Site icon Frapress

Πληροφορίες για σπουδές στην Ελβετία

Η Ελβετία είναι μια μικρή σε έκταση χώρα, μόλις 41,284 τετραγωνικά χιλιόμετρα, βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης και συνορεύει με τα τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αυστρία, το Λίχνενσταϊν και την Ιταλία. Είναι από τις πιο ορεινές χώρες τις Ευρώπης, αφού τα δύο τρίτα του εδάφους της καταλαμβάνονται από το συγκρότημα των Άλπεων, γι’ αυτό τον λόγο η οικονομική ζωή της χώρας συγκεντρώνεται στη ζώνη του οροπεδίου.
Η ποικιλομορφία της χώρας δεν συναντάται μόνο στα γεωγραφικά χαρακτηριστικά αλλά και γλωσσικά, παρά το μικρό μέγεθός της η χώρα έχει τέσσερις επίσημες γλώσσες τα γερμανικά, όπου ομιλούνται από το 64% του πληθυσμού, τα γαλλικά από το 20% του πληθυσμού, τα ιταλικά από το 6,5% και το υπόλοιπο του πληθυσμού ομιλεί τη ρομανσική γλώσσα και άλλες.
Αυτή η πολυγλωσσική και πολυπολιτισμική κοινωνία, δρα σε μια συνεχώς αναπτυσσόμενη οικονομία, που κατατάσσεται πέμπτη μεταξύ των κορυφαίων εθνικών οικονομιών παγκοσμίως. Θετικό αντίκτυπο της ευημερίας αυτής έχει και ο τομέας της εκπαίδευσης και της έρευνας. Τα ελβετικά πανεπιστήμια είναι σε θέση να παρέχουν υψηλής ποιότητας σπουδές στους φοιτητές τους.
Το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελβετίας αντικατοπτρίζει την πολιτική οργάνωση της χώρας. Τα πανεπιστήμια είναι υπό την ευθύνη και την εποπτεία των εκάστοτε διοικητικών υποδιαιρέσεων της χώρας, των καντονιών και είναι συνδεδεμένα άμεσα με τις γλωσσικές περιοχές που ανήκουν. Κοινός στόχος όλων των ελβετικών πανεπιστημίων είναι να διατηρούν ένα υψηλό επιστημονικό επίπεδο, εναρμονισμένο με τις σύγχρονες ανάγκες των φοιτητών, της κοινωνίας, της οικονομίας καθώς και να είναι συμβατά με τα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά συστήματα.

Τα πανεπιστήμια στην Ελβετία

Η Ελβετία μετρά συνολικά 12 πανεπιστήμια, εκ των οποίων τα 10 πανεπιστήμια ανήκουν σε διαφορετικά καντόνια και τα 2 είναι ομοσπονδιακά πολυτεχνεία.
Universität Basel (http://www.unibas.ch)
Universität Bern (http://www.unibe.ch)
Universität Freiburg / Université de Fribourg (http://www.unifr.ch)
Université de Genève (http://www.unige.ch)
Université de Lausanne (http://www.unil.ch)
Universität Luzern (http://www.unilu.ch)
Université de Neuchâtel (http://www.unine.ch)
Universität Zürich (http://www.uzh.ch)
Universität St. Gallen (http://www.unisg.ch)
Università della Svizzera italiana (http://www.usi.ch)
ETH Zürich (http://www.ethz.ch)
EPFL Lausanne (http://www.epfl.ch)
Πιο συγκεκριμένα τα Πανεπιστήμια της Βασιλείας, της Βέρνης, της Ζυρίχης και η Ανώτατη Σχολή Οικονομικών και Κοινωνικών Σπουδών του Σεν Γκαλέν δίνουν τα μαθήματα στα γερμανικά. Ενώ στην γαλλόφωνη Ελβετία ανήκουν τα Πανεπιστήμια Γενεύης, της Λοζάνης και του Νεσατέλ καθώς και το Ομοσπονδιακό Πολυτεχνείο της Λοζάνης. Το πανεπιστήμιο του Φρίμπουργκ προσφέρει τα μαθήματα στα γερμανικά και στα γαλλικά. Τέλος, το πανεπιστήμιο του Λουγκάνο είναι το μοναδικό ιταλόφωνο πανεπιστήμιο της Ελβετίας. Ωστόσο αρκετά μεταπτυχιακά προγράμματα είναι στα αγγλικά.
Εκτός από τα πανεπιστήμια υπάρχουν και άλλου είδους ανώτατης εκπαίδευσης, πιο συγκεκριμένα υπάρχουν 9 ανώτερα ιδρύματα εφαρμοσμένων επιστημών, εκ’ των οποίων τα δύο είναι ιδιωτικά και 14 πανεπιστήμια κατάρτισης εκπαιδευτικών. Τα πανεπιστήμια των εφαρμοσμένων επιστημών υπάρχουν σε όλη την χώρα και με συνολικά πάνω από 45 παραρτήματα. Μερικοί από τους επιστημονικούς τομείς που καλύπτονται είναι οι εξής: αρχιτεκτονική, επιστήμης μηχανικών, χημεία, βιολογία, επιστήμες υγείας.

