Site icon Frapress

Ταινίες που ξεχώρισαν και για τη μουσική τους

Όταν η μουσική γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι μιας ταινίας…

Ορισμένες σκηνές απλά φαίνονται αδιάφορες χωρίς το συγκεκριμένο τραγούδι που επιλέχθηκε να ακούγεται κατά την διάρκειά τους και αναπόφευκτα το συγκεκριμένο κομμάτι από κει και πέρα φέρνει ασυνείδητα στο νου μας την εκάστοτε σκηνή.

Τα σωστά τραγούδια μπορούν να απογειώσουν μια ταινία, να συνδράμουν στην πρόκληση των συναισθημάτων στα οποία αποβλέπει ο σκηνοθέτης και να οδηγήσουν σε ένα πολύ καλύτερο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.

Παρακάτω λοιπόν ακολουθούν παραδείγματα ταινιών που σημαντικό μέρος της επιτυχίας τους οφείλεται στην επιλογή της μουσικής. Ταινίες που μας παρακίνησαν να ψάξουμε τα τραγούδια τους ή που ακόμα κι αν τα ξέραμε το άκουσμα τους στην καταλληλότερη στιγμή μας έκαναν να τα αγαπήσουμε ακόμα περισσότερο.

1)Searching for Sugar Man(2012)

Ένα μουσικό ντοκιμαντέρ για την αληθινή ιστορία του Sixto Rodriguez,ενός “ξεχασμένου” καλλιτέχνη της δεκαετίας του 70. Η λειτουργία της μουσικής βιομηχανίας καθώς και οι παράγοντες που επιδρούν στη φήμη και την επιτυχημένη καριέρα ενός μουσικού αποτυπώνονται μέσα από την αφήγηση μιας πρωτότυπης και ταυτόχρονα συγκινητικής ιστορίας που ξεδιπλώνεται στα μάτια του θεατή με τη μορφή συνεντεύξεων και εξομολογήσεων.

Η ταινία είναι προφανώς επενδεδυμένη με τραγούδια από τα δύο studio album του ίδιου του Rodriguez, τα οποία μέσω αυτής βρίσκουν την αναγνώριση που τους αξίζει. Ακόμα κι αν δεν σκοπεύετε να τη δείτε ακούστε αυτά :

2)Once(2006)

Μια δραματική, ρομαντική ιστορία ενός πλανόδιου μουσικού και μιας κοπέλας που εγκατέλειψε την πατρίδα της και ήρθε να εγκατασταθεί στο Δουβλίνο. Η σχέση τους αναπτύσσεται μέσα από την μουσική που συνθέτουν και τελικά ηχογραφούν.

Τα περισσότερα τραγούδια είναι γραμμένα και εκτελεσμένα από τους δύο πρωταγωνιστές. Το ταίριασμα των φωνών τους σε συνδυασμό με την ατμοσφαιρικότητα που δημιουργεί το πιάνο οδηγούν σε ένα πολύ όμορφο μουσικό αποτέλεσμα που κατά τη διάρκεια της ταινίας σε γοητεύει.

3)Into the Wild(2007)

“Happiness is only real when shared”

Η ιστορία ενός νέου  που αποφασίζει να απαρνηθεί τον πολιτισμό και την πετυχημένη μέχρι τώρα ζωή του για να ζήσει απομακρυσμένος απ’ όλους στην άγρια φύση. Ξεκινάει λοιπόν ένα ταξίδι μέχρι την Αλάσκα κατά τη διάρκεια του οποίου γνωρίζει όχι μόνο πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό.

Το soundtrack της ταινίας υπογράφει ο Eddie Vedder. Γνωστός από τους Pearl Jam ,με αρκετή εμπειρία και στη σύνθεση soundtrack ,ο ερμηνευτής ,κιθαρίστας και τραγουδοποιός κατάφερε να συνθέσει ένα κράμα folk και rock n roll μουσικής για την οποία μάλιστα κέρδισε και Χρυσή Σφαίρα και βραβείο Grammy. Όπως δήλωσε ο ίδιος το να γράφει μουσική βασισμένος σε μια αφήγηση διευκολύνει την δουλειά του αφού έχει έτοιμη την ιστορία και τις σκηνές και άρα λιγότερες επιλογές.

4)Take this Waltz(2011)

Μια ταινία για το δίλημμα ανάμεσα σε μία σταθερή και δοκιμασμένη συζυγική σχέση και έναν καινούριο, απρόσμενο έρωτα. Αξίζει να τα διαλύσει κανείς όλα για έναν ενθουσιασμό που δεν ξέρει πως μπορεί να εξελιχθεί; Κι από την άλλη όταν έχεις φτάσει στο σημείο να θες κάποιον άλλον και όχι τον άνδρα σου μήπως αξίζει να το τελειώσεις έτσι κι αλλιώς;

Μια ταινία που σε όλη της τη διάρκεια είναι επενδεδυμένη με κομμάτια που σε ωθούν να τα αναζητήσεις. Χωρίς να προέρχονται από αποκλειστικά έναν καλλιτέχνη ,τα τραγούδια που επέλεξε ο σκηνοθέτης συνδυάζονται άψογα με τις ψυχολογικές μεταπτώσεις των χαρακτήρων και τις εναλλαγές των σκηνών του.

5)Juno(2007)

Κάτι σαν το “Sixteen and pregnant” σε πολύ πολύ … πολύ καλύτερη εκδοχή. Όταν η 16χρονη Juno μένει έγκυος έρχεται αντιμέτωπη με όλες τις επιλογές που μπορεί να έχει μια έφηβη σε τέτοια κατάσταση. Μια τρυφερή ταινία για τις εφηβικές σχέσεις που πραγματεύεται όλα τα εύλογα θέματα που μπορούν να προκύψουν γύρω από μια “ανεπιθύμητη” εγκυμοσύνη.

