Αν και λίγοι την επιλέγουν, η Λήμνος είναι η καλύτερη επιλογή για αυθεντικές και ήρεμες διακοπές σε ελληνικό νησί
Πέρσι το καλοκαίρι χάρις στη φιλοξενία της αγαπημένης μου φίλης πέρασα σχεδόν δυο βδομάδες στην «Ανεμόεσσα» (ένα από τα πολλά παρατσούκλια της Λήμνου) και μια σκέψη κυριαρχούσε στο μυαλό μου: Γιατί δε πήγα νωρίτερα;!
Ακριβώς στη μέση του Βόρειου Αιγαίου, ανάμεσα στο Άγιο Όρος, τη Σαμοθράκη, τη Λέσβο και την Ίμβρο βρίσκεται το όγδοο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας. Λίγοι το επιλέγουν για διακοπές, ίσως λόγω της απόστασης από τα μεγάλα λιμάνια. Δε μας χαλάει και πολύ αυτό βέβαια, ίσα ίσα που ξεφεύγεις από τη κοσμοσυρροή άλλων νησιών. Αυτό που θα βρει ο επισκέπτης στη Λήμνο είναι ένας τόπος για αυθεντικές διακοπές σε ελληνικό νησί. Ειδικά αν αυτό που ψάχνεις είναι καθαρές παραλίες και ηρεμία, χωρίς όμως να θυσιάσεις επισκέψεις σε αξιοθέατα και καλή διασκέδαση, search no more, φτάσαμε!
Παραλίες
Ξεκινάμε με το μείζον θέμα για καλοκαιράκι, τα μπάνια μας! Με 260 χιλιόμετρα ακτών (4η στην Ελλάδα), οι επιλογές είναι πολλές και για κάθε γούστο, είτε ψάχνετε για μια παραλία γεμάτη κόσμο και beach bars, είτε είστε των water sports, είτε θέλετε κολυμπήσετε κάπου ήσυχα και απομονωμένα.
Εβγάτης
Απέραντη αμμώδης πλατιά και πεντακάθαρη παραλία, οργανωμένη σε κάποια σημεία, ο συνδυασμός της άνεσης και της ησυχίας. Λόγω της έκτασής της προσφέρεται για δραστηριότητες όπως beach volley, τρέξιμο κτλ (χωρίς μάλιστα να ενοχλείς τον διπλανό σου). Η θάλασσα είναι ρηχή και βαθαίνει σιγά σιγά. Είναι προσωπικά η αγαπημένη μου με διαφορά.
Θάνος
Σε περιοχή με τουριστική ανάπτυξη μόλις 4 χλμ από τη Μύρινα, το χαρακτηριστικό της όμορφη παραλίας είναι ο διπλανός λόφος με τα ηφαιστιογενή βράχια. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το ξωκλήσι της Παναγιάς της Κακκαβιώτισσας που είναι χτισμένο μέσα σε σπήλαιο.
Αγ. Γιάννης (Κάσπακας)
Εκτεταμένη παραλία με απότομα βράχια που ορθώνονται στη μία πλευρά της και μοιάζουν με μικρογραφία των Μετεώρων.
Κέρος
Ανάμεσα στα ακρωτήρια Κέρος και Καβαλλάρης βρίσκεται η παραλία Κέρος με ψιλή άμμο και μήκος 4 χιλιόμετρα. Λειτουργούν σχολές wind surfing και kite surfing. Υπάρχει άνετο πάρκινγκ, χώρος για τροχόσπιτα, καντίνες και ξαπλώστρες με ομπρέλες.
Μικρό και Μεγάλο Φαναράκι
Ιδιαίτερα δημοφιλείς στους νέους, οι δύο μικρές παραλίες (50 και 200 μέτρα μήκος αντίστοιχα) απέχουν 4 χλμ από το χωριό Μούδρο. Ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος και λειτουργούν beach bar και στις δύο παραλίες.
Ιστορία και αξιοθέατα
Σε αυτό το κομμάτι ίσως φλυαρήσω λιγουλάκι, αλλά τι να κάνουμε που η Λήμνος έχει πίσω της 4.000 χρόνια ιστορίας; Οι πρώτοι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν στο νησί τουλάχιστον από τον 8ο αιώνα π.Χ., και εκτός από αγρότες και ναυτικοί ήταν και εξαιρετικοί μεταλλουργοί. Έτσι η μυθολογία λέει ότι όταν ο Δίας εκσφενδόνισε από τον Όλυμπο τον Ήφαιστο, αυτός έπεσε στη Λήμνο. Οι κάτοικοι τον φρόντισαν και αυτός για αντάλλαγμα τους δίδαξε πώς να επεξεργάζονται τα μέταλλα και έστησε εργαστήριο στο ηφαίστειο Μόσυχλος της Λήμνου.
