Site icon Frapress

15 μοναδικές βιβλιοθήκες απ’ όλο τον κόσμο

Ιδού οι πιο εντυπωσιακές βιβλιοθήκες στον κόσμο

Επιμέλεια: Δέσποινα Παπαδοπούλου

Μερικές φορές χρειαζόμαστε να ξεκλέψουμε λίγα λεπτά για να δούμε και να θαυμάσουμε όμορφες εικόνες, αισθητικά ελκυστικές που θα μας ψυχαγωγήσουν και θα μας μάθουν κάτι.

Οι παρακάτω 15 μοναδικές βιβλιοθήκες απ’ όλο τον κόσμο είναι σίγουρα κάτι παραπάνω από αυτό που ζητάμε. Για μερικά λεπτά μπορούμε να ταξιδέψουμε σε άλλες χώρες και σε 15 μοναδικές βιβλιοθήκες που δε θ’ αντικρίσουμε αλλού.

Stuttgart City Library – Στουτγκάρδη, Γερμανία

Σχεδιασμένη από τον Κορεάτη αρχιτέκτονα Eun Young Yi, η νέα βιβλιοθήκη της Στουτγκάρδης άνοιξε τις πόρτες της στο κοινό το 2011, με αμιγώς καλές και κακές κριτικές από τους κατοίκους, τους λάτρεις των βιβλιοθηκών και τους αρχιτέκτονες.

Έχει χαρακτηριστεί ειρωνικά ως «δίχρωμος κύβος του Rubik», «μια φυλακή βιβλίων σε σχήμα κουτιού», «ένα στείρο και αφιλόξενο περιβάλλον».

Η αρχιτεκτονική της βιβλιοθήκης με τις στενές στο κάτω μέρος και φαρδιές στο πάνω μέρος σκάλες που ενώνουν τους γεμάτους από βιβλία ορόφους και τις κρυμμένες περιοχές ανάγνωσης, δεν κάνει το περιβάλλον να φαίνεται και τόσο ελκυστικό για τα απανταχού nerds.

Bibliotheca Alexandrina – Αλεξάνδρεια, Αίγυπτος

Η ιδέα της αναγέννησης της πασίγνωστης βιβλιοθήκης της αρχαιότητας (που ακόμα παραμένουν ανεξιχνίαστοι οι λόγοι καταστροφής της) ήρθε το 1974, με τη στήριξη της UNESCO, ώστε η Μεσογειακή περιοχή να προικιστεί με ένα κέντρο επιστημονικής και πολιτισμικής υπεροχής. Μετά από 2000 χρόνια, το 2002, η νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας άνοιξε σχεδόν ως πλήρες αντίγραφο της αρχαίας.

Taipei Public Library – Beitou, Taiwan

To «υποκατάστημα» της Taipei Public Library ήταν το πρώτο κτήριο στην Ταϊβάν που εξέλαβε την υψηλότερη EEWH βαθμολογία (δηλαδή, την πιστοποίηση «πράσινης» κατασκευής κτηρίου) – τη diamond βαθμολογία, κάνοντας την το πιο οικολογικό κτήριο στη χώρα. Χτισμένη από ξύλο από δάση που είναι βιώσιμα διαχειρισμένα, η βιβλιοθήκη επίσης χρησιμοποιεί φωτοβολταϊκά για την παραγωγή της απαιτούμενης ενέργειας και χρησιμοποιεί συλλεγόμενο νερό βροχής στο σύστημα αποχέτευσης. Επίσης έχουν βιβλία!

Centrale Bibliotheek – Άμστερνταμ, Ολλανδία

Η βιβλιοθήκη του Άμστερνταμ, σε μια πλατεία 28.000 μέτρων, είναι η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη στην Ολλανδία. Με θερμαινόμενο πάτωμα, συνδυασμένο με αποτελεσματικά μπόιλερ, χρησιμοποιείται ο ατμοσφαιρικός αέρας για θέρμανση/κλιματισμό ο οποίος μαζί με πάνελ παραγωγής ηλιακής ενέργειας στην οροφή κάνει τη συγκεκριμένη βιβλιοθήκη την πιο οικολογική της Ολλανδίας. Η αρχιτεκτονική της είναι ιδιαίτερη, και μαζί με τις κυκλικούς της χώρους ανάγνωσης, δημιουργεί ένα «σπιτικό» περιβάλλον για τους bookworm επισκέπτες της.

