Μάθε τα πάντα για τις διακοπές στην Κύθνο – Κύθνος, το νησί της απλότητας και της φιλοξενίας!

Κύθνος:

Η Κύθνος είναι ένα κυκλαδονήσι ανάμεσα σε Κέα και Σέριφο ( Δυτικές Κυκλάδες) σε απόσταση 3 ωρών από το λιμάνι του Πειραιά και μόλις 1 ώρα και 40 λεπτά από το λιμάνι του Λαυρίου. Ονομάζεται και Θερμιά τουλάχιστον από τον 12ο αιώνα οπότε και αναφέρεται ως ” Επισκοπή Κέας και Θερμιών”.

Το όνομα οφείλεται στις θερμές πηγές που υπάρχουν μέχρι και σήμερα στον όρμο των Λουτρών. Τα λουτρά της Κύθνου τα απολάμβανε και ο βασιλιάς Όθωνας και η βασίλισσα Αμαλία ( 1837 – 1862).

Το νησί της απλότητας και της φιλοξενίας θα σας οδηγήσει σε κυκλαδίτικα μονοπάτια, σε κατάλευκους οικισμούς και σε 99 παραλίες!

Παραλίες:

Η Κύθνος έχει υπέροχες παραλίες που σχηματίζουν γραφικούς κολπίσκους, όρμους με πεντακάθαρα νερά και προστασία από τον ήλιο, από τα αλμυρίκια. Η κολώνα είναι η πιο γνωστή παραλία του νησιού, στην οποία μία λωρίδα άμμου χωρίζει τη θάλασσα στη μέση σε 2 αμμουδιές στην ίδια παραλία.

Αφήνοντας το λιμάνι του Μέριχα με κατεύθυνση προς τη Χώρα, συναντάμε πρώτα τη μικρή αμμουδιά Μαρτινάκια και στην συνέχεια την Επισκοπή και την Απόκρουση, τις μόνες οργανωμένες παραλίες που διαθέτουν ψιλή άμμο και είναι πολυσύχναστες.

Περνώντας από τον οικισμό της Χώρας φτάνουμε στον κόλπο των Λουτρών. Εάν βουτήξετε στην άκρη της παραλίας θα απολαύσετε τις ευεργετικές ιδιότητες των Ιαματικών Πηγών που καταλήγουν στη θάλασσα.

Κοντά στα Λουτρά θα συναντήσετε την παραλία της Αγίας Ειρήνης, με τον γραφικό οικισμό, το Αρκούδι, το Σχοινάρι, ενώ προχωρώντας βορειοανατολικά συναντούμε τις παραλίες Καβουροχέρι, Ποτάμια και Άγιο Σώστη, που συνθέτουν μοναδικό τοπίο.

Διασχίζοντας τη οδική αρτηρία από τη Χώρα προς τη Δρυοπίδα έχουμε τη δυνατότητα να επισκεφτούμε τις παραλίες προς την Ανατολική πλευρά του νησιού. Έτσι συναντούμε το Ζογκάκι, τη Νάουσα, το Κουρί, τον Άγιο Στέφανο, τον Άη Γιάννη και τα Βασιλικά, καθώς επίσης και τους όρμους των Λευκών, το Λιοτρίβι και το Καλό Λιβάδι.

Σε απόσταση 7χλμ από τη Δρυοπίδα, στο Νοτιοανατολικό άκρο του νησιού είναι ο μοναδικός πευκόφυτός οικισμός της Παναγιάς Κανάλας. Γύρω από την περιοχή της εκκλησίας απλώνονται οι κόλποι της Μεγάλης Άμμου, το Αμμουδάκι και οι Αντώνηδες.

Στη θέση του οικισμού των Λουτρών βρισκόταν η μεσαιωνική πρωτεύουσα της Κύθνου.

Για όσους επιθυμούν την απόλυτη ησυχία για να απολαύσουν το μπάνιο τους μπορούν να επισκεφτούν τις παραλίες Σκύλου, Γαιδουρόμαντρα, Σιμουσί νοτιοανατολικά και Μαυριανού και Στίφο νοτιοδυτικά.

Τέλος να επισκεφτείτε την παραλία των Φλαμπουριών κατευθυνόμενοι προς τον οικισμό του Αγίου Δημητρίου με την ομώνυμη παραλία.