Αλλά και ένας ακόμα θεός, ο Διόνυσος, έχει συνδεθεί με τη Λήμνο, λόγω της αμπελοκαλλιέργειας. Σύμφωνα με τον μύθο, ένας στρατηγός της Κρήτης, ο Θόαντας, γιος του Διονύσου και της Αριάδνης, κατέλαβε το νησί και δίδαξε στους Λήμνιους την καλλιέργεια του αμπελιού. Παντρεύτηκε τη κόρη του βασιλιά της Ιωλκού, τη Μύρινα, στην οποία χρωστάει και την ονομασία της η πρωτεύουσα του νησιού.
Η θέση της Λήμνου είναι αρκετά μοναδική, αφού λειτουργούσε ως ενδιάμεσος σταθμός στο δρόμο προς τον τη Μαύρη Θάλασσα και τη μυθική Κολχίδα με αποτέλεσμα το νησί να αναπτυχθεί σημαντικά ενώ αυτοί οι δρόμοι ήταν σε χρήση. Το νησί και οι κάτοικοί του αναφέρονται και στις πηγές που περιγράφουν την Αργοναυτική εκστρατεία και τον Τρωικό πόλεμο.
Το κάστρο
Δεσπόζει δίπλα στη πρωτεύουσα και πρόκειται για το μεγαλύτερο σε έκταση οχυρό του Αιγαίου αφού καλύπτει μια έκταση 144 στρεμμάτων. Είναι κτισμένο πάνω σε μια αρχαία ακρόπολη και έχει τμήματα φτιαγμένα από Βυζαντινούς, Βενετούς και Τούρκους. Λόγω της θέσης του έχει πολιορκηθεί και έχει υποστεί ζημιές πολλές φορές ανά τους αιώνες και μόλις το 1991 η αρχαιολογική υπηρεσία έκανε εργασίες συντήρησης και το Κάστρο έγινε επισκέψιμο με ασφάλεια. Ανάμεσα στα χαλάσματα ζουν αρκετά αγριοκάτσικα και λίγα ελάφια. (!)
Αμμοθίνες: Η έρημος της Λήμνου
Ξέρετε αυτή τη διαφήμιση που λέει “Meet the world in Greece”; Ε, στη Λήμνο υπάρχει η ελληνική Σαχάρα. Είναι ένα άκρως ασυνήθιστο τοπίο, όπου ένας τεράστιος χώρος (περίπου 70 στρέμματα) με λόφους από χρυσή άμμο βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από τη θάλασσα και συγκεκριμένα τη παραλία Γομάτι. Οι αμμοθίνες δημιουργούνται όταν οι ισχυροί άνεμοι μεταφέρουν την άμμο από την παραλία στις παράκτιες περιοχές. Άμα τις επισκεφτείτε πάρτε τα μέτρα σας, σαν να πηγαίνατε στη πραγματική Σαχάρα.
Η αρχαία πόλη Πολιόχνη
Στην ανατολική ακτή της Λήμνου βρίσκεται ο προιστορικός οικισμός της Πολιόχνης που υπήρξε ένα από τα μεγάλα πρωτοαστικά κέντρα της πρώιμης εποχής του Χαλκού και γνώρισε άνθηση χάρις στη διακίνηση εμπορίου με τα νησιά του Αιγαίου, τα μικρασιατικά παράλια και τις ακτές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Σήμερα θεωρείται η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης με πρώιμη μορφή κοινωνικής και αστικής οργάνωσης. Στον εντυπωσιακό αρχαιολογικό χώρο με την υπέροχη θέα θα δείτε λιθόστρωτους δρόμους με αποχετευτικό σύστημα, μέγαρα και λιθόκτιστες οικίες, τείχη, πλατείες και δημόσια κτήρια.
Η είσοδος στον χώρο και στο διπλανό μουσείο είναι ελεύθερη. Ώρες λειτουργίας 08:00 με 15:00, Δευτέρα κλειστά.
Καβείριο ή Ιερό των Καβείρων
Στον αρχαιολογικό χώρο που βρίσκεται στη βορειοανατολική Λήμνο υπάρχει το ιερό της λατρείας των Καβείρων. Οι Καβείροι είναι σύμφωνα με τον μύθο τα παιδιά που απέκτησε ο Ήφαιστος με τη νύμφη Καβειρώ. Η λατρεία τους ήταν μυστηριακή και επεκτάθηκε στη Σαμοθράκη και αλλού. Κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού όσοι επισκεφτούν το χώρο θα απολαύσουν ιδιαίτερα το τοπίο και αν είναι τολμηροί και τη θάλασσα, αφού μπορούν να κατέβουν τα βράχια και να κάνουν μια βουτιά στη μυθική Σπηλιά του Φιλοκτήτη, του ομηρικού ήρωα.
Η είσοδος στον χώρο είναι ελεύθερη. Ώρες λειτουργίας 08:00 με 15:00, Δευτέρα κλειστά.
Ηφαιστία
Στην αρχαία Λήμνος, η Ηφαιστία ήταν η πρωτεύουσα της χώρας των Πελασγών και λειτουργούσε ως μια σύνθετη πόλη από το 1000 π.Χ. εώς και το 1200 μ.Χ. οι ανασκαφές έχουν αποκαλύψει λουτρά, ανάκτορα, ένα ιερό του 6ου π.Χ. αιώνα αφιερωμένο στη Θεά Άρτεμη, μία πλούσια νεκρόπολις, χριστινικές εκκλησίες και το ελληνιστικό θέατρο. Από το 2010 το θέατρο φιλοξενεί στα πλαίσια του «Φεστιβάλ Αρχαίας Ηφαιστίας» διάφορες θεατρικές παραστάσεις, δρώμενα και συναυλίες.
