Διακοπές στη Μυτιλήνη: Η Λέσβος, πατρίδα της Σαπφούς, του Θεόφραστου και του Στράτη Μυριβήλη ένας προορισμός που δεν απογοητεύει ποτέ τους επισκέπτες της.

Η Λέσβος, το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, αποτελεί μία έκπληξη σε όποιον αποφασίσει να την επισκεφτεί. Με μακρά ιστορία, ήδη από την Παλαιολιθική Εποχή, στέκεται επάξια ως ένα ισχυρό ευρωπαϊκό σύνορο με τον ασιατικό κόσμο.

Συνδυάζει τις υπέροχες παραλίες της με ειδυλλιακές ορεινές περιοχές. Ένα τεράστιο τμήμα της καλύπτεται από ένα απέραντο πράσινο, ωστόσο δεν λείπουν και περιοχές περισσότερο ξηρές, σαν σκηνικά της Αριζόνας.Λέσβος

Οι παραλίες της Λέσβου 

Η Λέσβος, εξαιτίας της γεωμορφολογικής της ιδιαιτερότητας, παρέχει μία πληθώρα πολλών και διαφορετικών παραλιών, με άλλες να αντικρίζουν το πέλαγος και μερικές άλλες να αναπτύσσονται εντός κολπίσκων.

Ξεκινώντας από την περίπτωση των τελευταίων, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η παραλία του όρμου της Τάρτης.

Ανήκει στον κόλπο της Γέρας και απέχει μόλις 33, 8 χλμ από τη χώρα του νησιού, τη Μυτιλήνη. Βρίσκεται αρκετά κοντά στο Πλωμάρι, περιοχή φημισμένη για το ούζο της, και την εκκλησία του Ταξιάρχη στο Παπάδο.

Όσοι λατρεύουν τις απότομες και βαθιές παραλίες, τότε αυτή σίγουρα δεν θα τους απογοητεύσει!

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και η παραλία του Αγίου Ισίδωρου στο Πλωμάρι, της οποίας η ονομασία οφείλεται στην ομώνυμη εκκλησία της περιοχής.

Λέσβος

Σίγουρα κανείς μπορεί εκεί να βρει πολύ καλά ξενοδοχεία και μία πληθώρα διάφορων μαγαζιών για κάθε γούστο. Μία από τις πιο προσεγμένες παραλίες της Λέσβου καθώς έχει αναδειχθεί ως η έβδομη καλύτερη στη χώρα μας.

Επίσης, εξαιρετική και με μία νότα ιδιαίτερου σύγχρονου κοσμπολιτισμού, είναι και η παραλία στην περιοχή της Ερεσού. Απέχει 89χλμ από τη χώρα του νησιού και βρίσκεται στη νοτιοδυτική του πλευρά.

Η χώρα του νησιού

Η χώρα της Λέσβου, η Μυτιλήνη αποτελεί την «αρχόντισσα» του βορείου Αιγαίου. Η προκυμαία της είναι σχεδόν κινηματογραφική, ενώ η πόλη μοιράζεται ανάμεσα σε δύο κόσμους.

Ο ένας είναι αρκετά σύγχρονος με τα μαγαζιά της, τα μικρά της εμπορικά, το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, ενώ ο άλλος πηγάζει κατευθείαν από την ιστορία της Ελλάδας.

Διάχυτος ένας νοσταλγικός τόνος που θυμίζει Σμύρνη και Μικρά Ασία, αλλά και στοιχεία περισσότερο βυζαντινά, όπως το περίφημο Κάστρο της χώρας.

Καθόλου αμελητέα δεν είναι και τα αρχοντικά της Μυτιλήνης, ορισμένα από τα οποία ακόμα διατηρούνται.  Σε τεχνοτροπίες της μπελ- εποκ, μπαρόκ, αναγεννησιακά και γοτθικά, ξετρυπώνουν σε πολλά σημεία της πόλης δίνοντας μία ιδιαίτερη εντύπωση, εκείνης της παλιάς αριστοκρατίας του νησιού.

Κραταιός, δίπλα σε όλα αυτά, στέκει ο αναγεννησιακού ρυθμού Άγιος Θεράπων με τον μοναδικό σε όλη την Ελλάδα, μπαρόκ τρούλο του.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 Περιοχές που αξίζει να επισκεφτείτε στην Λέσβο 

  • Αρχής γενομένης με την Ερεσό, αυτή η ιδιαίτερη τουριστική πόλη του νησιού είναι η γενέτειρα της αρχαίας ποιήτριας Σαπφούς. Εξαιτίας αυτού είναι αρκετά friendly σε πολλά θέματα, με πολλούς από τους επισκέπτες της να προέρχονται και από το εξωτερικό.
  • Η Αγιάσος απέχει 27χλμ από τη Μυτιλήνη και βρίσκεται στις πλαγιές του βουνού Όλυμπος.

Αν κανείς την επισκεφτεί δε χρειάζεται παρά να χαθεί στα σοκάκια της, στην πλατεία της που ακόμα        έχει κάτι από τα παλιά ελληνικά χρόνια, και στην εκκλησία της Κοιμήσεως της Παναγίας.

Λέσβος

  • Τέλος, ιδιαίτερης σημασίας είναι η ευρύτερη περιοχή του δυτικού νησιού γύρω από τους οικισμούς Σιγρί , Ερεσσός και Άντισσα.

Ο λόγος για το απολιθωμένο δάσος που μας επιτρέπει να πιάσουμε το νήμα των 20 εκατομμυρίων χρόνων ιστορίας του νησιού. Δημιούργημα της ίδιας της φύσης, λόγω ηφαιστειακών εκρήξεων, το δάσος παρέχει μία σπάνια άγρια ομορφιά απολιθωμένης χλωρίδας που δεν έχει χάσει, ωστόσο, τα μορφολογικά της χαρακτηριστικά.

Λέσβος

Περισσότερα για το απολιθωμένο δάσος μπορείτε να δείτε εδώ!

Ολοκληρώνοντας, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τοπικά εδέσματα, όπως το ούζο ή τις παπαλίνες (αλλιώς τις πεντανόστιμες παστές σαρδέλες) αλλά και να αφουγκραστείτε τον ιδιαίτερο ρυθμό του νησιού.

Η Λέσβος δεν έχει να σας δώσει την εμπειρία των κυκλαδίτικων νησιών με την πληθώρα κόσμου και την εμπορευματοποίηση του ελληνικού γαλάζιου, αλλά κάτι βαθύτερο: σας δίνει το ίδιο το ελληνικό γαλάζιο ανιδιοτελώς και απλόχερα μέσω των εξαιρετικά φιλόξενων ανθρώπων της.

Εμπειρίες περισσότερο μαγικές και ανθρώπινες!

Σχόλια