Χώρα:

Η χώρα ή Μεσσαριά, πρωτεύουσα της Κύθνου, είναι κτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά ενός λόφου. Απέχει 8 χλμ. από τον Μέριχα, το λιμάνι του νησιού. Κτίστηκε τον 17ο αιώνα και από τότε κατοικείται συνεχώς. Η Χώρα Κύθνου διαθέτει έντονο κυκλαδίτικο χρώμα και αυθεντική νησιωτική ατμόσφαιρα που γοητεύουν κάθε επισκέπτη. Μικρές πλατείες και γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια με παραδοσιακά εστιατόρια, καφέ μπαρ, ζαχαροπλαστεία και εμπορικά καταστήματα, κάτασπρα σπίτια με χρωματιστές πόρτες , στεγάδια, εκκλησίες και ανεμόμυλοι συνθέτουν ένα θαυμάσιο οικιστικό σύνολο.

Κύθνος, Χώρα

Αξίζει να επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του συλλόγου νεολαίας από δωρεές των κατοίκων του χωριού και τις εκκλησίες της Χώρας, που διακρίνονται για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους και τον πλούσιο εσωτερικό τους διάκοσμο.

Η Παναγία του Νίκους. Βρίσκεται το Μοναστήρι της Παναγίας του Νίκους. Το μοναστήρι πήρε το όνομα του από τη βυζαντινή Παναγία ” Νικοποιός” και είναι χτισμένο, όπως και άλλες εκκλησίες του νησιού, πάνω σε ερείπια αρχαίων ναών.

Η εκκλησία του Αγ. Σάββα. Η εκκλησία του Αγ. Σάββα βρίσεται στη Χώρα. Πριν περάσετε την είσοδο, παρατηρήστε την επιγραφή πάνω από την πόρτα, στην οποία αναγράφεται η χρονολογία που κτίστηκε (1613) και αποτυπώνεται το οικόσημο του Α. Γοζαδίνου.

Μέριχας:

Το λιμάνι του Μέριχα βρίσκεται στα δυτικά του νησιού σε ένα γραφικό κόλπο με καθαρά νερά κατάλληλα για ψάρεμα και κολύμπι. Στο Μέριχα βρίσκεται η αφετηρία των λεωφορείων ( Χώρα – Λουτρά & Δρυοπίδα – Κανάλα). Στο Μέριχα θα βρείτε εστιατόρια, ψαροταβέρνες, μπαράκια & καφετέρειες όλα έτοιμα να σας υποδεχτούν για να διασκεδάσετε.

Λουτρά:

Ο παραθαλάσσιος οικισμός Λουτρά απέχει 5χλμ. από τη Χώρα. Παρ’όλη τη σημαντική τουριστική υποδομή, η περιοχή διατηρεί την παραδοσιακή της ταυτότητα ενώ διαθέτει ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενόδοχεία. Ο γραφικός οικισμός είναι κτισμένος γύρω από τους όρμους των Λουτρών, της Αγίας Ειρήνης, του Σχιναρίου και του Μαρουλά. Θα κολυμπήσετε στις ομώνυμες παραλίες. Τα Λουτρά διαθέτουν μαρίνα σκαφών για τουριστικά σκάφη, ιστοπλοϊκά, φουσκωτά, προσφέροντας τους πλήρη ανεφοδιασμό ( νερό, καύσιμα). Στη θέση του οικισμού των Λουτρών βρισκόταν η μεσαιωνική πρωτεύουσα της Κύθνου. Στην περιοχή Κεφαλόκαστρου θα δείτε τα ερείπια του κάστρου της Ωριάς.

Αξίζει να το επισκεφθείτε και να δείτε τα ερειπωμένα σπίτια και τις εκκλησίες της περιόδου εκείνης, καθώς και να θαυμάσετε την υπέροχη φύση. Η ομορφιά της φύσης θα σας μαγέψει.

Κύθνος και Γαστρονομία:

Στην Κύθνο εκτός από κρέας και φρέσκο ψάρι, θα βρείτε προϊόντα ντόπιας οικοτεχνίας όπως λουκάνικα, παξιμάδια, άσπρο τυρί ( τρίμμα ή κοπανιστή), μέλι θυμαρίσιο ( το μέλι της Κύθνου θεωρείται από τα καλύτερα στον κόσμο), κάπαρη, αμυγδαλωτά και παστέλι, πίτες παραδοσιακές και το περίφημο θερμιώτικο κρασί.

Κύθνος, Λουτρά, Ταβέρνα Κατερίνα

Το τυρί και το κρασί της Κύθνου άλλωστε ήταν γνωστά από την αρχαιότητα για την ποιότητα και τη γεύση τους. Μην λησμονήσετε να δοκιμάσετε το παραδοσιακό ”σφουγγάτο ” (τυροκροκέτα) που φτιάχνεται μόνο με τυρί της Κύθνου.

Χορευόντας συρτό και ”μπάλλο” στη θερμιώτικη γη, θα νιώσετε μεθυσμένοι από της ζωής το κέφι.

Ειδικές ευχαριστίες στο Δήμο Κύθνου

Σχόλια