Site icon Frapress

Είναι η ελευθερία του λόγου δικαίωμα του ρατσιστή;

Γράφω αυτό το άρθρο με αφορμή την πρόσφατη εμφάνιση του δικηγόρου Αλέξη Κούγια στον πάνελ του Νίκου Χατζηνικολάου την Κυριακή των εκλογών και την υποβαθμιστική ρητορική που έκανε εις βάρους των μειονοτικών ομάδων.

Βέβαια, ο κύριος Χατζηνικολάου έλαβε την καταλληλότερη θέση απέναντι στα ρατσιστικά σχόλια του καλεσμένου, δηλαδή αυτή της σκληρής αποδοκιμασίας και της φανερής αηδίας απέναντι του.

Με έμπνευση από την δημοσίευση του Σπύρου Σαμοΐλη στο instagram
https://www.instagram.com/p/Bzpyh5FC68B/


Η διαδικασία του να λες την άποψή σου είναι δημοκρατική. Ωστόσο, δημοκρατική δεν είναι η άποψη που προσβάλει ή μειώνει οποιοδήποτε άλλο μέλος της κοινωνίας που θες να ονομάζεις δημοκρατική.

Όταν ο ρατσιστής εκδηλώσει την άποψή του και βρεθεί αντιμέτωπος με τα πυρά των υπερασπιστών των δικαιωμάτων, ο ίδιος επικαλείται το δικό του δημοκρατικό δικαίωμα στην ελευθερία λόγου. Όμως, φίλε ρατσιστή, αν επιθυμείς την ελευθερία λόγου ως δικαίωμα, αυτό προϋποθέτει ότι πρέπει να σέβεσαι και τα δικαιώματα των υπόλοιπων ανθρώπων στην ζωή, την αξιοπρέπεια και την ισότητα.

Αν εσύ άνθρωπε, εκνευρίζεσαι όταν σου λένε πως η ιδεολογία πίσω από την άποψη σου και ο τρόπος που την εκφράζεις καταπατά τα δικαιώματα άλλων ανθρώπων και λες πως έχεις κάθε δικαίωμα να λες την άποψη σου, κάνεις λάθος.

Δεν υπάρχει και δεν σου έχει δοθεί κανένα δικαίωμα να επιτίθεσαι στην ταυτότητα, την προσωπική ιστορία και καταγωγή, το φύλο, την θρησκεία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή οποιαδήποτε χαρακτηριστικό κάποιου που δεν σου φαίνεται ταιριαστό με τα γούστα σου. Τα γούστα σου είναι ΔΙΚΑ ΣΟΥ και δεν ενδιαφέρουν κανέναν άλλον πέραν του εαυτού σου.

Άρθρο 19 

Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα της ελευθερίας της γνώμης και της έκφρασης. Το δικαίωμα αυτό περιλαμβάνει το να εκφράζει τις απόψεις του χωρίς να υφίσταται δυσμενείς συνέπειες καθώς και το να αναζητά, να παίρνει και να διαδίδει πληροφορίες και ιδέες, με οποιοδήποτε μέσο έκφρασης και οπουδήποτε στον κόσμο.

Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου/1948

Το Άρθρο 19 συνεχίζει λέγοντας ότι η άσκηση των εν λόγω δικαιωμάτων φέρει «ειδικά καθήκοντα και ευθύνες» και μπορεί «ως εκ τούτου, να υπόκειται σε ορισμένους περιορισμούς», όταν χρειάζεται «για την προάσπιση των δικαιωμάτων ή της φήμης των άλλων» ή «για την προστασία της εθνικής ασφάλειας ή της δημόσιας τάξης ή της δημόσιας υγείας ή της ηθικής /wikipedia

Το δικαίωμα στην ελευθερία λόγου αναφέρεται στην υγιή κριτική,ίσως και σκληρή και αρνητική όχι όμως ρατσιστική. Αναφέρεται στην ανταλλαγή απόψεων και την σύγκρουση για την βελτίωση της δημοκρατικής κοινωνίας.

Το βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=P6fjxwg92q8

Σχόλια

Exit mobile version