Στην Γερμανόφωνη Ελβετία λειτουργούν τα παρακάτω:

Bern University of Applied Sciences
University of Applied Sciences Northwestern Switzerland/ Fachhochschule Nordwestschweiz
University of Applied Sciences of Eastern Switzerland/ Fachhochschule Ostschweiz
Lucerne University of Applied Sciences and Arts/ Hochschule Luzern
University of Applied Sciences of Zurich/ Zürcher Fachhochschule
Kalaidos University of Applied Sciences Switzerland
Στο ιταλόφωνο κομμάτι της χώρας λειτουργεί το
University of Applied Sciences and Arts of Southern Switzerland/ Scuola
Universitaria Professionale della Svizzera Italiana)
Τα γαλλόφωνα πανεπιστήμια εφαρμοσμένων επιστημών είναι:
University of Applied Sciences Western Switzerland/ Haute Ecole Spécialisée de la Suisse Occidentale
Les Roches Gruyère University of Applied Sciences
Σήμερα, η Ελβετία έχει 14 πανεπιστήμια κατάρτισης εκπαιδευτικών, που είναι προσανατολισμένα στην επαγγελματική κατάρτιση. Τα έντεκα από αυτά είναι σε αυτόνομες εγκαταστάσεις, στις πόλεις των Berne, Brig/St-Maurice, Chur, Fribourg, Kreuzlingen, Lausanne, Lucerne/Schwyz/Zug, Porrentruy/Bienne/La Chaux-de-Fonds, Schaffhausen, St.Gallen, και Zurich. Τα υπόλοιπα τρία είναι μέρος των πανεπιστημίων των εφαρμοσμένων επιστημών στις πόλεις των Basel/Brugg/Solothurn, Locarno, και Zurich.

Τα πτυχία που παρέχονταιΠροσφέρονται 3 τύποι ακαδημαϊκών διπλωμάτων είναι τα εξής:
Το προπτυχιακό δίπλωμα (bachelor), με διάρκεια σπουδών 3 χρόνια.
Το μεταπτυχιακό δίπλωμα (master) με διάρκεια σπουδών 2 χρόνια. Όλοι οι τύποι των μεταπτυχιακών δεν οδηγούν απαραίτητα σε διδακτορικό, αυτά ονομάζονται “Masters of Advanced Studies – MAS και διαρκούν ένα χρόνο.
Το διδακτορικό δίπλωμα (Ph.D), η διάρκεια του οποίου καθορίζεται από το εκάστοτε πανεπιστήμιο και τον υποψήφιο.
Διαδικασία  Υποβολής Δικαιολογητικών

Για την εισαγωγή στα ελβετικά πανεπιστήμια χρειάζεται αρχικά να γίνει μια ηλεκτρονική αίτηση στο τμήμα του πανεπιστημίου που σας ενδιαφέρει. Γενικά σε κάθε βαθμίδα σπουδών απαιτείται καλή γνώση της γλώσσας διδασκαλίας, εάν το επίπεδό της δεν είναι αναγνωρισμένο από το πανεπιστήμιο, τότε οι εξετάσεις εισαγωγής είναι απαραίτητες.