Βibliotheque Nationale – Παρίσι, Γαλλία

Η εθνική βιβλιοθήκη της Γαλλίας αποτελείται από 4 πύργους που θυμίζουν ανοιχτά βιβλία στοιβαγμένα ανάμεσα σε μια σκαμμένη αυλή-δάσος. Κατασκευασμένη το 1996 για να αντικαταστήσει το παλιό κτήριο βιβλιοθήκης που δεν μπορούσε πια να χωρέσει τον όγκο των αμέτρητων βιβλίων, οι 22 όροφοι της, την καθιστούν μία από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες του κόσμου.

Τrinity College Long Room – Δουβλίνο, Ιρλανδία

Αποτελεί το παλαιότερο πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας. Το Trinity College αποτελεί, επίσης, τη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη της Ιρλανδίας.

Οι παλαιότερες και σπανιότερες από τις συλλογές της είναι τοποθετημένες στο Long Room, το μεγαλύτερο θάλαμο στον κόσμο με πάνω από 200.000 τόμους να διατηρούνται εκεί μέσα.

Εκτός από το γεγονός πως συνιστά ένα από τα εθνικά σύμβολα της Ιρλανδίας, το Long Room βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο της προσοχής πρόσφατα, καθώς ανεπίσημα θεωρείται πως υπήρξε η έμπνευση για τα Jedi Archives στο Star Wars Episode II: Attack of the Clones.

Θέλετε να δείτε κι άλλες βιβλιοθήκες του κόσμου; Κάντε κλικ εδώ!

Catherine’s Monastery – South Sinai, Egypt

Η παλαιότερη μόνιμα σε λειτουργία βιβλιοθήκη στον κόσμο, το Μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στεγάζει τη γνώση από τότε που χτίστηκε με εντολή του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Ιουστινιανού Ι, κάπου στο 564 μ.Χ. Στο εσωτερικό της βρίσκονται πάνω από 3.000 θρησκευτικά και εκπαιδευτικά χειρόγραφα και σχεδόν 8.000 τυπωμένα βιβλία, συμπεριλαμβανομένων και των  πρώτων εκδόσεων του Ομήρου και του Πλάτωνα.

Picture Book Library – Iwaki City, Japan

Χτισμένο το 2005, το Μουσείο Picture Book έδωσε στα νήπια της Iwaki, Φουκοσίμα ένα χώρο δικό τους. Αντικρούοντας την τακτική «σσσς» που επικρατεί στις παραδοσιακές βιβλιοθήκες, η Picture Book βιβλιοθήκη έδωσε στον αρχιτέκτονα Tadao Ando την ελευθερία να δημιουργήσει ένα περιβάλλον που θα ήταν ιδιαίτερα φιλόξενο για τα παιδιά.

Η μόνη σύσταση που του έγινε ήταν να βεβαιωθεί πως τα εξώφυλλα των βιβλίων θα ήταν ορατά στα παιδιά. Οι γυάλινοι τοίχοι που δίνουν ένα «ζωντανό» τελικό αποτέλεσμα, τιμήθηκαν ως ένα παράδειγμα για τους εκπαιδευτικούς χώρους της Ιαπωνίας, και ως ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα.

Royal Grammar School Chained Library – Γκίλφορντ, Αγγλία

Ιδρυμένο στις αρχές του 1500, το Royal Grammar School περιέχει ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα παραδείγματα με αλυσοδεμένα βιβλία στα ράφια. Αυτό επέτρεψε σημαντικά ή ειδικά χρήσιμα βιβλία να είναι τοποθετημένα σε κοινές περιοχές για το κοινό, από το να είναι κλειδωμένα και μη προσβάσιμα στους αναγνώστες, ανοίγοντας το δρόμο για το σύστημα των δημοσίων βιβλιοθηκών.

Σήμερα, η βιβλιοθήκη διαθέτει βιβλία που χρονολογούνται στα 1400 μ.Χ, συμπεριλαμβανομένων των δύο πρώιμων εκδόσεων των βιβλίων του Isaac Newton, Principia.