Γραφικά χωριά
Πέρα από τη Μύρινα, όπως και σε κάθε ελληνικό νησί, αξίζει να εξερευνήσεις τα μικρά και μεγάλα χωριά που κρύβουν το καθένα τη δική του ομορφιά και περιμένουν να τα ανακαλύψεις. Ξεκινάμε με το Παλιό Πεδινό. Είχε εγκαταλειφθεί το 1968 λόγω ενός καταστροφικού σεισμού, αλλά τα τελευταία χρόνια τα σπίτια έχουν αναπαλαιωθεί και τους καλοκαιρινούς μήνες το παλιά αρχοντικά με την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα.
Σε μικρή απόσταση βρίσκεται και ο Κοντιάς. Θα το αναγνωρίσετε από τα παραδοσιακά πετρόχτιστα σπίτα, ένα εκ των οποίων στεγάζει τη Πινακοθήκη Σύγχρονης Βαλκανικής Τέχνης, αλλά κυρίως από τους πανέμορφους ανακαινισμένους ανεμόμυλους στις άκρες του οικισμού. Αν αποφασίσεις να επισκεφτείς το βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, προτείνω να περάσεις μια βόλτα από το Κοντοπούλι που με την περιποιημένη του πλατεία, θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Λήμνου (fun fact no 1: εδώ ο Γιάννης Ρίτσος πέρασε κάποια χρόνια εξορίας).
Συνεχίζουμε βόρεια, αφού δε γίνεται να μην γοητευτείς από το χωριό Πλάκα, που οφείλει το όνομά του στο ομώνυμο ακρωτήριο με της γκριζόμαυρες ηφαιστειογενείς πλάκες. Τελειώνοντας, σίγουρα αξίζουν την προσοχή σας και το κεφαλοχώρι Ατσική με το μεγάλο καμπαναριό και το Πορτιανό με το Λαογραφικό Μουσείο (fun fact no 2: κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο είχε μείνει εκεί ο Τσώρτσιλ).
Παραδοσιακά προιόντα
H Λήμνος φημίζεται μεταξύ άλλων και για τα γευστικότατα γαστρονομικά προϊόντα της. Καταρχήν, τα μοναδικά τυριά, και συγκεκριμένα το καλαθάκι Λήμνου ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης), το μελίχλωρο και το κασκαβάλι. Επίσης, το μοσχάτο κρασί που παράγεται είναι από τα καλύτερα στην Ελλάδα, αφού ο ηφαιστιογενές έδαφος πέρα από τις παραλίες ευνοεί και τη καλλιέργεια αμπελώνων πολύ καλής ποιότητας. Ακόμα ένα παραδοσιακό προϊόν είναι τα Φλωμάρια, ένα τοπικό ζυμαρικό σαν χυλόπιτα κομμένο σε πολύ ψιλά κομματάκια. Συνοδεύει πιάτα όπως κοκκινιστός κόκορας, μελιτζάνες λαδερές, σαλιγκάρια αλλά γίνονται και απλά με ντομάτα. Για επιδόρμιο ψάξτε να δοκιμάσετε σαμσάδες (σιροπιαστό γλυκό σαν μπακλαβά), βενιζελικά (φοντάν σοκολάτας με αμύγδαλο γλασαρισμένα με βανίλια) και το εξαιρετικής ποιότητας θυμαρίσιο μέλι.
Διασκέδαση
“Καραγκιόζης” και “Ίσαλος”
Βρίσκονται δίπλα δίπλα στο ρωμέικο γυαλό στη Μύρινα και μαζεύουν μεγάλο μέρος του νεαρόκοσμου του νησιού. Κοκτέιλ δίπλα στη θάλασσα και θέα στο φωτισμένο κάστρο, τι άλλο να ζητήσει κανείς;
Kinky
Όνομα και πράγμα που λένε, το κλαμπ βρίσκεται έξω από τη Μύρινα και ντύνει τα καλοκαιρινά βράδια με δυνατές μουσικές, διάφορα events και πολύ διάθεση.
Scala
Ξεχωριστό beach bar με πολύ τρέλα. Να αναφέρω χαρακτηριστικά τον διαγωνισμό Mr Limnos.
Πρόσβαση
Με πλοίο – Hellenic Seaways από το Λαύριο (9 ώρες), τον Πειραιά (16 ώρες) και τη Θεσσαλονίκη (5 ώρες)
Με αεροπλάνο – Aegean Airlines
Υ.Σ. Το άρθρο είναι αφιερωμένο σε ένα κρεμμυδάκι, που με φιλοξένησε και μου έδειξε τις ομορφιές του νησιού της και έτσι μου έδωσε άλλον έναν λόγο (από τους εκατοντάδες) να αισθάνομαι τυχερή που είναι φίλη μου.