενεργά στους διαγωνισμούς εικονικής δίκης με την ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών. Ως παίκτρια εικονικής δίκης, ή αλλιώς “mooter” γνωρίζει πλέον πολύ καλά το αντικείμενο. Έχοντας την ευκαιρία να την συναντήσω, δεν θα μπορούσα να μην την ρωτήσω όλες τις απορίες μου γύρω από το θέμα. Μας απαντά με ειλικρίνεια και ενθουσιασμό.

  • Πώς πήρες την απόφαση να συμμετάσχεις σε έναν διαγωνισμό εικονικής δίκης;

    “Αυτό που με ώθησε να συμμετάσχω στο διαγωνισμό εικονικής δίκης ήταν κυρίως το αντικείμενο της. Όταν άκουσα πρώτη φορά για το διαστημικό δίκαιο ένιωσα όπως οι μεγάλοι θαλασσοπόροι εξερευνητές. Ήθελα να μάθω αν όντως αφορούσε όπως φανταζόμουν εξωγήινους και ΑΤΙΑ. Τελικά είδα ότι ασχολείται με πράγματα που χρησιμοποιούμε καθημερινά χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε, όπως οι δορυφόροι για τις τηλεπικοινωνίες ή το GPS. Συμμετείχα σε δύο διαγωνισμούς εικονικής δίκης.”

  • Ποιον διαγωνισμό επέλεξες συγκεκριμένα, και για ποιους λόγους;  

    “Τον διαγωνισμό στο διαστημικό δίκαιο τον επέλεξα γιατί με γοήτευσε το γεγονός ότι φαινόταν τόσο άγνωστο και μακρινό, ενώ τελικά είναι κάτι που χρησιμοποιούμε καθημερινά όπως είπα χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Έπειτα αποφάσισα να ασχοληθώ και με το αεροπορικό δίκαιο που είναι άμεσα συνδεδεμένο με το διαστημικό.”

  • Τι αποκόμισες από τη συμμετοχή σου σε μια εικονική δίκη;  

    “Πέρα από το γεγονός ότι εμβάθυνα τις γνώσεις μου πάνω σε δύο πολύ ενδιαφέροντα αντικείμενα, αποκόμισα πολλά από τη συμμετοχή μου στο διαγωνισμό. Ταξίδεψα στο Παρίσι και στο Πεκίνο και αυτό από μόνο του ήταν μια εμπειρία ζωής. Έμαθα να συνεργάζομαι με άλλα άτομα και κυρίως απέκτησα φίλους.”

  • Φέτος είσαι προπονήτρια επίσης σε μια ομάδα εικονικής δίκης. Μοιράσου μαζί μας τη μέχρι τώρα πορεία της ομάδας και την καθημερινή δουλειά που κάνουν, την όρεξη που έχουν.  

    “Αν και είμαστε ακόμα στην αρχή, η φετινή ομάδα έδειξε από πολύ νωρίς προθυμία και όρεξη να δουλέψει. Βλέπω ότι τα παιδιά μελετάνε πολύ, έχουν απορίες και ψάχνουν τις απαντήσεις. Αν θεωρήσουμε ότι το αποτέλεσμα σε μια εικονική δίκη αντικατοπτρίζει την προετοιμασία της ομάδας, τότε είμαι πολύ αισιόδοξη για την πορεία της δικής μας.”

  • Τι θα συμβούλευες έναν συμφοιτητή σου που σκέφτεται να συμμετάσχει στο μέλλον; Ποιες είναι οι “θυσίες” που πρέπει να κάνει;  

    “Θα τον συμβούλευα να συμμετάσχει σε μια εικονική δίκη μόνο εφόσον του αρέσει το αντικείμενό της κι αυτό γιατί είναι μια χρονοβόρα και απαιτητική διαδικασία. Χρειάζεται να αφιερώσεις αρκετό χρόνο για να προετοιμαστείς κατάλληλα, να περάσεις πολλές ώρες στη βιβλιοθήκη μελετώντας. Αν δεν σου αρέσει το αντικείμενο σύντομα θα βαρεθείς. Είναι ωστόσο αναμφίβολα μια διαδικασία που αξίζει τον κόπο γιατί μαθαίνεις να ξεπερνάς τον εαυτό σου. Επειδή συνήθως καλείσαι εσύ ο ίδιος να υπερασπιστείς και τις δύο πλευρές, ψάχνεις ένα επιχείρημα για τη μία πλευρά και την ίδια στιγμή ένα επιχείρημα για να αντικρούσεις το προηγούμενο. Πρέπει πάντα να είσαι ένα βήμα μπροστά. Σαν να παίζεις σκάκι.”

  • Τέλος, παρουσίασε μας συνοπτικά το θέμα του διαγωνισμού που συμμετείχες, καθώς και τη διαδικασία προετοιμασίας σας πάνω σε αυτό.  

    “Ο διαγωνισμός διαστημικού δικαίου που συμμετείχα αφορούσε τη διαφορά μεταξύ δύο κρατών από τη σύγκρουση των δορυφόρων τους. Δουλέψαμε από τον Οκτώβριο ως τον Ιανουάριο προκείμενου να καταθέσουμε τα γραπτά υπομνήματα με τις θέσεις μας και τον Ιούνιο συμμετείχαμε στην εικονική δίκη που έλαβε χώρα στο Παρίσι. Ο διαγωνισμός του αεροπορικού δικαίου αφορούσε απείθαρχους επιβάτες εν πτήσει και η εικονική δίκη έγινε τον Απρίλη στο Πεκίνο.”

Σε ευχαριστούμε πάρα πολύ Λίνα!

Η παρουσίαση μιας προσωπικής εμπειρίας είναι πολύ σημαντική και συμβάλλει σίγουρα στο να αποφασίσουν πολλά παιδιά να ζήσουν την εμπειρία του moot court. Σκεφτείτε το άλλη μια φορά λοιπόν!

Σχόλια

Exit mobile version