Mετά το πρώτο μας άρθρο-ενθάρρυνση για το ότι μπορείς να κάνεις την αρχή σε μια ξένη γλώσσα μόνος σου, ιδού πως το Ίντερνετ θα σε βοηθήσει σε αυτό!
Ορίστε και το πρώτο άρθρο -αν δεν το έχεις ήδη διαβάσει- και ξεκινάμε!
Ο πρώτος σύμμαχος για να μάθεις ξένες γλώσσες: Το Ίντερνετ
Αυτό που θα σε βοηθήσει να γλιτώσεις χρόνο, χρήμα και αμέτρητους ποδαρόδρομους. Αυτό που θα σε βοηθήσει να εξασκηθείς τόσο στον γραπτό όσο και στον προφορικό λόγο. Αυτό που θα σου χαρίσει αμέτρητες πηγές για να αποκτήσεις εξοικείωση με οποιαδήποτε μορφή λόγου.
Είναι απίστευτο το τι μπορείς να βρεις στο Ίντερνετ για να μάθεις από γραμματική και λεξιλόγιο, μέχρι να φτάσεις να διαβάζεις επιστημονικά άρθρα ή λογοτεχνία, και να μιλάς “από τη γλώσσα του σαλονιού μέχρι τη γλώσσα του λιμανιού”, πάντα με την σωστή προφορά!
Ορίστε λοιπόν, μία-μία, μερικές από τις καλύτερες, πιο εύχρηστες και ανέξοδες μεθόδους που ανακαλύψαμε, προκειμένου να διευκολύνεται ο δύσκολος αγώνας μας να μάθουμε από το μηδέν μια ξένη γλώσσα:
Ιστοσελίδες με δωρεάν μαθήματα/συμβουλές για μεγάλο αριθμό γλωσσών:
- Livemocha.com: προσφέρει μαθήματα για ένα ευρύ φάσμα ξένων γλωσσών, με την διαφορά πως δεν πληρώνεις σε χρήμα, αλλά σε βοήθεια. Ο ένας δηλαδή βοηθά τον άλλον και μαζεύει πόντους, τους οποίους εξαργυρώνει σε μαθήματα της αρεσκείας του. Η εγγραφή σου στην ιστοσελίδα θα σου εξασφαλίσει ένα σεβαστό ποσό πόντων, για “να μπεις στο παιχνίδι.”
- OpenCulture.com : διαθέτει ξεχωριστό section για εκμάθηση ξένων γλωσσών, με παραπομπές σε σχετικά sites και άρθρα με μαθήματα και συμβουλές, αλλά και audible, downloadable e-books για εξάσκηση. Πολλά. Πάρα πολλά!
- Busuu.com: μια ιστοσελίδα χρήσιμη περισσότερο για το πρακτικό κομμάτι, που σε βοηθάει να μάθεις τη γλώσσα περισσότερο μέσα από φράσεις και διαλόγους. Προσφέρει μαθήματα για 12 ξένες γλώσσες, μεταξύ των οποίων Πολωνικά και Ιαπωνικά. Σίγουρα δεν μπορείς να χτίσεις τη βάση σου μέσα από αυτό το site, αλλά είναι πολύ καλό για να εξασκήσεις τις ήδη αποκτηθείσες γνώσεις, να διορθώσεις την προφορά σου, και να βρεις native speakers για το προφορικό κομμάτι-γιατί ποιος μπορεί να σου μάθει καλύτερα μια γλώσσα και να σου διορθώσει όλες τις λεπτομέρειες από κάποιον ντόπιο;
- Coursera.com: το Coursera προσφέρει μαθήματα για πολλά γνωστικά πεδία, από τις τέχνες μέχρι τα οικονομικά. Ανάμεσα σε αυτά, μπορείς να αναζητήσεις και μαθήματα για ξένες γλώσσες. Δεν εξειδικεύεται σε αυτές, αλλά όλα τα διαδικτυακά μαθήματα που παραδίδονται στο site είναι πολύ προσεγμένα, οργανωμένα και εύκολα στην κατανόηση. Το ίδιο ισχύει λοιπόν και για τα μαθήματα ξένων γλωσσών που παραδίδει κατά καιρούς. Αναζητήστε λοιπόν, μαθήματα στη γλώσσα που έχετε ξεκινήσει να μάθετε, και αν υπάρχουν διαθέσιμα την εποχή της αναζήτησης, εγγραφείτε οπωσδήποτε. Δεν θα χάσετε!