Βoston Public Library – Βοστόνη, ΗΠΑ

Ανοιχτή από το 1848, η δημόσια βιβλιοθήκη της Βοστόνης είναι η δεύτερη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη των ΗΠΑ, με πάνω από 24.000 τόμους. Υπήρξε, επίσης, η πρώτη δημόσια, ανοιχτή προς όλους βιβλιοθήκη και η πρώτη με τη δυνατότητα δανεισμού βιβλίων. Το μέρος ίσως θυμίζει σε κάποιους τη βιβλιοθήκη στην οποία είχε βρεθεί ο Freeman για τις ανάγκες της ταινίας Se7en.

Νassau Public Library – Nassau, Μπαχάμες

Η δημόσια βιβλιοθήκη της Nassau αποτελούσε κάποτε το «σπίτι» των εγκληματιών της πόλης. Αρχικά χτισμένη στα τέλη του 1970 ως φυλακή, το οκταγωνικό κτήριο μετετράπη σε βιβλιοθήκη γύρω στο 1837, με τις 8 πλευρές του πλέον να φιλοξενούν τη συλλογή των 28.000 τόμων της βιβλιοθήκης.

Stockholm Public Library – Στοκχόλμη, Σουηδία

Η πρώτη βιβλιοθήκη στη Σουηδία που υιοθέτησε το open-shelf design, η βιβλιοθήκη της Στοκχόλμης άνοιξε τις πόρτες της το 1928, όταν ο αρχιτέκτονας Gunnar Asplund και o βιβλιοθηκάριος Fredrik Hjelmqvist αποφάσισαν –προς χαρά όλων των βιβλιοθηκάριων του κόσμου- ότι οι «προστάτες» των βιβλιοθηκών θα μπορούσαν να φέρουν τα δικά τους βιβλία. Το self-service μοντέλο αναζωογονήθηκε με ένα ανανεωμένο αυτόματο σύστημα για check-outs βιβλίων και φυσικά για τις επιστροφές τους.

ΜcAllen Public Library – McAllen, Tέξας, ΗΠΑ

Όταν η πόλη ανέκτησε ένα παλιό κτήριο, έφεραν τους αρχιτέκτονες Meyer, Scherer και Rockcastle από τη Μιννεάπολη, για να μετατρέψουν το χώρο σε μια τεράστια βιβλιοθήκη που δεν θα είχε καμία σχέση με το εγκαταλελειμμένο κτήριο που ήταν πριν. Αποτελεί τη μεγαλύτερη διάσημη βιβλιοθήκη στις ΗΠΑ και η νέα βιβλιοθήκη σήμερα περιλαμβάνει έναν τεράστιο χρόνο για παιδιά, έκθεση ζωγραφικής, ένα αμφιθέατρο 200 θέσεων και κυλικείο.

Reading club 2000 – Manila, Φιλιππίνες

Το Reading Club 2000 ξεκίνησε όταν ο Hernando Guanlao –γνωστός σε φίλους και γείτονες ως Nanie- σκέφτηκε έναν τρόπο να τιμήσει τη μνήμη των γονέων του, που ενστάλλαξαν σε αυτόν την αγάπη για το διάβασμα.

Έτσι, έστησε πάγκο με τα δικά του βιβλία έξω από το σπίτι του για να δει αν ο κόσμος ήταν πρόθυμος να τα δανειστεί. Φυσικά, ήταν. Δώδεκα χρόνια αργότερα, αυτή η βιβλιοθήκη περιέχει κάπου στα 25.000 βιβλία (δεν είναι ακριβώς γνωστός ο αριθμός) τα οποία διατίθενται και σε φτωχές κοινότητες της Μανίλα.

Library of Congress, Washington, DC, HΠΑ

Η συγκεκριμένη βιβλιοθήκη είναι η μεγαλύτερη του κόσμου με πάνω από 151,8 εκατομμύρια βιβλία τοποθετημένα σε ράφια 838 χιλιομέτρων. Ίσως αυτή η τεράστια συλλογή προσπαθεί να «αποζημιώσει» το μικρότερό της βιβλίο, ένα αντίγραφο μεγέθους 1/25” X 1/25” του Old King Cole, οι σελίδες του οποίου μπορούν να γυριστούν μόνο με τη βοήθεια μιας βελόνας.

Σχόλια

Exit mobile version