Site icon Frapress

Η Βάσω Βαγιώτα είναι η diet coach που όλοι θα θέλαμε να έχουμε

Μιλήσαμε με τη δημιουργό του Dietitians Diary, Βάσω Βαγιώτα, για όλα όσα μας προβληματίζουν σχετικά με θέματα διατροφής.

Όσο περνούν τα χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι αλλάζουν διατροφικές συνήθειες, ωστόσο τα πρότυπα συνεχίζουν να είναι με ελάχιστες εξαιρέσεις ίδια για την πλειονότητα του κόσμου. Έχοντας αυτό στο μυαλό μου μίλησα με τη διατροφολόγο Βάσω Βαγιώτα, η οποία μας έλυσε απορίες σε σημαντικά θέματα διατροφής.

Μίλησε μου αρχικά λίγο για τη δουλειά σου. Πώς είναι να είσαι διατροφολόγος;

Πιστεύω ότι είναι ό,τι ακριβώς ήθελα για μένα. Όσο ήμουν στη σχολή της Διατροφής και Διαιτολογίας δεν μπορούσα να φανταστώ πόσο πολύ θα μου ταίριαζε αυτό το επάγγελμα. Έπειτα κι από την εξειδίκευση μου στις Διατροφικές Διαταραχές και την παχυσαρκία από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών, το οποίο είναι αποκλειστικός συνεργάτης εκπαιδεύσεων  του Εθνικού Κέντρου Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας, ήταν αυτό που με έκανε να το αγαπήσω ακόμα περισσότερο βοηθώντας τόσο κόσμο που πάσχει από αυτές τις διαταραχές.

Τι αγαπάς περισσότερο στη δουλειά σου;

Χάρη σε αυτή την εξειδίκευση έγινα «Θεραπευτής» και όχι «Αδυνατιστής» κι αυτό με κάνει να το αγαπώ τόσο πολύ. Βοηθάς στο να αλλάξει η ποιότητα ζωής των ανθρώπων προς το καλύτερο. Να αγαπήσουν τον εαυτό τους, το σώμα τους και να το φροντίσουν με τον σωστό τρόπο. Αργότερα απέκτησα και το δίπλωμα ως TRX Instructor, άρα συνδύασα τις δυο μεγάλες αγάπες μου τη διατροφή και τη γυμναστική.

Φέτος, τελείωσα και την εξειδίκευση μου στην Ειδική Αγωγή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, που με βοηθάει αρκετά στη δουλειά μου.

Λατρεύω την δουλειά μου και είμαι πολύ τυχερή και ευλογημένη που την έχω επιλέξει.

Τι δυσκολίες έχεις αντιμετωπίσει, ως τώρα, εν ώρα εργασίας;

Ένα δύσκολο κομμάτι της δουλειάς μου είναι η επεξήγηση των επιστημονικών δεδομένων σε άτομο που δυστυχώς έχει παραπληροφορηθεί τόσο ώστε να παραξενεύεται γι’ αυτά που συζητάμε. Δυστυχώς στο θέμα της διατροφής μεγάλη μερίδα του πληθυσμού λέει τα «δικά του», χωρίς τη σωστή ενημέρωση ή τις κατάλληλες σπουδές.

Πλέον έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τους διάφορους influencers στα social media που τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι το 90% από αυτούς δίνουν λανθασμένες διατροφικές συμβουλές στο κοινό. Άρα θεωρώ το πιο δύσκολο κομμάτι ότι είναι αυτό, εάν όμως εμπνεύσεις το άτομο που έρχεται στο γραφείο σου τότε σίγουρα θα βοηθήσει τον εαυτό του. Μην ξεχνάμε ότι υπεύθυνοι γι’ αυτό που κάνουμε είμαστε εμείς οι ίδιοι.

Διατροφή ή άσκηση; Έχουν την ίδια σημασία ή κάποιο εκ των δύο υπερτερεί;

Ο σωστός τρόπος διαβίωσης περιλαμβάνει την ισορροπημένη διατροφή, την τακτική άσκηση και φυσικά την καλή ψυχολογία. Για να έχουμε υγιές βάρος και γενικότερα για να είμαστε υγιείς χρειάζεται να φροντίσουμε λοιπόν και τη διατροφή μας και την άσκηση.

Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει επίσης το στρες στη ζωή μας και ο ύπνος. Με την άσκηση σίγουρα μειώνεται το στρες και αν φροντίσεις και τον ύπνο σου σίγουρα θα αλλάξει η ποιότητα της ζωής σου.

Η φράση «Θα ξεκινήσω δίαιτα τη Δευτέρα» έχει κάποια δόση αλήθειας ή είναι άλλη μια κλισέ φράση;

Είναι η φράση της απόφασης. Ότι το λέω για να το ακούσω και να το υλοποιήσω. Δεν είναι κακό να το πει κάποιος αρκεί να είναι αποφασισμένος να αλλάξει τις συνήθειες του προς όφελος του. Φυσικά οποιαδήποτε μέρα μπορείς να κάνεις μια καλή αρχή!

Η ηλικία παίζει ρόλο στο να ξεκινήσει κάποιος να τρέφεται σωστά;

Είναι πολύ σημαντικό να τρεφόμαστε σωστά από πολύ μικρή ηλικία. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ποτέ αργά για να αλλάξει κάποιος και να τρέφεται ισορροπημένα χωρίς στερήσεις.