- Duolingo: παιχνιδιάρικη ιστοσελίδα, φανταστική για τα πρώτα βήματα, επίσης προσφέρει δυνατότητα εμβάθυνσης στην γλώσσα, γιατί μπορείς να βρεις και εκεί native speakers. Επίσης, εκεί θα βρεις συνδέσμους με άρθρα από το Ίντερνετ για να διαβάσεις, αλλά και να μεταφράσεις, επιλέγοντας εσύ το επίπεδο δυσκολίας. Μπαίνοντας στο site μπορείς, προτού ξεκινήσεις, να κάνεις το placement test, για να δεις πού βρίσκεσαι και από πού πρέπει να ξεκινήσεις.
- Babbel.com : ένα ακόμη εξαιρετικά οργανωμένο site, με το οποίο μπορείς πράγματι να ξεκινήσεις από το μηδέν, ή να συνεχίσεις από το στάδιο στο οποίο ήδη βρίσκεσαι και να τελειοποιήσεις τις γνώσεις σου! Μέσα από αυτό θα μάθεις και λεξιλόγιο και γραμματική και προφορά και τα πάντα!
- Meet-up.com: δεν πρόκειται για ένα site σχετικό με τις ξένες γλώσσες, αλλά ένα site όπου “…γείτονες συγκεντρώνονται για να μάθουν κάτι, να κάνουν κάτι, να μοιραστούν κάτι μαζί.” Και εκεί μπορείς να βρεις native speakers! Επί τη ευκαιρία, μπορείς να βρεις και ομάδες που αφορούν τα αγαπημένα σου χόμπι!
- LIbriVox: επίσης δεν εξειδικεύεται στις ξένες γλώσσες, αλλά μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμο για την προσπάθειά σου. Προσφέρει αμέτρητα βιβλία σε πάρα πολλές γλώσσες, σε γραπτή και ακουστική έκδοση, ώστε να εξασκήσεις την ικανότητά σου να ακούς και να αντιλαμβάνεσαι τι είναι αυτό που ακούς και πώς γράφεται, έχοντας μπροστά σου ταυτόχρονα το κείμενο. Σου δίνεται μάλιστα η ευκαιρία, να ανεβάζεις το επίπεδο μόνος σου, διαλέγοντας πρώτα να διαβάσεις ένα μικρό και εύκολο βιβλίο και προχωρώντας σιγά-σιγά σε κάτι πιο δύσκολο.
Ιστοσελίδες με διαδικτυακά μαθήματα, με σχετικά χαμηλό κόστος:
- Udemy: η εισφορά είναι πράγματι αρκετά μικρή και τα μαθήματα εξαιρετικά!
- RosettaStone: βασικά προσφέρει λογισμικό εκμάθησης ξένων γλωσσών. Δεν το έχω χρησιμοποιήσει αλλά υπάρχει η δυνατότητα για free trial. Why not?
- Pimsleur: και το pimsleur είναι ιστοσελίδα που προσφέρει λογισμικό εκμάθησης, το οποίο στα σχετικά forums αποσπά, πολύ καλά σχόλια από τους χρήστες.
Ο δεύτερος σύμμαχος: δωρεάν λογισμικό και υλικό (εντάξει, και πάλι από το Ίντερνετ)
Podcasts: όλοι έχουμε ακούσει για τα podcasts. Σίγουρα δεν είμαι η αρμόδια να εξηγήσω τι ακριβώς είναι και πώς λειτουργούν (μπορείτε να πάρετε μερικές πληροφορίες εδω). Με λίγα λόγια τα podcasts σου δίνουν την δυνατότητα να δημιουργήσεις και να ακούσεις αποκλειστικά ό,τι ανταποκρίνεται στα ενδιαφέροντά σου: κάτι σαν ραδιόφωνο όπου εσύ διαλέγεις τις εκπομπές. Τα περισσότερα podcasts είναι δωρεάν, και θα βρεις και εκεί μεθόδους εκμάθησης ξένης γλώσσας, ή audible e-books. Πάρα πολύ χρήσιμα και ενδιαφέροντα.
Anki: το Anki είναι ένα μικρό προγραμματάκι που μπορείς να κατεβάσεις δωρεάν, το οποίο έχει δημιουργηθεί με σκοπό να διευκολύνει την απομνημόνευση, όταν σκοπός σου είναι να μάθεις κάτι ογκώδες και δύσκολο. Για αυτό είναι ένας τέλειος σύμμαχος στην προσπάθειά σου να αποστηθίσεις δύσκολο και ατέλειωτο λεξιλόγιο. Λειτουργεί με flashcards τα οποία κατεβάζεις από το site του και μπορείς κατόπιν να επεξεργαστείς και να εμπλουτίσεις. Κατεβάστε το εδώ.
