Site icon Frapress

Μαρί Κόλβιν: Η δημοσιογράφος που πολέμησε για την αλήθεια.

Πού μπορείς να φτάσεις για την αλήθεια;  Η πολεμική ανταποκρίτρια, Μαρί  Κόλβιν έδωσε τη δική της απάντηση μέσα από την ιστορία ζωής της.

«Πολλοί από εσάς θα αναρωτιέστε, αξίζει το κόστος σε ζωές, πόνο, απώλειες; Η απάντησή μου τότε και τώρα είναι ότι ναι, αξίζει. Αποστολή μας είναι να περιγράφουμε τον πόλεμο χωρίς προκαταλήψεις».

Αυτά είναι τα λόγια της Μαρί Κόλβιν, διακεκριμένης δημοσιογράφου που έχασε τη ζωή της στην πρώτη γραμμή του πολέμου. Γεννημένη στην Αστόρια της Νέας Υόρκης, σπούδασε ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο Γέιλ, ωστόσο σύντομα την κέρδισε η δημοσιογραφία.

To 1985 ξεκίνησε την καριέρα της ως πολεμική ανταποκρίτρια των Sunday Times. Η ίδια κάλυψε ένοπλες συρράξεις σε Τσετσενία, Κόσοβο, Σιέρα Λεόνε και Σρι Λάνκα μεταξύ άλλων. Τα ρεπορτάζ της ήταν ειδομένα από την οπτική του άμαχου πληθυσμού, αποτελώντας ένα ισχυρό αντιπολεμικό μήνυμα. Δεν ήταν λίγες οι φορές που η Κόλβιν βρέθηκε κυριολεκτικά στην καρδιά των γεγονότων, ρισκάροντας τη ζωή της.

Το 2001, τραυματίστηκε σοβαρά από ρουκέτα στη Σρι Λάνκα και έχασε το ένα της μάτι. Ωστόσο, το γεγονός αυτό δεν την εμπόδισε να συνεχίσει να ταξιδεύει σε εμπόλεμες ζώνες καλύπτοντας τα γεγονότα με απαράμιλλο θάρρος και αποφασιστικότητα. «Αυτή είναι η δουλειά μας, αυτή κάνουμε», τόνιζε.

Η δυναμική δημοσιογράφος  είχε τιμηθεί με το βραβείο «Θάρρος στη Δημοσιογραφία» για την κάλυψη των πολέμων στην Τσετσενία και το Κοσσυφοπέδιο ενώ είχε αναδειχτεί τρεις φορές δημοσιογράφος της χρονιάς στα Βρετανικά Βραβεία Τύπου.

Η αποστολή στη Χομς της Συρίας, όπου κάλυπτε τις διαδηλώσεις ενάντια στην κυβέρνηση Ασάντ έμελλε να είναι η τελευταία της. Η αρχισυντάκτρια της την πίεζε  για μέρες να αποχωρήσει καθώς  η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα έκρυθμη στην περιοχή. Ωστόσο, εκείνη παρέμενε πεισματικά στο πεδίο των μαχών. Ήθελε να ολοκληρώσει την αποστολή της.

«Θα συνεχίσω να προσπαθώ να στέλνω τις πληροφορίες προς τα έξω», είχε δηλώσει σε συνέντευξη της στο CNN λίγες ώρες πριν χάσει τη ζωή της. Μέχρι τελευταία στιγμή, η ίδια βρισκόταν στην πρώτη γραμμή σε ένα  αυτοσχέδιο κέντρο τύπου μαζί με άλλους δημοσιογράφους  προσπαθώντας να ολοκληρώσει ένα σημαντικό άρθρο. Τελικά,το ρεπορτάζ  της δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Στις 22 Φεβρουαρίου 2012, η Μαρί Κόλβιν σκοτώθηκε ύστερα από βομβαρδισμούς των συριακών δυνάμεων. Το νήμα της ζωής της κόπηκε απότομα σε ηλικία 56 ετών, βυθίζοντας σε θλίψη τη διεθνή δημοσιογραφική κοινότητα.

Πέντε χρόνια μετά, η οικογένεια της κατέθεσε μήνυση σε βάρος του καθεστώτος Ασάντ στο δικαστήριο της Ουάσινγκτον, ισχυριζόμενη ότι ο θάνατος δεν ήταν ατύχημα αλλά προμελετημένη επίθεση καθώς είχε στοχοποιηθεί μαζί με άλλους  ξένους ανταποκριτές.

Το 2019, το Αμερικανικό Δικαστήριο έκρινε ένοχη την κυβέρνηση Ασάντ για το θάνατο της Κόλβιν, επιδικάζοντας αποζημίωση 302,5 εκατομμύρια δολάρια. Ήταν η πρώτη φορά που το Συριακό καθεστώς καταδικάστηκε  για έγκλημα πολέμου.

Η ζωή της  μάχιμης  δημοσιογράφου, της «πειρατίνας» με το μαύρο κάλλυμα στο μάτι αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το ντοκιμαντέρ «Under the Wire», και έγινε ταινία με τίτλο «A private War» και πρωταγωνίστρια τη γνωστή ηθοποιό Ρόζαμουντ Πάικ.

 

 

Σχόλια

Exit mobile version