Πιο ειδικά για την εισαγωγή σε προπτυχιακό πρόγραμμα χρειάζεται, η αναγνώριση του απολυτήριου του γενικό λυκείου και ο υποψήφιος να έχει πιστοποιημένα παρακολουθήσει και περάσει με επιτυχία έναν από τους τρείς κλάδους, των μαθηματικών, φυσικών επιστημών ή κοινωνικών επιστημών. Εάν το χαρτί που έχετε δεν σας επιτρέπει την εισαγωγή σας σε κάποιο από τα πανεπιστήμια, τότε θα πρέπει να δώσετε κάποιου τύπου εισαγωγικές εξετάσεις στο πανεπιστήμιο του Fribourg. Οι ημερομηνίες διεξαγωγής των εξετάσεων είναι οι 15 μέχρι 24 Ιουνίου του 2011, για το εαρινό εξάμηνο και31 Αυγούστου με 9 Σεπτεμβρίου 2011, για το χειμερινό εξάμηνο. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα, www.vkhs.ch.
Για την εισαγωγή σε μεταπτυχιακά προγράμματα, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία οι προπτυχιακές σπουδές. Το κάθε πανεπιστήμιο αξιολογεί το πτυχίο και αναλόγως επιτρέπει την άμεση πρόσβαση ή τον αποκλεισμό. Επισκεφτείτε, και αναζητήστε το πρόγραμμα που σας ενδιαφέρει στην ιστοσελίδα http://www.uni-programme.ch/crus-sprdb-client/. Η μηχανή αναζήτησης θα σας παρουσιάσει με ακρίβεια και λεπτομέρεια τα προγράμματα σπουδών που μπορείτε να παρακολουθήσετε.

Έξοδα Διαβίωσης και Υποτροφίες

Τα δίδακτρα των πανεπιστημίων κυμαίνονται από 1,165 ευρώ μέχρι 7,165 ευρώ τον χρόνο. Εξαρτάται πάντα από το τύπο του διπλώματος που επιθυμείται και το πανεπιστήμιο. Γενικά για τα έξοδα διαβίωσης στη Ελβετία χρειάζονται περίπου πάνω από 17,000 ευρώ το χρόνο. Αυτό βεβαίως εξαρτάται από τις προσωπικές ανάγκες του φοιτητή και την πόλη όπου βρίσκεται το πανεπιστήμιο. Η ελβετική κυβέρνηση προσφέρει υποτροφίες σε ξένους φοιτητές για την συνέχιση των προπτυχιακών τους σπουδών. Για αρχή θα πρέπει να έρθετε σε επαφή με την ελβετική πρεσβεία στην Ελλάδα, που βρίσκεται στην οδό Λασίου 2 στο Κολωνάκι στην Αθήνα (τηλέφωνα επικοινωνίας, 210 723 03 64/65/66 ). Συγκεκριμένα αυτή την στιγμή για την Ελλάδα ισχύουν τα εξής: Οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι κάτω των 35 χρόνων, να έχουν άριστη γνώση της γλώσσας που διδάσκονται τα μαθήματα. Το ποσό της υποτροφίας ανέρχεται στα 1,760 ευρώ το μήνα, αλλά ισχύει μόνο για υποψήφιους ερευνητές. Μπορείτε να αναζητήσετε πληροφορίες στην ιστοσελίδα:http://www.sbf.admin.ch/…/eskas_laender/Griechenland_en.html καθώς και η λίστα των απαραίτητων δικαιολογητικών βρίσκεται στον παρακάτω ιστότοπο.: http://www.sbf.admin.ch/…/eskas_…/Documents_2012-2013_en.pdf. Οι αιτήσεις για υποτροφίες γίνονται συνήθως τον μήνα Οκτώβριο ή Νοέμβριο. Τέλος τα ελβετικά πανεπιστήμια συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών, Erasmus.

Visa και ασφάλειαΑπαραίτητη για την διαμονή σας στην Ελβετία είναι η απόκτηση Visa. Για αυτό θα πρέπει να γίνουν αιτήσεις στην ελβετική πρεσβεία στην Ελλάδα (οδός Λασίου 2, Αθήνα τηλέφωνα επικοινωνίας, 210 723 03 64/65/66), καθώς και η απόκτηση ασφάλειας υγείας, που αναγνωρίζεται από το ελβετικό κράτος, εάν πρόκειται να μείνετε για παραπάνω από 3 μήνες.

Χρήσιμα links:
http://www.crus.ch/
http://www.eda.admin.ch/eda/en/home.html
http://www.bag.admin.ch/index.html?lang=en

Πηγή: in.gr

Σχόλια

Exit mobile version