Όπως διαπιστώνετε και μόνοι σας, από τα όσα εκτέθηκαν μέχρι τώρα, θεωρώ πολύ βασικό, όταν πρόκειται να μπεις στην δύσκολη διαδικασία να μάθεις μια γλώσσα μόνος, να έχεις στο νου σου, ότι η συμβατική μέθοδος, δηλαδή αυτή που θα ακολουθούσαμε αν πηγαίναμε σε ένα φροντιστήριο δεν είναι η πιο αποτελεσματική. Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε για να πετύχουμε είναι η τριβή με τη γλώσσα: να μιλάς με ανθρώπους που την κατέχουν καλά, να γράφεις, να διαβάζεις δύσκολα κείμενα, να μπεις στη διαδικασία να μεταφράσεις. Μόνο έτσι θα την κατακτήσεις σε βάθος, θα επιτύχεις αν έχεις σκοπό να δώσεις εξετάσεις και θα καταφέρεις να διατηρήσεις αμείωτο το ενδιαφέρον σου ώστε να μην τα παρατήσεις.
Εν τούτοις, τα βιβλία είναι πάντοτε χρήσιμα. Δεν γίνεται να μην έχεις μια καλή γραμματική, ένα καλό λεξικό, βιβλιαράκια με ρήματα και εκφράσεις, ασκησιολόγια και τεστ.
Με μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας (Πανεπιστημίου, Ακαδημίας, Ιπποκράτους και περίχωρα) θα βρεις αμέτρητα ξενόγλωσσα βιβλιοπωλεία. Μην διστάσεις να ψάξεις λεπτομερώς, να ζητήσεις βοήθεια από τον βιβλιοπώλη, να του μιλήσεις για τη διαδικασία στην οποία έχεις μπει, ώστε να σου προσφέρει ό,τι καλύτερο έχει.
Η συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα!
Υπάρχουν επίσης αμέτρητες βιβλιοθήκες, εάν δεν θέλεις να ξοδέψεις καθόλου χρήματα, όπου μπορείς να πηγαίνεις με τα τετράδιά σου και να διαβάζεις, όπως η Βιβλιοθήκη του Γαλλικού Ινστιτούτου, οι αντίστοιχες βιβλιοθήκες της Γαλλικής, Αγγλικής κ.ο.κ. Φιλολογίας στην Πανεπιστημιούπολη. Δεν είναι κακή ιδέα να πηγαίνεις εκεί 2 -3 φορές την εβδομάδα. Θα έχεις την ησυχία σου και θα βάλεις και τον εαυτό σου σε ένα πρόγραμμα.
Τέλος, υπάρχουν πάντα οι μεγάλες ιστοσελίδες ( αχ, άτιμο Ίντερνετ) που μπορείς να βρεις τα βιβλία σε πάρα πολύ καλές τιμές.
Οι πηγές είναι πολλές, σίγουρα θα υπάρχουν και άλλες που δεν καταφέραμε να ξετρυπώσουμε. Είστε ελεύθεροι να τις αναφέρετε στα σχόλια, για να διαφωτιστούμε περισσότερο όλοι. Όμως νομίζω ότι με λίγο κέφι, διάθεση να περιηγηθείτε σε αυτές τις ιστοσελίδες και λίγη υπομονή μέχρι να βρείτε ποια σας ταιριάζει και ποια μέθοδος ανταποκρίνεται καλύτερα στο δικό σας μυαλό, μπορείτε να κάνετε θαύματα μόνοι σας-και να περάσετε και καλά! Φανταστείτε, στην αναζήτηση ενός native speaker για εξάσκηση να καταλήξετε εν τέλει να έχετε έναν καινούργιο φίλο – και φυσικά σύμμαχο, στην προσπάθειά σας!
Η κεντρική ιδέα δόθηκε – βλέπετε και μόνοι σας τι κυκλοφορεί στον κυβερνοχώρο. 🙂 Το Frapress όμως θα σας καταπλήξει και άλλο! Θα ακολουθήσουν τα επόμενα κομμάτια του αφιερώματός μας – κατευθυντήριες γραμμές για κάθε γλώσσα ξεχωριστά – και η γκάμα των γλωσσών στις οποίες θα αναφερθούμε θα είναι μεγάλη, από Αγγλικά και Γαλλικά μέχρι Αραβικά, Ρωσικά και Ιαπωνικά. Ετοιμαστείτε!