Το ευχάριστο, τρυφερό και αισιόδοξο κλίμα της ταινίας δημιουργείται κυρίως από τους μουσικές επιλογές που συνοδεύουν πολλές απ΄ τις σκηνές. Χαλαρή κιθάρα και γλυκές ερμηνείες δίνουν έναν κάπως ανάλαφρο και παιχνιδιάρικο τόνο στην κάπως “άβολη” κατάσταση που αφηγείται η ταινία.

6)500 days of Summer(2009)

Όταν ο Tom ερωτεύεται τη Summer όλα είναι η ιδανικά για εκείνον. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για αυτήν. Τι συμβαίνει λοιπόν όταν ο ένας βρίσκεται σε μια ψευδαίσθηση ευτυχίας και ο άλλος απλώς περνάει τον χρόνο του μέχρι να βρεθεί κάτι άλλο; Στην ταινία οι μέρες δεν περιγράφονται με χρονολογική σειρά.

Smiths, Regina Spector, Temper trap, Black lips, Mumm Ra είναι μόνο μερικοί απ΄τους μουσικούς τραγούδια των οποίων ακούγονται στην συγκεκριμένη ταινία.

7) Μr Nobody(2009)

“I don’t know the future , therefore I cannot make a decision. Now that I know the future I still cannot make one”!

Ο σήμερα 118 χρονών Nemo κάνει μια αναδρομή της ζωής του σε έναν δημοσιογράφο. Επιλέγει να εστιάσει σε 3 διαφορετικές ηλικίες : αυτή των 9,των 16 και των 34 ετών. Τα γεγονότα της ζωής του περιγράφονται με τις διαφορετικές τροπές που θα έπαιρναν ανάλογα με τις εκάστοτε αποφάσεις του ήρωα. Μια ταινία για τις επιλογές που κάνουμε κάθε μέρα στη ζωή μας, για το πώς αυτές μας επηρεάζουν και για το πώς θα ήταν η ζωή μας αν κάναμε τις αντίθετες επιλογές.

Όσο ενδιαφέρον είναι το θέμα της συγκεκριμένης ταινίας άλλο τόσο ενδιαφέρουσες είναι και οι μουσικές επενδύσεις των σκηνών. Για άλλη μια φορά έχουμε μια μεγάλη ποικιλία μουσικών ειδών και κομματιών τα οποία συνεισφέρουν σημαντικά στο συνολικό θετικότατο αποτέλεσμα της ταινίας.

 

8)A lot like love(2005)

Μια ευχάριστη ρομαντική κομεντί που αφηγείται την σχέση της Emily και του Oliver μέσα σε διάστημα 7 χρόνων. Αν και πραγματεύεται ένα θα έλεγε κανείς «κλισέ» θέμα, το πώς μια φιλική σχέση με το πέρασμα του χρόνου μπορεί να εξελιχθεί σε ερωτική, αποτελεί μία από τις πιο πετυχημένες ταινίες του είδους.

Βασικό στοιχείο που συντέλεσε στην επιτυχία της είναι πέρα από την επιλογή των πρωταγωνιστών και η επιλογή των μουσικών κομματιών που “ντυνουν” τις σκηνές. Bon Jovi,  Eagle Eye Cherry, The Cure, Hooverphonic είναι μόνο μερικοί από τους καλλιτέχνες τραγούδια των οποίων ακούγονται κατά τη διάρκεια της ταινίας. Όπως καταλάβατε η λίστα και γι’ αυτήν την ταινία θα είναι μεγάλη.

9)Yves Saint Laurent(2014)

Η ταινία-βιογραφία του διάσημου Γάλλου σχεδιαστή μόδας. Η σχέση με την οικογένειά του, το ξεκίνημα της καριέρας του και η σχέση που σημάδεψε τη ζωή του. Κι όλα αυτά υπό τις εξαιρετικά ατμοσφαιρικές και  μελαγχολικές μελωδίες του Λιβανέζου τρομπετίστα και μουσικοσυνθέτη Ibrahim Maalouf.

10)Φτηνά Τσιγάρα (2000)

Και για το τέλος άφησα μια ελληνική ταινία, την ταινία του Ρένου Χαραλαμπίδη με συμπρωταγωνίστρια την Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, “Φτηνά Τσιγάρα”. Γυρισμένη στο κέντρο της Αθήνας με φόντο την Ακρόπολη περιγράφει την γνωριμία μιας νέας στυλίστριας με όρεξη για ζωή και ενός 30χρονου άνδρα ο οποίος απλά επιβιώνει.

Αν και δεν την προτείνω ανεπιφύλακτα αλλά μόνο με δική σας ευθύνη (δεν ήταν κακή σε καμία περίπτωση και η μιάμιση ώρα πέρασε αρκετά γρήγορα) , η μουσική που έχει επιλεχθεί είναι αναμφισβήτητα το καλύτερο στοιχείο της. Τα τραγούδια της Έλλης Πασπαλά σε μεταφέρουν σε μιαν άλλη εποχή.

 

“Music and cinema fit together naturally. Because there’s a kind of intrinsic musicality to the way moving images work when they’re put together. It’s been said that cinema and music are very close as art forms, and I think that’s true.” – Martin Scorsese.

(Ps.Περισσότερες ταινίες και soundtrack μπορείς να δεις και εδώ)

Σχόλια

Exit mobile version