Έχει τύχει μέχρι τώρα να συμβουλεύεις άτομα με διατροφικές διαταραχές;

Λόγω της εξειδίκευσής μου στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία, ναι έχω δει αρκετά άτομα. Δεν υπάρχει μία διατροφική διαταραχή αλλά δυστυχώς πολλές. Κάποιες από αυτές είναι η νευρική ανορεξία, η βουλιμία και αδηφαγική διαταραχή.

Η κάθε διατροφική διαταραχή έχει τα δικά της «χαρακτηριστικά», αυτό που μπορώ να πω είναι ότι διατροφικές διαταραχές παρουσιάζονται σε κάποιον που χρησιμοποιεί τη δίαιτα για προβλήματα που συνδέονται με την προσωπικότητα και το ιστορικό του. Προβλήματα τα οποία προσπαθεί να τα αντιμετωπίσει μέσω του φαγητού.

Παλιότερα δεν υπήρχαν τα social media και οι άνθρωποι επηρεάζονταν σε μεγάλο βαθμό από την τηλεόραση. Σε τι βαθμό θεωρείς ότι επηρεάζουν τα social media τις διατροφικές συνήθειες των νέων; Έχουν καθόλου θετικό αντίκτυπο;

Δυστυχώς οι τελευταίες έρευνες όπως είπα και προηγουμένως δείχνουν ότι το 90% των ατόμων που μιλούν για διατροφή στα social media δίνουν λανθασμένες πληροφορίες. Τελευταία βλέπουμε πολλά προφίλ που υπόσχονται μεγάλη απώλεια βάρους, αντικαθιστώντας τροφές με σκευάσματα και ροφήματα.

Τέτοια προφίλ είναι από άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με την επιστήμη της διατροφής ούτε τις κατάλληλες σπουδές και γνώσεις. Επίσης, συχνά τέτοια άτομα οδηγούν τους «ακολούθους» τους σε διατροφικές διαταραχές ή σε δίαιτες που μόνο καταστροφικές μπορεί να είναι για τον καθένα.

Οι γονείς για εμένα θα πρέπει να έχουν καλύτερο έλεγχο όσον αφορά τα social media και την κατάλληλη ενημέρωση των παιδιών. Δεν πρέπει οι νέοι να ταυτίζονται με κανέναν.

Δεν πρέπει οι νέοι να προσπαθούν να βρουν τον καλύτερο εαυτό τους μιμούμενοι κάποιον.

Πώς αποφάσισες να ξεκινήσεις το diet coaching;

Τον όρο diet coaching τον άκουσα αρχικά από τον καθηγητή μου στην εξειδίκευση και πλέον συνεργάτη μου Ευάγγελο Ζουμπανέα. Έχει γράψει ένα εκπληκτικό βιβλίο το “Thin Positive” όπου μέσα περιέχει και diet coaching. Ο όρος αυτός λοιπόν ήταν η αρχή για να ξεκινήσω το diet coaching στο @dietitians_diary. Είναι δηλαδή γενικές συμβουλές διατροφής και ενημέρωσης στο κοινό σχετικά με την υγιεινή ζωή και την υγιή σκέψη. Πως λοιπόν να τρεφόμαστε σωστά και ισορροπημένα και συγχρόνως να φτιάξουμε τη σχέση μας με το φαγητό και να αγαπήσουμε τον σώμα μας.

Το ξεκίνησα για να βοηθήσω τον κόσμο με τις δικές μου γνώσεις ώστε να ενημερώνονται σωστά από τα social media και δωρεάν. Δυστυχώς το διαδίκτυο είναι μια μεγάλη παγίδα. Καλό είναι να κινητοποιούνται επιστήμονες και να κάνουν μια παρόμοια γενική ενημέρωση για τέτοια θέματα. Και λέω γενική γιατί προφανώς δεν βγάζω δίαιτες και της αναρτώ.

Ο κάθε άνθρωπος έχεις τις δικές του ξεχωριστές ενεργειακές ανάγκες. Εάν θέλει να κάνει κάτι οργανωμένο και σωστά θα πρέπει να επισκεφτεί έναν Διαιτολόγο – Διατροφολόγο με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, για εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής.

Περίμενες ότι θα έχει τόση επιτυχία;

Η αλήθεια είναι πως όχι. Εγώ το ξεκίνησα με την καρδιά μου χωρίς να έχω κάποιο σκοπό. Χαίρομαι πολύ που αρέσει αυτό που κάνω κι ευχαριστώ όλο τον κόσμο που το στηρίζει και μου στέλνει καθημερινά μηνύματα.

Εν έτει 2019, είναι δύσκολο να έχεις προσωπικό χρόνο. Εσύ τα καταφέρνεις;

Με πετυχαίνεις σε δύσκολη περίοδο η αλήθεια είναι ότι άνοιξα το νέο μου γραφείο στη Νέα Σμύρνη και παράλληλα ετοιμάζω και τον γάμο μου. Άρα για μένα είναι μία αρκετά πιεσμένη περίοδος. Όμως πάντα μα πάντα θα βρω χρόνο για μένα. Είναι κάτι που θα φροντίσω να έχω στη ζωή μου. Προτιμώ δηλαδή να «βγάλω» λιγότερα παρά να έχω μια ζωή που πέρασε χωρίς να με φροντίσω.

Άφησα την αγαπημένη μου κλισέ ερώτηση για το τέλος… Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σ’ ένα χρόνο;

Υγεία, υγεία, υγεία. Τίποτα άλλο δεν ζητάω. Να είμαι καλά και φυσικά και ο «μάγκας μου», όπως λέω τον Κωνσταντίνο ☺

Ευχαριστούμε πολύ για την όμορφη συνέντευξη την Βάσω Βαγιώτα! Βρείτε την εδώ.

Σχόλια

Exit mobile version