Site icon Frapress

Ιστοσελίδες με δωρεάν παρτιτούρες

Αντί να δίνεις μια περιουσία για βιβλία μουσικής, ιδού κάποιες ιστοσελίδες με δωρεάν παρτιτούρες που σίγουρα θα σε διευκολύνουν

Ιστοσελίδες με δωρεάν e-books πάνω-κάτω όλοι γνωρίζουμε κάμποσες, και βιβλιοθήκες στην Αθήνα, δόξα τω Θεώ, υπάρχουν πολλές, για όλα τα πεδία ενδιαφερόντων. Τι γίνεται όμως με τις παρτιτούρες και τα βιβλία μουσικής, που κοστίζουν μάλιστα μια περιουσία στα βιβλιοπωλεία; Πού μπορούμε να βρούμε παρτιτούρες από αξιόπιστες εκδόσεις, να επιλέξουμε αυτές που χρειαζόμαστε, να τις αποθηκεύσουμε στον υπολογιστή μας ή να τις τυπώσουμε με ελάχιστο κόστος;

Οι λύσεις – οι πιο αποτελεσματικές που έχω βρει ως τώρα τουλάχιστον- είναι δύο.

Μπορεί το υλικό που προσφέρεται να μην καλύπτει όλα τα είδη μουσικής, όλα τα μουσικά όργανα, όλες τις εποχές – τίθενται άλλωστε και θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας- και, τέλος πάντων, όλα τα γούστα και τις ανάγκες, αλλά οπωσδήποτε πρόκειται για μεγάλη διευκόλυνση, ειδικά εάν κάποιος ασχολείται με κλασικές μουσικές σπουδές και δυσκολεύεται να αγοράζει τις απαιτούμενες παρτιτούρες.

Η πρώτη λύση, διαδικτυακή, είναι η ιστοσελίδα International Music Score Library Project (IMSLP) ή αλλιώς Petrucci Music Library, προς τιμήν του Ottaviano Petrucci, Ιταλού εκδότη που λέγεται πως εξέδωσε την πρώτη παρτιτούρα, τυπωμένη με μηχανική εκτύπωση. Η ακριβής ημερομηνία πρώτης έκδοσης να παραμένει άγνωστη, αλλά τοποθετείται συμβολικά στις 15 Μαΐου του 1501.

Η IMSLP λειτουργεί από τον Φεβρουάριο του 2006. Πρόκειται για ένα εγχείρημα με σκοπό την δημιουργία εικονικής βιβλιοθήκης με παρτιτούρες κοινού κτήματος, κατά τη διατύπωση της Wikipedia. Από την έναρξη της λειτουργίας της μέχρι σήμερα, έχουν φορτωθεί περίπου 295.000 παρτιτούρες από 11.949 συνθέτες, και γύρω στις 32.000 ηχογραφήσεις από 314 εκτελεστές. Οι συλλογές της ψηφιακής αυτής μουσικής βιβλιοθήκης αποτελούνται κυρίως από σκαναρισμένα αντίτυπα παλιών μουσικών εκδόσεων πάνω στις οποίες κανείς δεν έχει πλέον πνευματικά δικαιώματα, πρόκειται δηλαδή για μια ιστοσελίδα που διανέμει το δωρεάν υλικό της νόμιμα.

Εκτός από την προσφορά ψηφιακού αρχείου, το IMSLP προσφέρεται και σαν μουσικολογική εγκυκλοπαίδεια, αφού μπορούν να επιφορτωθούν πολλαπλές και ιστορικές εκδόσεις μιας σύνθεσης, συνοδευόμενες από μουσικολογικές αναλύσεις και ιστορικά σχόλια.

Μια αναζήτηση θα σας πείσει!

Η δεύτερη λύση δίνεται από την βιβλιοθήκη του Μέγαρου Μουσικής (Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος Λίλιαν Βουδούρη), η οποία βέβαια, επίσης χρησιμοποιεί την IMSLP ή ενδέχεται να σας παραπέμψει εκεί, εάν αναζητήσετε κάποια παρτιτούρα από τους βιβλιοθηκονόμους της.

Παράλληλα όμως διαθέτει και μια τεράστια, χειροπιαστή συλλογή με τόμους παρτιτούρων, από τους οποίους όμως έχετε δικαίωμα να τυπώσετε έναν συγκεκριμένο αριθμό σελίδων αλλά για να αποκτήσετε αυτό το δικαίωμα πρέπει να γίνετε/είστε μέλη της βιβλιοθήκης. Οι συλλογές περιέχουν έργα της δυτικής μουσικής, αλλά όχι απαραίτητα μόνο κλασικά. Για παράδειγμα, υπάρχει και συλλογή έργων του Θεοδωράκη και του Χατζιδάκι για πιάνο.

Γενικά, πρόκειται για μια βιβλιοθήκη που θα λατρέψετε και για το περιβάλλον της και για τις παροχές της. Αξίζει μάλιστα να αναφέρω, πως εάν παίζετε πιάνο, με το που τυπώσετε την παρτιτούρα σας – κάτι που επίσης θα το κάνετε μέσα στην βιβλιοθήκη-μπορείτε αμέσως να ξεκινήσετε τη μελέτη, αφού υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος και ηχομονωμένος χώρος με πιάνο ακριβώς για αυτόν τον σκοπό. Μόνο που θα πρέπει να έχετε κλείσει την αίθουσα από πριν, γιατί υπάρχει πάντα η πιθανότητα να μην είναι διαθέσιμη.

 

 

Σχόλια

Exit mobile version