Unorthodox: μια σειρά του Netflix για την αναζήτηση της ελευθερίας που πρέπει να δούμε!
Η ιδέα
Μια αληθινά πρωτότυπη σειρά του Netflix που έχει να μας διδάξει πολλά για την εσωτερική δύναμη του ανθρώπου που, χωρίς να σταματά να προσπαθεί, παλεύει να ξεφύγει από τα δεσμά του ψάχνοντας να βρει πού πραγματικά ανήκει.
Πρόκειται για μια μίνι σειρά τεσσάρων επεισοδίων βασισμένη στην αυτοβιογραφία της Deborah Feldman που κυκλοφόρησε το 2012 με τίτλο Unorthodox: The Scandalous Rejection of My Hasidic Roots.
Η κεντρική ιδέα της τηλεοπτικής μεταφοράς, όπως παρατηρεί η χαρισματική πρωταγωνίστρια Shira Haas, περιστρέφεται γύρω από το δικαίωμα της έκφρασης μέσα από τη διαδρομή της Έστι, της ηρωίδας-συμβόλου για τις καταπιεσμένες γυναίκες, που, αποδεχόμενη σταδιακά τη διαφορετικότητά της, βρίσκει τη τόλμη να ακολουθήσει τα όνειρά της σε μια πορεία προς την ελευθερία.
Δύο κόσμοι
Η σειρά κινείται σε δύο άξονες, μέσα από πραγματικές αναφορές και μυθοπλαστικά στοιχεία, επιδιώκοντας να εξηγήσει την κοσμοαντίληψη των ηρώων.
Ο ένας κόσμος, αποτύπωση της ζωής στην συντηρητική κοινότητα των Χασιδιστών Εβραίων του Μπρούκλιν μέσα από αναδρομές που πηγάζουν από το βιβλίο της Feldman, μας εισάγει σε μια ακατανόητη για έναν σύγχρονο άνθρωπο πραγματικότητα, η οποία οριοθετείται από αυστηρούς περιορισμούς.
Ο δεύτερος κόσμος, ξεδιπλώνεται στο Βερολίνο, όπου όλα είναι ανοιχτά και όπου η έννοια της ατομικής ελευθερίας αντιδιαστέλλεται προς τις ετεροκαθοριζόμενες επιλογές μιας κοινότητας που δεν αφήνει περιθώρια παρέκκλισης.
Οι Χασιδιστές Εβραίοι του Μπρούκλιν
Η Νέα Υόρκη, ταυτόσημη της απελευθέρωσης, αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς πόλους έλξης για τους διψασμένους επισκέπτες που επιθυμούν να απολαύσουν την ποικιλομορφία που της προδίδει το ετερόκλητο μίγμα πληθυσμών που φιλοξενεί.
Ένα από τα πολλά πρόσωπα της κοσμοπολίτικης Νέας Υόρκης αντανακλάται στην κοινότητα των Χασιδιστών Εβραίων του Μπρούκλιν, μια κοινότητα νεορθόδοξων Εβραίων με καταγωγή από το Σάτμαρ της Ουγγαρίας και μητρική γλώσσα τα Γίντις, που οφείλει τη δημιουργία της στους επιζήσαντες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που μετανάστευσαν από την Ευρώπη στην Ν. Υόρκη.
Τα τραύματα του Ολοκαυτώματος και η αντίδραση στις επιρροές του Εβραϊκού Διαφωτισμού που αμφισβήτησε τον απόλυτο έλεγχο του ραβίνου, εξηγούν την υπερσυντηρητική ιδεολογική δομή της κοινότητας, η οποία στηρίχθηκε σε αυστηρούς θρησκευτικούς κανόνες και παραδόσεις με σκοπό τη διατήρηση της μνήμης και την αναπλήρωση των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.
Στο πλαίσιο αυτό, η γυναικεία ύπαρξη νοηματοδοτείται μέσα από τη διαιώνιση του είδους, ενώ η εκπαίδευση ταυτίζεται με την εκμάθηση των καθηκόντων της γυναίκας ως μητέρας και συζύγου.
Η ηρωίδα
Η δεκαεννιάχρονη Έστι είναι μια Εβραία που μεγάλωσε στο Γουίλιαμσμπεργκ του Μπρούκλιν στην κοινότητα Σάτμαρ, σε μια βαθιά θρησκευόμενη κλειστή κοινωνία υπό τις αυστηρές διδαχές των παππούδων και της θείας της. Από μικρή ένιωθε διαφορετική γυρεύοντας απαντήσεις στα ερωτήματα που κουβαλούσε μέσα της.
Μολονότι η εσωτερική αναζήτηση δεν παύει, προσπαθεί σκληρά να αισθανθεί μέλος της κοινότητας και να βρει τη θέση της στο πλαίσιο που καλείται να ακολουθήσει. Οι ελπίδες της για αλλαγή και μια καινούργια ζωή εστιάζονται στο γάμο της, έναν γάμο από προξενιό που δεν καταφέρνει τελικά να την κάνει ευτυχισμένη.
Το κυνήγι της ευτυχίας, το θράσος, η δίψα για νέες εμπειρίες, η έλλειψη επιλογών που ακολουθεί τη διαπίστωση του ότι όταν δεν έχεις τίποτα δεν έχεις και τίποτα να χάσεις, οδηγούν μια Εβραία στο Βερολίνο, εκεί όπου ξεκίνησε το τραύμα της κοινότητάς της για να αναγεννηθεί αποδεχόμενη τον εαυτό της.
Στο ταξίδι της θα γνωρίσει μια παρέα μουσικών που θα αποτελέσει τη δίοδο για μια νέα ζωή και μια κοινότητα στην οποία πραγματικά θα ανήκει.
Γιατί πρέπει να το δεις
Μια από τις καλύτερες σειρές του Netflix που καταφέρνει μέσα από το βάθος των χαρακτήρων της να κάνει το θεατή να αμφισβητήσει αυτό που θεωρεί ως αλήθεια.
Πόσο εύκολη είναι η αποδοχή του εαυτού μας όταν δεν ξέρουμε ποιος είναι ο εαυτός μας;
Πόσο εύκολος είναι ο εντοπισμός της δικής μας θέσης στον κόσμο όταν οι κοινωνικές νόρμες έχουν ήδη καθορίσει τις επιλογές που ποτέ τελικά δεν ήταν στ’ αλήθεια δικές μας;
Και ποιος είναι τελικά ο αληθινός κόσμος στον οποίο ανήκουμε;
Μπορούν πολλοί κόσμοι να συνυπάρχουν την ίδια χρονική στιγμή; Κι αν πολλοί κόσμοι συνυπάρχουν και πολλές αλήθειες ισχύουν ταυτόχρονα, πόσο πρόθυμοι είμαστε πραγματικά να σπάσουμε τα δεσμά του μυαλού μας;
Η πορεία προς την ελευθερία δεν είναι εύκολη υπόθεση και το Unorthodox φέρνει στην επιφάνεια τους προβληματισμούς που πολλές φορές αποφεύγουμε να παραδεχτούμε. Αυτοί οι προβληματισμοί, ωστόσο, αποτελούν το κλειδί του πρωταρχικού ζητούμενου: της ευτυχίας.